Red Faction Guerrilla Re-Mars-tered Review

Το Red Faction Guerrilla βγήκε το 2009 από την Volition και αποτελεί ίσως το καλύτερ παιχνίδι της σειράς Red Faction. Είναι open-world shooter τρίτου προσώπου, κάτι σαν Grand Theft Auto στον πλανήτη Άρη. Σχεδόν μία δεκαετία μετά την αρχική κυκλοφορία του, το Red Faction Guerrilla επιστρέφει δριμύτερο ως remaster.

Το έτος 2125, χάρη στην τεχνολογική εξέλιξη της ανθρωπότητας, ο πλανήτης Άρης

είναι κατοικήσιμος και η ατμόσφαιρά του βιώσιμη, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να κυκλοφορούν ελεύθερα σε αυτόν χωρίς ανάγκη για χρήση στολής ή κατάλληλου εξοπλισμού. Ο φυσικός πλούτος και τα οφέλη του Άρη μπαίνουν στο στόχαστρο της Earth Defence Force, που εκμεταλλεύεται και καταπιέζει τους κατοίκους του κόκκινου πλανήτη προς χάριν των άπληστων ηγετών της Γης. Μια κατάσταση που αναμενόμενα αναγκάζει τους καταπιεσμένους κατοίκους του Άρη να επαναστατήσουν κατά του στρατού, δημιουργώντας την οργάνωση Red Faction, που μαζεύει στις τάξεις της όλους τους εξοργισμένους με την EDF πολίτες για να αντισταθούν. Ένας από αυτούς είναι ο πρωταγωνιστής Alec Mason, που θέλει να πάρει εκδίκηση για την δολοφονία του αδερφού του από την EDF. Η ιστορία του παιχνιδιού δεν είναι κάτι καινούριο, απλή και άμεση σας οδηγεί κατευθείαν στην μάχη, χωρίς ιδιαίτερες ανατροπές και εκπλήξεις. Η απλή εργατιά ξεσηκώνεται εναντίον της βάναυσης εξουσίας και το ταπεινό σφυρί του ανθρακωρύχου γίνεται φονικό όπλο στα χέρια του που γκρεμίζει κομμάτι κομμάτι το καθεστώς.

Η αντίσταση στην οποία ανήκετε είναι μικρή και ελλείπής ενάντια στον οργανωμένο επαγγελματικό στρατό της EDF και σε μια μετωπική μάχη δεν θα άντεχε και πολύ. Ο τρόπος δράσης σας είναι ο ανταρτοπόλεμος και οι αιφνιδιαστικές επιθέσεις σε νευραλγικά σημεία και εγκαταστάσεις των εχθρών. Ολοκληρώνοντάς αποστολές για το Red Faction ανοίγετε και νέα τμήματα στον χάρτη, εξαπλώνοντας έτσι την περιοχή δράσης σας και τον αριθμό των αποστολών. Στον χάρτη βρίσκονται και διάφορα καταφύγια στα οποία μπορείτε να ανεφοδιαστείτε μελετώντας και τον επόμενο στόχο σας. Οι αποστολές που αναλαμβάνετε ποικίλουν - καταστροφές κτιρίων, διασώσεις ομήρων, καταδρομικές επιθέσεις και σαμποτάζ ανακατεύονται σε ένα εκρηκτικό μείγμα που σίγουρα δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους.

Η δράση είναι απολαυστική, αλλά τα περιβάλλοντα σχεδόν ίδια.

Έχετε μέχρι τέσσερα διαφορετικά όπλα στην μάχη. Εκτός από πολυβόλα, σημαντικό είναι να έχετε πάντα εκρηκτικά μαζί και το άκρως απαραίτητο σφυρί σας, με το οποίο μπορείτε να διαλύετε ντουβάρια αλλά και ανθρώπους. Mε κάθε κτίριο που γκρεμίζετε μαζεύετε έναν αριθμό αντικειμένων που λειτουργούν ως νόμισμα συναλλαγής στον Άρη, με το οποίο μπορείτε να αγοράζετε νέες αναβαθμίσεις, όπως ο μεγαλύτερος αριθμός εκρηκτικών που μπορείτε να κουβαλήσετε, αλλά και νέα, ακόμα πιο μεγάλα και καταστροφικά όπλα. Για τις μετακινήσεις σας μπορείτε να χρησιμοποιείτε διάφορα οχήματα σχεδιασμένα για τον Άρη, κάποια εκ των οποίων διαθέτουν και πολυβόλο. Η οδήγηση είναι απλούστατη και άμεση χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Η βαρύτητα του Άρη μάλιστα είναι ευεργετική για μακριά και ριψοκίνδυνα άλματα χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες σε περίπτωση τρακαρίσματος.

Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ποικιλία εχθρών, καθώς κατά κύριο λόγο θερίζετε στρατιώτες της EDF. Μπορείτε να καλύπτεστε πίσω από τοίχους και άλλα σημεία, ξεπαστρεύοντας έτσι τους εχθρούς. Το πιστολίδι είναι απλούστατο και η αίσθηση των όπλων δεν είναι σε καμιά περίπτωση αυτή της χρήσης πολυβόλων. Αντίθετα η χρήση του τεράστιου σφυριού σας είναι απολαυστική στο να διαλύετε αντικείμενα και άκρως αποτελεσματική ενάντια σε εχθρούς, καθώς τους συνθλίβει αφήνοντάς τους ελάχιστο χρόνο για να αντιδράσουν. Η νοημοσύνη στέκεται αξιοπρεπώς σε ανοιχτά περιβάλλοντα, με τους εχθρούς να σας ρίχνουν και να σας κυνηγάνε συνέχεια, αλλά δείχνουν να ξεγελιούνται εύκολα σε κλειστούς χώρους. Καμπερωμένος μέσα σε ένα κτίριο και με το όπλο στραμμένο προς την είσοδο μπορείτε να εκτελέσετε αρκετά μεγάλο αριθμό εχθρών καθώς ορμάνε μέσα.

Τo παιχνίδι διαθέτει ένα ολοκληρωμένο και αξιοπρεπέστατο -για την εποχή του τουλάχιστον- multiplayer για να ικανοποιήσετε τις φονικές σας διαθέσεις και με άλλους παίκτες. Το κλασικό Deathmatch (εδώ ονομάζεται Anarchy) όπου οι παίκτες χωρίζονται σε ομάδες ή ο καθένας μόνος του, καθώς και διάφορα άλλα modes όπως Capture the Flag, Demolition και Bagman, προσθέτουν ποικιλία. Ξεχύνεστε στην μάχη κυνηγώντας τον στόχο σας και συνεχίζοντας να διαλύετε και να ανατινάζετε τοίχους και άλλους παίκτες μαζί. Πάντως δεν συνάντησα πολύ κόσμο online και περίμενα αρκετά στο matchmaking. Ούτως ή άλλως είναι λίγο δύσκολο να σας κερδίσει το multiplayer, αφού υπάρχουν πολλά άλλα πιο σύγχρονα παιχνίδια στο είδος. Όμως το campaign και οι επιπλέον αποστολές που περιέχονται θα σας απασχολήσουν για αρκετό χρόνο, αφού προσφέρουν δεκάδες ώρες ενασχόλησης.

Χειρίζεστε και τέτοια θηρία.

Η ουσία του remaster είναι φυσικά τα βελτιωμένα γραφικά, που οφείλουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της σημερινής εποχής, δικαιολογώντας συγχρόνως την κυκλοφορία του. Το παιχνίδι τρέχει στα 60fps, ενώ υποστηρίζει και ανάλυση 4Κ. Οι ισοπεδώσεις με τα κομμάτια από σίδερα και μπετόν να πετάγονται και οι φλόγες από τις εκρήξεις προσθέτουν μια θεαματική αίσθηση καταστροφικής μανίας. Αντίθετα, τα περιβάλλοντα του Άρη είναι αρκετά μονότονα, με τα βουνά και τους βράχους να κυριαρχούν, όπως και οι σκούρες εκδοχές του καφέ, του κόκκινου και του κίτρινου. Δεν συνάντησα κάποιο σημαντικό πρόβλημα και εκτός από μερικά παγώματα της οθόνης δεν παρατήρησα κάτι ενοχλητικό. Όσο για τον ήχο, η μουσική, τα εφέ και οι ερμηνείες δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο να προσφέρουν. Βέβαια, η απλοϊκή ιστορία του παιχνιδιού δεν αφήνει και χώρο για κάτι παραπάνω στο voice acting.

Το Red Faction Guerrilla Re-Mars-tered είναι μια τίμια πρόταση, αν και προφανώς δεν κοιτάει στα μάτια τα σημερινά παιχνίδια δράσης ανοιχτού κόσμου. Αν σας αρέσει το είδος και θέλετε να (ξανα)παίξετε το εξαιρετικό Red Faction Guerrilla, αξίζει την προσοχή σας.

Μεγάλη διάρκειαΑπολαυστική καταστροφήΆφθονη δράσηΜονότονα περιβάλλονταΞεπερασμένο σε σχέση με αντίστοιχα σύγχρονα παιχνίδιαΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Kaiko GamesΕΚΔΟΣΗ:THQ NordicΔΙΑΘΕΣΗ:EnarxisΕΙΔΟΣ:Action shooter τρίτου προσώπουΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.thqnordic.com/games/red-faction-guerrilla-re-mars-teredHM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:3/7/2018

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα