This War of Mine: The Little Ones Review

Στα τέλη του 2014, η 11 bit studios και η Deep Silver μας έδωσαν το This War of Mine, έναν ιδιαίτερο τίτλο που συνδυάζει στοιχεία action adventure και επιβίωσης, λαμβάνοντας χώρα σε ένα φανταστικό πόλεμο. Το This War of Mine: The Little Ones είναι μια νέα έκδοση του ήδη πολύ καλού αρχικού παιχνιδιού.

Το This War of Mine: The Little

Ones είναι ένα survival action adventure και ό,τι πλησιέστερο υπάρχει σε εξομοίωση πολέμου με ήρωα τον άμαχο πληθυσμό. Η πρωτοτυπία του παιχνιδιού βρίσκεται στο ότι δεν παίρνετε το ρόλο στρατιωτών που μάχονται στον πόλεμο ή πολιτικών που τον ξεκινούν, αλλά παίζετε ως απλοί πολίτες που έχουν μείνει πίσω δίχως σταθερή παροχή φαγητού ή νερού, ζεστασιάς ή προστασίας. Είναι όλοι τους κάτοικοι που δεν έχουν προλάβει να φύγουν από την πόλη, αναγκασμένοι να παραμείνουν στα κατεστραμμένα σπίτια τους μέχρι το τέλος των εχθροπραξιών.

Ξεκινάτε με τρεις άμαχους πολίτες, με τον καθένα να έχει τη δική του προσωπική ιστορία να διηγηθεί. Κάποιος μπορεί να είναι παππούς μαζί με το εγγόνι του ή πρώην αστυνομικός και κάποια άλλη να είναι δασκάλα που τα πηγαίνει πολύ καλά με τα παιδιά. Όσο περνούν οι μέρες και επιβιώνουν, τόσο περισσότερες πληροφορίες μαθαίνετε για τον καθένα μέσα από το ημερολόγιο και τη βιογραφία τους. Το ημερολόγιο είναι επίσης το μέρος όπου το κάθε μέλος της ομάδας καταγράφει τις αντιδράσεις του μετά από κάθε σημαντικό, δυσάρεστο ή ευχάριστο γεγονός. Αποστολή σας είναι να κρατήσετε ζωντανούς και τους τρεις πολίτες μέχρι το τέλος του πολέμου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ασχολείστε με θέματα όπως η εύρεση φαγητού, το φιλτράρισμα νερού ώστε να γίνει πόσιμο, τη ζεστασιά του σπιτιού ή ακόμη θέματα όπως τη διασκέδαση των παιδιών -όταν υπάρχουν και μπορείτε να τα χειρίζεστε- και την κατασκευή επίπλων για ξεκούραση. Στο τέλος κάθε ημέρας, ένας από την ομάδα έχει τη δυνατότητα να βγαίνει από το σπίτι ώστε να ψάχνει για υλικά, φαγητό, όπλα και ό,τι άλλο μπορέσει να κουβαλήσει πίσω στο σπίτι.

Παραβιάζοντας την κλειδαριά.

Καθώς κάθε πράξη εκτός και εντός σπιτιού επηρεάζει όλα τα μέλη της ομάδας, το να επιλέξετε να κλέψετε φαγητό και φάρμακα από ένα σπίτι ηλικιωμένων ή να αρνηθείτε την προσφορά βοήθειας σε γείτονές σας, προκαλεί στενοχώρια και ενοχές σε όλους, ανεξάρτητα από την ανάγκη ή το ρίσκο της εκάστοτε ενέργειας. Επίσης, αν τύχει και πυροβοληθείτε από ενόπλους, τότε χρειάζεστε οπωσδήποτε πολλές ημέρες στο κρεβάτι με επιδέσμους και φάρμακα για να επιβιώσετε, δηλαδή υλικά δυσεύρετα με πανύψηλο κόστος ανταλλαγής. Ο αριθμός των ημερών που πρέπει να κρατήσετε τους χαρακτήρες ζωντανούς διαφέρει σε κάθε playthrough, αλλά συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 40 και 50 ημερών. Το σπίτι, η βάση σας στην ουσία, είναι επίσης διαφορετικό σε κάθε playthrough και μπορεί να αποτελείται από λίγους ή πολλούς ορόφους/επίπεδα.

Πέρα από ζητήματα επιβίωσης, μπορείτε να φτιάχνετε τα δικά σας φάρμακα, όπλα, τσιγάρα και άλλα είδη πολυτελείας, αφού πρώτα αναβαθμίσετε το εργαστήριό σας, και είτε να τα χρησιμοποιείτε ως νόμισμα, είτε να τα κρατάτε για προσωπική χρήση. Σχεδόν κάθε συσκευή μπορεί να αναβαθμιστεί και να γίνει άμεσα πολύ πιο αποτελεσματική, αρκεί να έχετε όλα τα απαιτούμενα υλικά και κομμάτια. Ακόμη, λοστοί, φτυάρια και πριόνια είναι εργαλεία που κάνουν τη βραδινή εξερεύνηση πιο γρήγορη και πολύ πιο αποτελεσματική, ενώ με όπλα και αρκετές σφαίρες σκοτώνετε όποιον βρεθεί στο δρόμο σας (αρκεί να τα καταφέρετε στον χειρισμό). Βλέπετε, ένα από τα αρνητικά σημεία του τίτλου είναι ο χειρισμός των όπλων, είτε πρόκειται για πιστόλια είτε για μαχαίρια. Από τη στιγμή επιλογής του στόχου σας μέχρι και την επίθεση, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επιστρέψετε στη βάση ζωντανοί, ανεξάρτητα από το όπλο του εχθρού σας. Το χειριστήριο όχι μόνο δε σας επιτρέπει μεγάλη ακρίβεια, αλλά σας καθυστερεί ιδιαίτερα, οπότε είναι πιο φρόνιμο να απέχετε από μάχες παρά να ρισκάρετε τη ζωή σας. Το νοσοκομείο της περιοχής είναι ιδανικό για δωρεάν φάρμακα και επιδέσμους. Εκεί κάνετε δωρεές προμηθειών, ανταλλαγές, ενώ μπορείτε να κλέβετε φάρμακα ή να σκοτώνετε γιατρούς και ασθενείς. Για παράδειγμα, αποφασίζετε να επιτεθείτε στο νοσοκομείο που ήδη έχει τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, και λίγες μέρες μετά να επιστρέψετε ντροπιασμένοι σε αυτό επειδή έχετε χρησιμοποιήσει όλα τα υλικά και χρειάζεστε επειγόντως επιδέσμους μετά από σοβαρή επίθεση που δεχθήκατε στη βάση.

Απορίες δίχως απάντηση.

Ο καλός καιρός και η υψηλές θερμοκρασίες είναι φίλοι σας, όμως ο χειμώνας είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς. Όταν δεν έχετε αρκετά δυνατές σόμπες για να κρατάτε τη θερμοκρασία επάνω από το μηδέν, τότε όλοι στο σπίτι κινδυνεύουν να αρρωστήσουν και να χρειαστούν φαρμακευτική αγωγή. Όταν χιονίζει δεν είναι πια δυνατό το φιλτράρισμα του νερού και αναγκάζεστε να φτυαρίζετε και στη συνέχεια να λιώνετε χιόνι για να το πίνετε. Συνήθως, κάθε δύο μέρες σας επισκέπτονται γείτονες ζητώντας μια χάρη, όπως να τους δώσετε επιδέσμους για έναν άρρωστο συγγενή ή φαγητό για τα παιδιά τους, αλλά σας έρχονται και με προσφορά φαγητού ή πρόταση να ψάξετε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι και να μοιραστείτε ό,τι βρείτε. Εκτός από τους γείτονες, σας επισκέπτονται τακτικά και έμποροι, κάνοντας τις ανταλλαγές αντικειμένων πιο εύκολες. Ο κάθε χαρακτήρας έχει ιδιαίτερες δεξιότητες και μειονεκτήματα, όπως να είναι καλός μάγειρας, ικανός ρακοσυλλέκτης, γρήγορος δρομέας, καπνιστής κτλ. Σε περίπτωση που κάποιος είναι πιο στενοχωρημένος από τους άλλους ή πάσχει από κατάθλιψη, μια συζήτηση με ένα μέλος της ομάδας είναι πιθανό να του φτιάξει τη διάθεση, αν και αυτό δεν πιάνει πάντα.

Τα 2D περιβάλλοντα, η εξαιρετικά ομαλή κύλιση της οθόνης και η αισθητική με κάρβουνο ενισχύουν στο έπακρο τη μελαγχολική ατμόσφαιρα. Αν και αρχικά δεν εντυπωσιάζουν, τα γραφικά βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με την ουσία και το gameplay του παιχνιδιού. Σκοτεινά υπόγεια, ξεχασμένα απλωμένα ρούχα, γυμνά ντουλάπια και έρημοι δρόμοι είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Τα ηχητικά εφέ, όπως το πυροβολικό που ακούγεται από μακριά, πόδια να τσαλαβουτούν στο νερό και ακατάπαυστη βροχή να πέφτει στην στέγη, δένουν με το σύνολο και το κεντρικό μουσικό θέμα.

Κατασκευάζοντας ένα παιχνίδι.

Ένα μέσο playthrough διαρκεί γύρω στις έξι ώρες. Το ενσωματωμένο level editor σας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίζετε το δικό σας παιχνίδι, διαλέγοντας τους χαρακτήρες με τους οποίους επιθυμείτε να ξεκινήσετε, τις διαθέσιμες τοποθεσίες στον χάρτη, τον καιρό, αλλά και να φτιάχνετε τον δικό σας χαρακτήρα από το μηδέν. Από τα πιο ενδιαφέροντα και εθιστικά χαρακτηριστικά του τίτλου είναι πως οτιδήποτε φτιάχνετε ή αναβαθμίζετε έχει άμεση επίδραση στην ευημερία των επιζώντων. Κάθε μέρα που όλοι είναι ζωντανοί είναι μια πραγματική επιτυχία.

Το This War of Mine: The Little Ones προσφέρει πολλές ώρες gaming σε έναν κόσμο φανταστικό αλλά και ανησυχητικά ρεαλιστικό, δείχνοντας πόσο επιβραβευτική και ικανοποιητική είναι η εύρεση ανθρωπιάς μέσα στον πόλεμο και την εχθρότητα. Αξίζει να ασχοληθείτε μαζί του, εφόσον δεν έχετε πρόβλημα με την καταθλιπτική θεματολογία του.

Ελευθερία επιλογώνΕνδιαφέρουσα ρεαλιστική προσέγγισηΥψηλό replayabilityΑτμοσφαιρικά γραφικά και ήχοςΠρωτότυπη θεματολογία......αλλά και καταθλιπτική ταυτόχροναΔύσκολος χειρισμός στις μάχεςΜπορούσε να διαθέτει περισσότερα αντικείμεναΑργή δράσηΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PC, Android, iOSΑΝΑΠΤΥΞΗ:11 bit studiosΕΚΔΟΣΗ:Deep SilverΔΙΑΘΕΣΗ:ΨηφιακόΕΙΔΟΣ:ΕπιβίωσηΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.11bitstudios.com/games/16/this-war-of-mineHM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:29/1/2016 (PS4, Xbox One), 2016 (PC, iOS, Android)PEGI:18

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
xbox one, studios, adventure, νέα, survival, ημερολόγιο, επηρεάζει, προσφορες, καιρος, ps4, xbox, android, site, http, ios, τελη κυκλοφοριας, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, χιονι, πισω στο σπιτι, σομπες, ημερολόγιο, δωρεαν, εργαλεια, θεμα, καταθλιψη, ρουχα, ios, αγωγη, αισθητικη, αξιζει, αρμονια, ασυλο, ατμοσφαιρα, βγαινει, βρειτε, βρισκεται, βροχη, φαγητο, γεγονος, γινει, δυνατοτητα, δικη, ευχαριστο, εφε, υπαρχει, ενδιαφεροντα, εξι, επηρεάζει, επιτυχια, ερχονται, ευημερια, ζωη, εμποροι, ηχητικα, μακρια, μαχαιρια, μηδεν, μπορειτε, νερο, ξεκουραση, ομαδα, παντα, οπωσδηποτε, ουσια, παιδια, πιστολια, ρισκο, ρολο, σιγουρο, συζητηση, συνεχεια, σπιτι, σπιτια, τσιγαρα, φαρμακα, φτυαρια, ωρες, adventure, ειδη, φιλοι, χωρα, ιδανικο, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, κρεβατι, μεινει, νοσοκομειο, παιχνιδι, πληροφοριες, ποδια, studios, site, survival, θεματα, θερμοκρασια, υλικα, χειμωνας
Τυχαία Θέματα