Splatoon Review

21:13 4/9/2015 - Πηγή: Game 2.0

Δεν είναι λίγοι αυτοί που κατηγορούν την Nintendo ότι δεν παίρνει ρίσκα και έχει στερέψει από φρέσκες ιδέες, αφού συνεχίζει να βασίζεται στις κλασικές σειρές της. Αυτό ήταν γεγονός μέχρι πρότινος. Ώσπου ήρθε το Splatoon και έφερε τα πάνω κάτω στο Wii U.

Το Splatoon είναι ένα παιχνίδι βολών τρίτου προσώπου, στο οποίο παίζετε ως inklings, παιδιά-καλαμάρια τα οποία πολεμούν με όπλα που φέρουν μελάνι. Το gameplay αποτελείται από δύο μέρη. Παίρνετε τον ρόλο ενός inkling,

αγοριού ή κοριτσιού και την μισή ώρα πυροβολάτε και χρωματίζετε, ενώ την άλλη μισή είστε καλαμάρι και κινείστε απίστευτα γρήγορα μέσα στην μπογιά του χρώματός σας, κάτι που σας επιτρέπει να ξαναγεμίζετε με μελάνι την αντλία σας, να εξαφανίζεστε για λίγο από τα μάτια των εχθρών και να βρίσκετε ευκαιρίες για να τους ξαφνιάζετε, Επίσης, ως καλαμάρι μπορείτε να ανεβαίνετε κατακόρυφες επιφάνειες και να κινείστε αρκετά πιο γρήγορα.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την περιήγησή μας στον κόσμο του Splatoon από την κεντρική πλατεία της Inkopolis. Αυτή η πλατεία περιλαμβάνει το lobby για τα online ματς, την είσοδο για το single-player mode, τα καταστήματα από τα οποία αγοράζετε όπλα και ρουχισμό χρησιμοποιώντας τα χρήματα που κερδίζετε από τις online αναμετρήσεις, το dojo όπου μαθαίνετε νέες τεχνικές και μπορείτε να παίζετε τοπικό multiplayer, και το amiibo spot όπου χρησιμοποιείτε τα amiibo του παιχνιδιού. Επίσης βρίσκετε τα inklings άλλων παικτών και μπορείτε να βλέπετε τον εξοπλισμό τους και τα μηνύματα που έχουν αφήσει στο Miiverse.

Το turf wars είναι χαλαρό και εθιστικό.

Το single-player του Splatoon είναι αρκετά ενδιαφέρον για παιχνίδι που επικεντρώνεται στο multiplayer. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχει σενάριο και ιστορία στο Splatoon, ενώ μπορεί εύκολα να συνδεθεί με ένα δυστοπικό μέλλον όπου τα θαλάσσια είδη έχουν κατακλείσει τον κόσμο ή το Mario Sunshine παρόλο που οι δημιουργοί έχουν δηλώσει ότι δεν το είχαν στο μυαλό όσο έφτιαχναν το Splatoon. Όπως και να 'χει, το single-player έχει τις στιγμές του. Οι πίστες θυμίζουν λίγο Mario Galaxy, αφού απαρτίζονται από πλατφόρμες και κομμάτια ασύνδετα μεταξύ τους και χρησιμοποιείτε launch pads για να πηγαίνετε από το ένα κομμάτι στο άλλο. Το level design είναι αρκετά ευφάνταστο και στις τελευταίες πίστες υπάρχουν μερικές αρκετά καλές προκλήσεις. Δυστυχώς το single player είναι πολύ μικρό σε έκταση και χρειάζεστε ελάχιστες ώρες για να το ολοκληρώσετε. Επίσης δεν παίρνετε τίποτα για να σας βοηθήσει στο multiplayer, πέρα από κάποια blueprints που δίνετε στον κατάλληλο μαγαζάτορα για να σας φτιάξει όπλα. Ακόμα και τότε, πρέπει να πληρώσετε το κατάλληλο ποσό για να αποκτήσετε και να χρησιμοποιείτε τα καλούδια που έχετε στο single-player σαν να ήταν κανονικά εμπορεύματα.

Αφού έχετε προπονηθεί με το single-player, ώρα να ξεκινήσετε να παίζετε online. Δυστυχώς οι έμποροι στην Inkopolis δεν σας πουλάνε τίποτα εάν δεν έχετε φτάσει τουλάχιστον στο level 4. Το κυρίως πιάτο του Splatoon είναι το turf wars, στο οποίο δύο διαφορετικές πίστες γίνονται διαθέσιμες κάθε μέρα. To matchmaking είναι απλό. Μπαίνετε στο lobby, βρίσκονται συνολικά οκτώ παίκτες αυτόματα και παίζετε. Καλείστε να βάφετε την πίστα όσο περισσότερο μπορείτε με το δικό σας χρώμα. Τα kills δεν παίζουν κανένα ρόλο στη νίκη ή την ήττα της ομάδας σας, όμως βοηθάνε στο να βάφετε περιοχές με την ησυχία σας καθώς οι αντίπαλοί σας περιμένουν να κάνουν respawn, ενώ όταν κάνετε ένα πετυχημένο kill ο αντίπαλος παίκτης αφήνει μια κηλίδα μελανιού στο δικό σας χρώμα.

Στο single-player αντιμετωπίζετε ένα στρατό από χταπόδια οπλισμένα με μελάνι.

Στο ranked mode τα πράγματα είναι σαφώς πιο “σκληρά” σε σχέση με το turf wars και χρειάζεται να είστε τουλάχιστον level 10 για να συμμετάσχετε. Στο ranked υπάρχει το splat zones που είναι μια παραλλαγή του king of the hill. Πρέπει να χρωματίζετε συγκεκριμένα μέρη της πίστας και να τα διατηρείτε στο δικό σας χρώμα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή να είναι χρωματισμένα στη λήξη του ματς. Εδώ μιλάμε για πιο δύσκολες καταστάσεις, αφού τα πάντα ανατρέπονται άμεσα, με τις ζώνες να αλλάζουν χέρια μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Γι αυτό και σε κάθε μάχη που κερδίζετε αποκτάτε περισσότερα experience points από ότι στο turf wars. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Nintendo προσθέτει περιεχόμενο σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση. Υπάρχουν νέα modes και νέοι χάρτες, ενώ πλέον μπορείτε να δημιουργείτε private ματς και να παίζετε με φίλους σε κοινή ομάδα σε όλα τα ματς. Δυστυχώς η έλλειψη φωνητικής επικοινωνίας παραμένει.

Στο οπλοστάσιό σας έχετε δεκάδες όπλα, από πολυβόλα μέχρι πινέλα και ρολά. Το κάθε όπλο έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, πχ η ταχύτητα που πυροβολάει, το ποσοστό μελανιού και η βαλλιστική δύναμη που έχει, έτσι ώστε να ξέρετε πάνω-κάτω πόσο γρήγορα μπορεί να εξοντώνει εχθρούς. Το κάθε όπλο έχει ένα συνδυασμό δευτερεύουσας λειτουργίας που ποικίλει, από βόμβες χρώματος μέχρι κουρτίνες χρώματος και ραντιστήρια χρώματος που θυμίζουν αυτόματο πότισμα. Επίσης, διαφορετικά όπλα δίνουν διαφορετικά specials τα οποία ενεργοποιούνται εφόσον έχετε καλύψει αρκετά πατώματα με το δικό σας χρώμα. Οπότε επιλέγοντας όπλα στην ουσία επιλέγετε και ένα σετ δευτερευόντων λειτουργιών και specials που σας ταιριάζουν περισσότερο. Η Nintendo εμπλουτίζει το οπλοστάσιο συχνά και ήδη έχει διαθέσει άπειρα όπλα δωρεάν. Τα ρούχα, τα καπέλα και τα παπούτσια παίζουν εξίσου μεγάλο ρόλο, αφού σας δίνουν ένα σετ από έξτρα δυνατότητες όπως να τρέχετε πιο γρήγορα όταν πατάτε σε εχθρικό μελάνι, να έχετε περισσότερη ώρα τα specials ή να κάνετε οικονομία στο μελάνι. Ανεβαίνοντας level, ο ρουχισμός αποκτά και κάποια δευτερεύουσα λειτουργία που αποφασίζεται τυχαία και παραμένει όσο έχετε τον συγκεκριμένο εξοπλισμό στο inventory σας.

Στο τοπικό multiplayer παίζετε με άλλον έναν παίκτη, ο ένας στο gamepad και ο άλλος στην τηλεόραση. Οι πίστες είναι οι ίδιες που υπάρχουν και στο turf wars του online, αλλά ανταγωνίζεστε για το ποιός θα σκάσει τα περισσότερα μπαλόνια στην πίστα. Στην ουσία το τοπικό multiplayer λειτουργεί σαν εξάσκηση για το online, επιτρέποντάς σας να εξερευνάτε τις πίστες και να μαθαίνετε τα μυστικά τους. Γι αυτό και αυτή η επιλογή βρίσκεται στο dojo. Τα amiibo στο Splatoon προσθέτουν μια σειρά από single-player challenges, διαφορετικές το καθένα, ενώ με το πέρας αυτών των challenges ξεκλειδώνετε εξαρτήματα και όπλα αποκλειστικά για εσάς που έχετε στην κατοχή σας τα συγκεκριμένα amiibo. Πρόκειται στην κυριολεξία για physical DLC.

They see me rollin', they hatin'.

Όταν πρωτοανακοινώθηκε το Splatoon, τα inklings και η όλη κατάσταση μου θύμιζε έντονα Nickelodeon cartoons, όμως διαψεύστηκα πανηγυρικά. To παιχνίδι “φωνάζει” Ιαπωνία από χιλιόμετρα. Πέρα από το στιλ των γραφικών, και η ποιότητά τους είναι αδιαμφισβήτητη. Τα περιβάλλοντα είναι πολύχρωμα και ζωντανά, οι χαρακτήρες έχουν αρκετά καλό animation, ενώ το μελάνι κάποιες φορές φαίνεται πηχτό, ενώ άλλες πιο ρευστό, ανάλογα με την κατάσταση και τα όπλα. Στο online η δράση τρέχει σε 60 fps, αλλά στο τοπικό multiplayer πέφτει στα 30 καθώς το παιχνίδι “ζωγραφίζει” τα γραφικά εις διπλούν. Η μουσική επένδυση ταιριάζει στον γενικό χαμό και την αχαλίνωτη διασκέδαση, και σας κάνει να θυμάστε ότι έχετε να κάνετε με εφήβους-καλαμάρια. Τα ηχητικά εφέ επικεντρώνονται περισσότερο στα όπλα, που ακούγονται αληθινά και ταυτόχρονα ψεύτικα, δεδομένου ότι στην ουσία μιλάμε για όπλα paintball και νεροπίστολα nerf. Τα inklings βγάζουν πνιχτές κραυγές όταν “πέφτουν στην μάχη” και πνίγονται στο μελάνι των αντιπάλων, ενώ ο ήχος του μελανιού που σκάει σε πατώματα και τοίχους είναι το κάτι άλλο.

Εν τέλει το Splatoon είναι ένα νέο όνομα που προστίθεται στις επιτυχίες της Nintendo. Αποτελεί μια καλή πρώτη δοκιμή της Nintendo στο είδος των shooters, με τρομερά ποιοτικό gameplay, ωραίες ιδέες και βάθος, ενώ εμπλουτίζεται συνεχώς με νέο περιεχόμενο. Αν έχετε Wii U, το Splatoon πρέπει να βρίσκεται στη συλλογή σας.

Πολύχρωμος και ζωντανός οπτικοακουστικός τομέαςΕθιστικό gameplayΜεγάλο βάθος με όπλα και αξεσουάρΓρήγορο matchmakingΠολύ καλός σχεδιασμός πιστώνΣταθερή ροή νέου περιεχομένουΈλλειψη voice chatΜικρό single-playerΨιλοαδιάφορο τοπικό multiplayerΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Wii UΑΝΑΠΤΥΞΗ:NintendoΕΚΔΟΣΗ:NintendoΔΙΑΘΕΣΗ:NortecΕΙΔΟΣ:ShooterΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://splatoon.nintendo.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:29/5/2015PEGI:7

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
wii u, nintendo, wii, lobby, online, mario, galaxy, πηγαίνετε, design, single, player, king, hill, συγκεκριμένο, νέα, σετ, dlc, nickelodeon, cartoons, ιαπωνια, animation, δραση, fps, voice, site, http, τελη κυκλοφοριας, στρατος, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, εξτρα, χταποδια, αυτοματο ποτισμα, δωρεαν, ηττα, ηχος, μουσικη, οικονομια, ρουχα, τηλεοραση, χαρτες, ωρα, dlc, fps, nickelodeon, αξιζει, αντλια, απιστευτα, ασυλο, πηγαίνετε, βομβες, βρισκεται, γεγονος, γινονται, διαστημα, δυναμη, δυστυχως, εφε, ευκολα, υπαρχει, ελλειψη, ζωνες, εμποροι, ιδεες, ειδος, ησυχια, ηχητικα, καπελα, κουρτινες, λειτουργια, ληξη, ματια, μηνυματα, μικρο, μπαλονια, μπορειτε, μυαλο, μυστικα, νικη, ξερετε, ομαδα, παντα, οκτω, ονομα, ουσια, παιδια, παπουτσια, ποιοτητα, πλατφορμες, ροη, ρολο, σειρες, σεναριο, σετ, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, χρωμα, ψευτικα, ωρες, animation, design, ειδη, galaxy, hill, king, κομματι, lobby, mario, nintendo, παιχνιδι, player, site, single, online, wii, wii u, χερια, voice
Τυχαία Θέματα