Sackboy A Big Adventure review

Μερικές φορές, θέλεις απλά να κάτσεις και να αράξεις με ένα χαλαρό παιχνίδι που δεν σε «εξωθεί στα άκρα», απολαμβάνοντας τον χαβαλέ. Το Sackboy: A Big Adventure είναι ένας τέτοιος τίτλος. Πρόκειται για ένα 3D platformer, το οποίο είναι spin-off της γνωστής σειράς LittleBigPlanet και πλέον κάνει ντεμπούτο στο PC, δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του στο PS5.

Η ιστορία του Sackboy είναι όσο απλή χρειάζεται ένα παιχνίδι τέτοιου είδους. Στον πλανήτη Craftworld, υπάρχει το χωριό

Loom, όπου ζει ο Sackboy μαζί με τον λαό του, τους Sackpeople. Όλα κυλάνε όμορφα, μέχρι που μία μέρα, ο Vex, ο κακός της ιστορίας μας, εμφανίζεται από το πουθενά και απαγάγει όλους τους Sackpeople, με στόχο να τους υποδουλώσει και να ελέγξει τον κόσμο. Ο μόνος που καταφέρνει να γλιτώσει είναι ο Sackboy, ο οποίος αποφασίζει να σώσει τους δικούς του αλλά και να σταματήσει τον Vex, πριν ολοκληρώσει την κατασκευή της υπέρτατης μηχανής του, η οποία θα τον κάνει παντοδύναμο.

Όσον αφορά την βασική δομή του gameplay, το Sackboy έχει αρκετές επιρροές από Super Mario 3D World. Υπάρχει ένας overworld χάρτης, με διάφορους κόσμους. Κάθε κόσμος αποτελείται από διάφορες πίστες με γραμμική δομή και όταν τις ολοκληρώσετε όλες, και νικήσετε το μεγάλο boss του κόσμου, πάτε στον επόμενο. Οι διάφορες πίστες διαθέτουν ποικιλία από platforming προκλήσεις, εχθρούς, και περιβάλλοντα να εξερευνήσετε αλλά και να αλληλεπιδράσετε μαζί τους. Μέσα σε κάθε πίστα, στόχος σας είναι να φτάσετε αρκετά υψηλό score, ώστε να κερδίσετε το χρυσό μετάλλιο αλλά και να συλλέξετε αρκετά orbs ώστε να ξεκλειδώσετε τις επόμενες πίστες. Αυτό το καταφέρνετε εξολοθρεύοντας τους διάφορους εχθρούς αλλά και μαζεύοντας τα διάφορα φανερά και κρυφά καλούδια, τα οποία όχι μόνο σας αυξάνουν το σκορ αλλά και σας δίνουν νέες εμφανίσεις, ώστε να ντύσετε τον Sackboy όπως θέλετε εσείς. Υπάρχουν ένα σωρό χαριτωμένες εμφανίσεις και πολλές από αυτές είναι βασισμένες σε άλλα παιχνίδια της Sony. Μπορείτε μάλιστα, να συνδυάσετε τα διάφορα μέρη τους, ώστε να έχετε τον δικό σας μοναδικό Sackboy. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε νέες εμφανίσεις, ξοδεύοντας τα orbs που μαζεύετε στις πίστες στο μαγαζί του εμπόρου Zom Zom.

Εξερευνώντας την κάθε πίστα, βρίσκετε και διάφορα μυστικά, τα οποία μπορεί να είναι νέες εμφανίσεις, έξτρα ζωές, παραπάνω orbs ή κάποιο bonus mini-game. Οι κινήσεις που διαθέτει ο Sackboy δεν είναι πάρα πολλές, αλλά αρκούν και με το παραπάνω για τις προκλήσεις που σας περιμένουν. Μπορείτε να κάνετε άλμα, να αιωρηθείτε για λίγο, να χτυπήσετε τους εχθρούς, να κάνετε roll ώστε να κινείστε πιο γρήγορα αλλά και να αποφύγετε επιθέσεις, να πηδήξετε και να χτυπήσετε με δύναμη το έδαφος, να αρπάξετε και να πετάξετε αντικείμενα, και να κάνετε σβούρες, χτυπώντας όλους τους εχθρούς γύρω σας. Ευτυχώς ο χειρισμός είναι αρκετά καλός στη χρήση όλων αυτών των κινήσεων, όπως επιβάλλεται σε ένα platformer παιχνίδι. Βέβαια όταν ο Sackboy επιτίθεται στους εχθρούς με χτυπήματα, υπάρχει μία πολύ μικρή καθυστέρηση στο animation και, δεδομένου πως οι επιθέσεις σας έχουν πολύ περιορισμένο εύρος, αυτό είναι κάτι που ίσως να σας πάρει λίγο χρόνο να συνηθίσετε. Ένα άλλο χαρακτηριστικό που μπορεί να αποτελέσει «εμπόδιο» μερικές φορές, είναι το γεγονός πως η κάμερα είναι στατική και δεν μπορείτε να την αλλάξετε, όποτε ίσως να ζοριστείτε λίγο σε κάποια σημεία που απαιτείται platforming ακριβείας.

Ως επί το πλείστον πάντως, τo παιχνίδι δεν θα σας δυσκολέψει ιδιαίτερα (μην ξεχνάμε πως πρόκειται για τίτλο που είναι για όλη την οικογένεια). Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η δυσκολία ανεβαίνει, όπως τα boss fights ή οι διάφορες πίστες με trials. Και αν τα βρείτε σκούρα, ή απλά θέλετε παρέα στον χαβαλέ, υπάρχει local/online co-op. Για την ακρίβεια, υπάρχουν και συγκεκριμένες πίστες μόνο για multiplayer, όπου δύο ή παραπάνω παίκτες πρέπει να συνεργαστούν για να προχωρήσουν.

Η όλη χαριτωμενιά του παιχνιδιού είναι φανερή και στον οπτικό τομέα. Το καλλιτεχνικό design είναι δημιουργημένο με τέτοιο τρόπο που όλο το παιχνίδι δείχνει σα να έχει φτιαχτεί με χειροτεχνίες. Από τον ίδιο τον Sackboy που είναι ένα πλεκτό μικρό ανθρωπάκι, μέχρι τις πίστες που είναι γεμάτες με υλικά όπως υφάσματα, χαρτόνια κτλ, το παιχνίδι έχει την δική του, απλή μεν, αλλά ιδιαίτερη και όμορφη εικαστική ταυτότητα. Να προσθέσω εδώ πως αν διαθέτετε DualSense, αξίζει να το χρησιμοποιήσετε και στο PC, αφού χάρη στο haptic feedback «νιώθετε» τις υφές των διάφορων υλικών με τα οποία αλληλεπιδράτε, κάτι που είναι μία ωραία έξτρα πινελιά. Όσον αφορά το πιο τεχνικό σκέλος, υπάρχει επιλογή 120fps, 4K και υποστήριξη ray tracing (μην περιμένετε να δείτε τεράστιες διαφορές πάντως) και DLSS. Εξίσου δυνατό είναι και το soundtrack. Έχουμε μία μίξη electronica, jazz, και fusion μελωδιών που προσφέρει ένα πολύ ευχάριστο ακουστικό αποτέλεσμα, ειδικά όπου η μουσική αλληλεπιδρά με την πίστα ενισχύοντας πολύ όμορφα την όλη εμπειρία. Όσον αφορά το voice acting, δεν υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες που μιλάνε, αλλά οι φωνές που ακούγονται είναι καλές και ταιριαστές, με τον Richard Grant ως Vex να ξεχωρίζει.

Το Sackboy: A Big Adventure, είναι ένα προσεγμένο, όμορφο και όχι ιδιαίτερα απαιτητικό platformer που προσφέρει αρκετές ώρες διασκέδασης, είτε παίζετε σόλο, είτε με παρέα. Ίσως παρα-είναι παιδικό για κάποιους και σίγουρα δεν διαθέτει το βάθος και το level design των Mario ή άλλων τίτλων του είδους, αλλά έχει αρκετά πράγματα να δώσει για να κρατήσει το ενδιαφέρον. Αν θέλετε παλιό, καλό, απλό -αλλά όχι απλοϊκό- platforming, το Sackboy: A Big Adventure αξίζει την προσοχή σας.

Ωραίο platforming, με αρκετή ποικιλίαΌμορφο και με δική του εικαστική ταυτότηταΠοιοτικό soundtrack που εμπλουτίζει την εμπειρίαCo-opΠολλές χαριτωμένες εμφανίσειςΔεν διαθέτει το βάθος και το level design των κορυφαίων του είδουςΟι επιθέσεις του Sackboy είναι κάπως αργέςΗ στατική κάμερα προσθέτει λίγη τεχνητή δυσκολίαΊσως υπερβολικά παιδικό για κάποιουςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC, PS5, PS4,ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Sumo DigitalΕΚΔΟΣΗ:SonyΔΙΑΘΕΣΗ:Sony Hellas

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα