Sniper Ghost Warrior 3 Review

UPDATE: Λίγο μετά την δημοσίευση του review, βγήκε ένα patch που φέρνει διάφορες βελτιώσεις στο παιχνίδι.

Φαίνεται πως φέτος είναι η χρονιά των ελεύθερων σκοπευτών, καθώς μετά το Sniper Elite 4, έχουμε και το Sniper Ghost Warrior 3. Το τρίτο μέρος της σειράς Sniper Ghost Warrior

καλείται να πετύχει ότι δεν κατάφεραν οι προκάτοχοι του: να ξεφύγει από την μετριότητα.

Ξεκινώντας το campaign, παρακολουθείτε την ιστορία των Jon και Robert North που είναι δύο αδέρφια με υψηλή αίσθηση τιμής, πίστης και αγάπης για την πατρίδα και κατατάσσονται στο στρατό. Κατά την διάρκεια μιας επιχείρησης ο Robert πέφτει θύμα απαγωγής από τρομοκράτες και ο Jon καλείται να βρει τον χαμένο του αδερφό υπηρετώντας συγχρόνως τον αμερικάνικο στρατό. Καταλαβαίνετε ότι το σενάριο του παιχνιδιού δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ταινίες όπως οι Αναλώσιμοι. Αν κρίνουμε και από πρόσφατους τλιτλους όπως το Sniper Elite 4 και το Ghost Recon Wildlands, το να δούμε μια αξιόλογη ιστορία χωρίς το μαγικό άγγιγμα του Αμερικάνου freedom fighter σε shooter φαντάζει όλο και πιο δύσκολο όσο περνάει ο καιρός. Αναλαμβάνετε το ρόλο του Jon North και από τα ρωσοουκρανικά σύνορα καταλήγετε στην Γεωργία. Εκεί, σε ρόλο αυτόκλητου ειρηνοποιού μπαίνετε σφήνα σε έναν εμφύλιο μεταξύ τίμιων Γεωργιανών πατριωτών και ρωσόφωνων αυτονομιστών που φυσικά είναι τρομοκράτες-μισθοφόροι. Οι Πολωνοί της CI Games μάλλον δεν συμπαθούν και πολύ τους Ρώσους.

Το Sniper Ghost Warrior 3 είναι ένα κυρίως stealth παιχνίδι, που σημαίνει ότι μπορείτε να “αραιώνετε” από μακριά τους εχθρούς σας με το sniper rifle, να σκοτώνετε από κοντά και αθόρυβα τους υπόλοιπους και να καταφεύγετε σε άμεση μάχη μόνο όταν σας εντοπίζουν και σας κάνουν μαζική επίθεση. Έχετε στην διάθεση σας έναν σεβαστό αριθμό από όπλα αλλά αναμενόμενα το sniper rifle είναι αυτό που χρησιμοποιείτε περισσότερο. Πρέπει να υπολογίζετε την απόσταση από το στόχο αλλά και την δύναμη του αέρα για ένα άμεσο και καθαρό χτύπημα. Με τη χρήση του breath control όπου ο χρόνος κυλάει αργά, μπορείτε να πετυχαίνετε και στόχους εν κινήσει. Στα πρότυπα του Sniper Elite, το παιχνίδι διαθέτει κάμερα που δείχνει κάποια kills σας σε αργή κίνηση μέχρι η σφαίρα να καταλήξει στον εχθρό, κάνοντας έτσι ακόμα πιο απολαυστικό ένα πετυχημένο headshot. Αν για κάποιο λόγο βρίσκετε αυτή την κάμερα περιττή, μπορείτε να την απενεργοποιήσετε.

Η σκοπιά υπό βροχήν κάνει κακό στην υγεία.

Οι σιγαστήρες κρίνονται απαραίτητοι για κάθε όπλο σας, αφού ο κύριος σκοπός σας είναι να ολοκληρώσετε την κάθε αποστολή αθόρυβα και η μάχη με τους φρουρούς είναι αρκετά δύσκολη, καθώς σας σκοτώνουν πολύ εύκολα αφού σας εντοπίσουν και σας κυκλώσουν. Η εχθρική ΑΙ σε γενικά πλαίσια λειτουργεί ικανοποιητικά. Οι φρουροί είναι αρκετά προσεκτικοί, επικοινωνούν μέσω ασυρμάτων για να ελέγχουν την κατάσταση στη βάση τους και αν εντοπίσουν τη θέση σας χρησιμοποιούν όλμους προκειμένου να σας σκοτώσουν. Φυσικά, όσο περισσότερο ασχολείστε με το παιχνίδι πάντα βρίσκετε τρόπο να τους αποπροσανατολίζετε και να τους ξεγελάτε.

Από τα εξαρτήματα που έχετε στην διάθεσή σας, το πιο χρήσιμο είναι ένα drone με κάμερα. Με αυτό εντοπίζετε τις θέσεις και τον αριθμό των εχθρών, αντίπαλους snipers που παραμονεύουν συνήθως σε υπερυψωμένα σημεία και παίρνετε μια καλή εικόνα του χώρου όπου επιχειρείτε ώστε να σχεδιάσετε κατάλληλα την τακτική σας. Μπορείτε επίσης να χακάρετε κάμερες ώστε να τις ξεφορτώνεστε και να εντοπίζετε φρουρούς ή αντικείμενα που αναζητάτε και βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους όπου η πρόσβαση με το drone είναι δύσκολη. Σημαντικές πληροφορίες για την αποστολή σας, όπως ο εντοπισμός συγκεκριμένου ατόμου ή θέσεις σκοπών, παίρνετε και ανακρίνοντας τους φρουρούς. Με το scout mode, πατώντας ένα κουμπί εντοπίζετε χνάρια στο έδαφος και σημεία αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον και μπορείτε να προσεγγίζετε κατάλληλα προετοιμασμένοι το στόχο σας. Το παιχνίδι δεν επανεφευρίσκει τον τροχό, αλλά σίγουρα έχει πλούσια ποικιλία μηχανισμών και αρκετά ευχάριστο gameplay.

Το drone είναι πολύ χρήσιμο για μια καλή εικόνα του πεδίου δράσης.

Εκτός από τη βασική αποστολή, υπάρχει και ένας σεβαστός αριθμός από δευτερεύουσες αποστολές, όπως το να σκοτώσετε διάφορους εγκληματίες πολέμου που βρίσκονται διάσπαρτοι στους χάρτες του παιχνιδιού και να βοηθήσετε απλούς πολίτες ή τους αντιστασιακούς προσφέροντας τις δεινές εκτελεστικές σας ικανότητες. Τα σχετικά σημεία ενδιαφέροντος αποτυπώνονται με ένα ? στον χάρτη θυμίζοντας Witcher 3 και επαναλαμβάνονται συχνά, δίνοντας την αίσθηση ότι οι προστέθηκαν περισσότερο για να αυξήσουν το χρόνο ενασχόλησης παρά για να δώσουν κάτι παραπάνω στον κόσμο του παιχνιδιού. Το ενδιαφέρον σας σύντομα χάνεται όταν για πολλοστή φορά απελευθερώνετε κρατούμενους ή καθαρίζετε ένα εχθρικό φυλάκιο. Αν τυχόν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με όλα τα σημεία ενδιαφέροντος, εκτός από την κουραστική επανάληψη, αντιμετωπίζετε και μια τεράστια “κοιλιά” ανάμεσα σε αυτά και την ιστορία, κάτι που κρίνεται αρνητικό ειδικά από τη στιγμή που δεν έχουν κάτι το ιδιαίτερο να προσφέρουν.

Επισκέπτεστε κυρίως τρεις αρκετά μεγάλους χάρτες στους οποίους μπορείτε να κινείστε με fast travel σε σημεία από τα οποία έχετε περάσει, ενώ έχετε και ένα όχημα στην κατοχή σας ώστε να ταξιδεύετε πιο γρήγορα σε πιο απόμακρα σημεία. Σε κάθε περιοχή υπάρχει και ένα κατάλληλο καταφύγιο στο οποίο μπορείτε να ξεκουράζεστε, να προετοιμάζεστε για την επόμενη αποστολή, να αναπληρώνετε τα πυρομαχικά σας και να τροποποιείτε κατάλληλα τα όπλα σας. Όσο προχωράτε ξεκλειδώνετε νέα όπλα και εξαρτήματα τα οποία μπορείτε να φτιάχνετε αν έχετε τα απαραίτητα υλικά ή να αγοράζετε από το κατάστημα του παιχνιδιού. Κατά την πρόοδο σας συλλέγετε και πόντους εμπειρίας με τους οποίους ξεκλειδώνετε νέα ταλέντα σε τρεις ομώνυμες με το παιχνίδι ιδιότητες: sniper, ghost και warrior. Κάθε ιδιότητα έχει τα ξεχωριστά της ταλέντα και μπορείτε να επενδύετε σε ενέργειες όπως η αναβάθμιση της ενέργειας ή της αντοχής σας, να κρατάτε περισσότερη ώρα την αναπνοή σας κατά την διάρκεια της στόχευσης ή να κουβαλάτε επιπλέον αντικείμενα.

Προσεκτικά μόνο, μη λερώσουμε το Ray-Ban.

Περνώντας στον τεχνικό τομέα, θα μπορούσα να αναφερθώ στα μέτρια γραφικά και να ειρωνευτώ το ρώσικο χιπ χοπ που ακούνε οι φρουροί. Όμως το παιχνίδι μαστίζεται σε σημαντικό βαθμό από τεχνικά προβλήματα που αφήνουν όλα τα άλλα σε δεύτερη μοίρα. Ήδη από την αρχή δίνεται ένα κακό προαίσθημα σχετικά τις τεχνικές επιδόσεις του, αφού κάθε φορά που το αρχίζετε ή θέλετε να πάτε σε άλλη περιοχή, το loading διαρκεί τόσο πολύ που η κεντρική μουσική αρχίζει πάλι από την αρχή. Συχνά οι εχθροί δεν φαίνονται στο χάρτη ή η παρουσία τους είναι διακοσμητική καθώς δεν αντιδρούν όταν τους ρίχνετε ή περνάτε από μπροστά τους και στέκονται μόνιμα στο ίδιο σημείο. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα το παιχνίδι κρασάρει και σας πετάει στο κεντρικό μενού του PS4. Φυσικά το κλασικό bug με τον χαρακτήρα να κολλάει σε ένα σημείο οδηγώντας σε αναγκαστικό restart δεν θα μπορούσε να λείπει. Επίσης, σε αναζήτηση μου στο ίντερνετ ώστε να βρω για ποιο λόγο δεν μου ξεκλείδωνε ένα trophy ανακάλυψα ότι η συγκεκριμένη αποστολή έγινε bugged ύστερα από update. Ελπίζουμε να διορθωθούν τα τεχνικά προβλήματα, ενώ περιμένουμε και την προσθήκη multiplayer που έχει υποσχεθεί η CI Games.

Με διάρκεια περίπου 30 ώρες (αν εξερευνήσετε τα πάντα), το Sniper Ghost Warrior 3 είναι μια αξιόλογη πρόταση αν σας αρέσουν τα FPS και τα παιχνίδια ανοιχτού κόσμου. Λόγω των τεχνικών θεμάτων του όμως καλό είναι να κάνετε μια μικρή έρευνα πριν το αποκτήσετε.

Σημαντική ποικιλία όπλων και εξαρτημάτωνΔυνατότητα διαφορετικής προσέγγισης κάθε αποστολήςΜαστίζεται από τεχνικά προβλήματαΑδιάφορες και επαναλαμβανόμενες δευτερεύουσες αποστολέςΗ ιστορία αγγίζει τα όρια της προπαγάνδαςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:CI GamesΕΚΔΟΣΗ:CI GamesΔΙΑΘΕΣΗ:CD MediaΕΙΔΟΣ:FPSΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://sniperghostwarrior3.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:25/4/2017PEGI:18

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα