Omno review

Το Οmno είναι από αυτά τα παιχνίδια που δεν μπορείς να τα εντάξεις σε μια συγκεκριμένη κατηγορία. Είναι της σχολής Journey, με τη συνολική εμπειρία να θυμίζει περισσότερο ταξίδι και εσωτερική αναζήτηση, παρά παραδοσιακό gameplay. Αποτελεί δημιούργημα από μόλις έναν developer, τον Jonas Manke, που κατάφερε να εκπληρώσει τα όραμα του μετά από πολλά χρόνια όπως αυτός το είχε ονειρευτεί, να το μεταφέρει στην οθόνη μας και να μας παρασύρει στον ψυχισμό του και στον κόσμο του.

Η

ιστορία του Omno είναι ασαφής και ρέει αρμονικά με την πρόοδο σας στο παιχνίδι μέσα από γενικές αναφορές, μηνύματα και επιγραφές που βρίσκετε στις πίστες. Ελέγχετε ένα ον, ας το πούμε κάτι σαν ερημίτης ή ταξιδευτής, που ταξιδεύει σε φανταστικούς κόσμους, κρατώντας ένα ραβδί και μεταφέροντας το φως, σαν σκυτάλη ζωής ανάμεσα στα περιβάλλοντα και τους κόσμους του παιχνιδιού. Προφανής σκοπός του παιχνιδιού είναι μέσα από την μηδαμινή αφήγηση και την αφηρημένη, σχεδόν τυχαία ροή των γεγονότων, να αφήσει τον ίδιο τον παίκτη ελεύθερο, να τον μετατρέψει σε θεατή των γεγονότων και να “υποβαθμίσει” αν θέλετε την ανάγκη ελέγχου του πρωταγωνιστή σε μια απλή και δευτερεύουσα διαδικασία. Ένα έργο συναισθημάτων, ζωής και φύσης όπου το μυαλό χαλαρώνει, η ψυχή γαληνεύει και η καρδιά ανασκιρτά. Όλα είναι φως, πλάση, φύση, ζώα, πουλιά, όλα μοναδικά καταγράφονται από τον πρωταγωνιστή και καταλήγουν στο ημερολόγιο σας. Όλα ακτινοβολούν φως και ενέργεια, που λειτουργούν σαν καύσιμο στο ραβδί σας που μπορείτε να απομυζήσετε, για να σας οδηγήσει ένα βήμα παραπάνω προς το τέλος. Η αλληλεπίδραση του ήρωα με τον κόσμο είναι κάτι μοναδικό και αφήνει μια αίσθηση γαλήνης και ασφάλειας όπου τίποτα δεν είναι επικίνδυνο και όλα είναι σε απόλυτη αρμονία.

Το ταξίδι του ερημίτη προς το φως.

Αν το δείτε βέβαια με κυνική ματιά, το παιχνίδι αποτελεί μια περιπέτεια τρίτου προσώπου με πολύ μικρή διάρκεια και απλοϊκό gameplay. Ο ήρωας μέσω του ραβδιού που κουβαλάει μπορεί να ελέγχει φως, το οποίο και χρησιμοποιεί για να αλληλεπιδρά με τις πίστες και να επιλύσει γρίφους. Προοδευτικά αποκτάτε νέες ικανότητες όπως να μπορείτε να σερφάρετε στην έρημο με το ραβδί σας, να κάνετε μεγάλα άλματα μπροστά, να αιωρείστε και να τηλεμεταφέρεστε σε ειδικά συγκεκριμένα σημεία στο χάρτη, κάτι που προσθέτει βάθος και πρόσθετη εξερεύνηση, αλλά και αλλάζει τη φύση των γρίφων του παιχνιδιού. Οι γρίφοι ποικίλλουν και αφορούν κυρίως αποστήθιση συγκεκριμένων μοτίβων (να πατήσετε κουμπιά με τη σωστή σειρά), εναλλαγή με διακόπτες, ισορροπία στον αέρα καθώς και αρκετό platforming. Με εξαίρεση όμως ίσως έναν-δύο προς το τέλος, σας δυσκολεύουν ελάχιστα. Βρίσκοντας μια συγκεκριμένη πλατφόρμα σε κάθε πίστα μπορείτε να ξεκλειδώσετε και ένα χάρτη που εμφανίζει τη θέση των βασικών αντικείμενων που πρέπει να ανακαλύψετε για να προχωρήσετε.

Ένα θέμα που χαλάει ελάχιστα την γενική εικόνα του τίτλου είναι ο δύστροπος χειρισμός, κυρίως στο απλό άλμα που είναι απότομο με αποτέλεσμα να βρίσκεστε αρκετές φορές εκτός πλατφόρμας λόγω λάθους υπολογισμού. Ευτυχώς όμως, λόγω της γρήγορης αναβάθμισης του χαρακτήρα, η χρήση απλού άλματος μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και αντικαθίσταται από άλλες ικανότητες για να κινείστε στο χάρτη, που λειτουργούν άψογα και διευκολύνουν το έργο σας.

Γνωριμία με τα θρυλικά πλάσματα του παιχνιδιού.

Τα γραφικά του Omno είναι πανέμορφα, πολύχρωμα και βγαλμένα από σουρεάλ πίνακα ζωγραφικής. Δεν διαθέτουν τρομερή λεπτομέρεια, αλλά στέκονται επάξια σαν ένα “δεμένο” σύνολο φανταστικού κόσμου, που εκπέμπει ζωή και δημιουργία. Παντού γύρω σας παράξενα τεράστια και μικρά ζώα, φύση με λοφίσκους και δέντράκια, τεράστιες ερήμοι και μυστηριώδεις ναοί, όλες οι πίστες του παιχνιδιού, βαπτισμένοι ονειρικοί μικρόκοσμοι, που εκπέμπουν γαλήνη και το μεταδίδουν στον παίκτη. Σε συνδυασμό με την απίστευτα χαλαρωτική και ατμοσφαιρική μουσική, σας κάνουν να νιώθετε πολύ ωραία σε όλη την διαδρομή σας.

Tο Omno απέχει αρκετά από το να χαρακτηριστεί μια απλή gaming εμπειρία. Αποτελεί μια ληθαργική εμπειρία-νιρβάνα όπου δεν υπάρχει σκοτάδι, μίσος και εχθρότητα, όπου όλα είναι ένα και το φως είναι ο οδηγός. Δείτε το έτσι με ανέμελη και καθαρή ματιά, σαν ένα δροσερό ποτήρι νερό μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού για τους ρομαντικούς, σαν μια πανεύκολη πλατίνα για τους σκληροπυρηνικούς ή σαν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα για όλους μας.

Ωραίο και χαλαρωτικόΠανέμορφοι κόσμοιΜουσική που σε ταξιδεύειΠολύ μικρή διάρκειαΔύστροπος χειρισμός στο άλμαΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PC, Switch (αναμένεται)ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Jonas MankeΕΚΔΟΣΗ:Future Friends

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Game 2.0