Samurai Jack Battle Through Time review

Ακόμα και σήμερα βγαίνουν κάποια παιχνίδια που δείχνουν να έχουν μείνει στην εποχή του PS2. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Δεν γίνεται όλες οι περιπέτειες να είναι σε ανοιχτούς κόσμους ή σε σκηνικά που αλλάζουν με δυναμικό τρόπο ή με non-scripted σκηνές. Μερικές φορές ίσως να θέλουμε να κλείσουμε τον διακόπτη και να παίξουμε λίγο ξύλο, να αναβαθμίσουμε έναν χαρακτήρα και να βλέπουμε να προχωράει η ιστορία. Είναι ο λόγος που πήξει από remakes/remasters. Εν τέλει είναι ο λόγος ύπαρξης του Samurai Jack: Battle Through Time.

Και νομίζω πως αυτό δεν είναι υπερβολή. Ο κόσμος που αγάπησε το καρτούν Samurai Jack στην δεκαετία του 2000 και μεγάλωσε με την ιστορία του Jack και τους ενδιαφέροντες χαρακτήρες, είχε εκείνη την εποχή μερικά από τα χειρότερα παιχνίδια σε PS2 και Gamecube. Οπότε, με τους φαν του Samurai Jack να φτάνουν στα 25, τί καλύτερο απ’ το να τους δώσεις το “παιχνίδι PS2” που πάντα ονειρεύονταν για τον αγαπημένο τους ήρωα, σχεδόν 20 χρόνια μετά. Σε HD!

Ας δούμε όμως πολύ γρήγορα την ιστορία. Το παιχνίδι ξεκινάει με την τελική μάχη της πέμπτης σεζόν του καρτούν, όπου ο Jack μόλις έχει ελευθερώσει την Ashi απο τον έλεγχο του δαιμόνιου μάγου Aku και επιστρέφει πίσω στον χρόνο. Σε μια τελευταία προσπάθεια να γλιτώσει απο σίγουρο χαμό, ο Aku πετάει τον Jack σε ένα διαφορετικό timeline, που αναγκάζει τον samurai να ξαναζήσει τις σημαντικές μάχες της σειράς. Σκοπός του, να βρει ξανά την Ashi και να πολεμήσει ξανά τους παλιούς του εχθρούς για να αποδυναμώσει τον Aku και να τον ξεπαστρέψει εντελώς τόσο στο παρελθόν, όσο και στο παρόν. Μαζί του όλοι οι φίλοι όπως ο Da Samurai που είναι το “κατάστημα” του παιχνιδιού, ο Rothchild, ο Scotchman και οι κόρες του, και άλλοι. Είναι ένας αρκετά όμορφος τρόπος όσοι έβλεπαν τη σειρά να θυμηθούν τις καλύτερες στιγμές, ενώ μια νέα ιστορία εκτυλίσσεται εντός του σύμπαντος του Samurai Jack.

Όσον αφορά το gameplay, το παιχνίδι είναι 3D action platformer με αρκετά γνώριμη δομή. Πηγαίνετε από το ένα σημείο στο άλλο, σε εξαιρετικά γραμμικές πίστες που έχουν κρυμμένα μυστικά δεξιά και αριστερά με καλούδια για να μαζέψετε και kamon crests που έχει καταραστεί ο Aku που μπορείτε να καταστρέψετε. Ξυλοφορτώνετε τους εχθρούς σε μια περιοχή για να περάσετε στην επόμενη και να επαναλάβετε ξανά και ξανά, μέχρι να βρείτε το boss, να το σπάσετε στο ξύλο, να καταστρέψετε το Aku pendant και να προχωρήσετε στο επόμενο επίπεδο. Φυσικά, το μεγαλύτερο και καλύτερο μέρος του παιχνιδιού είναι οι μάχες. Έχετε στην διάθεσή σας δυνατές αλλά αργές επιθέσεις και πιο ελαφριές αλλά γρήγορες, αποφυγές, άμυνες, ενώ μπορείτε να αντεπιτεθείτε στον κάθε εχθρό μετά από σωστό μπλοκάρισμα. Μαζεύοντας ki fire, bushido spirits, και χρυσό από τις μάχες, σπάζοντας αντικείμενα και από διάσπαρτα σεντούκια, αναβαθμίζετε τον Jack. Το skill tree χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: physical, spiritual και combat. Ξεκλειδώνοντας νέα combos και αλλάζοντας τον τρόπο που ο Jack κάνει και δέχεται ζημιά, μπορείτε να φτιάξετε τους δικούς σας συνδυασμούς και να παραμετροποιήσετε την μάχη όπως θέλετε.

Μηχανικοί κροκόδειλοι με ρόπαλα. Αυτό που πάντα ήθελα σε ένα παιχνίδι!

Όπως προαναφέρθηκε, ο Da Samurai είναι το “κατάστημα” του παιχνιδιού. Από αυτόν μπορείτε να αγοράσετε διάφορα όπλα, να επισκευάσετε τα όπλα που έχουν φθαρεί απο την μάχη και να ανεβάσετε proficiency στους διάφορους τύπους όπλων μέσω training και να αγοράσετε consumables όπως αντικείμενα που πετάτε στους εχθρούς όπως kunai, βέλη και σφαίρες για τα όπλα, αντικείμενα υγείας ή αντικείμενα που σας δίνουν κάποιο boost. Τα όπλα έχουν ιδιαίτερη σημασία εδώ. Ενώ μπορείτε να βγάλετε το παιχνίδι σχεδόν αποκλειστικά με το katana του Jack, τα διάφορα όπλα που μπορείτε να αποκτήσετε σας δίνουν προβάδισμα σε διάφορες καταστάσεις. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κοντάρια, σφυριά, τσεκούρια, περίστροφα και ότι βάλει ο νους σας. Μάλιστα όταν κάνετε την ειδική επίθεση kiai, όταν γεμίσει ο μετρητής kiai fire, οι επιθέσεις αλλάζουν ανάλογα με το ποιο όπλο βρίσκεται στα χέρια του Jack τη στιγμή που ενεργοποιήσατε την επίθεση. Το proficiency που παίρνετε από το επί πληρωμή training του Da Samurai είναι σημαντικό και γι αυτό το παιχνίδι σας ωθεί στο να υιοθετήσετε το δικό σας στιλ με τον τύπο όπλου που σας ταιριάζει.

Όλα αυτά φαίνονται καλά, αν και τίποτα δεν είναι έξω από τα πεπατημένα. Δεκάδες παιχνίδια έχουν κάνει τα ίδια πράγματα. Τα προβλήματα αυτού του αρχαϊκού game design δεν αργούν να φανούν όμως. Αν δεν είστε σε κάποια μεγάλη δυσκολία, οτιδήποτε μαζεύετε για upgrades είναι πολύ άσχημα κατανεμημένα. Στις αρχικές πίστες βρίσκετε αρκετά, προς τις τελευταίες είναι σαν να μην πέφτει απολύτως τίποτα, αποτρέποντάς σας, τουλάχιστον στο πρώτο παίξιμο, να κάνετε τις μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές αναβαθμίσεις. Η κίνηση του Jack παρουσιάζει διάφορες διακυμάνσεις σε ποιότητα και ταχύτητα. Εν έτει 2020 σίγουρα κάποιος θα έχει μάθει να κάνει animate έναν χαρακτήρα να σκαρφαλώνει τοίχους και σκάλες χωρίς να φαίνεται σαν να προσπαθεί να σκάψει, ενώ ταυτόχρονα ο παίκτης προτιμάει να χρησιμοποιεί το άλμα μπας και τελειώσει πιο γρήγορα η βαρετή διαδικασία του να φτάσει σε μια ψηλότερη πλατφόρμα. Το παιχνίδι παρόλα αυτά διαθέτει τρία επίπεδα δυσκολίας διαθέσιμα από την αρχή και ένα τέταρτο που το ξεκλειδώνετε αφού ολοκληρώσετε το πιο δύσκολο εξ αυτών. Πέρα απο τα crests και την δυσκολία, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να ξαναπαίξετε, αφού η ιστορία δεν έχει καμία αλλαγή.

Η παρουσίαση ικανοποιεί. Οι χαρακτήρες είναι αρκετά προσεγμένοι αλλά χωρίς τρομερή λεπτομέρεια αφού το παιχνίδι βασίζεται σε καρτούν. Οι μάχες είναι θεαματικές, όπως πρέπει, ενώ υπάρχουν δεκάδες, για να μην πω εκατοντάδες, αναφορές στη σειρά. Υπάρχουν μερικές εξαιρετικές λεπτομέρειες όπως το ότι όταν δέχεστε φθορά σκίζεται το λευκό gi του Jack. Έχει πολύ πλάκα μετά από μια μεγάλη πτώση να βλέπετε τον Jack να τρώει fall damage και να πηγαίνει από φουλ καθαρός και καθωσπρέπει σε ημίγυμνο ταλαιπωρημένο βρωμύλο. Το μόνο θέμα με τα γραφικά είναι το σχετικά περίεργο animation. Ναι, δεν είναι εύκολο να μεταφέρεις έναν χαρακτήρα από μια σειρά με 2D animation σε πλήρως τρισδιάστατα περιβάλλοντα, αλλά μερικές φορές δείχνει κάπως περίεργο, συνήθως όταν ο Jack παίρνει την κλασσική θυμωμένη φάτσα και σφίγγει τα δόντια. Τα περιβάλλοντα πάντως έχουν αρκετή χάρη, αν και δεν είναι τα πιο δυναμικά που έχουμε δει. Για την ακρίβεια λειτουργούν ξεκάθαρα ως παρασκήνιο για την κλωτσοπατινάδα και την ιστορία. Υπάρχουν πολλά περιβάλλοντα με το δικό τους ξεχωριστό στιλ και αυτό είναι πάντα καλό.

Τίποτα δεν μένει άλυτο αν έχεις τη σωστή βαριοπούλα.

Ο ήχος είναι εξίσου ικανοποιητικός. Υπάρχουν εξαιρετικές μουσικές επιλογές, με πολλά μουσικά θέματα από τη σειρά. Οι περισσότερες φωνές είναι είτε απο τους original ηθοποιούς όπως ο Phil LaMarr που παίζει τον Samurai Jack από την αρχή της σειράς, είτε από ηθοποιούς που είναι αρκετά γνωστοί στο gaming όπως η Tara Strong που επίσης έκανε την Ashi στη σειρά. Το αποτέλεσμα στους χαρακτήρες είναι αρκετά καλό, παρά το περίεργο animation που προανέφερα.

Το Samurai Jack: Battle Through Time είναι μια καλή ευκαιρία να ξαναζήσετε στιγμές 2001. Μπορεί το PS2 σας να είναι στην ντουλάπα ή στα σκουπίδια (ή στα χέρια του γράφοντα που μαζεύει παλιατζούρες) και να μην έχετε τρόπο να το συνδέσετε στη σούπερ ντούπερ 4K τηλεόρασή σας. Μπορεί να μην θέλετε ιδιαίτερα να ξαναδείτε τη σειρά Samurai Jack γιατί δεν υπάρχει πουθενά σε καλή ποιότητα. Οπότε τί καλύτερο από το να περάσετε λίγη ώρα απολαμβάνοντας το παρελθόν με μια ολοκαίνουρια παραγωγή - με ότι καλό αλλά και κακό συνεπάγεται αυτό.

Νέα ιστορία που θυμίζει τις καλύτερες στιγμές του καρτούνΑρκετά καλό σύστημα μάχηςΌμορφα περιβάλλοντα (αν και όχι δυναμικά)ΉχοςΠολλοί χαρακτήρες και easter eggs από το καρτούνGame design εποχής PS2Περίεργα animationΓραμμικό όσο δεν πάειΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, Switch, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Soleil GamesΕΚΔΟΣΗ:Adult Swim Games

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα