Titan Quest: Ragnarok Review

Τitan Quest. Πίσω στο μακρινό 2006, όταν πρωτοκυκλοφόρησε αυτό το Diablo clone διαμάντι, “έσκασε” σαν βόμβα, προσφέροντάς μας χιλιάδες χορταστικές αναμνήσεις gaming διασκέδασης. Ένας τίτλος που αν υπήρχε πάνθεον στην ιστορία των videogames με τα πιο υποτιμημένα παιχνίδια όλων των εποχών, σίγουρα θα κατείχε (δυστυχώς) μια περίοπτη θέση σε αυτό. Το Τitan Quest δεν ξεχάστηκε ποτέ. Έμεινε η αρτιότητά του στις καρδιές μας, με την ελπίδα

ότι κάπως, κάπου, κάποτε η περιπέτεια θα συνεχιστεί. Αυτή η στιγμή έφτασε με το Ragnarok, ένα νέο expansion του Titan Quest, 11 ολόκληρα χρόνια μετά την αρχική κυκλοφορία του παιχνιδιού.

Το Ragnarok σας μεταφέρει ξανά στην αρχαία Ελλάδα και στην απαρχή ενός ολοκαινούργιου act. Ο ήρωάς σας, μετά την κατάβαση του στον κόσμο των νεκρών και την επικράτηση του ενάντια στον Άδη γυρνάει νικητής, μόνο και μόνο για να διαπιστώσει ότι τα βάσανα του δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Οι βόρειοι θεοί της Ευρώπης, εκμεταλλευόμενοι τα κοσμοϊστορικά γεγονότα που προκαλέσατε, έχουν φέρει το χάος και την καταστροφή στους λαούς της περιοχής, αναγκάζοντάς τους να στραφούν σε εσάς, τον φημισμένο Έλληνα σφαγέα των θεών. Εσείς ασπάζεστε την κραυγή βοήθειας των απλών ανθρώπων και ταξιδεύετε στη χώρα των Κελτών γιατί το slay gods tour (προς τέρψιν όλων μας) πρέπει να συνεχιστεί. Έχετε την επιλογή είτε να ξεκινήσετε το παιχνίδι από την αρχή με υπάρχων ή καινούριο χαρακτήρα, είτε να ξεκινήσετε κατευθείαν το expansion με καινούριο χαρακτήρα από το level 40. Αν έχετε ολοκληρώσει το Titan Quest στο legendary, μπορείτε να παίξετε κατευθείαν στην ανώτατη δυσκολία με τον παλιό σας χαρακτήρα καθώς το παιχνίδι ξεκινάει λίγο πριν την τελική μάχη με τον Άδη.

Από τις σημαντικότερες αλλαγές του Ragnarok είναι ότι το level cap του ήρωα έχει ανέβει στο level 85, καθώς και η σύσταση ενός ολοκαίνουριου mastery, του runes. Το runes είναι μια μίξη melee και μαγείας με ενδιαφέροντα νέα skills και δυνατά passive και active buffs. Στο σύνολο του είναι αρκετά ενδιαφέρον αλλά δείχνει κάπως βεβιασμένο και με ανισορροπίες, κυρίως αν το συνδυάσετε με άλλα συγκεκριμένα mastery. Όπως και με το dream του προηγούμενου expansion, αν στηριχθείτε εξ ολοκλήρου στο runes θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα κυρίως σε legendary επίπεδα. Μια άλλη πολύ καλή προσθήκη είναι ότι επιτέλους με το autosort του inventory σας γίνεται αυτόματα και η συναρμολόγηση των δεκάδων essence και relics που βρίσκετε στο παιχνίδι. Στις νέες σημαντικές αλλαγές προσθέστε τον νέο εξοπλισμό και όπλα, νέους εχθρούς (επιτέλους αντιμετωπίζετε και ανθρώπινους εχθρούς-bandits αφού είχατε ξεκληρίσει ολόκληρο το ζωικό βασίλειο) και δεκάδες άλλες μικροδιορθώσεις που δίνουν στο παιχνίδι την πιο ώριμη μέχρι τώρα μορφή του.

Μάχη με τις νύμφες του νερού.

Δύο παράπονα που έχω προσωπικά έπειτα από πέντε-έξι πλήρη playthroughs του Titan Quest και δεν έχουν διορθωθεί ούτε στο Ragnarok. Το πρώτο είναι καθαρά θέμα αισθητικής και αφορά την αδυναμία να αλλάξετε την εμφάνιση του χαρακτήρα όπως εσείς επιθυμείτε. Δεν είναι και ότι καλύτερο να λιώνετε σε legendary δυσκολίες και -φορώντας τον καλύτερο δυνατό σας εξοπλισμό- να δείχνετε σαν παρδαλός τσομπάνης με φανταχτερό δόρυ. Το δεύτερο είναι παρακλάδι του πρώτου, καθώς η συχνότητα των drops όλων των legendary sets σαν ολοκληρωμένο σύνολο (που πραγματικά είναι χάρμα οφθαλμών) σε συνδυασμό με τους γρήγορους ρυθμούς που προοδεύετε στο παιχνίδι, κάνουν την απόκτησή τους σχεδόν αδύνατη, ακόμα και αν κάνετε το farming δεύτερη φύση σας. Βάλτε και το συχνό γεγονός των drops εξοπλισμού άσχετου με τα mastery και τα skills που διαλέξατε (τί να τα κάνω τα διαμαντένια τόξα ο μάγος) και μένετε με μια αμυδρή αίσθηση ημιτέλειας στο χτίσιμο του ήρωα.

Τα γραφικά του Ragnarok, παρόλο που κουβαλούν στην πλάτη τους μια ολόκληρη 10ετία, δεν απογοητεύουν. Από τις γνώριμες πολύχρωμες πεδιάδες της Ελλάδας, στα πρασινοκαφετί τοπία της βόρειας Ευρώπης με τις γραφικές φάρμες, τα ελώδη δάση και τις χιονισμένες απάτητες βουνοκορφές, το παιχνίδι είναι πολύ ευχάριστο και ζωντανό στο μάτι. Υπάρχουν μικρές λεπτομέρειες που πραγματικά μαρτυρούν την ιδιαίτερη προσοχή που δόθηκε και την λεπτεπίλεπτη δουλειά, κυρίως στις κατοικήσιμες περιοχές. Στον ηχητικό τομέα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία, καθώς πραγματικά η προσέγγιση γοητεύει. Από το μουσικό θέμα του κύριου μενού που είναι σαν ο ίδιος ο μεγάλος Βασίλης Πολυδούρης να αναστήθηκε για να συνθέσει ένα τελευταίο έπος, μέχρι τις εξαιρετικές μελωδίες που σας συνοδεύουν στο ταξίδι σας, το μελωδικό σαντούρι και τα μελαγχολικά έγχορδα, το Ragnarok είναι χάρμα ώτων. Στο ίδιο μοτίβο και τα ηχητικά εφέ με τους ambient και γήινους ήχους από τη φύση, τα τιτιβίσματα των πουλιών, τα κυλούμενα γάργαρα νερά και τον βαρύ αέρα του χιονιά να λυσσομανά, να καταφέρνουν να σας αποσπούν την προσοχή σε κάθε σας βήμα και να σας βάζουν στην ατμόσφαιρα.

Περιπλάνηση σε σκοτεινά σπήλαια.

Το multiplayer συνεχίζει να είναι διασκεδαστικό, καθώς μπορείτε να δημιουργήσετε μια ομάδα παίρνοντας τους φίλους σας και να σπείρετε τον όλεθρο στους εχθρούς σας, οι οποίοι προσαρμόζονται ανάλογα με το πλήθος των παικτών στο χάρτη, κρατώντας την ισορροπία. Το παιχνίδι έχει πολύ κόσμο, γεγονός που δείχνει πόσο το αγαπάνε οι παίκτες. Αγάπη που ίσως λειτούργησε και σαν μέσο εκμετάλλευσης από την THQ Nordic, καθώς η τιμή του Ragnarok, όση αγάπη και νοσταλγία κι αν έχετε για το Titan Quest, είναι λίγο τσιμπημένη με βάση το ένα και μόνο act που περιλαμβάνει.

Το Titan Quest: Ragnarok, πέρα από τις όποιες αδυναμίες του και το βάρος των χρόνων κυκλοφορίας που κουβαλά, είναι μια πολύ άξια συνέχεια του αρχικού παιχνιδιού (σημαντικό ατού το κυρίαρχο ελληνικό στοιχείο) και αξίζει πραγματικά να του αφιερώσετε χρόνο ώστε να ξεδιπλώσει την μαγεία του και όλα αυτά που έχει να προσφέρει. Δεν έχει γραφικά τελευταίας γενιάς και δεν μπορεί να κριθεί και να συγκριθεί με τα τελευταία πρωτοκλασάτα ονόματα. Το Titan Quest βρισκόταν πολλά χρόνια στον βυθό του ωκεανού των videogames, ένα διαμάντι χωμένο στις πέτρες παρέα με χιλιάδες άλλους τίτλους. Βυθισμένο αλλά ποτέ ξεχασμένο, το φως του έφτανε στην επιφάνεια όλα αυτά τα χρόνια, ώσπου επιτέλους ανασύρθηκε για να λάμψει ξανά.

Νέες προσθήκες και βελτιώσειςΉχοςΕλληνικό στοιχείοΝέο mastery......αλλά με ανισορροπίεςΑδυναμία αλλαγής της εμφάνισης του ήρωαΕλάχιστη πιθανότητα για drops ολοκληρωμένων legendary set itemsΛίγο τσιμπημένη τιμήΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Pieces Interactive, THQ NordicΕΚΔΟΣΗ:THQ NordicΔΙΑΘΕΣΗ:-ΕΙΔΟΣ:RPGΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.thqnordic.com/games/titan-questHM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:17/11/2017

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα