Zelda: Twilight Princess HD Review

Το Twilight Princess είναι ένα αμφιλεγόμενο Zelda για διάφορους λόγους. 10 χρόνια μετά την αρχική κυκλοφορία του στα Wii και Gamecube, το παιχνίδι επιστρέφει ανανεωμένο στο Wii U, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Το Twilight

Princess ξεκινάει με τον Link να ζει την ζωή του ως μέλος ενός χωριού κοντά στο Faron Woods. Η ζωή του είναι απλή και ο ίδιος είναι αρκετά δημοφιλής στο χωριό αφού είναι δυνατός, καλός ξιφομάχος και ικανός ιππέας. Όταν ο δήμαρχος του αναθέτει να πάει κάποιο δώρο στην Zelda που βρίσκεται στην πόλη και το κάστρο που δεσπόζει στην μέση, τα πράγματα ξαφνικά γίνονται... περίεργα και μια παράξενη σκοτεινιά αρχίζει να εξαπλώνεται στη Hyrule απειλώντας να την καταπιεί ολοκληρωτικά.

Το παιχνίδι έχει ένα μεγάλο πρόβλημα: αργεί χαρακτηριστικά να “ανοίξει” τον κόσμο του και να ξεκινήσει την ιστορία. Πρέπει να δείτε όλες τις αργές cutscenes, να μαζέψετε κατσίκες με την Epona... εις διπλούν, να ασχοληθείτε με μια μικρή περιπέτεια στο κάστρο της Hyrule με την μορφή λύκου, να συναντήσετε για λίγο την Zelda και να επιστρέψετε στο δάσος, μόνο και μόνο για να μπείτε στο πρώτο μπουντρούμι, περίπου μισή ώρα με 45 λεπτά αφού ξεκινήσετε να παίζετε. Το ίδιο ενοχλητικές είναι μερικές κακές επιλογές όπως το γεγονός ότι στα πρώτα dungeons πρέπει να μαζέψετε τα tears of light ως Wolf Link. Αυτό το παιχνίδι κρυφτού είναι τόσο βαρετό, που η Nintendo αναγκάστηκε να αλλάξει τον αριθμό των tears of light από 16 σε 12. Ευτυχώς η ιστορία του παιχνιδιού είναι αρκετά πιο σκοτεινή και ενδιαφέρουσα και τα καλοσχεδιασμένα dungeons σε μεγάλο βαθμό αποζημιώνουν. Αυτό δεν είναι υπερβολή, τα dungeons του Twilight Princess παραμένουν από τα καλύτερα της σειράς, όσον αφορά τα 3D παιχνίδια φυσικά, και η χρήση των διαφόρων εργαλείων που βρίσκετε σε αυτά μοιάζει να είναι πραγματικά ενσωματωμένη στον σχεδιασμό του παιχνιδιού.

Η Epona είναι πανέμορφη.

Οι αλλαγές στο Twilight Princess HD έχουν να κάνουν κυρίως με το Wii U gamepad και μικρές βελτιώσεις δεξιά και αριστερά. Όπως προαναφέρθηκε, τα tears of light που πρέπει να μαζέψετε πριν μπείτε στα πρώτα dungeons έχουν μειωθεί σε 12. Πλέον το σπαθί του Link δεν χτυπάει σε τοίχους ενώ μάχεστε, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίζετε εχθρούς σε κλειστές περιοχές. Επιπλέον, το ghost lantern σας επιτρέπει να κάνετε το quest με τα poe souls σε όλες τις τοποθεσίες ακόμα και κατά την διάρκεια της ημέρας, με το gamepad να δείχνει ακριβώς πόσα poe souls έχετε μαζέψει ανά περιοχή. Εξάλλου, πλέον μπορείτε να χρησιμοποιείτε το gamepad όπως στο Wind Waker και να διαχειρίζεστε τα αντικείμενα, να τα ορίζετε στα κουπιά X, Y και R χωρίς να χρειάζεται να σταματήσετε το παιχνίδι για να μπείτε στο ειδικό μενού, ενώ όταν σας δίνεται η δυνατότητα να μεταμορφώνεστε σε Wolf Link κατά το δοκούν, μπορείτε να το κάνετε κατευθείαν, χωρίς να πρέπει να καλείτε την Midna. Το παιχνίδι επίσης παίζεται και μόνο στο gamepad, ενώ είναι συμβατό και με το Wii U pro controller. Πάντως είναι πιο κοντά στην έκδοση του Gamecube, με τον Link να είναι και πάλι αριστερόχειρας.

Η ενσωμάτωση του Miiverse έχει κρατηθεί στο ελάχιστο. Το μόνο που έχει προστεθεί είναι τα Miiverse stamps, που κατά κύριο λόγο είναι γράμματα της αλφαβήτου της γλώσσας της Hyrule και βρίσκονται σε καλά κρυμμένα σεντούκια στις διάφορες περιοχές, στο overworld map και στα dungeons. Εξάλλου, το hero mode έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολο, για όσους θέλουν αυξημένη πρόκληση και είχαν παράπονα από την αρχική έκδοση. Σε αντίθεση με το Wind Waker HD, στο οποίο αυτή η επιλογή ξεκλειδώνεται αφού ολοκληρώσετε το παιχνίδι, στο Twilight Princess HD υπάρχει εξαρχής. Ο Link δέχεται διπλάσια φθορά από τους εχθρούς, ενώ δεν υπάρχουν έξτρα καρδιές για την αναπλήρωση της υγείας του χαρακτήρα. Αν δε χρησιμοποιείτε το Gannon amiibo η φθορά γίνεται τετραπλή. Μιλώντας για amiibo, το Twilight Princess HD είναι συμβατό σχεδόν με όλα τα amiibo από τον κόσμο του Zelda. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε ένα Link ή ένα Toon Link amiibo, αναπληρώνονται τα βέλη σας. Αν χρησιμοποιείτε Zelda ή Sheik αmiibo, αναπληρώνονται οι καρδιές. Το Wolf Link αmiibo ξεκλειδώνει ένα τεράστιο dungeon 40 ορόφων ονόματι cave of shadows, στο οποίο παίζετε αποκλειστικά ως Wolf Link και φτάσετε στο τέλος έχοντας το giant wallet, αποκτάτε το colossal wallet με χωρητικότητα 9.999 Rupees.

Αν σας την έδινε η Navi και σας εκνεύριζε η Fi, η Minda σας καβαλάει κιόλας.

Περαιτέρω αλλαγές στο Twilight Princess HD έχουν γίνει εδώ κι εκεί, αλλά τα προβλήματα του αρχικού παιχνιδιού δεν αλλάζουν. Είναι ένα γραμμικότατο Zelda, στοιχείο που ενοχλεί πολλούς που εύχονται να υπήρχε έστω η βασική ελευθερία στη σειρά που επιλέγουν να ολοκληρώνουν τα dungeons. Επίσης, μόλις βγάλετε κάποιο dungeon, δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιστρέψετε σε αυτό αργότερα έχοντας νέα εργαλεία, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει τίποτε άλλο να δείτε. Ίσως να υπάρχουν μυστικά δεξιά και αριστερά, αλλά μπορείτε να τα πάρετε από την πρώτη φορά αν είστε αρκετά προσεκτικοί. Εκτός βέβαια αν το παιχνίδι σας πει ότι πρέπει να επιστρέψετε εκεί, παίρνοντάς σας ουσιαστικά από το χέρι.

Ο οπτικός τομέας του Twilight Princess HD έχει υποστεί τις πιο μεγάλες αλλαγές για να ανταποκριθεί στην νέα υψηλή ανάλυση. Όλες οι υφές είναι δημιουργημένες από την αρχή, δίνοντας νέο αέρα στα γραφικά. Επίσης η παλέτα χρωμάτων είναι σαφώς πιο ζωντανή. Τα μοντέλα των χαρακτήρων, κυρίως αυτών που βλέπετε συνέχεια όπως ο Link και η Midna, έχουν υποστεί βελτιώσεις, αν και δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο τους που να ξεχωρίζει. Αυτό που η Nintendo αποφάσισε να αφήσει στο παρελθόν είναι η θολούρα στα γραφικά που ήταν εκεί για να δημιουργεί ατμόσφαιρα και να κρύβει ατέλειες. Από την άλλη, έχουν προστεθεί μηχανισμοί φωτισμού που δίνουν νέα ατμόσφαιρα σε πολλά σημεία. Βέβαια αυτό έρχεται με κόστος μερικές περιστασιακές βουτιές του frame rate σε κάποια σημεία, αλλά όχι κάτι τρομερό. Κατά τα άλλα, το Twilight Princess παραμένει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια της σειράς όσον αφορά το στιλ γραφικών. Το σκοτεινό ύφος, οι περίεργα σχεδιασμένοι χαρακτήρες, η διαφορά μεταξύ των τεράτων που βρίσκονται στο twilight και των ομολόγων τους στον κανονικό κόσμο της Hyrule, είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν μια πολύ ατμοσφαιρική περιπέτεια με γραφικά που προκαλούν δέος. Βέβαια μην ξεχνάτε ότι το Twilight Princess είναι παιχνίδι που βγήκε πριν από 10 χρόνια, οπότε παρά την HD ανάλυση και τις αλλαγές της νέας έκδοσης η ηλικία του είναι άμεσα αντιληπτή.

Ήρθα για να τα σπάσω όλα.

Εξίσου αντιληπτό είναι και στον τομέα της μουσικής ότι το παιχνίδι προέρχεται από μία εποχή που η Nintendo αρνιόταν πεισματικά να χρησιμοποιεί οποιουδήποτε είδους ενορχήστρωση και όλα τα soundtracks ήταν πλήρως συνθετικά midi, παρόλο που οι συνθέτες έκαναν μαγικά πράγματα με την μουσική. Το Twilight Princess είναι αυτή η περίπτωση που ενώ έχει μουσική από τις καλύτερες της σειράς ως προς τη σύνθεση και την μελωδία, χάνει στην εκφραστικότητα εξαιτίας της έλλειψης “ζωντανών” οργάνων. Τα ηχητικά εφέ πάντως είναι αρκετά καλά, με τα ανατριχιαστικά τέρατα του twilight να κλέβουν τις εντυπώσεις.

Το Zelda: Twilight Princess HD είναι ένα πέρασμα φρέσκιας μπογιάς σε έναν παλιό τίτλο. Δεν φέρει την αγάπη που δόθηκε στο Wind Waker HD, αλλά αποτελεί ένα πολύ καλό ορεκτικό ενόψει του επερχόμενου νέου Zelda για το Wii U (και πιθανότατα και για το NX).

Ωραία, σκοτεινή ιστορίαΚαλοσχεδιασμένα dungeonsΌμορφα και βελτιωμένα γραφικάΚαλή χρήση του gamepad και των amiiboΜερικές περιστασιακές πτώσεις του frame rateΗ πρώτη ώρα είναι μαρτυρικήΗ ηλικία του φαίνεται παρά τις βελτιώσειςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Wii UΑΝΑΠΤΥΞΗ:NintendoΕΚΔΟΣΗ:NintendoΔΙΑΘΕΣΗ:NintendoΕΙΔΟΣ:Action adventureΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://zelda.com/twilight-princess-hd/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:4/3/2016PEGI:12

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα