Vessel Review

Σαν χθες θυμάμαι που μικρά παίζαμε με το λάστιχο του νερού ή μπουγελωνόμασταν στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Δεν ξέρω αν τέτοιες αναμνήσεις αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης του Vessel, πάντως δεν θα με χαλούσε καθόλου αν μπορούσα να δίνω ζωή στα υγρά τριγύρω μου ωσάν πιτσιρικάς!

Στο Vessel αναλαμβάνουμε τον ρόλο ενός τρελού (;) επιστήμονα, που για ανεξήγητους λόγους μου θυμίζει τον Doc Brown των Back to the Future, ο οποίος ούτε τρελός είναι (οκ οκ ίσως στο τέλος λιγάκι),

ούτε γκριζαρισμένος, αλλά το ευφάνταστο παιχνίδι της Strange Loop Games, αυτόν μου θυμίζει! Ξέφυγα όμως. Έχοντας τελειοποιήσει τη διαδικασία δημιουργίας αυτόνομων οντοτήτων από κάθε λογής υγρό, ονόματι Fluros, τα οποία πλέον έχουν αντικαταστήσει τους εργάτες στα εργοστάσια, ο Doc βάζει μπρος την ολοκλήρωση της τελευταίας μυστήριας και επαναστατικής εφεύρεσής του! Παράλληλα, καλείται να λύσει τα διάφορα προβλήματα που έχει προκαλέσει η ανεξήγητη αυτονόμηση των Fluros και, επί την ευκαιρία, να μελετήσει την αλλόκοτη συμπεριφορά και προσαρμοστικότητά τους, στα διάφορα περιβάλλοντα.

Το Vessel είναι ένα steampunk-physics-puzzle-platformer. Το όλο ζουμί βρίσκεται στους γρίφους του και στον πρωτότυπο τρόπο επίλυσής τους. Τα διαθέσιμα εργαλεία είναι τα ποικίλα υγρά (από νερό, έως μια πράσινη φωτεινή γλίτσα), τα “ζωντανά” υγρά ονόματι Fluros, τα οποία ανάλογα το είδος εκτελούν συγκεκριμένες διεργασίες όπως να ακολουθούν το φως ή να πατάνε κουμπιά, τα Fluro seeds (σπόροι) ποτίστε-στραγγίστε-τελειώσατε και το water gun (ανεπίσημη ονομασία, είμαι στα χαρτιά για τα πνευματικά!). Εκτός των γρίφων, υπάρχουν και τα εκάστοτε platforming κομμάτια, τα οποία ευτυχώς δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία, ούτε θα σας απασχολήσουν ιδιαίτερα, διότι είναι… άθλια.

Εργαστήριο με θέα!

Οι γρίφοι, λοιπόν, που καλούμαστε να λύσουμε (ή να βάλουμε να μας λύσουν!), ποικίλουν. Από το πάτημα ενός διακόπτη για να περάσουμε από το σημείο Α στο σημείο Β, έως την ενεργοποίηση κινητήρα εσωτερικής καύσης! Οι γρίφοι είναι απλά ευφυείς, απαιτώντας στρατηγική και σωστή χρήση των διαφόρων εργαλείων και περιβαλλόντων που βρίσκονται στη διάθεση του παίκτη, ενώ δεν κουράζουν, αφού δεν επαναλαμβάνονται. Τα physics λειτουργούν σωστά, χωρίς πολλά ευτράπελα, με την εξομοίωση των υγρών να ξεχωρίζει.

Σε γενικές γραμμές το στήσιμο του Vessel μου θύμισε αρκετά το Portal -κι ας μην έχουμε portals- χωρίς ίσως την ακρίβεια των γρίφων του. Μόνο μου παράπονο η ΑΙ των Fluros, αφού αποφασίζουν να κάνουν τα δικά τους, δυσκολεύοντας την επίλυση φαινομενικά εύκολων γρίφων, με τη σχεδίαση κάποιων επιπέδων να δυσχεραίνει την πλοήγηση τους. Αν και μικρά, αυτά τα ελαττώματα οδηγούν τον παίκτη σε άσκοπο εκνευρισμό, χωρίς, ευτυχώς, να χαλάνε την κατά τα άλλα θετική εικόνα που αποκόμισα από το Vessel.

Αισθητή και η απουσία tutorial, αφού αφήνει τον παίκτη σύξυλο να ανακαλύψει μόνος του τις διάφορες ιδιότητες των αντικειμένων που συναντά, αλλά με κάθε λύση και κάθε ανακάλυψη έρχεται ένα βαθύ

Keywords
Τυχαία Θέματα