Two Point Hospital Review

Το 1997 η Αγγλική Bullfrog κυκλοφόρησε το Theme Hospital, ένα πρωτότυπο management sim, όπου οι παίχτες δεν διαχειρίζονταν κάποιο χαριτωμένο πάρκο (Theme Park, 1994) ή μέσα συγκοινωνίας (Transport Tycoon, 1994), αλλά ένα νοσοκομείο. Κι επειδή τα νοσοκομεία δεν είναι από τα πιο ευχάριστα μέρη που μπορεί να επισκεφτεί κανείς, η Bullfrog έφτιαξε το Theme Hospital με μεγάλη δόση χιούμορ, φανταστικές ασθένειες (όπως η φουσκοκεφαλίαση), πολύχρωμα περιβάλλοντα κι ένα σωρό πράγματα να κάνει ο παίκτης. Κάπως

έτσι, το Theme Hospital έγινε κλασικό. Τα χρόνια πέρασαν, η Bullfrog εξαγοράστηκε από την Electronic Arts και παρόλες τις προσπάθειες άλλων εταιρειών για ένα νέο management sim νοσοκομείου (πχ Hospital Tycoon, 2007), δεν υπήρξε άξιος αντικαταστάτης του Theme Hospital. Αυτή ήταν η κατάσταση, μέχρι τη στιγμή που κυκλοφόρησε το Two Point Hospital.

Στόχος σας στο παιχνίδι είναι να διαχειρίζεστε όχι ένα αλλά πολλά νοσοκομεία, από όπου οι ασθενείς φεύγουν πιο υγιείς απ' ότι ήταν όταν έφτασαν σε αυτό. Τα πρώτα δευτερόλεπτα η αίσθηση του casual παιχνιδιού σε tablet είναι πολύ έντονη, με την εμφάνιση ενός μεγάλου, καρτουνίστικου -σχεδόν παιδικού- χάρτη της Two Point county, όπου καλείστε να αναλάβετε το πρώτο διαθέσιμο νοσοκομείο. Οι πρώτες στιγμές προκαλούν κρύο ιδρώτα και σας κάνουν να αναρωτιέστε μήπως αγοράσατε κατά λάθος κάποια έκδοση Diner Dash: Flo με νοσοκομεία. Ευτυχώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο χαλαρά όσο δείχνουν αρχικά και η δυσκολία του παιχνιδιού, αν και δεν φτάνει ποτέ τα υψηλά επίπεδα, είναι αξιοπρεπής και αρκετή για να κρατήσει το ενδιαφέρον σας για πολλές πολλές ώρες.

Ξεκινάτε στην μοναδική διαθέσιμη τοποθεσία, όπου ιδρύετε το πρώτο σας νοσοκομείο και μαθαίνετε τον βασικό χειρισμό. Το κάθε νοσοκομείο έχει το δικό του επίπεδο φήμης (από ένα έως τρία αστέρια), με το επόμενο να ξεκλειδώνει μόλις αποκτήσετε το πρώτο αστέρι. Όσους περισσότερους ασθενείς θεραπεύετε, τόσο αυξάνεται η φήμη σας και τόσο περισσότεροι νέοι ασθενείς καταφτάνουν για να τους σώσετε. Όσοι περισσότεροι έρχονται τόσο καλύτερα τα πράγματα για σας.

"Γιατρέ, βοηθήστε με! Έχω χάσει τα λογικά μου!"

