Uncharted Legacy of Thieves Collection review

Το Uncharted είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο εμβληματικές σειρές, τόσο του PlayStation, όσο και του gaming γενικότερα. Με κορυφαίο action-adventure gameplay, εντυπωσιακά γραφικά, άψογη κινηματογραφική παρουσίαση που παραπέμπει σε χολιγουντιανό blockbuster και επικά σκηνικά δράσης που προσφέρει, τα Uncharted είναι δικαίως από τις “κορωνίδες” του στέμματος της Sony.

Αυτή τη φορά ο Nathan Drake κάνει ντεμπούτο στο PS5, όχι με κάποια νέα περιπέτεια, αλλά με το Uncharted: Legacy of Thieves Collection, συλλογή που περιλαμβάνει remaster του Uncharted 4, αλλά και του Uncharted: The Lost Legacy με πρωταγωνίστρια την Chloe Frazer. Τα δύο παιχνίδια είναι γνωστά και δεν χρειάζονται νέα ανάλυση. Ας δούμε λοιπόν τί προσφέρει το Legacy of Thieves ως συλλογή.

Για αρχή, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Δεν υπάρχει κάποια νέα προσθήκη σε επίπεδο gameplay. Παίζετε τα παιχνίδια όπως ήταν στο PS4. Για την ακρίβεια, υπάρχει και μία αισθητή απουσία: το multiplayer, καθώς η συλλογή περιλαμβάνει μόνο τα single-player των δύο τίτλων. Μικρό το κακό, η ουσία των Uncharted είναι η solo περιπέτεια. Από την άλλη, το multiplayer σίγουρα θα ήταν καλοδεχούμενο, καθώς προσέφερε αρκετή διασκέδαση και χαοτικό πιστολίδι.

Πάμε να δούμε όμως τα χαρακτηριστικά των παιχνιδιών το PS5. Έχουμε φυσικά τάχιστο loading, χάρη στον SSD της κονσόλας. Ο 3D ήχος αναβαθμίζει αρκετά το ακουστικό τοπίο γύρω σας καθώς εξερευνάτε και πυροβολάτε (ειδικά όταν ακούτε σφαίρες να περνάνε ξυστά δίπλα σας). Το haptic feedback του DualSense βοηθάει στο να “νιώσετε” καλύτερα στιγμές όπως τo κρέμασμα πέρα-δώθε από ένα σχοινί, το παρκούρ σε αρχαία ερείπια και η οδήγηση σε λάσπες και ανώμαλα εδάφη. Ως προς τα γραφικά, υπάρχουν τρία διαθέσιμα modes: Το fidelity που τρέχει σε native 4K ανάλυση και 30fps και προσφέρει την πιο λεπτομερή απεικόνιση, το performance που θυσιάζει λίγο την λεπτομέρεια για πιο ρευστό gameplay στα 60fps, και τέλος το performance+ που συνδυάζει 120fps FPS με λεπτομέρεια αλλά ρίχνει την ανάλυση σε 1080p. Προσωπικά, θα πρότεινα να προτιμήσετε τα 60fps, καθώς δεν χάνετε τόσο σε λεπτομέρεια στα γραφικά και το gameplay έχει σαφώς καλύτερη και πιο άμεση απόκριση. Εννοείται πως αν έχετε τηλεόραση που υποστηρίζει 120hz και δεν σας ενοχλεί το 1080p, τότε αξίζει να τσεκάρετε το performance+, γιατί, κακά τα ψέμματα, τα 120fps είναι ξεχωριστή εμπειρία.

Τώρα όμως, ώρα να ξεκαθαρίσουμε κάτι ακόμα: Δεν θα δείτε κάποιο τεράστιο άλμα στην ποιότητα των γραφικών. Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι κακό, γιατί και τόσο το Uncharted 4, όσο και το The Lost Legacy, ήταν ήδη από τα πιο όμορφα της προηγούμενης γενιάς, οπότε οι βελτιώσεις στην ανάλυση και την λεπτομέρεια δεν είναι τόσο σημαντικές. Σίγουρα όμως θα βιώσετε το οπτικό τους μεγαλείο στο έπακρο που μπορεί να προσφέρει μία σύγχρονη κονσόλα όπως το PS5. Οι ζούγκλες, οι πόλεις, οι αρχαίοι ναοί, τα σκοτεινά σπήλαια, τα απόκρημνα βουνά, και γενικότερα, όλα τα εντυπωσιακά τοπία για τα οποία φημίζεται η σειρά Uncharted, είναι στα καλύτερα τους εδώ. Μαζί με τα υπέροχα animations, τα φανταστικά εφέ φωτισμών, τους λεπτομερέστατους χαρακτήρες και τις εκπληκτικές εκφράσεις προσώπων, ο οπτικός τομέας πολλές φορές θα σας συνεπάρει. Μπορεί τα δύο παιχνίδια να μην διαθέτουν το “γυάλισμα” ή τις υφές ενός ολοκαίνουριου τίτλου νέας γενιάς, αλλά το συνολικό τους αποτέλεσμα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κάποιο άλλο action-adventure εκεί έξω.

Τι γίνεται αν έχετε ήδη τα παιχνίδια στο PS4 και θέλετε το upgrade στο PS5; Λοιπόν, η κατάσταση έχει ως εξής: Πρώτα απ΄όλα, μπορείτε να μεταφέρετε τα save στο PS5 και να συνεχίσετε από εκεί που είχατε μείνει. Από κει και πέρα, αν έχετε ήδη το Uncharted 4, το Uncharted: The Lost Legacy ή το ψηφιακό πακέτο των δύο παιχνιδιών, μπορείτε να αποκτήσετε τις εκδόσεις PS5 με 10 εύρω. Αν έχετε τα original παιχνίδια σε δίσκο, πρέπει να εισάγετε τον δίσκο στο PS5 κάθε φορά που θέλετε να παίξετε κάποια από τις digital εκδόσεις τους (αν είστε κάτοχος του PS5 Digital Edition ατυχήσατε). Τέλος, αν έχετε κατεβάσει Uncharted 4 μέσω PS Plus, δεν δικαιούστε αναβάθμιση στο PS5.

Με αυτά και με εκείνα, φτάσαμε στο τελικό και βασικό ερώτημα για αρκετούς: Αξίζει να ξαναπαίξει κανείς τα Uncharted 4 και Uncharted: The Lost Legacy στο PS5, εφόσον τα έχει ήδη παίξει στο PS4; Η προσωπική μου γνώμη είναι πως ναι, αξίζει. Ειδικά αν μπορείτε να κάνετε το upgrade που θα σας βγει πολύ φθηνότερο από το να αγοράζατε την συλλογή. Και τα δύο είναι φανταστικά παιχνίδια, οπότε ξαναπαίζονται εύκολα. Τα διάφορα νέα χαρακτηριστικά, μαζί με τις οπτικές βελτιώσεις (παρόλο που δεν είναι εξωπραγματικές), συνθέτουν μία τιμιότατη αναβάθμιση της αρχικής εμπειρίας. Αν δε, για κάποιον λόγο δεν έχετε παίξει ακόμα τα δύο παιχνίδια, τώρα είναι η ιδανική ευκαιρία να το κάνετε, καθώς μπορείτε να τα βιώσετε στα καλύτερά τους. Όπως ανέφερα στην αρχή, η σειρά Uncharted είναι μία από τις κορυφαίες σειρές στην ιστορία του gaming. To Uncharted: Legacy of Thieves Collection μας υπενθυμίζει γιατί.

Δύο εξαιρετικά παιχνίδια μαζίΤα 60fps δίνουν άλλο αέραΤο haptic feedback και o 3D ήχος ενισχύουν την όλη εμπειρίαΠολλαπλά modes γραφικώνΑπουσία multiplayerΟι οπτικές βελτιώσεις δεν είναι μεγάλεςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS5, PC (2022)ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Naughty DogΕΚΔΟΣΗ:SonyΔΙΑΘΕΣΗ:Sony Hellas

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα