Warhammer 40.000 Boltgun review

13:34 6/6/2023 - Πηγή: Game 2.0

Το σύμπαν του Warhammer 40.000 έχει φανατικό κοινό και πολυδιάστατη επιρροή σε διάφορα είδη ψυχαγωγίας, συμπεριλαμβανομένου και του gaming. Το Warhammer 40.000: Boltgun παίρνει το σύμπαν του Warhammer 40.000 και το συνδυάζει με το Doom. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα παιχνίδι που θα αρέσει στους φαν και των δύο.

Η ιστορία διαδραματίζεται στον πολύπαθο από πολέμους πλανήτη Graia, το περίφημο «Στέμμα των Θαυμάτων». Είστε ένας βετεράνος Space

Marine ο οποίος αναλαμβάνει την επικίνδυνη αποστολή να βρει μια πηγή δύναμης που κρύβεται στον πλανήτη. Η τεχνολογία αυτή είναι υπεύθυνη για το άνοιγμα πυλών τηλεμεταφοράς από τις οποίες εισέβαλαν οι δυνάμεις του Χάους, απειλώντας την ασφάλεια του σύμπαντος για μία ακόμα φορά. Είστε η μοναδική ελπίδα αναχαίτισης της εχθρικής εισβολής ενώ παράλληλα έχετε ελάχιστο χρόνο για να ανακτήσετε τη ανεξέλεγκτη πηγή δύναμης που ελευθερώθηκε, πριν να είναι πολύ αργά.

Το παιχνίδι είναι καταιγιστικό FPS, εξ ολοκλήρου σχεδιασμένο με μια νοσταλγική προσέγγιση βγαλμένη κατευθείαν από τα 90s, με δισδιάστατα μοντέλα εχθρών, «πιξελιασμένα» γραφικά κτλ. Γι αυτούς που δυσκολεύονται να συνηθίσουν το οπτικό στιλ, υπάρχουν διάφορες επιλογές «ομαλοποίησης» των γραφικών, φέρνοντάς τα λίγο πιο κοντά στα γούστα τους. Πάντως μην γελιέστε, το παιχνίδι φτιάχτηκε για να το απολαύσετε στην ωμή εκδοχή του. Αυτή η άγουρη (οπτικά και παικτικά) κατεύθυνση λειτουργεί σχεδόν απελευθερωτικά σε σχέση με άλλα παιχνίδια της εποχής μας που ανοίγονται πολύ και χάνουν την ουσία. Εδώ η ουσία είναι μία: να σφάξετε τους εχθρούς σας μέχρι τον τελευταίο, κολυμπώντας στο πιξελιασμένο αίμα τους, όμορφα και απλά. Υπάρχουν τέσσερις βαθμοί δυσκολίας, καθώς και επιλογή «αθανασίας» για όσους τα βρουν πολύ σκούρα.

Πέρα από το βασικό ρεπερτόριο κινήσεων, το άλμα και την κίνηση γρήγορα και αβίαστα στο χώρο, έχετε και έξτρα ειδικές επιθέσεις. Με μια απότομη κίνηση με το σώμα σας μπορείτε να ορμήσετε προς τα εμπρός, κάνοντας ζημιά στους εχθρούς και διαμελίζοντας άμεσα και βίαια τους πιο μικρόσωμους. Το πιστό σας αλυσοπρίονο είναι πάντα στην διάθεσή σας για να το χρησιμοποιήσετε σε μάχες σώμα-με-σώμα. Μπορείτε ακόμα και να προκαλέσετε τους εχθρούς με επικές ατάκες, στο άκουσμα των οποίων θα ανατρίχιαζε και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας. Η αληθινή διασκέδαση βέβαια ξεκινάει όταν ξεκλειδώνετε σταδιακά το πλήρες οπλοστάσιο του παιχνιδιού, με εμβληματικά όπλα του Warhammer 40K όπως καραμπίνες, βαριά πυροβόλα, λέιζερ κτλ που γεμίζουν την οθόνη με πετσοκομμένα πτώματα. Αν πάλι σας στριμώξουν πολλοί εχθροί σε ένα σημείο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δευτερεύοντα εξοπλισμό, τις πιστές σας χειροβομβίδες που είναι ικανές να κάνουν τεράστια ζημιά (αρκεί βέβαια να μην βρίσκεστε κι εσείς μέσα στο πεδίο δράσης τους). Τέλος, υπάρχουν πολλά κρυμμένα μυστικά στα επίπεδα, τα οποία αναβαθμίζουν τα υπάρχοντα όπλα και τις δυνάμεις σας προσθέτοντας έξτρα δύναμη πυρός.

Οι μάχες είναι έντονες και το παιχνίδι αρκετά δύσκολο όσο προχωράτε. Υπάρχουν στιγμές όπου η οθόνη κατακλύζεται στην κυριολεξία από εχθρούς κάθε είδους, οπότε απαιτούνται γρήγορα αντανακλαστικά με συνεχή κίνηση και εναλλαγή όπλων, έτσι ώστε να εκμεταλλευτείτε τις αδυναμίες των εχθρών και την μορφολογία των επιπέδων. Η αίσθηση των όπλων με την μοναδική δυναμική και αποτελεσματικότητά τους, και οι εκρηκτικές εκτελέσεις των εχθρών που σας επιτίθενται κατά κύματα, σας βάζουν για τα καλά στο κλίμα και συνεχίζουν με το ίδιο τέμπο μέχρι το τέλος. Δεν είναι όλα ρόδινα βέβαια, καθώς υπάρχουν δύο θέματα που αφαιρούν πόντους από την συνολική εμπειρία. Το πρώτο είναι η απουσία κάποιας οπτικής ένδειξης όταν δέχεστε κάποιο δυνατό χτύπημα. Πρέπει να έχετε συνεχώς το νου σας στην υγεία και την ασπίδα σας καθώς μπορούν να εξαντληθούν μέσα σε δευτερόλεπτα (κυρίως αν πολεμάτε δυνατούς εχθρούς) χωρίς να καταλάβετε την σοβαρότητα της κατάστασης έγκαιρα. Η οθόνη αναβοσβήνει κόκκινη μόνο λίγο πριν πεθάνετε προειδοποιώντας σας να αλλάξετε την στρατηγική σας, αλλά μέχρι τότε ίσως να είναι αργά. Θα ήταν πολύ χρήσιμη μια ξεκάθαρη οπτική ένδειξη της ζημιάς και του ρυθμού που την δέχεστε.

Το δεύτερο θέμα είναι η απουσία χάρτη αλλά και γενικότερης καθοδήγησης όσον αφορά τον τελικό προορισμό και την αποστολή σας. Η μινιμαλιστική προσέγγιση είναι σίγουρα θεμιτή λόγω του ρετρό ύφους του παιχνιδιού και δικαιολογεί την απουσία των παραπάνω, αλλά στην πράξη κάπου χωλαίνει. Υπάρχουν τρία κεφάλαια με 24 τεράστια επίπεδα συνολικά, με το καθένα από αυτά να προσφέρεται για εξερεύνηση και να απαιτεί κατανόηση και αποστήθιση του χώρου. Αχανείς πίστες που ανοίγονται προς κάθε κατεύθυνση, κλειδωμένες πόρτες που απαιτούν κρυμμένα κλειδιά, μονοπάτια και πύλες που σας οδηγούν σε άγνωστους προορισμούς και πολλά άλλα, δοκιμάζουν την μνήμη και την υπομονή σας. Συχνά περιπλανιέστε σε ολόιδιους διαδρόμους και κτίρια προσπαθώντας να θυμηθείτε ποια είναι εκείνη η σωστή πόρτα που ξεκλειδώνει με το κλειδί που βρήκατε. Σε γενικές γραμμές πάντως ο σχεδιασμός των επιπέδων προσπαθεί να έχει μια λογική ακολουθία με συντομεύσεις και ένωση μεγάλων περιοχών ακολουθώντας τα σύγχρονα πρότυπα, απλά δεν στέφεται πάντα με επιτυχία. Οι πίστες μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους και το παιχνίδι γίνεται επαναλαμβανόμενο σε διάφορα σημεία με αποτέλεσμα να κουράζει λίγο.