Οργανώνετε, χτίζετε τα δωμάτια και αγοράζετε τον απαραίτητο εξοπλισμό για το κάθε νοσοκομείο από την αρχή κάθε φορά κι έτσι επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία πολλές φορές. Πρώτα ο χώρος υποδοχής ασθενών, στη συνέχεια ο παθολόγος για την διάγνωση, ίσως ένα φαρμακείο με νοσοκόμα, και από κει και πέρα προσθέτετε εκείνα τα δωμάτια που είναι απαραίτητα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε νοσοκομείου-επιπέδου. Σε κάποια έρχονται πολλοί ασθενείς με φωτεινή λάμπα αντί για κεφάλι (βλέπετε, πάσχουν από... lightheadedness), άλλοι χρειάζονται ψυχίατρο να τους γιατρέψει από την ιδέα του ότι είναι rock stars και άλλοι πρέπει να κάνουν εισαγωγή για να σταματήσουν να κάνουν τους κλόουν. Μπορείτε να κατασκευάζετε νέα δωμάτια διάγνωσης και θεραπείας στο ίδιο νοσοκομείο, να προχωρήσετε στο επόμενο ή απλά να αλλάζετε από το ένα στο άλλο κατά βούληση. Το κάθε νοσοκομείο έχει τον δικό του τραπεζικό λογαριασμό κι έτσι ένα πετυχημένο νοσοκομείο εκατομμυρίων δεν μπορεί να ενισχύσει ένα που μόλις ιδρύσατε. Παρόλα αυτά, αποκτάτε χρήματα σχετικά εύκολα, ενώ στην χειρότερη περίπτωση μπορείτε να πάρετε δάνειο. Δυστυχώς, ο βασικός σχεδιασμός του κάθε νοσοκομείου είναι προκαθορισμένος, χωρίς να μπορείτε να γκρεμίσετε τους εξωτερικούς τοίχους, αλλά μπορείτε μόνο να προσθέτετε/αφαιρείτε τα δωμάτια που βρίσκονται μέσα σε αυτά και να αγοράζετε τα γειτονικά τους οικόπεδα για να τα επεκτείνετε.

Η κάμερα κινείται πολύ ομαλά και αξίζει να παρακολουθείτε τις κινήσεις των ασθενών σας από κοντά κάνοντας zoom, ενώ η δυνατότητα fast forward είναι ανεκτίμητη στις πρώτες ώρες που χρειάζεστε χρήματα. Όλες οι απαραίτητες ενέργειες, όπως η κατασκευή των δωματίων, ο εξοπλισμός και η πρόσληψη προσωπικού, είναι εύκολα προσβάσιμες στο κάτω μέρος της οθόνης. Το προσωπικό χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες: γιατρούς, νοσοκόμες, βοηθούς και επιστάτες, με τον καθένα να έχει τη δική του προσωπικότητα και κωμική περιγραφή, όπως το να έχει την τάση να κοιμάται στο πάτωμα, να είναι απίστευτα βαρετός ή να προκαλεί ναυτία στους άλλους. Επίσης, ο καθένας έχει τις δικές του ικανότητες, πιστοποιήσεις και χρηματικές απαιτήσεις, γι’ αυτό αξίζει να τους επιλέγετε με προσοχή.

Η κατασκευή των δωματίων είναι αρκετά εύκολη υπόθεση. Κάνετε κλικ και σέρνετε το ποντίκι μέχρι να φτιάξετε το “κουτί” που θέλετε. Για παράδειγμα, το δωμάτιο του παθολόγου πρέπει να είναι τουλάχιστον 3x3. Στη συνέχεια προσθέτετε τον απαραίτητο εξοπλισμό και όποιο άλλο αντικείμενο θέλετε, με το κάθε δωμάτιο να ανεβαίνει σε βαθμολογία όσο πιο ευχάριστο το διακοσμείτε. Άλλη εμπειρία προσφέρει ένας ψυχρός (κυριολεκτικά και μεταφορικά) τομογράφος κι άλλη ένα ιατρικό ραντεβού δίπλα στο τζάκι. Σε περίπτωση που δεν διαθέτετε το κατάλληλο θάλαμο νοσηλείας για κάποιον ασθενή (δεν το έχετε ξεκλειδώσει ακόμα ή δεν έχετε τα χρήματα για να το φτιάξετε), τότε έχετε να επιλέξετε μεταξύ του να τον στείλετε σπίτι του, χάνοντας φήμη, ή να του ζητήσετε να περιμένει έως ότου το αποκτήσετε, δοκιμάζοντας την υπομονή και την κατάσταση της υγείας του. Αν περιμένει πάρα πολύ και πεθάνει στο νοσοκομείο σας, τότε μεταμορφώνεται σε φάντασμα που τρομάζει τους γύρω του και ο μόνος τρόπος να απαλλαγείτε από αυτό είναι να προσλάβετε επιστάτη με εξειδίκευση στο να κυνηγάει φαντάσματα (ο οποίος... ρουφάει τα φαντάσματα με ηλεκτρικό σκουπάκι).

Μια απλή κλινική για κλοουνισμό και άλλες παρεμφερείς ασθένειες...

Πέρα από την εξέλιξη του κάθε νοσοκομείου, υπάρχουν και μικρότεροι στόχοι (πχ γιατρέψτε 100 ασθενείς) που σας ανταμείβουν με kudos. Με αυτά ξεκλειδώνετε νέα αντικείμενα για τα νοσοκομεία σας, όπως καλύτερες μηχανές αναψυκτικών, χρωματιστούς καναπέδες και αυτόματες συσκευές αντισηψίας χεριών. Επιπλέον, έχετε δυνατότητα έρευνας νέων μεθόδων θεραπείας και διάγνωσης, καθώς και εκπαίδευσης του προσωπικού σας ώστε να είναι πιο αποδοτικό ή για να αποκτήσει κάποια ικανότητα στην οποία έχει έλλειψη το νοσοκομείο. Έχετε πολλά φαντάσματα, αλλά δεν έχετε τα χρήματα ή δεν βρίσκετε επιστάτη με την ικανότητα του κυνηγού φαντασμάτων; Προσλαμβάνετε κάποιον που δεν έχει αυτή την ικανότητα, αλλά μετά από εκπαίδευση είναι έτοιμος για όλα. Τέλος, η έρευνα οδηγεί στην ανακάλυψη νέων μηχανημάτων με πολλά από αυτά να αναβαθμίζονται.

Το χιούμορ είναι από τα καλύτερα στοιχεία του παιχνιδιού, με ασθενείς να έχουν ονόματα όπως Penelope Muesli και Keith Spatula και αστείες ανακοινώσεις από την γραμματεία, όπως “Μην βήχετε, παρακαλώ.” και “Ώρα για άσκηση πυρκαγιάς. Παρακαλούμε προσποιηθείτε πως πήραμε φωτιά.”. Οι θάλαμοι νοσηλείας χαρακτηρίζονται ως ”B&B χωρίς πρωινό”, ενώ κάποιοι ασθενείς πάσχουν από οξεία λογοδιάρροια. Το περιβάλλον του παιχνιδιού είναι τόσο πρόσχαρο που ακόμη κι αν απεχθάνεστε τα νοσοκομεία στην πραγματική ζωή είναι σίγουρο πως θα βρείτε κάτι να σας αρέσει εδώ

Ίσως το μοναδικό σημαντικό αρνητικό στοιχείο του παιχνιδιού είναι πως ανεξάρτητα από την ποικιλία που προσφέρει και το πόσα πολλά πράγματα έχετε να κάνετε ανά πάσα στιγμή, αργά ή γρήγορα φτάνετε στο σημείο να κάνετε τα ίδια πράγματα και μάλιστα με αρκετά εύκολο τρόπο. Ιδρύετε το κάθε νοσοκομείο από την αρχή, αναβαθμίζετε όλα τα διαγνωστικά μηχανήματα, φτιάχνετε όλα τα δωμάτια, προσλαμβάνετε προσωπικό από το μηδέν και μετά περνάτε στο επόμενο νοσοκομείο, αντί να φτιάξετε μόνο ένα τεράστιο νοσοκομείο και να παραμείνετε σε αυτό για πάντα. Μια επιλογή sandbox, όπου θα χτίζατε ένα ξεχωριστό νοσοκομείο με υψηλό βαθμό παραμετροποίησης, μοναδικά χαρακτηριστικά και αξιομνημόνευτο προσωπικό θα έδινε το “κάτι παραπάνω”. Να σημειωθεί επίσης πως το παιχνίδι δεν περιλαμβάνει multiplayer.

Η επέκταση του κάθε νοσοκομείου είναι απαραίτητη.

Τα γραφικά είναι πολύχρωμα, καρτουνίστικα και σας προδιαθέτουν με πολύ ευχάριστο τρόπο, παρόλη τη θεματολογία. Το κάθε διαγνωστικό δωμάτιο διαθέτει τα δικά του ξεχωριστά μηχανήματα και η διαδικασία διάγνωσης-θεραπείας έχει το δικό της animation. Τόσο το προσωπικό όσο και οι ασθενείς έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά, όμως μερικές φορές -ευτυχώς σπάνια- άντρες έχουν γυναικείο κούρεμα/πρόσωπο και το αντίστροφο. Πρόκειται για μια λεπτομέρεια που σταματάτε να προσέχετε μετά από μερικές ώρες παιχνιδιού, όμως στην αρχή είναι λιγάκι ανορθόδοξο να έχετε έναν φαινομενικά άντρα γιατρό να ονομάζεται Sofia Fluff και να περιφέρεται με κίτρινα τακούνια (βέβαια, υπάρχει πάντα η πιθανότητα αυτό να είναι επιλογή των developers). Η απαλή και ενίοτε κωμική μουσική ξεκουράζει και ταιριάζει με το κλίμα του παιχνιδιού, όπως και τα ηχητικά εφέ. Ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός της Two Point county που παίζει συνεχώς προσφέρει τόσο μουσική όσο και ταιριαστά σχόλια από τον παραγωγό του, όπως το να σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις των νοσοκομείων σας. Η ηθοποιός που δίνει τη φωνή της στην γραμματεία θυμίζει απίστευτα αυτή του Theme Hospital, σε βαθμό που δεν την ξεχωρίζετε.

Στο Two Point Hospital πάντα έχετε κάτι να κάνετε και πολύ δύσκολα βαριέστε. Το παιχνίδι έχει τόσα πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το Theme Hospital -ακόμα και το σημείο όπου σκοτώνετε ποντίκια που εμφανίζονται τυχαία στους διαδρόμους- που αν έχετε περάσει δεκάδες ώρες με το αριστούργημα της Bullfrog, πρέπει οπωσδήποτε να το αποκτήσετε. Χιουμοριστικό, απολαυστικό, εύκολο στο να πέσετε με τα μούτρα και δύσκολο στο να το κλείσετε, το Two Point Hospital είναι εξαιρετική επιλογή αν σας αρέσουν τα business sim.

Μια βελτιωμένη έκδοση του Theme Hospital από κάθε άποψηΕυχάριστο και χιουμοριστικόΠάντα υπάρχει κάτι να κάνετεΠολύ χαμηλός βαθμός δυσκολίαςΕπαναλαμβανόμενα tasksΑπουσία sandbox modeΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Two Point StudiosΕΚΔΟΣΗ:SegaΕΙΔΟΣ:Διαχείριση νοσοκομείουΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.twopointhospital.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:30/8/2018

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
έως ότου, συγκοινωνιες, electronic, tablet, εμφάνιση, φαρμακεια, rock, stars, νέα, forward, ηλεκτρικος, keith, animation, sofia, business, site, https, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, Καλή Χρονιά, φωτια, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, το ποντικι, ηθοποιος, μουσικη, ονοματα, αξιζει, απιστευτα, απλα, ασθενειες, ασυλο, βαθμολογια, βρειτε, δανειο, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, δωματια, ευχαριστο, εγινε, εφε, ευκολο, ευκολα, υπαρχει, εκπαιδευση, ελλειψη, ενιοτε, εμφάνιση, εξελιξη, ερευνα, ερχονται, έως ότου, ζωη, ιδεα, ιδια, ιδιο, υπομονη, υποθεση, μηχανες, ηχητικα, θυμιζει, καναπεδες, κλιμα, κλοουν, λαθος, μηδεν, μπορειτε, νοσοκομεια, παντα, οικοπεδα, οπωσδηποτε, περιβαλλον, ποντικι, ραντεβου, σιγουρο, συνεχεια, σπιτι, σχολια, τακουνια, ταση, τρια, υγιεις, φαντασματα, φαρμακειο, φτανει, φημη, φωνη, φορα, χιουμορ, ωρες, αντρες, animation, business, δωματιο, εξοπλισμος, forward, ιατρικο, keith, νοσοκομειο, stars, οξεια, παιχνιδι, ποντικια, rock, site, sofia, σωρο, tablet, υγειας, χαλαρα, electronic
Τυχαία Θέματα