Ori and the Will of the Wisps review

13:12 2/4/2020 - Πηγή: Game 2.0

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ori and the Blind Forest αποτελεί ένα από τα κορυφαία metroidvania αυτής της γενιάς. Ο παραμυθένιος του κόσμος σε συνδυασμό με το άρτιο platforming και τους εθιστικούς του μηχανισμούς είναι κάποια από τα στοιχεία που το έκαναν τόσο αγαπητό στους παίκτες. Πέντε χρόνια μετά, η συνέχειά του είναι εδώ, έστω και καθυστερημένα. Το Ori and the Will of the Wisps αποδεικνύεται ο ορισμός του σωστού sequel, με πολλά νέα

στοιχεία που πατάνε σωστά στην αρχική συνταγή, προσφέροντας για ακόμη φορά αμέτρητες στιγμές διασκέδασης.

Το Ori and the Will of the Wisps συνεχίζει την ιστορία του πρώτου παιχνιδιού. Ο Ori και οι φίλοι του, Naru και Gumo, έχουν αποστολή να αναθρέψουν την μικρή κουκουβάγια Ku, η οποία ήταν η χαρμόσυνη είδηση στα δραματικά γεγονότα στο τέλος του πρώτου τίτλου. Η μικρή Ku έμαθε επιτέλους να πετάει και ξεκινάει μαζί με τον Ori ένα ταξίδι στον ουρανό του δάσους Nibel. Μια κακοκαιρία όμως έχει αποτέλεσμα να χαθούν μεταξύ τους, οπότε νέα αποστολή του Ori είναι να βρει την μικρή κουκουβάγια πριν είναι πολύ αργά. Στην πραγματικότητα η ιστορία, αν και ξεκινάει απλά, στην πορεία εμβαθύνει καθώς ο Ori δεν είναι απλά ο προστάτης της Ku, αλλά οφείλει να γίνει προστάτης και ολόκληρου του δάσους που παρακμάζει από τις σκοτεινές δυνάμεις που το καταδιώκουν. Η παραμυθένια ιστορία αποδίδεται εξαιρετικά μέσα από πανέμορφα cutscenes και μελαγχολικές μελωδίες που ενεργοποιούν τις ευαίσθητες χορδές που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Δεν είναι λίγες οι στιγμές συγκίνησης από αυτά που παρακολουθείτε στην οθόνη. Μάλιστα αυτό το καταφέρνει το παιχνίδι με ελάχιστες γραμμές διαλόγου, επενδύοντας πολύ περισσότερο στην δύναμη της εικόνας και στην μελαγχολία που βγάζει η μουσική του.

Πέρα όμως από την ωραία αφήγηση, το Ori and the Will of the Wisps σφύζει από καταπληκτικούς μηχανισμούς gameplay που βασίζονται μεν στον πρώτο τίτλο, αλλά είναι εμπλουτισμένοι με νέες δυνατότητες και μεγαλύτερη ποικιλία στα πράγματα που έχετε να κάνετε αλλά και σε περιβάλλοντα και εχθρούς. Αν και στο πρώτο μισό έχετε την αίσθηση ότι λίγο πολύ ότι κάνετε το έχετε ξανακάνει, εντούτοις από την μέση και μετά το παιχνίδι “ανοίγει” περισσότερο, με μεγαλύτερη ποικιλία στο gameplay. Πρώτα απ ‘όλα το platforming είναι ακόμη καλύτερο με την απόκριση του χειριστηρίου πιο άμεση, ενώ και η αίσθηση των αλμάτων και της κίνησης του Ori είναι ίσως ότι αρτιότερο υπάρχει δει σε 2D side-scroller. Πέρα από τις κλασικές ικανότητες του Ori, όπως το άλμα χρησιμοποιώντας τα πυρά του αντιπάλου, σταδιακά όσο προχωράτε ξεκλειδώνετε νέες ικανότητες που εμπλουτίζουν τρομερά το gameplay, όπως το να διασχίζετε υπόγεια τις πίστες χρησιμοποιώντας άμμο, να χρησιμοποιείτε το βέλος σας για να λύνετε περιβαλλοντικούς γρίφους κτλ. Μάλιστα, το θετικό είναι ότι πολλές από τις ικανότητες ξεκλειδώνονται σύντομα, οπότε από τις πρώτες περιοχές έχετε αρκετά εφόδια ώστε να αυτοσχεδιάζετε προσπαθώντας να φτάσετε σε δυσπρόσιτα σημεία της πίστας.

Απολαυστικό platforming.

Ένα από τα ψεγάδια του πρώτου Ori ήταν οι “δωρικές” μάχες, αφού το μόνο που κάνατε ήταν είτε να εξαπολύετε ακτίνες φωτός, είτε να αποκρούετε τα πυρά των εχθρών ώστε να εξοστρακίζονται πάνω τους. Στο Ori and the Will of the Wisps οι μάχες αποκτούν άλλη διάσταση αφού πλέον αντιμετωπίζετε τους εχθρούς με φωτεινό σπαθί, σφυρί, μπορείτε να πετάτε βέλη, να απομακρύνετε τους εχθρούς σας χρησιμοποιώντας αέρα κτλ, κάτι που τις κάνει πολύ πιο απολαυστικές. Βέβαια δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα πάντα, αλλά πρέπει να επιλέγετε να έχετε τρεις ιδιότητες κάθε φορά, οι οποίες αντιστοιχούν σε τρία διαφορετικά κουμπιά του χειριστηρίου. Αυτές οι ιδιότητες ονομάζονται shards και η σωστή χρήση τους, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο μάχεστε, αλλά και ανάλογα με τον εχθρό που αντιμετωπίζετε, είναι πολύ σημαντικές για την επιβίωσή σας. Ο μηχανισμός, αν και σαφώς επηρεασμένος από ένα ακόμη διαμάντι του είδους, το Hollow Knight, έχει εξαιρετική υλοποίηση και προσδίδει πολλούς πόντους στο απολαυστικό gameplay του παιχνιδιού.

Πέρα όμως από τις νέες ικανότητες και τις βελτιωμένες μάχες, το Ori and the Will of the Wisps έχει μεγαλύτερη ποικιλία σε περιβάλλοντα και εχθρούς, αλλά και πραγματικές μάχες με boss, τα οποία είναι θηριώδη σε σχέση με τον μικροσκοπικό Ori και απαιτούν συγκεκριμένες στρατηγικές για να νικηθούν. Μάλιστα, συνήθως πριν από μία τέτοια μάχη, έχει ακολουθήσει μία φρενήρης καταδίωξη που θυμίζει τα σημεία στα οποία καταστρεφόταν το περιβάλλον στο πρώτο Ori και εσείς προσπαθούσατε να βρείτε την έξοδο. Δυστυχώς η καταδίωξη αυτή είναι μικρή σε διάρκεια, χωρίς τρομερή δυσκολία, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα μέρη του πρώτου τίτλου που ήταν πραγματικά σοκ και δέος και λείπουν πολύ εδώ. Γενικότερα μπορώ να πω ότι το Ori and the Will of the Wisps αποδεικνύεται αρκετά πιο εύκολο από τον προκάτοχό του. Πέρα από τις πιο εύκολες σκηνές καταδίωξης, το παιχνίδι έχει συνέχεια checkpoints και δεν χρειάζεται να κάνετε save σε συγκεκριμένα σημεία σε κάθε περιοχή. Η μεγαλύτερη ευκολία σίγουρα αποτελεί δίκοπο μαχαίρι, αφού από την μία δεν χάνετε την ψυχραιμία σας προσπαθώντας για πολλοστή φορά να περάσετε κάποιο σημείο που απαιτεί τρομερά αντανακλαστικά, αλλά από την άλλη νιώθετε ότι έχει χαθεί αυτή η αίσθηση πρόκλησης που ήταν από τα πιο ξεχωριστά στοιχεία του πρώτου Ori.

Εντυπωσιακά boss fights.

Πέρα από τις βασικές αποστολές, υπάρχει πλήθος από δευτερεύουσες που επιμηκύνουν ακόμη περισσότερο την διάρκεια του παιχνιδιού, η οποία έτσι και αλλιώς είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από αυτή του πρώτου τίτλου. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι χρειάστηκα περίπου 15 ώρες για να φτάσω στο τέλος, ολοκληρώνοντας και ένα σημαντικό μέρος από δευτερεύουσες αποστολές. Αυτές οι αποστολές δεν ξεφεύγουν από την πεπατημένη που έχουμε δει και σε άλλα παιχνίδια, αφού κατά βάση πρέπει να βρείτε κάποιο αντικείμενο για να παραδώσετε σε κάποιον χαρακτήρα. Υπάρχουν πάντως και κάποιες με λίγο περισσότερο βάθος που σας ωθούν να ψάξετε περισσότερο στο χάρτη για να βρείτε τα αντικείμενα που πρέπει. Μία τέτοια ενδιαφέρουσα υποαποστολή είναι η ανοικοδόμηση μίας ολόκληρης περιοχής, η οποία γίνεται σταδιακά παραδίδοντας στον κατάλληλο χαρακτήρα μέταλλα που βρίσκετε σε όλο τον κόσμο του παιχνιδιού.

Ένα μικρό παράπονο μπορεί να ειπωθεί για τον σχεδιασμό των επιπέδων. Συγκεκριμένα, αν και ανά περιοχή το level design είναι εξαιρετικό και αναδεικνύει όλες τις ικανότητες του Ori, εντούτοις οι περιοχές δεν συνδέονται τόσο αριστοτεχνικά όσο στο πρώτο παιχνίδι. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο ότι γιατί το Ori and the Will of the Wisps έχει περισσότερες και αρκετά πιο περίπλοκες περιοχές. Αυτό πάντως είναι ένα απλό πταίσμα. Το μεγαλύτερο θέμα του παιχνιδιού, τουλάχιστον στο απλό Xbox One, είναι τα πολλά τεχνικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, πολλές φορές το παιχνίδι σας πετάει έξω και χάνετε την πρόοδό σας, ενώ αρκετά συχνά το frame rate πιάνει πάτο καθώς τα πάντα κολλάνε για δύο-τρία δευτερόλεπτα(!). Προφανώς όλα αυτά θα διορθωθούν κάποια στιγμή, αλλά είναι ανεπίτρεπτο να αμαυρώνεται από τεχνικά προβλήματα ένα τόσο καλό παιχνίδι.

Οι δευτερεύουσες αποστολές ωθούν σε πιο εξονυχιστική εξερεύνηση του κόσμου.

Οπτικά το Ori and the Will of the Wisps είναι πιθανότατα ότι καλύτερο έχουμε δει σε 2D παιχνίδι σε αυτή τη γενιά. Το τρομερό εικαστικό, το απαράμιλλο animation των χαρακτήρων και το ψευδοτρισδιάτατο background που σφύζει από κίνηση, δημιουργούν ένα οπτικό υπερθέαμα που καθηλώνει. Είναι πραγματικά τρομερή η δουλειά που έχει γίνει, ειδικά όταν κάποιος εχθρός ή χαρακτήρας βγαίνει από το background και εμφανίζεται μπροστά στα μάτια σας, συνδυάζοντας αρμονικά την 2D με την 3D απεικόνιση. Στο ίδιο υψηλό επίπεδο κυμαίνεται η συγκλονιστική μουσική που ακούγεται σε όλη τη διάρκεια της περιπέτειας, η οποία ειδικά σε συγκεκριμένες στιγμές σας “λυγίζει” συναισθηματικά και συμβάλλει τα μέγιστα στο μελαγχολικό μεγαλείο του τίτλου.

Όπως προανέφερα, το Ori and the Will of the Wisps αποτελεί τον ορισμό του σωστού sequel, “πατώντας” άρτια πάνω στις βασικές αρχές του προκατόχου του και προσθέτοντας μηχανισμούς που ανανεώνουν σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία. Με εκπληκτικό εικαστικό, άμεση απόκριση του χειρισμού και παικτική ποικιλία, το Ori and the Will of the Wisps προσφέρει ένα μοναδικό συναισθηματικό ταξίδι που σας παίρνει από το χέρι και σας απορροφά στον δικό του μαγικό κόσμο. Μην το χάσετε με τίποτα.

Σαγηνευτικό εικαστικόΝέες ικανότητες που φρεσκάρουν το gameplayΣημαντικά βελτιωμένες μάχες σε σχέση με το πρώτο OriΜοναδική εμπειρία platforming με άμεση απόκριση του χειρισμούΩραίες μάχες με bossΜεγαλύτερη ποικιλία σε περιβάλλοντα, εχθρούςΕκπληκτική μουσική που σε “λυγίζει” συναισθηματικάΛείπουν οι μεγάλες και δύσκολες καταδιώξεις του πρώτου OriΟι περιοχές δεν συνδέονται τόσο αριστοτεχνικά όσο στο πρώτο OriΣοβαρά τεχνικά προβλήματα και πτώσεις του frame rateΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Moon StudiosΕΚΔΟΣΗ:Microsoft

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα