South Park: The Stick of Truth Review

Ο ανθρώπινος πληθυσμός χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: σε αυτούς που λατρεύουν το South Park, σε αυτούς που δεν το αντέχουν και σε αυτούς που δεν έχουν ιδέα τί τρέχει με αυτά τα χρωματιστά ανθρωπάκια που βρίζουν ακατάπαυστα. Αν πιστεύετε πως ανήκετε στην πρώτη κατηγορία και σας αρέσουν τα RPG τότε σίγουρα θα απολαύσετε το South Park: The Stick

of Truth, που πέρασε από χίλια κύματα και άλλες τόσες καθυστερήσεις μέχρι να φτάσει στις οθόνες μας.

Η πλοκή του The Stick of Truth θυμίζει λίγο τα επετειακά επεισόδια της σειράς όπου μαζεύονται χαρακτήρες από τους διάφορους κύκλους σε μία περιπέτεια τεραστίων διαστάσεων και ακραίων περιστατικών. Το παιχνίδι περιέχει αρκετό υλικό, αντίστοιχο σχεδόν ενός ολόκληρου κύκλου με την διαφορά πως αποτελεί μία συνεχόμενη ιστορία.

Ο χαρακτήρας σας είναι ένας πιτσιρικάς που μόλις έφτασε με τους γονείς του στην πόλη και προσπαθεί να κάνει φίλους, ενώ από πίσω του υπάρχει ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Οι γνωστοί πρωταγωνιστές της σειράς τον υποδέχονται με σχετικό ενθουσιασμό και τον βάζουν αμέσως στα παιχνίδια τους. Οι μπόμπιρες της πόλης έχουν οργανωθεί σε μία μάχη μεταξύ μάγων και μαχητών, με αρχηγούς τον χοντρούλιακα αλητάμπουρα Cartman και τον κρυόκωλο Kyle. Μήλον της έριδος είναι το πανίσχυρο Stick of Truth (ένα κλαδί) που όποιος το εξουσιάζει έχει την δύναμη να κάνει ότι επιθυμεί (να κλέβει στα παιχνίδια). Η μάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές μαίνεται σε βαθμό που προκαλούνται τρομερές καταστροφές στην πόλη, με τον χαρακτήρα σας να ανεβαίνει συνεχώς στην εκτίμηση των άλλων παιδιών χάρη στα κατορθώματα του. Στην πορεία της ιστορίας σας δίνεται η ευκαιρία να διαλέξετε οριστικά ανάμεσα στις δύο ομάδες, αν και κατά τη γνώμη μου αυτό δεν παρουσιάζεται όσο καλά θα μπορούσε, με τα κίνητρα να γέρνουν προς την μεριά του Cartman, τουλάχιστον την πρώτη φορά που παίζετε.

Όσο προχωράτε όμως τα πράγματα περιπλέκονται και μπαίνουν νέοι παίκτες στο παιχνίδι. Όλα ξεκινούν από μία εξωγήινη εισβολή που αναστατώνει τη βραδιά σας, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να συγκαλύψει το γεγονός. Μάταια βέβαια, αφού κάνουν την εμφάνιση τους μεταλλαγμένοι συμπολίτες σας, αγελάδες, αρουραίοι και κοκκινομάλληδες ως Ναζί ζόμπι. Και αυτό είναι ίσως το πιο χαλαρό χοντροκομμένο αστείο του τίτλου. Η αλήθεια είναι πως τις πρώτες ώρες του παιχνιδιού τρέχετε γύρω γύρω κάνοντας θελήματα και διάφορες μικροαποστολές οι οποίες μπορεί να σας δίνουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να εξερευνήσετε το South Park αλλά όλο το ζουμί είναι στο δεύτερο μισό του παιχνιδιού.

Το σύστημα μάχης είναι άκρως απολαυστικό.

Η πόλη είναι απίστευτα καλοφτιαγμένη, γεμάτη λεπτομέρειες και αναφορές σε σχεδόν ότι έχει δείξει η σειρά όλα αυτά τα χρόνια, με έμμεσα αστεία σε κάθε γωνιά, ενώ οι διάλογοι και οι ατάκες των χαρακτήρων είναι στο επίπεδο που μας έχουν συνηθίσει οι δημιουργοί τόσο καιρό. Το παιχνίδι σας προσβάλλει, έστω και λίγο, σας αηδιάζει και σας πεθαίνει στο γέλιο. Οι καταστάσεις είναι ξεκαρδιστικές, ενώ ορισμένες φορές γίνονται τόσο ακραίες και άβολες που είχαν αποτέλεσμα τη λογοκρισία κάποιων εκδόσεων του τίτλου. Σε εμάς στην Ευρώπη η έκδοση του PC είναι ανέπαφη, ενώ στις κονσόλες έχουν αφαιρεθεί ορισμένες πολύ έντονες σκηνές. Προσωπικά δεν θα μπορούσα να φανταστώ το παιχνίδι με αυτές τις ελλείψεις, ακόμα και αν μια σκηνή με σκάλωσε άσχημα.

Ως παιχνίδι, το South Park: The Stick of Truth είναι σχεδιασμένο με τον μοναδικό τρόπο που μπορούσε να αποδοθεί σωστά το ύφος της σειράς. Η κίνηση γίνεται σε 2D πεδίο, με τον χάρτη να είναι χωρισμένος σε “οθόνες” και επιτρέπεται η κίνηση στο βάθος αν θέλετε να πλησιάσετε κάποια κτίρια ή αντικείμενα που είναι μακριά. Ίσως δεν περιγράφω με τον καλύτερο τρόπο το πώς δουλεύει το όλο σύστημα, αλλά μόλις ξεκινήσετε να παίζετε θα συνηθίσετε μέσα σε λίγα λεπτά. Το βασικό είναι να μοιάζει με τη σειρά και αυτό το πετυχαίνει απόλυτα. Υπάρχουν μερικά κολληματάκια στα διάφορα αντικείμενα και ίσως μερικές φορές δεν φαίνεται καθαρά το επιτρεπόμενο μονοπάτι, συνολικά όμως ο έλεγχος του χαρακτήρα είναι ομαλός.

Ο χαρακτήρας σας δεν είναι ο μόνος με μαγικές πορδές!

Κεντρικό στοιχείο του τίτλου είναι οι μάχες με κάθε λογής εχθρό, από πιτσιρικάδες, ποντίκια και λύκους, μέχρι bosses όπως ο super cereal Al Gore, η στρατιά των Μογγόλων στην κορυφή ενός πύργου, μεθυσμένοι άστεγοι και διάφοροι άτυχοι μεταλλαγμένοι. Το σύστημα μάχης είναι αρκετά απλό και άκρως διασκεδαστικό. Στην αρχή επιλέγετε ανάμεσα σε τέσσερις classes: μαχητής, μάγος, κλέφτης και... Εβραίος. Αυτές οι κλάσεις δεν σας περιορίζουν ποτέ σε ότι έχει να κάνει με τον εξοπλισμό σας αλλά καθορίζουν τις ειδικές σας ικανότητες. Οι μάχες εξελίσσονται με γύρους και έχουν αρκετά γρήγορο ρυθμό. Οι κινήσεις σας περιλαμβάνουν ότι περιμένετε από ένα συμβατικό RPG, δηλαδή melee επιθέσεις, τόξα, βαλλίστρες, ειδικές ικανότητες, summons και χρήση αντικειμένων. Ο χειρισμός είναι εξαιρετικά απλός και απολαμβάνετε κάθε πιθανό γελοίο animation, summon και τις διάφορες ατάκες από τον χαρακτήρα που σας συντροφεύει. Πάντως, το παιχνίδι είναι σχετικά εύκολο, με εξαίρεση ορισμένα bosses, και αυτό μετατρέπει τις μάχες σε αγγαρεία πολλές φορές. Ειδικά όταν οι αντίπαλοι είναι συμβατικοί πιτσιρικάδες ή ζόμπι Ναζί και έχετε μάθει τις αδυναμίες τους και καταλήγετε να κάνετε τις ισχυρότερες επιθέσεις σας για να ξεμπερδέψετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Από την RPG συνταγή του The Stick of Truth λείπουν οι επιλογές διαλόγων, αλλά ευτυχώς δε φαίνεται αυτό αφού η ιστορία βελτιώνεται σταθερά και οι χαρακτήρες γεμίζουν τις cutscenes με τις προσωπικότητες τους. Το κενό καλύπτει με το παραπάνω το ατελείωτο loot και η αλληλεπίδραση με τον χάρτη. Μπορείτε να μετακινήσετε, να σπάσετε και να εκμεταλλευτείτε αμέτρητα αντικείμενα, που σας χαρίζουν μικρές απολαύσεις κατά την εξερεύνηση του South Park. Ο πιο ξεκαρδιστικός τρόπος αλληλεπίδρασης με τον χάρτη όμως δεν είναι άλλος από την μυστική δύναμη του χαρακτήρα σας. Τα πανίσχυρα οπίσθια του κρύβουν θανάσιμες πορδές, τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιείτε για να προκαλείτε εκρήξεις, να καταστρέφετε εμπόδια κλπ. Μέχρι και στις μάχες έχετε στη διάθεση σας αυτή την οργισμένη δύναμη της φύσης για να κάνετε τους εχθρούς σας να ξερνάνε ή να τους πυρπολήσείτε με ένα φλεγόμενο βέλος!

Αν υπάρχει ένα μελανό σημείο στο gameplay του παιχνιδιού αυτό είναι τα ανούσια tutorials (κυρίως κατά την εκμάθηση των πορδών) που δεν λειτουργούν πάντα σωστά και δεν έχουν χρησιμεύουν πρακτικά αργότερα, αφού η χρήση των δυνάμεων σας γίνεται με τελείως διαφορετικό τρόπο κατά την εξερεύνηση και τις μάχες. Η σχετικά μικρή διάρκεια των 12 με 15 ωρών είναι επίσης ένα θέμα αφού πρόκειται για RPG, αλλά ο σατιρικός χαρακτήρας και ο επικίνδυνα επαναλαμβανόμενος ρυθμός του τίτλου είναι σημάδια πως μάλλον είναι ικανοποιητική τελικά.

Στο παιχνίδι μαζεύετε φίλους και φροντίζετε το προφιλ σας!

Όσον αφορά τα γραφικά, το παιχνίδι είναι ολόιδιο με τη σειρά, τα animations είναι απολαυστικά και άκρως λεπτομερή, ο χάρτης είναι άριστα σχεδιασμένος και γεμάτος λεπτομέρειες. Τεχνικά τα πράγματα είναι άψογα, χωρίς κολλήματα, αλλά δεν υπάρχουν επιλογές γραφικών ούτε για δείγμα, πέρα από ανάλυση και φωτεινότητα. Τί άλλο θα μπορούσε να ρυθμίσει κανείς άλλωστε σε έναν τέτοιο τίτλο; Ο ήχος είναι πολύ καλός με ωραία μουσική να ντύνει τις μάχες και να συντροφεύει την εξερεύνηση, ενώ φυσικά σε διάσπαρτα σημεία ακούγονται πολλά από τα ξεκαρδιστικά τραγουδάκια της σειράς. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια τρομερή καινούρια μελωδία που μένει στο μυαλό, όμως όλα λειτουργούν όπως πρέπει. Οι Trey Parker και Matt Stone για άλλη μια φορά δίνουν ρέστα στο voice acting και σας βάζουν στο κλίμα απευθείας. Κρίμα που δεν έγραψαν κάποιο νέο τραγούδι για το παιχνίδι όμως.

Το South Park The Stick of Truth είναι άκρως προσβλητικό, σιχαμερό και ξεκαρδιστικό - δηλαδή όπως ακριβώς πρέπει να είναι. Σε καμία περίπτωση δεν είναι για όλους και πολλοί ίσως εκνευριστούν με το περιεχόμενο του. Αν απολαμβάνετε τη σειρά ή αν έχετε όρεξη για κάτι αντισυμβατικό, αξίζει να το δοκιμάσετε χωρίς δεύτερη σκέψη. Σίριουσλυ γιου γκάιζ...

Αυθεντικό, βρώμικο, πρόστυχο South ParkΔιασκεδαστικό και καλοφτιαγμένοΩραίος κόσμος γεμάτος δραστηριότητεςΚορυφαίο voice actingΠαλαβή και άμυαλη ιστορίαΑπολαυστικό σύστημα μάχηςΠανίσχυρες πορδέςΕπαναλαμβανόμενο σε αρκετά σημείαΗ ιστορία αργεί να πάρει μπροςΑνούσια, χρονοβόρα tutorialsΣχετικά μικρή διάρκειαΛογοκριμένο στις κονσόλεςΟι μπάσταρδοι σκότωσαν τον KennyΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC (review), Xbox 360, PS3ΑΝΑΠΤΥΞΗ:ObsidianΕΚΔΟΣΗ:UbisoftΔΙΑΘΕΣΗ:CD MediaΕΙΔΟΣ:RPGΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://southpark.ubi.comHM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:7/3/2014PEGI:18

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα