Pumpkin Jack review

To Pumpkin Jack δεν είναι παιχνίδι τρόμου, αλλά έχει σκοπό να μας θυμίσει τί μας κάνει να αγαπάμε τις ταινίες του Tim Burton. Επίσης έχει σκοπό να μας θυμίσει τί αγαπήσαμε στα 3D platformers της εποχής του PS2, όπως τα Ratchet and Clank, τα Jak and Daxter αλλά και τα Crash Bandicoot παρόλο που το μαρσιποφόρο δεν ήταν στα καλύτερά του τότε.

Στο Pumpkin Jack

αναλαμβάνετε τον ρόλο του ομώνυμου ήρωα. Στον κόσμο τα πράγματα πήγαιναν εξαιρετικά. Ειρήνη, ηρεμία, ευτυχία και ευημερία. Ήταν όμως τόσο βαρετά, που ακόμα και ο σατανάς είχε βαρεθεί την αιώνια πέτσα του. Έτσι, αποφάσισε να εξαπολύσει σκότος σε όλο το βασίλειο του Arc en Ciel και να τερματίσει την ευτυχία του πάνω κόσμου. Μαζί με το σκοτάδι, έρχονται στρατιές από τέρατα με σκοπό να εξαφανίσουν κάθε είδους ευτυχία για τους ανθρώπους. Όμως, ένας πανίσχυρος μάγος (που για κάποιο περίεργο λόγο σχεδιαστικά θυμίζει τελικό boss απο Kirby) θέλει να επαναφέρει την χαρά στην ανθρωπότητα χρησιμοποιώντας δυνατά artifacts. Αυτό προφανώς δεν αρέσει στον διάβολο και έτσι στέλνει τον Pumpkin Jack, τον χειρότερο ψεύτη, κλέφτη και κολπατζή δαίμονα που διαθέτει. Είναι τόσο πονηρός που είχε παίξει δύο-τρεις φαρσούλες στον ίδιο τον διάβολο, με αποτέλεσμα να τον έχει στείλει στο πυρ το εξώτερον και ακόμα παραπέρα και απ’ οτι φαίνεται η βεντέτα κρατάει ακόμα. Όμως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, οπότε του κάνει την εξής πρόταση: ή σταματάει τον Μάγο και γίνεται ένας απο τους ηγέτες της κόλασης ή αποτυγχάνει και γυρνάει πίσω στο αιώνιο βασανιστήριο. Και κάπως έτσι, ξεκινάτε να παίζετε ως Pumpkin Jack. Με ένα σώμα φτιαγμένο απο ύφασμα, σχοινί και ξύλο και με ένα κεφάλι που είναι στην ουσία η γνωστή κολοκύθα.

Το παιχνίδι είναι ένα 3D platformer με λίγη κλωτσοπατινάδα δεξιά και αριστερά. Απόλυτα γραμμικό αλλά με αρκετά πράγματα για να κάνετε ώστε να μην βαρεθείτε. Ο Pumpkin Jack διαθέτει εξαρχής double jump, ενώ τα άλματα σας επιτρέπουν μεγάλη ελευθερία κινήσεων όσο είστε στον αέρα. Οι επιθέσεις σας εξαρτώνται από το όπλο που κρατάτε κάθε φορά. Κάθε φορά που νικάτε κάποιο boss, σας δίνεται ένα νέο όπλο, κάτι που προσθέτει ποικιλία στις κατά τα άλλα επαναλαμβανόμενες μάχες. Επίσης υπάρχει και κίνηση αποφυγής, η οποία είναι πραγματικά σωτήρια όταν έχετε να κάνετε με πολλούς εχθρούς. Να σημειωθεί ότι το κοράκι που είναι μαζί σας, βοηθάει στο να χτυπάτε εχθρούς απο μακριά, να ρίχνετε σηκωμένες γέφυρες και να κατεδαφίζετε εμπόδια. Στον δρόμο σας συναντάτε διάφορα αντικείμενα που μπορείτε να σπάσετε και να πάρετε orbs για να αναπληρώσετε την ενέργειά σας. Τα checkpoints είναι στην ουσία τσουκάλια με σατανόζουμο που επίσης αναπληρώνει την ενέργεια του Jack. Πολλές φορές βέβαια, υπάρχουν κεριά που χτυπώντας τα βάζουν φωτιά στις ξύλινες επιφάνειες που είναι κοντά, οπότε πρέπει να προσέχετε τί χτυπάτε και πότε, αφού η φωτιά μπορεί να σας βλάψει. Το πιο ενδιαφέρον collectable είναι τα crow skulls που βρίσκετε κρυμμένα στις πίστες. Το παιχνίδι στην ουσία σας ανταμείβει για το πιθανό ψάξιμο ή κάποια ταρζανιά στο platforming ή νικώντας σε μάχες με πολλαπλούς εχθρούς με αυτά τα κρανία, τα οποία ανταλλάσσετε στον merchant για να πάρετε στολές για τον Jack. Το πιο δύσκολο collectable είναι τα γραμμόφωνα, τα οποία, πέρα απο τα πιθανά achievements/trophies, δεν κάνουν κάτι άλλο.

Ναι, μετά από τα μαχαίρια και τα χατζάρια παίρνετε και το καλό το σιδερικό.

Ταυτόχρονα το παιχνίδι σπάει την μονοτονία με διάφορες σεκάνς που αλλάζουν λίγο την ροή του. Υπάρχουν στιγμές όπου παίζετε με το κεφάλι του Jack, λύνοντας παζλ με κουτιά, βόμβες και πλατφόρμες που χειρίζεστε μέσω λεβιέδων. Άλλες φορές υπάρχουν κάποιες σκηνές που στην ουσία είναι ένα rollercoaster. Εσείς απλά ελέγχετε το κοράκι το οποίο στέλνετε για να σπάσει εμπόδια και να ανοίξει δρόμο και το περιστασιακό άλμα για να αποφύγετε συγκρούσεις ή κενά. Για την ακρίβεια, στην πίστα που διαδραματίζεται στα ορυχεία, η κατάσταση είναι πραγματικά τρενάκι του λούνα πάρκ με τα mining carts. Τέλος, υπάρχουν διάσπαρτα πάζλ και κάποιοι χαρακτήρες σας ζητάνε να βρείτε πράγματα γι αυτούς, βγάζοντάς σας από το γραμμικό μονοπάτι του παιχνιδιού. Αυτό που βοηθάει στο να είναι αυτά τα μέρη του παιχνιδιού απολαυστικά, είναι το γεγονός οτι ποτέ δεν διαρκούν παραπάνω απ’ όσο πρέπει. Πράγμα που είναι καλό, γιατί τώρα τελευταία όλο και λιγότεροι developers δείχνουν να κατανοούν ότι σε όλα πρέπει να υπάρχει μέτρο.

Βέβαια δεν είναι όλα ρόδινα στο παιχνίδι. Το platforming είναι αρκετά απλοϊκό, ειδικά σε σύγκριση με δίπλα στους τίτλους που το έχουν εμπνεύσει. Οι μάχες επίσης δεν είναι ότι καλύτερο. Ναι μεν τα όπλα προσθέτουν αίσθηση ποικιλίας, και το γεγονός το ότι ο χειρισμός είναι εξαιρετικά καλός βοηθάει στο να μην γυρνάνε τα μάτια σας από την βαρεμάρα κάθε φορά που εμφανίζονται mob-άκια, όμως από κάποια στιγμή και μετά γίνονται αρκετά επαναλαμβανόμενες. Στις σεκάνς που προανέφερα επίσης υπάρχουν προβλήματα. Όταν παίζετε ως το κεφάλι του Jack, μετακινείτε βόμβες και κουτιά χτυπώντας τα. Δεν μπορείτε απλά να τα σπρώξετε. Αυτό απο την μία σας επιτρέπει να κινείστε γρήγορα, αλλά ακόμα και όταν υπάρχει ένδειξη για το πού μπορεί να πάει μια βόμβα, δεν μπορείτε να το ξέρετε 100%. Τα rollecoaster μέρη είναι ξεκάθαρα βασισμένα στην μνήμη του παίκτη, ενώ κάποια άλλα είναι εξαιρετικά δυσλειτουργικά όπως η βάρκα του χάρου που κάποια στιγμή αποφασίζει να κάνει κολοτούμπα 360 μοιρών και πρέπει να πηδήξετε στην άλλη της πλευρά, τη στιγμή που το collision detection σας σπρώχνει στο νερό, ακόμα και αν έχετε εκτελέσει το άλμα σωστά. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να είναι φόρος τιμής στα platformers εποχής PS2 χωρίς την προβληματική κάμερα να κάνει τα δικά της δεξιά και αριστερά, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που ενοχλεί συχνά.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι η αισθητική του, η οποία παραπέμπει σε ταινίες του Tim Burton. Τα χρώματα είναι φανταχτερά, ο σχεδιασμός του ίδιου του Jack θυμίζει κάτι απο Nightmare Before Christmas, οι έξι περιοχές που επισκέπτεστε είναι αρκετά όμορφες και ατμοσφαιρικές, ενώ τα σκηνικά έχουν αρκετή λεπτομέρεια. Να σημειωθεί επίσης πως το παιχνίδι υποστηρίζει ray tracing, υψηλό frame rate και v-sync στο PC. Το ray tracing λειτουργεί ακόμα και σε GTX κάρτες αλλά το frame rate κλειδώνει πολύ πιο χαμηλά και μπορεί να φτάσει και στα 20fps. Το animation είναι κάτι που ίσως χρειαζόταν παραπάνω δουλειά. Τα μεγαλύτερα προβλήματα βρίσκονται στον ίδιο τον Jack που είναι ο καλύτερα αλλά και ο χειρότερα animated χαρακτήρας του παιχνιδιού. Από την μία το τρέξιμο και μερικές από τις επιθέσεις έχουν πραγματικά καλή κίνηση, όμως το άλμα και οι εναέριες επιθέσεις του απογοητεύουν. Τέλος, στο παιχνίδι υπάρχουν δύο είδη cutscenes: οι pre-rendered που διηγούνται την ιστορία μέσα απο ζωγραφιές, πιθανότατα από κάποιο παλιό βιβλίο, και οι in-game διάλογοι των χαρακτήρων. Και τα δύο είδη έχουν ελάχιστο animation. Υποψιάζομαι ότι είναι το καλύτερο που μπορούσαν να κάνουν οι δημιουργοί, κυρίως λόγω του περιορισμένου budget.

To παιχνίδι σε κάποια σημεία είναι πραγματικά όμορφο και ατμοσφαιρικό.

Το αποτέλεσμα του χαμηλού budget φαίνεται και στην μουσική. Τα μουσικά θέματα είναι περιορισμένα σε κλισέ ενορχήστρωση, τα οποία δεν είναι κακά αλλά σίγουρα μετά από λίγο κουράζουν. Δεν λείπουν βέβαια κομμάτια κλασικής μουσικής, που βρίσκονται στο public domain με την ανάλογη ενορχήστρωση για να ταιριάζουν στην περίπτωση. Ως προς το voice acting, υπάρχει μόνο η φωνή του αφηγητή. Όλοι οι διάλογοι είναι γραπτοί και το μόνο που ακούτε είναι κάποια αναφώνηση από τον χαρακτήρα που μιλάει όπως το “grah” του Jack ή, στην περίπτωση ζώων όπως το κοράκι, τον ανάλογο ήχο.

Το Pumpkin Jack είναι μια ικανοποιητική περιπέτεια αν θέλετε να πάρετε για λίγο το μυαλό σας από κάποιο μεγαλύτερο παιχνίδι. Υπάρχει κάποιο replayability αν θέλετε να μαζέψετε όλα τα κρανία κορακιών, πράγμα καθόλου δύσκολο αφού οι πίστες δεν έχουν μεγάλη διάρκεια γενικά. Λίγο το όλο σκηνικό, λίγο η ατμόσφαιρα, λίγο το νοσταλγικό gameplay, όλα αυτά κάνουν το Pumpkin Jack έναν αρκετά ελκυστικό τίτλο.

Ωραία γραφικά και αισθητικήΑτμοσφαιρικόΑπλό και νοσταλγικό gameplayΔιάφορες σεκάνς εδώ κι εκεί που κρατάνε το gameplay φρέσκοΥποστηρίζει ray tracing στο PCΑπλοϊκό platformingΒαρετές μάχεςTο animation ήθελε λίγη δουλειάΜερικά προβλήματα με την κάμεραΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC, Xbox One, Switch, PS4 (2021)ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Nicolas MeyssonnierΕΚΔΟΣΗ:Headup Games

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
jack, jack, tim burton, crash bandicoot, xbox one, tim, burton, crash, boss, kirby, double, jump, crow, παζλ, μνήμη, nightmare, ray, frame, animation, budget, public, domain, voice, xbox, switch, ps4, κινηση στους δρομους, μετρο, Καλή Χρονιά, φωτια, τελος του κοσμου, ητανε μια φορα, burton, δυνατα, μνήμη, δουλεια, ζωγραφιες, μουσικη, ξυλο, σωτηρια, ταινιες, χρωματα, boss, game, ps4, public, αισθητικη, απλα, ασυλο, ατμοσφαιρα, βιβλιο, βομβα, βομβες, βρειτε, γεγονος, γινεται, γινονται, ευτυχια, υπαρχει, ειρηνη, ελευθερια, ενεργεια, εξι, ερχονται, ευημερια, ζωων, ιδιο, ηρεμια, η φωνη, θυμιζει, υφασμα, ηχο, κερια, κινηση, κρανια, λουνα παρκ, λογο, μακρια, ματια, μαχαιρια, μπορειτε, μυαλο, νερο, ξερετε, ορυχεια, ουσια, παζλ, πλατφορμες, ροη, προβληματα, ρολο, σατανας, σιγουρα, σκηνες, σωμα, τρεξιμο, φυσικα, φωνη, φορα, χειροτερα, χαρα, ψευτη, animation, budget, crash, crash bandicoot, crow, double, domain, ειδη, frame, ηγετες, switch, nightmare, παιχνιδι, ray, σκηνικα, sync, tim, tim burton, θεματα, jump, βεντετα, voice
Τυχαία Θέματα