Γιατί το Dreamcast ήταν μπροστά από την εποχή του

Λατρεύω το Dreamcast. Όπως λέει και ο azazel “κάθε 9 του Σεπτέμβρη, ανάβω και μια λαμπάδα στην μνήμη του”. Ευκαιρία λοιπόν να γράψω ένα ακόμα κείμενο γι αυτή τη θρυλική κονσόλα που πέθανε με τόσο άδοξο τρόπο. Το κείμενο αυτό είναι αφιερωμένο σε όσους δεν πρόλαβαν το Dreamcast. Πρόκειται για μια λίστα με 10 λόγους για τους οποίους η κονσόλα της Sega ήταν μπροστά από την εποχή της, χαράζοντας το δρόμο για τα συστήματα που ακολούθησαν.

1.

Το Dreamcast ήταν η πρώτη κονσόλα με online δυνατότητες εξαρχής.

Αυτό που στις ημέρες μας θεωρούμε στάνταρ για τις κονσόλες, πριν από μια δεκαετία δεν ήταν και τόσο δεδομένο. Το Dreamcast ερχόταν με dial-up modem ήδη κουμπωμένο στην κατάλληλη θύρα, έτοιμο να πάρει ρυθμίσεις του ISP. Στην Αμερική οι καταναλωτές απολάμβαναν 56k, ενώ στην Ευρώπη και αργότερα στην Ιαπωνία μόνο 33.6k. Οι ιάπωνες σε αυτήν την περίπτωση ήταν ακόμα πιο άτυχοι, αφού τα πρώτα μοντέλα έρχονταν σκέτα. Προς το τέλος της ζωής του Dreamcast κυκλοφόρησε ένας “broadband adaptor”, που στην ουσία επέτρεπε την σύνδεση μέσω ethernet.

Τί σήμαινε αυτό για τους gamers;

Σίγουρα, πολλά από τα σημερινά πράγματα που κάνουμε online δεν υπήρχαν τότε ούτε γι αστείο. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχε cross-game chat, ούτε downloadable παιχνίδια α-λα Xbox Live. Παρόλα αυτά οι παίκτες μπορούσαν να ευχαριστηθούν παιχνίδια online όπως NFL και Unreal Tournament, να συμμετέχουν σε leaderboards όπως στο Crazy Taxi 2 ή να κατεβάζουν έξτρα πίστες και αποστολές στo VMU τους όπως στο Sonic Advenure 2 και το Skies of Arcadia. Άξιο αναφοράς φυσικά είναι το Phantasy Star Online, το οποίο είναι το πρώτο (και ίσως το πιο πετυχημένο) online RPG με πολλά στοιχεία από MMO. Οι παίκτες μπορούσαν να το ευχαριστηθούν μέσω των servers του Dreamarena. Αργότερα, όταν η υπηρεσία έκλεισε, υπήρχε μια δεύτερη έκδοση με servers ειδικά γι αυτό το παιχνίδι. Το PSO παίζεται ακόμα και σήμερα, με hacked εκδόσεις και servers.

Ακριβό, σπάνιο, αλλά μόλις το βρεις, το Dreamcast αποκτά φτερά.


2. Το Dreamcast μπορούσε να συνδεθεί με VGA.

Πολύ πριν το Xbox 360, το Dreamcast ήταν η πρώτη κονσόλα που συνδεόταν με οθόνες VGA μέσω ειδικού καλωδίου.

Τί σήμαινε αυτό για τους gamers;

Ανώτερη ποιότητα εικόνας στα περισσότερα παιχνίδια. Η αληθινή δύναμη του Dreamcast αποκαλυπτόταν στους παίκτες σε 480p και progressive scanning. Τα περισσότερα παιχνίδια, και ειδικότερα όσα είχαν 3D γραφικά φαίνονταν κρυστάλλινα. Παρόλα αυτά υπήρχαν και κάποια προβλήματα. Πρώτα απ’ όλα, δεν υποστήριζαν όλα τα παιχνίδια αυτόν τον τρόπο απεικόνισης, πράγμα που σήμαινε ότι με το VGA καλώδιο σε λειτουργία, δεν ξεκινούσαν και εμφάνιζαν ένα μήνυμα λάθους. Υπήρχε τρόπος να αποφευχθεί αυτό, απλά βγάζοντας το καλώδιο, ξεκινώντας το παιχνίδι και μετά ξαναβάζοντας το. Αυτό το μικρό κόλπο έπιανε σχεδόν πάντα. Το άλλο αρνητικό είναι ότι τα παιχνίδια με 2D sprites όπως το Marvel VS Capcom, έχαναν κάτι από την ομορφιά τους, αφού οι χαρακτήρες εμφανίζονταν θολοί. Βλ

Keywords
Τυχαία Θέματα