Οι εχθροί ποικίλλουν τόσο σε δυσκολία όσο και σε μέγεθος. Μεταλλαγμένοι καταδρομείς, τέρατα, εξωγήινα βατράχια, καλικάτζαροι και πολλοί άλλοι που εμφανίζονται συνήθως κατά ομάδες και επιτίθενται κατευθείαν όταν σας αντιληφθούν. Σχεδιαστικά δεν μπορούμε βέβαια να πούμε πολλά για τα μοντέλα τους καθώς κυριαρχεί η θολούρα των pixels. Πάντως με την «τριβή» και την ενασχόληση με το παιχνίδι αντιλαμβάνεστε σε ποιους χρειάζεται να επικεντρωθείτε και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσετε. Η νοημοσύνη έχει σκαμπανεβάσματα, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου πλήθος εχθρών σας κυνηγάει με μανία, ενώ άλλες φορές απλά κάθονται ακίνητοι καθώς τους εκτελείτε σιγά-σιγά από απόσταση. Προβληματική επίσης είναι η συμπεριφορά ορισμένων εχθρών αν τους πολεμάτε από κάποιο ύψος, καθώς απλά κάθονται και σας κοιτάνε ευχόμενοι να είχανε φτερά για να σας φτάσουν, λίγο πριν τους θερίσετε. Υπάρχουν επίσης boss και mini-boss, τα οποία είναι επιβλητικά, έχουν αρκετά μεγάλο βαθμό πρόκλησης και δοκιμάζουν τις ικανότητές σας ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα δυσκολίας.

Τα γραφικά είναι όμορφα και λεπτομερή, πάντα με βάση το οπτικό στιλ του παιχνιδιού. Τεράστιες στρατιωτικές βάσεις με δαιδαλώδεις αίθουσες, αχανείς έρημοι γεμάτες παγίδες και σκοτεινά κάστρα χτισμένα στην μέση της αβύσσου, είναι κάποιες από τις περιοχές που επισκέπτεστε. Το αίμα έχει φυσικά την τιμητική του και θα χορτάσετε ολόκληρα γαλόνια από αυτό. Δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε κάποιες μικρές λεπτομέρειες που προσθέτουν στην δημιουργία ατμόσφαιρας και αφορούν κυρίως κτίσματα ή αντικείμενα στο βάθος. Αν κάνετε μια μικρή ανάπαυλα από το μακελειό, παρατηρείτε αγάλματα να στέκονται επιβλητικά από πάνω σας ή άγνωστα κτίρια με τρομακτική όψη κάτω βαθιά στην γη να κρύβουν μυστικά που περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Ο ηχητικός τομέας συμβαδίζει αρμονικά με τα γραφικά. Υπάρχει ποικιλία μουσικών κομματιών για όλα τα γούστα, από κλασική ροκ και heavy metal μέχρι πιο ατμοσφαιρικά κομμάτια, χτίζοντας ιδανικά το σκηνικό μιας επικείμενης σύγκρουσης. Τα ηχητικά εφέ κάνουν την δουλειά τους, με κορυφαία την ακουστική των ριπών του boltgun. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο γνωστός από αμερικάνικες τηλεοπτικές σειρές ηθοποιός Rahul Kohli δανείζει τη φωνή του στον πρωταγωνιστή.

Το Warhammer 40.000: Boltgun είναι ένα διασκεδαστικό old-school FPS, με γρήγορη, «άμυαλη» δράση και πολλή βία. Παρά τις αδυναμίες του, σε γενικές γραμμές προσφέρει αυτά που υπόσχεται και θα σας κρατήσει συντροφιά για τουλάχιστον ένα 10ωρο. Αξίζει να επενδύσετε τον χρόνο σας για μια περιπέτεια βγαλμένη από το παρελθόν, κάνοντας περήφανο τον Αυτοκράτορα.

Δράση και δυσκολία παλιάς κοπήςΠολλά όπλα και μυστικάΙκανοποιητική διάρκειαΤεράστια επίπεδα προς εξερεύνησηΑπουσία χάρτηΕπαναλαμβανόμενο σε σημείαΝοημοσύνη με σκαμπανεβάσματαΤο στιλ γραφικών δεν είναι για όλουςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS5, Xbox Series X/S, PS4, Xbox One, Switch, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Auroch DigitalΕΚΔΟΣΗ:Focus EntertainmentΔΙΑΘΕΣΗ:Ave

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα