Old Man’s Journey Review

Το 2017, η αυστριακή Broken Rules κυκλοφόρησε το Old Man’s Journey, ένα puzzle adventure σχετικά με τις σημαντικές στιγμές, τα χαμένα όνειρα και τις αλλαγές που αναγκαζόμαστε να κάνουμε στη ζωή μας. Πρωταγωνιστής δεν είναι κάποιος νεαρός γεμάτος ενέργεια ή κάποια κοπέλα στα πρώτα νιάτα της, αλλά ένας ηλικιωμένος άντρας με μαγκούρα στο χέρι και σακίδιο στον

ώμο.

Ξεκινάτε την περιπέτεια στο σπίτι του ανώνυμου ήρωα, όπου λαμβάνει ένα γράμμα. Με τον πρωταγωνιστή να είναι ο μόνος που γνωρίζει το περιεχόμενο της επιστολής, βάζετε μπρος για ένα μοναχικό ταξίδι μέσα από βουνά, θάλασσες και χωριά. Κάθε φορά που σταματάτε για να ξαποστάσετε σε κάποιο ήσυχο παγκάκι, αναπολείτε ευχάριστες στιγμές από τα νιάτα σας, με κάθε ανάμνηση να σας δίνει πληροφορίες σχετικά με το παρελθόν και το λόγο για τον οποίο ξεκινήσατε το ταξίδι σας. Κοιτάζοντας ένα ευτυχισμένο ζευγάρι ή ακούγοντας την καμπάνα του χωριού κατακλύζεστε από αναμνήσεις από τα παλιά, παίρνοντας από αυτές δύναμη για να συνεχίσετε. Το φινάλε δεν εκπλήσσει τόσο, ίσως μάλιστα απογοητεύσει αρκετούς, αλλά καταφέρνει να μεταδώσει την απαραίτητη νότα αισιοδοξίας σε ένα κατά τα άλλα μελαγχολικό παιχνίδι.

Ένα διάλειμμα στη φύση.

Ο χειρισμός είναι πάρα πολύ απλός, καθώς όλα γίνονται με ένα κλικ. Το κύριο μέρος του gameplay, το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα και τους γρίφους του παιχνιδιού, βασίζεται στις αλλαγές που κάνετε στο περιβάλλον με σκοπό να βοηθήσετε τον ήρωα να βρει το δρόμο του. Μετακινείτε βουνά, φέρνετε βάρκες πιο κοντά ή απομακρύνετε κοπάδια προβάτων που σας κλείνουν τον δρόμο, έως ότου τα διαθέσιμα μονοπάτια ευθυγραμμιστούν και σας επιτρέψουν να προχωρήσετε στην επόμενη τοποθεσία. Παρόλο που τα μονοπάτια βασίζονται στη λογική, ορισμένα σημεία χρειάζονται μερικά κλικ παραπάνω, όπως το να καταλάβετε τί πρέπει να κάνετε μόλις πλησιάσετε ένα σκουριασμένο καΐκι. Το δεύτερο μισό του παιχνιδιού είναι λίγο πιο δύσκολο, αφού πρέπει να συνυπολογίσετε τα κινούμενα εμπόδια που δυσκολεύουν το σχηματισμό των μονοπατιών, αλλά δεν είναι κάτι που αποθαρρύνει.

Πολλές φορές αλληλεπιδράτε με το περιβάλλον με ένα κλικ στα αντικείμενα που είναι διάσπαρτα στην οθόνη, όπως το άνοιγμα μιας πόρτας ή η μετακίνηση ενός σφηνωμένου φτυαριού, αλλά πέρα από το οπτικό στοιχείο δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό στο gameplay. Επίσης, κατά την διάρκεια των αναμνήσεων του ήρωα δεν αλληλεπιδράτε καθόλου με το περιβάλλον, κάτι που σε αντίθετη περίπτωση θα είχε ενδιαφέρον. Ίσως εάν οι τοποθεσίες περιείχαν περισσότερα στοιχεία σχετικά με το παρελθόν του ήρωα, όπως γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό προς το τέλος του παιχνιδιού, το απλό αλλά συχνό click-and-drag του παιχνιδιού θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον.

Δύσκολοι καιροί για περιπέτειες.

Τα γαλήνια και ειρηνικά περιβάλλοντα, που συχνά μοιάζουν με πολύχρωμους πίνακες, εκπέμπουν μια σπάνια ηρεμία που μπορεί να σας κάνει να ξεχάσετε τα προβλήματα της ημέρας. Καταρράκτες, πέτρινες γέφυρες, δέντρα που κουνιούνται στον άνεμο και σκάλες που οδηγούν σε φιλήσυχα χωριά είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Εχθροί δεν υπάρχουν. Το animation είναι ικανοποιητικό, με τον παππούλη να είναι ιδιαίτερα συμπαθητικός. Ωστόσο, η απουσία άλλων ενεργών χαρακτήρων πλήττει την ήδη γραμμική ιστορία του παιχνιδιού. Η απαλή μουσική σας συνοδεύει παντού, με βασικούς ήχους όπως κύματα που σκάνε στα βράχια, γλάρων που πετούν και κουδουνάκια προβάτων να ταιριάζουν με τα λιτά περιβάλλοντα. Δεν υπάρχει καθόλου ομιλία, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν είναι κακό, αφού η σκηνοθεσία αρκεί για να περάσουν όλα τα επιθυμητά μηνύματα.

Με διάρκεια κάτω των δύο ωρών, το Old Man’s Journey αποτελεί ένα “ελαφρύ” puzzle-adventure που μέσα από γαλήνια περιβάλλοντα καταπιάνεται με τις επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας, το πόσο δυστυχισμένοι μπορούμε να νιώθουμε ακόμα κι όταν έχουμε αποκτήσει τα πάντα και τις θυσίες που πρέπει να κάνουμε ώστε να ακολουθήσουμε τα πιο τρελά μας όνειρα. Σύντομο αλλά χαλαρωτικό, είναι μια καλή επιλογή αν χρειάζεστε ένα διάλειμμα, είτε από άλλα παιχνίδια, είτε από τα προβλήματά σας. Αν ψάχνετε για ένα απλό παιχνίδι γρίφων, όπου η έκφραση δεν γίνεται γλωσσικά αλλά μέσω κινήσεων, αξίζει να το δοκιμάσετε.

Όμορφα και γαλήνια γραφικάΑξιοπρεπής αφήγησηΠροσιτό σε όλες τις ηλικίεςΠολύ σύντομοΓίνεται επαναλαμβανόμενο γρήγοραΑπουσία δευτερευόντων χαρακτήρωνΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC, iOS, AndroidΑΝΑΠΤΥΞΗ:Broken RulesΕΚΔΟΣΗ:Broken RulesΔΙΑΘΕΣΗ:-ΕΙΔΟΣ:Puzzle-adventureΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.oldmansjourney.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:18/5/2017 (PC, iOS, Android), 2018 (Switch)

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα