Need for Speed Heat review

Δύο χρόνια μετά το απογοητευτικό Need for Speed Payback, η σειρά NFS επιστρέφει με το Need for Speed Heat. Το παιχνίδι έχει δύσκολο έργο, καθώς καλείται να κερδίσει το χαμένο κοινό τoυ NFS και μάλιστα σε μια εποχή όπου η σειρά Forza Horizon δείχνει να

παίζει μόνη της στο χώρο των open-world racing games.

Πάμε λοιπόν στην Palm City, μία πόλη εμπνευσμένη από το Miami, όπου το ταξίδι σας προς την κορυφή ξεκινάει. Ως νέο και ανερχόμενο ταλέντο, καλείστε να αποδείξετε την αξία σας ως ο καλύτερος street racer, μέσα από μία ποικιλία αγώνων, τόσο την μέρα όσο και τη νύχτα. Αντίπαλοί σας δεν είναι μόνο οι υπόλοιποι οδηγοί, αλλά και ένα νέο σώμα της αστυνομίας που απαρτίζεται κυρίως από διεφθαρμένους αστυνομικούς που κάνουν τα πάντα για να σας πιάσουν, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και αθώους πολίτες. Εντάξει, το σενάριο δεν είναι για Όσκαρ πρωτοτυπίας, παρά αλλά ένα μέσο απλά για να “χτιστεί” ο κόσμος του παιχνιδιού. Το θετικό όμως εδώ είναι πως δε χρειάζεται να σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, αφού, σε αντίθεση με το NFS Payback, το NFS Heat δεν βασίζεται στο story, όπως και δεν πρέπει να κάνει ένα παιχνίδι αυτού του είδους. Οδηγείς παράνομα, θέλεις να γίνεις ο καλύτερος, οι κακοί αστυνομικοί σε κυνηγάνε, τέλος! Μπορεί να φαίνεται απλοϊκό, αλλά είναι αρκετό για να απορροφηθείτε στον κόσμο, χωρίς να σας αποσπά την προσοχή κάτι άλλο πέραν των αγώνων.

Αφού λοιπόν διαλέξετε τον χαρακτήρα σας από ένα πλήθος έτοιμων (μπορείτε στη συνέχεια να τον κοσμίσετε με διάφορα αξεσουάρ και ρούχα), μπαίνετε κατευθείαν στο ψητό: street races. Υπάρχουν αγώνες ημέρας και αγώνες νύχτας, με υποκατηγορίες όπως speed races και drifts, όμως το πότε διεξάγονται οι αγώνες αυτοί είναι το στοιχείο που τις διαχωρίζει. Αρχικά, να σημειωθεί πως δεν αλλάζει δυναμικά η ώρα, αλλά εσείς ορίζετε σε ποιο σημείο της ημέρας θέλετε να παίξετε, γεγονός που προσωπικά το βρίσκω πολύ θετικό. Την μέρα λοιπόν είστε ο νόμιμος οδηγός, που τρέχει απλά για να κερδίσει λεφτά, με το grinding για τα λεφτά να είναι απαραίτητο, καθώς μόνο έτσι μπορείτε να αγοράσετε όλα τα εξαρτήματα και τα αυτοκίνητα που ξεκλειδώνετε καθώς ανεβαίνετε επίπεδο. Το παράπονο που έχω προσωπικά με τους αγώνες την μέρα αφορά το πόσο άδεια και βαρετή φαντάζει η πόλη, αφού υπάρχουν ελάχιστα πράγματα να κάνετε πέραν των αγώνων (όπως να καταστρέψετε πχ μία διαφημιστική πινακίδα ή να κάνετε κάποιο stunt), οπότε περιορίζεστε περισσότερο στο “πήγαινε από το σημείο Α στο B”.

Την ημέρα τρέχετε σε νόμιμους αγώνες.

Όταν πέφτει η νύχτα όμως όλα αλλάζουν, καθώς μπαίνετε στην παρανομία, με τους αστυνομικούς να σας καταδιώκουν και να καραδοκούν σε κάθε στενό. Το βράδυ λοιπόν δεν κερδίζετε λεφτά αλλά πόντους φήμης, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να ξεκλειδώσετε και να έχετε διαθέσιμα προς αγορά τα εξαρτήματα και τα αυτοκίνητα που βρίσκονται στη λίστα. Όσο περνάει η νύχτα το heat level σας αυξάνεται (κάτι σαν τα αστέρια wanted στο GTA), με τους αστυνομικούς να γίνονται όλο και περισσότεροι και πιο βίαιοι. Όσο παραπάνω αντέξετε τη νύχτα επιβραβεύεστε και περισσότερο, με τον πολλαπλασιαστή heat να αυξάνει ραγδαία τα reputation points σας που μαζεύετε μετά από κάθε νυχτερινό αγώνα. Για να τελειώσει η νύχτα και να μαζέψετε αυτούς τους πόντους πρέπει να φτάσετε χωρίς να σας πιάσουν σε κάποιο safe point εντός του χάρτη, όμως αν το ρισκάρετε πολύ και σας πιάσουν τότε χάνετε όλους τους πόντους σας και επιπλέον χάνετε και χρήματα. Πρόκειται για ωραία ιδέα και δουλεύει σωστά, με τα μεγάλα ρίσκα να επιβραβεύονται με μεγάλα έπαθλα, αν και μετά από ένα σημείο είναι πανέυκολο να σας πιάσουν, καθώς αν τρακάρετε κάπου ο χρόνος που σας χωρίζει από busted σε safe είναι ελάχιστος. Ακόμα και έτσι όμως η πρόκληση είναι διασκεδαστική και μπορεί να σας εθίσει.

Όσον αφορά το gameplay, μιλάμε για μία άρτια προσέγγιση του arcade racing, χωρίς όμως να υπάρχει η αίσθηση του “απλού”. Τα αμάξια συμπεριφέρονται ανάλογα με τα στατιστικά τους, αν και τα πρώτα αμάξια δεν δίνουν στο 100% την αίσθηση της τρελής ταχύτητας που έρχεται στην πορεία. Ένα άλλο θετικό είναι πως το drifting δεν απαιτεί χειρόφρενο παρά μόνο σωστό timing μεταξύ γκαζιού, φρένου και στροφής του τιμονιού, με το κάθε αυτοκίνητο να έχει την δική του, μοναδική συμπεριφορά, άρα και τη δική του σωστή χρήση αυτού του συνδυασμού. Το nitro, ενώ δίνει την απαραίτητη ώθηση, έχει ακριβώς τον χρονικό περιορισμό που χρειάζεται, ώστε να μην γίνεται overkill, ενώ η αίσθηση της ταχύτητας το καθιστά απαγορευτικό σε στροφές, όπως ακριβώς δηλαδή πρέπει να είναι. Βέβαια, αν δείτε ότι σας ξεφεύγει πολύ το αμάξι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το χειρόφρενο, αν και σχεδόν σας ακινητοποιεί. Η ζημιά είναι περιοσισμένη, τόσο σε κοσμητικό όσο και σε ουσιαστικό επίπεδο, καθώς πλέον υπάρχει μία επιπλέον μπάρα στο HUD που δείχνει σε τί σημείο έχει φτάσει το damage. Αρκεί όμως ένα πέρασμα από κάποιο βενζινάδικο για να γίνει το αυτοκίνητο ξανά σαν καινούριο (κάθε βράδυ, μπορείτε έως δύο φορές να περάσετε από κάθε βενζινάδικο). Με λίγα λόγια, το παιχνίδι αφήνει στο περιθώριο τον ρεαλισμό για μία πιο ευχάριστη, high-speed εμπειρία, όπως τα Need for Speed του παρελθόντος που τόσο αγαπήσαμε.

Δε θα μπορούσαμε να μιλάμε για επιτυχημένο Need for Speed χωρίς ποικιλία, είτε σε αμάξια, είτε σε αναβαθμίσεις, κάτι που ευτυχώς υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στο Heat. 127 αμάξια από 33 κατασκευαστές, ανάμεσα τους θρύλοι του παρελθόντος αλλά και σημερινά super cars, με την επιστροφή ναι μεν της Ferrarri αλλά την απουσία για ακόμα μία φορά της Toyota. Επίσης, μπορείτε να παραμετροποιήσετε κάθε αυτοκίνητο ακριβώς όπως θέλετε, είτε με κοσμητικές αλλαγές (ζάντες, προφυλακτήρες, αεροτομές και όλα τα καλά του κάγκουρα), είτε με αναβαθμίσεις της μηχανής. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε τα δικά σας αυτοκόλλητα και να τα τοποθετήσετε όπου θέλετε, χωρίς κανέναν περιορισμό. Το καλύτερο βέβαια με όλα αυτά είναι ότι γίνονται διαθέσιμα καθώς προχωράτε το παιχνίδι, χωρίς την ύπαρξη loot boxes κτλ. Το πάθημα φαίνεται να έγινε μάθημα για την EA και ελπίζουμε να μην επαναληφθεί.

Tη νύχτα τρέχετε παράνομα, με τους αστυνομικούς να καραδοκούν σε κάθε γωνία.

Οπτικά το Need for Speed Heat “λάμπει”, με την Palm City να δείχνει υπέροχη, σε οποιαδήποτε συνθήκη ή ώρα. Ειδικά το βράδυ με τα φώτα της πόλης να κάνουν ένα καταπληκτικό εφέ ή με βροχή, το παιχνίδι εντυπωσιάζει. Ακόμα και τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι καλοσχεδιασμένα και με σχεδόν άριστο lip sync, κάτι που ναι μεν δεν έχει ιδιαίτερη σημασία σε ένα racing τίτλο, αλλά δείχνει πόση προσπάθεια έχει γίνει από την πλευρά των developers. Τα μενού είναι καλοσχεδιασμένα, τα loading screens όμορφα, χωρίς να κουράζουν με υπερβολές (παρά μόνο ένα showcase του εκάστοτε οχήματός σας με φόντο φώτα neon) και οι μεταβάσεις από αυτά στην αρχή των αγώνων άρτια. Το μεγάλο μου παράπονο έχει να κάνει με την μουσική. Άγνωστα κομμάτια ραπ από τραγουδιστές που κανείς δεν ξέρει, σε επαναλαμβανόμενο μοτίβο λόγω της μικρής ποικιλίας που διαθέτει το παιχνίδι, δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως στην όλη εμπειρία. Ωραίοι οι ήχοι των μηχανών, όχι ιδιαίτερα ρεαλιστικοί, αλλά βγάζουν σωστά την αίσθηση της ιπποδύναμης του κάθε αυτοκινήτου.

Τι είναι λοιπόν το Need for Speed Heat; Ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για μία σειρά που πλέον έχει δύο αντιπάλους: το Forza Horizon αλλά και την πτώση της από τα στραβοπατήματα της τελευταίας δεκαετίας. Δίχως αμφιβολία έχει αδυναμίες που το κρατάνε πίσω, αλλά το πρόσημο τελικά είναι θετικό. Αν είστε φαν του είδους, θα περάσετε καλά με το NFS Heat.

Ποικιλία αυτοκινήτων και εξαρτημάτων προς ξεκλείδωμαΥποδειγματικός χειρισμός για arcade racingΕντυπωσιακά γραφικά, ειδικά τη νύχταΕθιστικό και challenging σύστημα φήμηςΒαρετός και άδειος κόσμοςΕλάχιστος χρόνος για να ξεφύγεις από την αστυνομίαΑπογοητευτικό soundtrackΚακογραμμένοι διάλογοιΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Ghost GamesΕΚΔΟΣΗ:EAΔΙΑΘΕΣΗ:Bandai Namco Hellas

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα