Tearaway Review

Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που ένα παιχνίδι εκμεταλλεύεται πλήρως τις ιδιαίτερες δυνατότητες μιας κονσόλας και παράλληλα έχει υψηλό επίπεδο ποιότητας. Το Tearaway, της Media Molecule, είναι μία τέτοια περίπτωση. Εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη φορητή φύση του PSVita, και χρησιμοποιεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά της συσκευής, όπως το touchpad και το γυροσκόπιο. Επιπλέον, είναι και το καλύτερο παιχνίδι του PS Vita

αυτή τη στιγμή.

Με το που ξεκινάτε το Tearaway, σας ζητείται κάτι πολύ πρωτότυπο - να καθορίσετε τί μεγέθους και τί χρώματος δάχτυλα έχετε. Μια απρόσμενη απαίτηση, που αντικατοπτρίζει το ρόλο σας στο παιχνίδι. Είστε ο “You”, ο ήλιος που βοηθάει τους δύο πρωταγωνιστές Iota και Atoi να εκπληρώσουν την αποστολή τους και να σας παραδώσουν ένα σημαντικό μήνυμα. Όταν λέω ήλιος, κυριολεκτώ. Στον κόσμο του παιχνιδιού, εκεί που βρίσκεται η θεση του άστρου υπάρχει η αφεντιά σας, με τη βοήθεια της μπροστινής κάμερας του Vita. Βέβαια η βοήθεια που δίνετε απλόχερα στους δύο ήρωες δεν έχει να κάνει μόνο με τον χειρισμό τους. Ο ρόλος του “You” είναι πολύ πιο σημαντικός - ελέγχετε τον κόσμο του Tearaway.

Διάσπαρτα στο Tearaway υπάρχουν σημεία, όπου ακουμπώντας το touchpad του Vita, εμφανίζεται ένα εικονικό δάχτυλο (όπως το ορίσατε στο ξεκίνημα) και βοηθάει τον ήρωα να προσπεράσει ένα κενό, να λύσει ένα περιβαλλοντικό γρίφο ή να νικήσει κάποιους εχθρούς. Υπάρχουν στιγμές όπου πρέπει να ακουμπήσετε κάτι μέσω της οθόνης αφής, ώστε να το κάνετε χρήσιμο για τους ήρωες. Αυτά τα “από μηχανής θεός” σκηνικά, η Media Molecule φαίνεται να τα αγαπάει πάρα πολύ και καταφέρνει να τα χρησιμοποιήσει έτσι ώστε να δώσουν λόγο ύπαρξης σε όλες τις άχρηστες μέχρι τώρα λειτουργίες του Vita. Το Tearaway είναι ένα παιχνίδι προσαρμοσμένο τέλεια στο Vita - δε θα μπορούσε να υπάρξει ποτέ σε άλλη πλατφόρμα ακριβώς επειδή είναι άρρηκτα βασισμένο στους ιδιαίτερους αυτούς τρόπους αλληλεπίδρασης.

Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένος από χαρτί.

Η Media Molecule, παρόλη τη διάθεση για πειραματισμούς που φαίνεται να είχε, δεν ξέχασε το παρελθόν της. Όπως και στα LittleBigPlanet, έτσι και εδώ δίνει κάποιες φορές πάσα στον παίκτη να αναλάβει αυτός τα ηνία της δημιουργικότητας. Μπορείτε καταρχήν ανά πάσα στιγμή να διακοσμήσετε τους ήρωες που ελέγχετε όπως θέλετε, με ένα σωρό αυτόκολλητα, τα οποία όμως κοστίζουν. Κοστίζουν κονφετί, το νόμισμα του παιχνιδιού, που βρίσκεται παντού στον κόσμο του. Και δεν είναι μόνο αυτό – υπάρχουν σημεία όπου πρέπει να δημιουργήσετε ένα σχήμα με το χέρι σας, μέσω φυσικά της οθόνης αφής. Κυριολεκτικά σας δίνεται ένα χαρτί και καλείστε να σχεδιάσετε ένα αντικείμενο, το οποίο μετά ενσωματώνεται στον κόσμο του Tearaway. Για παράδειγμα, σε κάποια φάση, ζητείται από τον Iota (ή την Atoi) να δώσει χρώμα στο χιόνι μιας περιοχής, οπότε εσείς πρέπει να δημιουργήσετε μια νιφάδα χιονιού πάνω σε ένα χαρτί πέραν του άσπρου!

Είναι μια κατάσταση που δε μπορώ να πω πως με ενθουσίασε. Είμαι πρακτικά ανίκανος στο σχέδιο, και η ανάλυση του Vita δε μπορεί να υποστηρίξει ακριβή σχέδια, οπότε περιορίστηκα στο να δημιουργώ χοντροκομμένα, ακαθόριστα σχήματα, που ελάχιστα έμοιαζαν στην πραγματικότητα (για τα πρακτικά, αποδείχτηκε πως είμαι πολύ καλός στο να σχεδιάζω κολοκύθες). Είμαι σίγουρος πως οι πιο ανήσυχοι καλλιτεχνικά θα βρουν τη χαρά τους, οι υπόλοιποι απλά θα περνάνε... εν τάχει τα σημεία αυτά. Προφανώς, κανείς δε σας ζητάει να σχεδιάσετε αριστουργήματα, αφού οι χαρακτήρες που συναντάτε στο παιχνίδι υπερενθουσιάζονται ακόμα και με τα πιο άσχημα δημιουργήματα. Παρόλα αυτά ο κόσμος του Tearaway είναι τόσο προσεγμένος και τόσο όμορφος, που οτιδήποτε προέρχεται από τον παίκτη (τουλάχιστον από τον γράφοντα) φάνταζε εκτός τόπου και χρόνου.

Πράγματι, το Tearaway είναι μια οπτασία. Ο υπέροχος κόσμος που σας φιλοξενεί φαίνεται να είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένος από χαρτί – πολύχρωμο και σε κάθε λογής σχήμα, το χαρτί υπάρχει παντού και είναι ζωντανό. Αντιδρά όταν περνάτε από πάνω του ή από κοντά του, ακούγεται σα να πιέζετε χαρτόνι όταν επεμβένετε για να βοηθήσετε τον αγγελιοφόρο, αποτελεί την πρώτη ύλη για κάθε χαρακτήρα που συναντάτε. Ναι, το Tearaway είναι ένα πανέμορφο εικαστικά παιχνίδι, και το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και τεχνικά. Δεν υπάρχουν πτώσεις στα καρέ, η ανάλυση στην οποία απεικονίζεται είναι αυτή της οθόνης του Vita οπότε μιλάμε για πεντακάθαρη εικόνα (το LBP Vita αντίστοιχα είχε χαμηλότερη ανάλυση), και οι υφές του χαρτιού είναι καταπληκτικές για τις ικανότητες της συσκευής.

Καβάλα στο φίλο μας το γουρουνάκι, ξεκάνουμε scraps.

Πίσω όμως από όλη αυτή τη φανφάρα και την πανδαισία υπάρχει και ένα platformer, αρκετά συμπαθητικό. O τίτλος της Media Molecule είναι ένα τρισδιάστατο platformer, αρκετά μακριά από τα LittleBigPlanet. Οι δύο ήρωες πρέπει να προσπεράσουν εμπόδια και χάσματα και να αντιμετωπίσουν εχθρούς ενός είδους, τα scraps. Ο χειρισμός γενικά είναι ακριβής και σίγουρος, χωρίς την “αέρινη” αίσθηση των LBP. Οι μάχες είναι πανεύκολες και κάπως αχρείαστες, αφού το μόνο που κάνουν οι Iota και Atoi είναι απλά να σηκώνουν τα ζαλισμένα από τις επιθέσεις τους scraps και να τα πετάνε μακριά, κανόντας τα κονφετί στην πορεία. Στο σύνολο τους έχουν πλάκα, και η Molecule δεν το έχει παρακάνει με τον αριθμό των εχθρών που εμφανίζονται, αλλά και να μην υπήρχαν καθόλου, δε θα έλειπε και τίποτα.

Το Tearaway είναι γενικά εύκολο και σχετικά μικρό παιχνίδι. Δεν υπάρχουν ζωές και αν για κάποιο λόγο χάσετε, απλά ξαναεμφανίζεστε λίγο πιο πίσω. Οι περιοχές, παρόλο που είναι ως επί το πλείστον τεράστιες, δεν προσφέρουν τρομερά κίνητρα να τις εξερευνήσετε, εκτός φυσικά αν είστε τελειομανείς και θέλετε να ανακαλύψετε κάθε κρυφό collectible που υπάρχει. Τα collectibles είτε είναι δώρα αλλά το μόνο που σας προσφέρουν είναι επιπλέον κονφετί, είτε είναι αντικείμενα που αν φωτογραφίσετε με την in-game κάμερα γίνονται διαθέσιμα στο tearaway.me να τα εκτυπώσετε και να δημιουργήσετε χειρονακτικά αυτό που απεικονίζουν!

Εν τέλει όμως, όλα αυτά θα τα ξεχάσετε όταν πιάσετε στα χέρια σας το παιχνίδι. Τo Tearaway είναι από αυτούς τους τίτλους που θέλετε δε θέλετε χαράzουν στο πρόσωπο σας ένα αυθεντικό χαμόγελο και εντυπωσιάσουν με το σκέρτσο, τη ζωντάνια, και την ιδιοφυΐα τους. Ναι, το Tearaway είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στο PS Vita. Παίξε το.

Ό,τι πιο όμορφο υπάρχει στο VitaΑπολαυστικά ευδιάθετο και χιουμοριστικόΕφευρητικοί τρόποι αλληλεπίδρασης παίκτη-παιχνιδιούΤο tearaway.meΗ Media Molecule κράτησε μόνο τα καλά στοιχεία της παραμετροποίησης των LBP......αν και τα αντικείμενα που καλείστε να δημιουργήσετε δεν είναι και τα καλύτεραΕύκολο και σχετικά μικρόΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS VitaΑΝΑΠΤΥΞΗ:Media MoleculeΕΚΔΟΣΗ:SonyΔΙΑΘΕΣΗ:Sony HellasΕΙΔΟΣ:PlatformerΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://tearaway.mediamolecule.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:22/11/2013PEGI:3

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα