Signalis review

Τα παιχνίδια survival horror έχουν μεταλλαχθεί δραστικά με το πέρασμα του χρόνου και έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες και αναζητήσεις των παικτών, ακολουθώντας την εξέλιξη και την εκάστοτε εποχή. Το Signalis, της διμελούς(!) Rose-engine, είναι εδώ για να μας θυμίσει τί σήμαινε ο όρος «survival horror» πριν από δεκαετίες, όταν ξεκινούσαν σειρές όπως Resident Evil και Silent Hill

που έμελλε να αφήσουν εποχή.

Η προσπάθεια να εξηγήσεις την ιστορία του Signalis είναι σαν να προσπαθείς να σταματήσεις το νερό στις χούφτες του χεριού σου. Δεν υπάρχει αρχή, μέση και τέλος εδώ, το πραγματικό είναι συνυφασμένο με το ονειρικό, η ανάμνηση περπατάει δίπλα-δίπλα με τη πραγματικότητα. Χοντρικά, το παιχνίδι διαδραματίζεται σε ένα άγνωστο σύμπαν, του οποίου το κυρίαρχο έθνος είναι οι Eusan. Με την άνθηση της τεχνολογίας και της διαπλανητικής εξερεύνησης, οι Eusan στέλνουν σε αποστολές υβρίδια ανθρώπων και ρομπότ (replikas) με σκοπό την δημιουργία αποικιών. Ένα τέτοιο υβρίδιο είναι και η πρωταγωνίστρια Elster, της οποίας το σκάφος της πέφτει σε ένα άγνωστο πλανήτη κατά την διάρκεια μιας αποστολής. Ξυπνώντας μέσα σε σύγχυση και αμφιβολία, προσπαθεί να ανακαλύψει τα ίχνη της επικεφαλής της αποστολής και στενής της φίλης, Αrianne. Η ιδιαίτερη αισθητική του παιχνιδιού, μαζί με τα πολλά διαφορετικά είδη αφήγησης, τις επιρροές από Lovecraft και την επιτηδευμένη ασάφεια των γεγονότων μέσω μπερδεμένων κινηματογραφικών σκηνών, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για επεξηγήσεις. Πρόκειται για ένα θεωρητικό ταξίδι με πολλαπλά τέλη, που επιτρέπει την δημιουργία των δικών σας υποθέσεων ανάλογα με τις επιλογές σας, όντας τελικά μια εντελώς προσωπική και εσωτερική εμπειρία.

Το Signalis είναι sci-fi survival horror τρίτου προσώπου με ισομετρική κάμερα 2.5D, ενώ υπάρχουν και στιγμές με προοπτική πρώτου προσώπου. Υπάρχουν επιλογές οπτικών φίλτρων για ακόμα περισσότερο ρετρό εμπειρία και δύο επίπεδα δυσκολίας. Το μενού του χαρακτήρα και το inventory προσδίδουν χωρίς κόπο την indie και νοσταλγική προσέγγιση του παιχνιδιού. Λιτό, απέριττο χωρίς ειδικές επεξηγήσεις και οδηγούς, παρά μόνο ότι ανακαλύπτετε μέσω διάσπαρτων σημειώσεων. Ο χαρακτηρισμός «survival horror παλιάς κοπής» αντικατοπτρίζεται πλήρως εδώ. Στην πορεία βρίσκετε πολλά αντικείμενα, αλλά το inventory σας είναι μόλις έξι θέσεων. Χρειάζεται άριστη αντίληψη των αναγκών σας σε κάθε χρονική στιγμή, γιατί συχνά δεν μπορείτε να πάρετε κάποιο σημαντικό αντικείμενο λόγω έλλειψης χώρου. Αυτό σημαίνει απευθείας άσκοπα πισωγυρίσματα σε επικίνδυνα δωμάτια ή ακόμα χειρότερα καταστροφή ή αναγκαστική χρήση πολύτιμων εφοδίων. Υπάρχουν κλασικά δωμάτια για save στα οποία μπορείτε να αποθηκεύσετε σε ειδικά σεντούκια ότι θέλετε για να τα χρησιμοποιήσετε αργότερα. Μόνο σε αυτά τα δωμάτια μπορείτε να κάνετε save, καθώς δεν υπάρχει αυτόματο save, που σημαίνει ότι αν πεθάνετε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να χάσετε αρκετές ώρες παιχνιδιού, από κάποιο κακό σχεδιασμό ή μια ατυχή έμπνευση της τελευταίας στιγμής. Τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού υπάρχει ένας κατατοπιστικός χάρτης στον οποίο ανατρέχετε ουκ ολίγες φόρες, καθώς οι πίστες θυμίζουν λαβύρινθο με πολλά δωμάτια που καταλήγουν σε άλλα δωμάτια και πλήθος γρίφων ανάμεσα σε αυτά.

Το μικρό inventory επηρεάζει και τη στρατηγική που ακολουθείτε στην μάχη. Στα πρότυπα των σύγχρονων survival horror τίτλων, υπάρχει ένα πλούσιο οπλοστάσιο που βρίσκετε σταδιακά, αλλά μέχρι εκεί, καθώς σχεδόν πάντα πρέπει να είστε άκρως επιλεκτικός με το τί κουβαλάτε. Υπάρχουν πιστόλι, καραμπίνα, αυτόματο και αρκετά άλλα όπλα που μαζί με τα πυρομαχικά τους πιάνουν το καθένα δύο θέσεις στο inventory σας. Αυτό και το ότι κάποια όπλα είναι πιο χρήσιμα από άλλα σε συγκεκριμένες πίστες, σημαίνουν πως μια λάθος επιλογή όπλου μπορεί να γκρεμίσει όλη σας την ισορροπία και να σας οδηγήσει σε game over με ότι αυτό συνεπάγεται. Αν προσθέσετε στην εξίσωση και όλες τα διαφορετικές αναπληρώσεις υγείας που είναι απαραίτητες για την επιβίωσή σας και τα δεκάδες αντικείμενα που απαιτούνται για την επίλυση γρίφων, μπορείτε να καταλάβετε πως ο μεγαλύτερος ίσως εχθρός που αντιμετωπίζετε είναι το ίδιο σας το inventory.

Ανεξάρτητα από την διαχείριση χώρου όμως, το μεγάλο οπλοστάσιο προσφέρει μια γεύση υποτυπώδους ασφάλειας. Το σύστημα στόχευσης είναι το κλασικό «σταματάω και στοχεύω», κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να κρατάτε τις αποστάσεις σας. Παρουσιάζει βέβαια κάποια μικρά προβλήματα λόγω της 2.5D προοπτικής, καθώς μερικές φορές σηκώνετε το όπλο σας και ενώ ο εχθρός βρίσκεται δίπλα σας στοχεύετε ελάχιστα δίπλα του αλλά εκτός στόχου. Ακολουθώντας ρετρό μινιμάλ πρότυπα, το σύστημα στόχευσης απεικονίζεται με κόκκινο τετραγωνάκι που κεντράρει πάνω στο στόχο, ενώ αν δεν υπάρχει καθαρός στόχος εμφανίζεται με κόκκινο Χ. Η Εlster έχει στην διάθεσή της και μια υποδοχή για να εξοπλιστεί με ένα ειδικό εργαλείο. Η υποδοχή αυτή είναι εξίσου σημαντική, καθώς υπάρχουν αρκετά εργαλεία με διαφορετική χρησιμότητα το καθένα, όπως ο φακός που φωτίζει τα σκοτεινά δωμάτια και τις παγίδες, ο θερμίτης που καίει τους εχθρούς και η θεραπεία που ενεργοποιείται άμεσα με τον θάνατό σας (άμεση ανάσταση χωρίς game over). Η σωστή επιλογή και διαχείριση όπλου, εργαλείου και αντικειμένων αναπλήρωσης υγείας είναι το χρυσό τρίπτυχο της επιβίωσης σας. Μιλώντας για αναπληρώση υγείας, αξίζει να αναφέρθεί πως τα περισσότερα αντικείμενα αναπληρώνουν την υγεία σας σταδιακά, εκτός κι αν τα αναμίξετε με κάτι άλλο.

Οι μάχες είναι αγχωτικές και έντονες, αλλά και όχι πάντα απαραίτητες. Λόγω των πολλών εχθρών και των λιγοστών πυρομαχικών, είναι προτιμότερο να εμπλακείτε μόνο όταν είναι απολύτως επιβεβλημένο για να προχωρήσετε. Η Εlster μπορεί είτε να τρέξει από δωμάτιο σε δωμάτιο με κίνδυνο να γίνει αντιληπτή, είτε να ακολουθήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση περπατώντας αργά και πίσω από τους εχθρούς, γλιτώνοντας πυρομαχικά και ενδεχομένως μια δύσκολη κατάσταση μάχης. Υπάρχει μια σχετικά μικρή ποικιλία εχθρών οι οποίοι περιπολούν τις πίστες σε διάφορες παραλλαγές. Ο σχεδιασμός τους είναι σκοτεινός και γκροτέσκος αλλά αρκετά αόριστός και ασαφής στις λεπτομέρειες. Παρόλο που είναι αρκετοί και μάλιστα συνήθως σε ομάδες σε στενούς χώρους, περισσότερο υπάρχουν για να σας αγχώσουν και να σας κάνουν να αναθεωρείτε συνεχώς τον τρόπο δράσης σας αλλά και το μονοπάτι που ακολουθείτε. Θα επιλέξετε τον μακρύ και περισσότερο ασφαλή δρόμο που καταλήγει στο στόχο ή τον σύντομο αλλά επικίνδυνο δρόμο με τους πολλούς εχθρούς; Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι αν σας δουν δεν αποτελούν απειλή. Είναι γρήγοροι, ανασταίνονται αν δεν τους κάψετε και μπορούν να σας ξαπλώσουν με μερικά χτυπήματα αν δεν αντιδράσετε. Όσο αφορά τα μεγάλα boss, υπάρχουν μόλις τρία (συμπεριλαμβανομένου και του τελικού) που απαιτούν συγκεκριμένη στρατηγική για να νικηθούν. Η τελική μάχη κλέβει την παράσταση καθώς έχει αρκετές φάσεις.

Οι γρίφοι του παιχνιδιού είναι δίκοπο μαχαίρι. Δε χαρίζονται με απλές σπαζοκεφαλιές του τύπου «βαλέ το τετράγωνο κουτάκι στη τετράγωνη θήκη και όχι στη στρόγγυλη», αλλά απαιτούν να «ματώσετε» και σας φέρνουν στα όριά σας. Δεκάδες γρίφοι που απαιτούν εξερεύνηση, πισωγυρίσματα, πολλά διαφορετικά αντικείμενα, διάβασμα σημειώσεων και φωτογραφική μνήμη, δοκιμάζουν τις αντοχές σας και θυμίζουν γρίφους από θρυλικά adventure. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει ειδικό εργαλείο με το οποίο μπορείτε να βγάζετε και να αποθηκεύετε φωτογραφίες που έχουν στρατηγική σημασία για την επίλυση γρίφων ώστε να τις συμβουλεύεστε εύκολα όταν χρειάζεται. Επίσης πολύ σημαντικό και ενεργό ρόλο στην επίλυση των γρίφων παίζει ένα ράδιο που έχει η πρωταγωνίστρια, το οποίο διαθέτει και πολλαπλές χρήσεις. Μπορείτε να αλλάζετε συχνότητες για να ξεκλειδώνετε μηνύματα, κωδικούς και ανατριχιαστικές ηχογραφήσεις, ακόμα και να το χρησιμοποιείτε στην μάχη για να εξοντώνετε ένα συγκεκριμένο είδος εχθρών. Αρκετοί γρίφοι στηρίζονται στην χρήση των σωστών συχνοτήτων (παρόλο που η αλλαγή συχνότητας δεν γίνεται όσο γρήγορα θα θέλαμε) και γενικώς το ράδιο αποτελεί μια ωραία προσθήκη και indie φόρος τιμής στα παλιά survival horror. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και το ίδιο το τέλος του παιχνιδιού είναι γρίφος προς επίλυση, αφήνοντάς σας την τελική απόφαση και αμφιβολία αν ολοκληρώνεται πραγματικά το παιχνίδι ή υπάρχει ακόμα συνέχεια στην ιστορία.

Οπτικά, το Signalis ως σημερινή κυκλοφορία σίγουρα δεν εντυπωσιάζει. Τα «πιξελιασμένα» και «χοντροκομμένα» γραφικά τύπου PS1 στερούνται λεπτομέρειας και είναι αρκετά σκοτεινά. Αν επικεντρωθούμε όμως στην αμιγώς indie φύση και το ξεκάθαρο ρετρό στιλ του παιχνιδιού, δεν μπορούμε να μην το σεβαστούμε και να συνειδητοποιήσουμε πόσο ταιριαστά είναι τα γραφικά του. Τα διαμελισμένα πτώματα, τα σκοτεινά δωμάτια, οι φρικιαστικές κινούμενες μάζες, όλα περιγράφονται με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από την πρωταγωνίστρια και κάνουν την φαντασία σας να οργιάζει. Το παιχνίδι δεν απαιτεί να δείτε για να πιστέψετε, αρκεί να αφήσει τον εαυτό σας και την φαντασία σας ελεύθερα στην οπτική και περιγραφική εμπειρία που σας παρουσιάζεται. Ο δε ηχητικός τομέας αφοσιώνεται κυρίως στην δημιουργία μελαγχολικής και «βαριάς» ατμόσφαιρας. Μια πένθιμη μελωδία από πιάνο παίζει στο παρασκήνιο και αλλάζει ένταση και βάθος ανάλογα με το αν εμπλέκεστε σε μάχη ή αν επισκέπτεστε ένα ασφαλές δωμάτιο για save. Η πλήρης απουσία voice acting «χτυπάει» κάπως άσχημα, αλλά κι αυτή κρίνεται θεμιτή ακολουθώντας το γενικότερο ύφος του παιχνιδιού.

Το Signalis είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση παιχνιδιού, καθώς τα θετικά του στοιχεία για μια μερίδα παικτών που έχουν συνηθίσει τις σύγχρονες survival horror εμπειρίες ίσως αποτελούν αρνητικά. Σίγουρα με την πρώτη ματιά διχάζει με το στιλ και την αισθητική του, καθώς μοιάζει σα να ξεπήδησε από τα 90s. Έχει όμως την ίδια «ψυχή» που είχαν τα survival horror με τα οποία μεγαλώσαμε (και ας ξέφυγαν λίγο από την πορεία τους μετά). Αν ξεπεράσετε τον πιθανό αρχικό δισταγμό σας και του δώσετε μια ευκαιρία θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω.

Ιδιαίτερη αισθητικήΙστορία που δεν δίνει ξεκάθαρες απαντήσειςΜικρό inventoryΠλούσιο οπλοστάσιοΑτμοσφαιρική μουσικήΩραίοι, απαιτητικοί γρίφοι...…που όμως θα δυσκολέψουν αρκετά τους ανυπόμονουςΙστορία που δεν δίνει ξεκάθαρες απαντήσειςΜικρό inventoryΑπουσία voice actingΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, Switch, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Rose-engineΕΚΔΟΣΗ:Humble Games

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
resident evil, silent hill, xbox one, survival, hill, υβρίδιο, σημαίνει, επηρεάζει, game, ανάσταση, boss, μνήμη, adventure, συγκεκριμένο, αμιγώς, voice, ps4, xbox, switch, τελη κυκλοφοριας, εθνος, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αοριστος, μνήμη, υβρίδιο, γριφοι, εργαλεια, ιχνη, παιχνιδια, ραδιο, σημερινη, υβριδια, υγεια, φωτογραφιες, boss, game, αισθητικη, αξιζει, αμιγώς, ανάσταση, ασυλο, βρισκεται, γευση, γινει, γινεται, γριφος, δειτε, δωματια, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, εμπνευση, εξελιξη, εξι, επηρεάζει, εποχη, εχθρος, ιδια, ιδιο, ειδος, υφος, θεωρητικο, θηκη, ισορροπια, λαθος, λεπτομερειες, λιτο, ματια, μελωδια, μηνυματα, μικρο, μπορειτε, νερο, παντα, οντας, ορια, ορος, πιανο, προβληματα, ρετρο, ρομποτ, ρολο, σειρες, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνεχεια, σπαζοκεφαλιες, συμπαν, συχνοτητες, τετραγωνο, τρια, φαντασια, φυση, χειροτερα, ωρες, αγνωστο, adventure, δωματιο, ειδη, engine, φακος, hill, switch, μοιαζει, ομαδες, παιχνιδι, resident evil, rose, σημαίνει, silent hill, survival, ταξιδι, θεσεις, θετικα, υγειας, voice
Τυχαία Θέματα