Scribblenauts Unlimited Review

Η σειρά Scribblenauts κάνει το άλμα στη νέα γενιά με το Scribblenauts Unlimited, το οποίο επιτέλους έφτασε και στα ευρωπαϊκά Wii U και 3DS με ένα χρόνο καθυστέρηση. Είναι όμως τόσο φιλόδοξο όσο υποδηλώνει το όνομά του ή αποδεικνύεται κατώτερο των προσδοκιών;

Στο Scribblenauts Unlimited, ακολουθείτε την περιπέτεια του Maxwell

και της Lilly. Οι γονείς τους, Edgar και Julie, είχαν ούτε λίγο ούτε πολύ 42 παιδιά (ούτε η οικογένεια Χωραφά τόσα) και στο κάθε τους παιδί έδιναν και ένα μαγικό δώρο. Στον Maxwell λοιπόν έδωσαν ένα σημειωματάριο που ότι αντικείμενο γράψει κάποιος πάνω του εμφανίζεται, ενώ στη Lilly έδωσαν μια μικρή υδρόγειο που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ακαριαία τον κάτοχό της σε όλα τα μέρη της Γης. Επειδή αυτά τα δώρα έκαναν τα παιδιά κακομαθημένα, τους έστειλαν να αντιμετωπίσουν τον κόσμο και την σκληρότητα που τον διέπει. Στον δρόμο τους, όχι και τόσο μακριά από το σπίτι, ο Maxwell παίζει μια άσχημη φάρσα σε έναν γέρο ζητιάνο που τους ζήτησε φαγητό, δίνοντάς του ένα σάπιο μήλο. Ο γέροντας λοιπόν καταριέται τη Lilly με μια κατάρα που σιγά-σιγά την μετατρέπει σε πέτρα.

Ο σκοπός λοιπόν είναι ο εξής: ο Maxwell πρέπει να μαζέψει starites για να αντιστρέψει την κατάρα. Τα starites εμφανίζονται μόνο όταν κάνετε τους ανθρώπους να σας ευγνωμονούν. Με έναυσμα λοιπόν την απλοϊκή ιστορία, ξεκινάτε το παιχνίδι. Ο Maxwell ταξιδεύει από το ένα σημείο του χάρτη στο άλλο χρησιμοποιώντας την υδρόγειο της αδερφής του, για να βοηθήσει ανθρώπους που τον έχουν ανάγκη. Το κάθε σημείο του κόσμου χωρίζεται σε δύο τμήματα: το κεντρικό hub, και τις πίστες οι οποίες συνήθως βρίσκονται πίσω από πόρτες και είναι διάφορα μέρη που έχουν σχέση θεματικά με το hub τους. Παντού βρίσκετε ανθρώπους που θέλουν κάποιο είδος βοήθειας.

Ποιανού ιδέα ήταν η πολική αρκούδα με φτερά;

Τη βοήθεια αυτή την προσφέρετε με τα αντικείμενα που γράφετε στο σημειωματάριο σας. Αυτή τη φορά βέβαια δεν γράφετε μόνο το αντικείμενο αλλά και ένα επίθετο που το χαρακτηρίζει, όπως “big”, “tiny”, “happy” ή “sad”. Οπότε ότι επικαλεστείτε, μπορείτε είτε να το κάνετε όπως θέλετε, είτε να το αλλάξετε προσθέτοντας μετά το επίθετο το οποίο θέλετε να το χαρακτηρίζει. Τα αντικείμενα είναι πραγματικά πολλά αυτή τη φορά, ενώ στην έκδοση του Wii U υπάρχει και object editor με τον οποίο φτιάχνετε τα δικά σας αντικείμενα και τα ονομάζετε όπως εσείς θέλετε. Ο εν λόγω editor βέβαια περιορίζεται αποκλειστικά στα κομμάτια που απαρτίζουν τα άλλα αντικείμενα του παιχνιδιού, αλλά έχει αρκετές χρήσεις και σας επιτρέπει να φτιάξετε ότι τραβάει η ψυχή σας και να το ανεβάσετε για να το δουν και να το χρησιμοποιήσουν άλλοι παίκτες.

Απο εδώ και πέρα αρχίζουν τα προβλήματα του Scribblenauts Unlimited. Τα physics σίγουρα έχουν βελτιωθεί, αλλά εξακολουθεί να είναι δύσκολο να χειριστείτε τα αντικείμενα μόλις τα δημιουργήσετε. Για παράδειγμα, όταν δημιουργείτε κάτι σε σχοινί, το να κάνετε τον Maxwell να κρατήσει την άκρη, είναι πραγματικός άθλος. Κατά τ' άλλα στο παιχνίδι δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου, αφού τα πράγματα είναι πάρα πολύ εύκολα και μονότονα. Επισκέπτεστε μια νέα περιοχή, μιλάτε με τους ανθρώπους και τους δίνετε τα κατάλληλα αντικείμενα, παίζετε το challenge της περιοχής και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία στις επόμενες περιοχές. Ναι, μπορεί να έχετε να κάνετε με διαφορετικά προβλήματα κάθε φορά και μπορείτε να τα λύσετε με όποιον τρόπο θέλετε, αλλά δεν υπάρχει πλέον το στοιχείο της σπαζοκεφαλιάς. Αντ' αυτού, αν κάνετε κάτι λάθος και κάποιος που μπορεί να σας δώσει ένα starite ή κάτι σημαντικό καταστραφεί, μπορείτε να πατήσετε ένα ωραιότατο κουμπάκι και να επαναφέρετε τα πάντα, κρατώντας επίσης ότι έχετε πάρει. Και τα ίδια τα challenges δεν είναι ιδιαιτέρα δύσκολα. Ευφάνταστα μεν, με μπόλικες αναφορές σε pop κουλτούρα και παλιά παραμύθια. Συνήθως τα προβλήματα λύνονται με ένα ή δύο αντικείμενα, εκτός αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που υπαγορεύει τη χρήση περισσοτέρων αντικειμένων (όπως η δημιουργία ενός mech για να νικήσετε μια ορδή από ζόμπι). Η όλη εμπειρία είναι περισσότερο ένα διασκεδαστικό 2D sandbox παρά adventure.

Η έκδοση του Wii U περιλαμβάνει και χαρακτήρες της Nintendo.

Ο τεχνικός τομέας πάντως είναι αρκετά καλός. Τα 2D γραφικά του τίτλου δείχνουν αρκετά όμορφα τόσο στο Wii U, όσο και στο 3DS. Στο φορητό λείπουν κάποια animations, αλλά παικτικά δεν αλλάζει κάτι. Η πολύχρωμη αισθητική του παιχνιδιού με τα διαφορετικά κομμάτια κολλημένα μεταξύ τους, τα ανθρωπάκια και τα ζώα που κινούνται με κωμικό τρόπο και οι ασύλληπτες καταστάσεις που μπορείτε να δημιουργήσετε θα σας κάνουν να χαζεύετε με τις ώρες. Βέβαια, τα πάντα αρχίζουν και ανακυκλώνονται όσο προχωράτε, αλλά αυτό είναι λίγο-πολύ αναμενόμενο. Το μόνο πρόβλημα που ίσως θα έχετε στο Wii U είναι οτι σπανίως κοιτάτε την τηλεόραση, χάνοντας έτσι όλη την HD κατάσταση. Αυτό συμβαίνει γιατί τόσο η αλληλεπίδραση όσο και τα διάφορα μενού είναι στο Gamepad, οπότε αυτό πρέπει να κοιτάτε την περισσότερη. Ο ήχος βρίκεται και αυτός σε καλά επίπεδα, χωρίς να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο. Η μουσική είναι σε μεγάλο ποσοστό αδιάφορη. Το “δύσκολο” έργο αφήνεται στα ηχητικά εφέ που, όπως και τα αντικείμενα του παιχνιδιού, έχουν τεράστια ποικιλία, από τους ήχους των διαφόρων ζώων μέχρι τα κωμικά επιφωνήματα των ανθρώπων που βοηθάτε ή το εφέ ενός τεράστιου όπλου λέιζερ.

Εν τέλει, το Scribblenauts Unlimited δίνει την αίσθηση ότι η σειρά Scribblenauts κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά έχει ακόμα πολύ δρόμο για να μπορέσει να δώσει κάτι παραπάνω από ένα καλό sandbox με ωραίες ιδέες δεξιά και αριστερά. Αν σας άρεσαν τα προηγούμενα Scribblenauts, τότε θα αγαπήσετε το Scribblenauts Unlimited. Αν πάλι ψάχνετε για το επόμενο killer app του Wii U, κοιτάχτε αλλού.

Πολλά αντικείμενα και η προσθήκη επιθέτωνΟ κόσμος με τις πολλαπλές τοποθεσίεςΑρκετά καλά και ποικίλα ηχητικά εφέObject editor στο Wii UΠολύχρωμο, ευφάνταστο, ευτράπελοΕύκολοι γρίφοιΠροβληματική αλληλεπίδραση με αντικείμεναΜετά από λίγο καταντάει επαναλαμβανόμενοΑδιάφορη μουσικήΣπάνια ξεφεύγει από την αίσθηση μιας παιδικής χαράς-sandboxΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Wii U, 3DS, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:5TH CellΕΚΔΟΣΗ:Nintendo, WarnerΔΙΑΘΕΣΗ:NortecΕΙΔΟΣ:Puzzle adventureΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.scribblenauts.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:15/2/2013 (PC), 6/12/2013 (Wii U, 3DS)PEGI:12

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα