Super Smash Bros. Ultimate

Η θρυλική σειρά Super Smash Bros κάνει ντεμπούτο στο Switch με το Super Smash Bros Ultimate. Το παιχνίδι είναι μια γιορτή των video games, αλλά φροντίζει να είναι και κάτι εντελώς διαφορετικό από τα (πάρα πολλά) ονόματα που το απαρτίζουν.

Super Smash Bros είναι party

brawler (και όχι ακριβώς beat 'em up) με στοιχεία platforming και περιλαμβάνουν διάφορους χαρακτήρες από τις σειρές της Nintendo και όχι μόνο. Αν έχετε καιρό να παίξετε ή δεν έχετε πιάσει παιχνίδι του είδους, να ξέρετε πως διαθέτετε δύο ειδών επιθέσεις: τις ελαφριές και τα smash. Όπως καταλαβαίνετε, οι ελαφριές επιθέσεις κάνουν μικρή αλλά γρήγορη ζημιά στους εχθρούς, ενώ οι βαριές επιθέσεις μπορούν να γίνουν charge σε λίγα δευτερόλεπτα και εκσφενδονίζουν τους εχθρούς εκτός πίστας μαζί με ένα γερό ποσοστό φθοράς για τον δρόμο. Όση περισσότερη φθορά έχει ένας χαρακτήρας, τόσο πιο μακριά και εύκολα εκσφενδονίζεται από τα διάφορα χτυπήματα. Ο σκοπός σας είναι να κάνετε στους αντιπάλους σας αρκετή ζημιά και να τους στείλετε στα θυμαράκια πριν το κάνουν αυτοί. Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Υπάρχουν λαβές, υπάρχει η χρήση της ασπίδας που έχουν όλοι οι χαρακτήρες, υπάρχει η αποφυγή, ενώ μπορείτε να σωθείτε από κάποιο πέσιμο κάνοντας κάποια ειδική κίνηση.

Έπειτα έχουμε τα διάφορα αντικείμενα, που μπορεί να είναι κάποια βόμβα σε μορφή bomb-omb, κάποια όπλα όπως το Nintendo Super Scope που πετάει ριπές από laser και κάνει ζημιά από απόσταση, άλλα που μπορούν να ακινητοποιήσουν για λίγο τον χαρακτήρα σας όπως τα Pitfall Seeds που προέρχονται από το Animal Crossing και δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, άλλα. Ταυτόχρονα τα assist trophies είναι αντικείμενα που καλούν άλλους χαρακτήρες, πέρα από το ρόστερ που έχετε διαθέσιμο, για να συνδράμουν αυτόν που τους κάλεσε, κάνοντας ζημιά στους αντιπάλους ή αλλάζοντας τους κανόνες για λίγο προς το συμφέρον του παίκτη.

Όλοι είναι εδώ, ο καθένας με τον χαβά του.

Ας μιλήσουμε για το single-player του Super Smash Bros Ultimate, που μετά από τον πανικό που έγινε με τον προηγούμενο τίτλο της σειράς στα Wii U και 3DS, η Nintendo φρόντισε να το συμπεριλάβει εδώ. Στο World of Light, ξεκινάτε την περιπέτεια ως Kirby, καθώς μια οντότητα νικάει τους μαχητές και κρατάει τις ψυχές τους φυλακισμένες. Έτσι η ροζ πειναλέα τσιχλόφουστκα πάει να βγάλει το φίδι από την τρύπα, ελευθερώνοντας ταυτόχρονα άλλους μαχητές. Το συσκεκριμένο story mode δεν είναι τίποτα τρομερό, με την έννοια ότι έχει ένα cutscene στην αρχή και ένα στο τέλος. Το ενδιάμεσο είναι στην ουσία μάχες με ΑΙ αντιπάλους με διάφορες μεταβλητές του παιχνιδιού να αλλάζουν για να σας κάνουν την ζωή πιο δύσκολη.

Εδώ παίζει ρόλο μία από τις νέες προσθήκες του παιχνιδιού, τα spirits. Τα spirits τα μαζεύετε ελευθερώνοντάς τα και μαζεύοντάς τα στις μάχες του World of Light. Όσο ελευθερώνετε χαρακτήρες, μπορείτε με τα spirits να αλλάξετε μεταβλητές του χαρακτήρα σας, έτσι ώστε να κάνετε την ζωή σας λίγο καλύτερη. Υπάρχουν τα primary και τα secondary spirits. Τα primary spirits δίνουν διάφορες αλλαγές στα στατιστικά του χαρακτήρα σας και έρχονται σε τρεις τύπους: grab, attack και shield. Ο απόφαση για το πώς θα τα χρησιμοποιήσετε έχει να κάνει με το τί χρησιμοποιεί ο αντίπαλος. Είναι λίγο σαν παιχνίδι πέτρα-ψαλίδι-χαρτί. Όμως υπάρχουν και τα secondary spirits που μπορείτε να προσαρτήσετε στο primary. Αυτά τα spirits δεν σας δίνουν αλλαγές στα στατιστικά αλλά μπορούν να σας δώσουν άλλες ωφέλιμες ιδιότητες όπως διαφορετικά physics του χαρακτήρα σας, την δυνατότητα να έρχονται τα αντικείμενα προς το μέρος σας ή να ξεκινάτε τις μάχες με ένα αντικείμενο ανά χείρας.

Μπογιάτισμα υψηλών προδιαγραφών.

Τα spirits μπορείτε να τα βρείτε και στην επιλογή Spirit Board, που είναι στην ουσία ένα bounty hunting για spirits και όταν νικάτε τις ανάλογες μάχες, τα κρατάτε. Τα spirits ανεβαίνουν level όσο μάχεστε, ενώ μπορείτε να τα ταΐσετε με snacks που παίρνετε μετά από κάθε μάχη στα World of Light και Spirit Board και αυτά με τη σειρά τους σας δίνουν δυνατότερα boosts. Όταν αποκτήσετε αρκετά spirits, μπορείτε να “ελευθερώσετε” τα διπλά και να κρατήσετε τα cores τους. Έπειτα μπορείτε να καλέσετε άλλα spirits συνδυάζοντας τα cores, έτσι ώστε να έχετε το δικό σας μοναδικό σετ. Τα spirits βέβαια δεν εμφανίζονται τυχαία και τα περισσότερα βρίσκονται σε σχετικές μάχες. Για παράδειγμα υπάρχει μάχη όπου πρέπει να πολεμήσετε ένα τσούρμο Wario που χρησιμοποιούν τις μηχανές τους για να ξεκλειδώσετε το spirit του αναβάτη του Excitebike. Τέλος, να αναφέρω ότι τα spirits δεν αλλάζουν την εμφάνιση των χαρακτήρων. Δεν εμφανίζονται στην μάχη και γενικά είναι ένα... jpeg και ένας μηχανισμός αλλαγής στατιστικών. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και στις κανονικές μάχες, αλλά επειδή το παιχνίδι είναι από μόνο του χαοτικό, δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες που θα ήθελαν να προσθέσουν στο ήδη υπάρχουν χάος. Τέλος, στο World of Light οι διάφοροι μαχητές που ξεκλειδώνετε έχουν και ένα skill tree, που θυμίζει το sphere grid system του Final Fantasy 10. Μπορείτε να κάνετε τα smash σας να φορτώνουν γρηγορότερα ή να δέχεστε λιγότερη φθορά από κάποια χτυπήματα.

Εκτός από τα νέα modes, οι κλασικές επιλογές είναι εδώ. Το Classic mode σας βάζει να πλακωθείτε με πέντε χαρακτήρες πριν δείρετε τον αντίπαλο του συγκεκριμένου χαρακτήρα, το 100-man Smash επιστρέφει ως Century Smash και σας βάζει σε μια τεράστια κλωτσοπατινάδα 100 ατόμων, ενώ υπάρχει και το Cruel Smash που είναι στην ουσία το πιο άδικο και δύσκολο mode. Αν θέλετε κάτι σε πιο multiplayer, μπορείτε να παίξετε Smashdown με τον ενοχλητικό φίλο σας που έχει έναν συγκεκριμένο main. Αυτή η επιλογή τον δυσκολεύει αφού δεν επιτρέπει στους παίκτες να παίξουν με τον ίδιο χαρακτήρα δεύτερη φορά. Οπότε με το τεράστιο ρόστερ αναγκάζεστε να δοκιμάσετε αμφότεροι νέο χαρακτήρα κάθε φορά. Δυστυχώς δεν υπάρχει Target mode ή Challenge mode. Το τελευταίο έχει αντικατασταθεί με τα challenges που είναι κάτι σαν achievements για πράγματα που κάνετε μέσα στο παιχνίδι και σας δίνει διάφορα καλούδια όπως spirits και assist trophies. Φυσικά τα amiibo είναι συμβατά με το παιχνίδι και δουλεύουν όπως στο Smash Bros του Wii U. Μπορείτε να εξασκήσετε τους χαρακτήρες των σχετικών amiibo, να τους σώσετε και να τους φέρετε στην μάχη με τους φίλους σας. Να τονίσω πως όλα τα amiibo είναι συμβατά. Ολα.

Τόσο γλυκιά η Isabelle, τόσο γλυκά τους σπάει στο ξύλο...

Ας περάσουμε στο “ζουμί” των Super Smash Bros, το multiplayer. Η σειρά από τα γεννοφάσκια της ακόμα στο Nintendo 64 είναι κομμένη και ραμμένη να παίζεται με φίλους. Το Super Smash Bros Ultimate δεν διαφέρει σε αυτό. Επιστρέφει η δυνατότητα χρήσης χειριστηρίου GameCube με το σχετικό adapter και βέβαια μπορείτε να χρησιμοποιείτε Joy-Con, Pro Controller, χειριστήρια 8BitDo και γενικά ό,τι βρίσκεται στην διάθεσή σας. Τοπικά μπορείτε να παίξετε μέχρι οκτώ άτομα ταυτόχρονα στα χαοτικά 8-man smash που ζορίζουν ακόμα και το δυνατότερο hardware του Switch.

Το Online mode, που απαιτεί συνδρομή στην online υπηρεσία του Switch, έχει όλες τις βασικές λειτουργείες, από το να πάρετε μέρος σε κάποιο φιλικό ματς με άλλον παίκτη και να εξασκηθείτε, μέχρι να παίξετε rank και να μαζέψετε τα dogtag όσων έχετε νικήσει για να καυχιέστε στους φίλους σας. Ή απλά παίζετε online με φίλους δημιουργώντας τα δικά σας τουρνουά και έχοντας voice chat μέσω της ειδικής εφαρμογής της Nintendo. Το μόνο που αμαυρώνει την εικόνα του αρτιότατου online είναι ότι ακόμα και τόσες εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού, παρατηρούνται διάφορες αστάθειες, με lag στην μέση κάποιας μάχης, αργό matchmaking και αρκετές αποσυνδέσεις. Πρέπει να καταλάβει η Nintendo ότι από τη στιγμή που απαιτεί έστω και 1 ευρώ για το online των παιχνιδιών της, αυτό πρέπει να δουλεύει άψογα. Πόσο μάλλον σε έναν τίτλο τόσο μεγάλου προφίλ όπως το Smash.

Το Super Smash Bros Ultimate περιλαμβάνει πάνω από 70 χαρακτήρες. Φυσικά δεν έχουν όλοι ξεχωριστό σετ με κινήσεις, αφού υπάρχουν echo fighters, ενώ ο αριθμός αυξάνεται αν μετρήσετε και τους Mii fighters. Είναι λοιπόν εκπληκτικό το πόση δουλειά έχει πέσει στις λεπτομέρειες του παιχνιδιού. Οι χαρακτήρες είναι απίστευτα λεπτομερείς, ακόμα και στις εκφράσεις των προσώπων τους την ώρα της μάχης, κάνοντας το photo mode μια απολαυστική εμπειρία, αφού μπορείτε να πετύχετε και να απαθανατίσετε τρομερές καταστάσεις. Εντυπωσιακό ότι και τα assist trophies έχουν το ίδιο επίπεδο λεπτομέρειας με τους playable χαρακτήρες. Οι πίστες είναι κι αυτές λεπτομερέστατες με βάση τον τεράστιο αριθμό τους, την δυναμικότητά τους και την πληθώρα θεμάτων. Από το γυμναστήριο του Wii Fit μέχρι το κάστρο του Δράκουλα από το Castlevania και από το Mute City του F-Zero μέχρι το δωμάτιο με την μαμά-ραντάρ του Wario Ware, οι πίστες είναι κάτι παραπάνω από θεαματικές. Όλα αυτά, μαζί με δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες εφέ, τρέχουν σε 60fps, χωρίς ίχνος καθυστέρησης σχεδόν σε όλα τα modes. Εκτός, ίσως από το 8-man smash με τους Ice Climbers εν δράσει.

Βρωμιάρη K. K. Rool, τα πιθήκια έφεραν βοήθεια.

Τα μόνα πράγματα που “χτυπάνε” άσχημα στα γραφικά είναι δύο: οι σκιάσεις και το ότι δεν υπάρχει πλέον το shader γούνας σε κάποιους χαρακτήρες. Οι σκιάσεις είναι πολύ χαμηλής ανάλυσης, γεγονός που τις κάνει να φαίνονται κακάσχημες αν παίζετε σε μεγάλη οθόνη. Υπάρχει πολύ πιξέλιασμα που δεν υπήρχε στο προηγούμενο παιχνίδι στο λιγότερο δυνατό Wii U. Επίσης οι χαρακτήρες με γούνα, όπως πχ ο Donkey Kong, δεν έχουν εκείνο το εφέ που την κάνει πιο πιστευτή κι έτσι δείχνουν πιο... πλαστικοί. Μικροπράγματα θα μου πείτε, αλλά όταν μιλάμε για “Ultimate” καταστάσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μην σημειώσουμε τα πάντα. Ο ήχος ακολουθεί και αυτός την τεράστια ποικιλία που υπάρχει στα γραφικά. Εκατοντάδες μουσικά κομμάτια σε αρχικές ή νέες εκτελέσεις, που μπορείτε να ακούσετε στην γκαλερί του παιχνιδιού, φωνές χαρακτήρων και ατάκες, εκρήξεις, δυνατά χτυπήματα που έχουν ίσως τα πιο χορταστικά ηχητικά εφέ στην ιστορία της σειράς.

Το Super Smash Bros. Ultimate είναι το καλύτερο Smash μέχρι τώρα και ταυτόχρονα το απόλυτο παιχνίδι-γιορτή της κουλτούρας και της ιστορίας των video games. Ένα καταιγιστικό brawler, ένα εκπληκτικό party game και ένα χορταστικό πακέτο με άπλετο περιεχόμενο για όλους. Αν είστε κάτοχος Switch, επιβάλλεται να το έχετε στη συλλογή σας. Αν όχι, το παιχνίδι είναι λόγος αγοράς της κονσόλας.

Πάρα πολλοί χαρακτήρεςParty game και τα μυαλά στα κάγκελαΕπιτέλους story modeTo spirit system είναι αρκετά ενδιαφέρονΉχοςΓραφικά......εκτός από τις σκιάσεις που χαλάνε το άψογο αποτέλεσμαΤο online έχει αστάθειεςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:SwitchΑΝΑΠΤΥΞΗ:Nintendo, Sora, NamcoΕΚΔΟΣΗ:NintendoΔΙΑΘΕΣΗ:CD MediaΕΙΔΟΣ:Party brawlerΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.smashbros.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:7/12/2018

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
super, bros, ultimate, ultimate, super, bros, wii u, wii fit, switch, video, games, party, nintendo, laser, wii, world, light, kirby, ροζ, σετ, εμφάνιση, tree, sphere, grid, system, νέα, classic, συγκεκριμένο, target, isabelle, pro, controller, online, voice, chat, lag, echo, fighters, photo, city, ice, game, site, https, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, τελος ακινητων, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, δυνατα, γλυκα, δουλεια, ηχος, ιχνος, ξυλο, ονοματα, τα νεα, ωρα, chat, games, game, απιστευτα, απλα, ασυλο, εβδομαδες, βοηθεια, βομβα, βρειτε, βρισκεται, γεγονος, δυνατοτητα, δυστυχως, εγινε, εφε, ευκολα, ευρω, υπαρχει, εκφρασεις, εννοια, εμφάνιση, ερχονται, ζημια, ζωη, ιδιο, υπηρεσια, μηχανες, ηχητικα, θυμιζει, εικονα, κινηση, λεπτομερειες, μακρια, μαμα, μορφη, μπορειτε, μονα, ξερετε, παντα, οθονη, οκτω, ουσια, πετρα, ροζ, ρανταρ, ρολο, σειρες, σετ, συγκεκριμένο, σειρα, φαινονται, φυσικα, φθορα, φορα, χαος, bomb, city, classic, δωματιο, echo, photo, fighters, γιορτη, grid, ice, isabelle, joy, switch, kirby, controller, lag, laser, light, μυαλα, nintendo, πακετο, παιχνιδι, player, party, pro, site, single, sphere, system, target, online, tree, wii, wii u, wii fit, world, χαοτικο, voice, ψυχες
Τυχαία Θέματα