NBA 2K24 review

Αν υπάρχει κάποια σειρά αθλητικών παιχνιδιών που ξεχειλίζει από ποιότητα εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, αυτή είναι αναμφίβολα το NBA 2K. Δυστυχώς, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός στο χώρο επιτρέπει στην 2K να προσπαθεί με ύπουλες τακτικές να αφαιμάξει τους παίκτες μέσω microtransactions. Μάλιστα, το φαινόμενο είναι ακόμα πιο έντονο στο NBA 2K24, όντας ίσως το μεγαλύτερο ψεγάδι σε ένα κατα τ’ άλλα εξαιρετικό παιχνίδι.

Σε επίπεδο gameplay, που είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι στους

αθλητικούς τίτλους, το NBA 2K24 εισάγει την τεχνολογία Proplay που πραγματικά κάνει την διαφορά όσον αφορά το animation των παικτών εντός παρκέ. Οι κινήσεις, ιδιαίτερα των πιο αναγνωρίσιμων παικτών, έχουν σοκαριστική αληθοφάνεια, με τη ροή τους να φτάνει σε φωτορεαλιστικά επίπεδα. Αρκεί να δείτε την κινησιολογία του Curry, του Lebron James, του Kobe, του Shaq και άλλων, για να καταλάβετε ότι ως προς το animation επιτέλους πλέον μιλάμε για νέα γενιά. Αυτή ακριβώς η αληθοφάνεια στις κινήσεις των παικτών επιδρά εξαιρετικά σε όλο το gameplay. Ο ρυθμός έχει γίνει πιο άμεσος, έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό οι παράξενες λούπες στο animation που υπήρχαν στο παρελθόν, πασάρετε και ντριμπλάρετε καλύτερα και νιώθετε πραγματική ελευθερία όταν χειρίζεστε τον παίκτη σας. Μικροβελτιώσεις υπάρχουν και στο σουτ, αφού απαιτείται ελαφρώς μεγαλύτερη ακρίβεια ακόμη και αν κάνετε layup κάτω από το καλάθι, κάνοντας το παιχνίδι πιο ρεαλιστικό. Επίσης έχει αλλάξει και ο μηχανισμός των κλεψιμάτων, αφού πρέπει στο σωστό timing να μαρκάρετε στο σωστό χέρι του αντιπάλου σας για να μπορέσετε να κλέψετε την μπάλα.

Τρομερή βελτίωση παρουσιάζει και η νοημοσύνη των αντιπάλων, σε τέτοιο βαθμό που αναγκάστηκα να ρίξω βαθμό τον βαθμό δυσκολίας από το hall of fame στο super star για να μπορέσω να σταθώ με αξιοπρέπεια, τουλάχιστον στις πρώτες ώρες παιχνιδιού. Το μελανό σημείο της νοημοσύνης αντιπάλων που ήταν το pick and roll και ή πάσα στον ψηλό ή διείσδυση ώστε να πάρετε βολές ή να βάλετε καλάθι, πάει περίπατο εδώ, αφού πλέον τις περισσότερες φορές καταφέρνουν έγκαιρα να βγαίνουν μπροστά από εσάς και να σας κλείνουν την δίοδο προς το καλάθι. Αλλά και στην απέναντι πλευρά του παρκέ βλέπουμε έναν εξορθολογισμό στο passing game των αντιπάλων, αφού πχ ψάχνουν την λόμπα πάσα προς τον ψηλό αν παίζετε άμυνα ζώνης με τρεις περιφερειακούς ή αντίστοιχα αλλάζουν συνέχεια πάσες στην περιφέρεια αν έχετε δύο περιφερειακούς και τρεις ψηλούς σε άλλο σχηματισμό ζώνης. Πρέπει πραγματικά να δουλέψετε πάνω σε συγκεκριμένα σχήματα και συστήματα σε άμυνα και επίθεση, τουλάχιστον στους υψηλούς βαθμούς δυσκολίας, γεγονός που σας δυσκολεύει και σας εθίζει ακόμη περισσότερο προσφέροντας σοβαρή πρόκληση.

Κεντρικό και τιμώμενο πρόσωπο του παιχνιδιού είναι αδικοχαμένος Kobe Bryant. Στο Mamba Moments μπορείτε να παίξετε κομβικά ματς της τεράστιας καριέρας του και να καταφέρετε ότι έκανε και αυτός, στα πρότυπα του Jordan Challenge του περσινού τίτλου. Σε επίπεδο παρουσίασης κάθε γεγονότος και πιστής αναπαράστασης της εποχής του κάθε ματς δεν υπάρχει κανένα παράπονο, καθώς έχει προσεχθεί και η παραμικρή λεπτομέρεια. Αρνητική εντύπωση προκαλεί το λίγο περιεχόμενο του Mamba Moments, καθώς παίζετε μόλις επτά ματς. Ακόμη χειρότερο είναι το ότι λείπει ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμά του σε ατομικό επίπεδο, οι 81 πόντοι που πέτυχε ενάντια στους Ράπτορς. Αδιανόητο που δεν υπάρχει ως challenge, καθώς θα ήταν και πολύ ωραία πρόκληση για να παίξεις.

Ως συνήθως, υπάρχει πληθώρα από modes για όλα τα γούστα, με τα πιο εμπορικά να είναι το MyCareer και το MyTeam. Στο MyCareer, από το περσινό παιχνίδι κιόλας ήταν φανερό ότι η όποια ιστορία πάει λίγο στο παρασκήνιο και ευτυχώς δεν έχουμε τους ατελείωτους κωμικοτραγικούς διαλόγους που υπήρχαν παλαιότερα. Εδώ ο αθλητής σας έχει γίνει ήδη draft από ομάδα του NBA και καλείται να κρατήσει ψηλά το όνομα της οικογένειας, αφού τόσο ο πατέρας του όσο και ο παππούς του ήταν μπασκετμπολίστες και έπαιξαν στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτή η αίσθηση του καθήκοντος να ξεπεράσετε τους προγόνους σας δίνει ωραίο κίνητρο, αν και το ότι από την πρώτη κιόλας χρονιά θεωρείστε το μεγαλύτερο draft prospect από την εποχή του Lebron James είναι εκτός πραγματικότητας. Βλέπετε τα στατιστικά και το level σας (60) και σας έρχεται να βάλετε τα κλάματα, αφού δεν μπορείτε να σταυρώσετε καλάθι ούτε από τα δύο μέτρα, παίζοντας με τους καλύτερους παίκτες στο πλανήτη. Θα ήταν σαφέστατα πιο ρεαλιστικό να ξεκινάγατε από τα χαμηλά, όπως συνέβαινε σε προηγούμενα παιχνίδια και όχι να θεωρείστε ήδη κορυφαίος χωρίς να έχετε τα απαιτούμενα στατιστικά για να το δείξετε από την πρώτη στιγμή στον αγώνα. Και για να τα αποκτήσετε πρέπει πραγματικά να ξοδέψετε αμέτρητες ώρες, καθώς η ανάπτυξη του παίκτη σας είναι πιο αργή από ποτέ.

Κατά τ’ άλλα, στα πλαίσια του MyCareer συναντάτε ευχάριστες εκπλήξεις μέσα από την ενασχόληση με δευτερεύουσες αποστολές, αφού πχ μπορείτε να παίξετε αγώνες του παρελθόντος όπου έπαιζε ο πατέρας σας, να συμμετάσχετε σε διάφορα events κτλ. Κλασικά επιστρέφετε στο The City για να συμμετάσχετε σε αγώνες online 3v3 και 5v5, συναντάτε παίκτες, μαγαζιά για να αποκτήσετε ρούχα, παπούτσια κτλ. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι για να μην είστε σάκος του μποξ, πρέπει να είστε τουλάχιστον 85+ rating, κάτι που απαιτεί άπλετο χρόνο ή χρήμα. Οι τιμές είναι απίστευτα «αλμυρές» ακόμη και σε πιο απλά πράγματα, όπως να ξεκλειδώσετε κάποιο συγκεκριμένο animation ή να αγοράσετε ένα συγκεκριμένο ζευγάρι παπούτσια. Αν έχετε το κουράγιο να υποστείτε όλο αυτο θα μπορέσετε να απολαύσετε μία από τις πιο άρτια δομημένες πόλεις σε NBA 2K μέχρι τώρα, με όλα τα σημεία ενδιαφέροντος να είναι σχετικά κοντά μεταξύ τους, ώστε να μην χάνετε τρελό χρόνο με το να πηγαινοέρχεστε μέσα στην πόλη.

Το καρτοπαίχνιδο MyTeam επιστρέφει χωρίς δραματικές αλλαγές ως προς τους τρόπους παιχνιδιού, με τo Domination για όσους παίζουν αποκλειστικά single-player, τα επιτυχημένα Triple Threat και Clutch Time για τόσο online με άλλους παίκτες όσο και offline με ΑΙ αντιπάλους, και το Unlimited αποκλειστικά για online αναμετρήσεις. Αξιοσημείωτη είναι η προσθήκη salary cap στην ομάδα σας, οπότε έχετε περιορισμό στο πόσο δυνατή είναι, κάτι που δίνει μία ωραία στρατηγική χροιά ώστε να φτιάξετε σωστά δομημένη σύνθεση. Δυστυχώς όμως η λαιμαργία της 2K για έξτρα χρήμα εμφανίζεται στην χειρότερή της μορφή και εδώ, καθώς έχει ξηλωθεί το auction house και πλέον δεν μπορείτε να αγοράζετε και να πουλάτε κάρτες σε άλλους παίκτες, αλλά πρέπει να τα σκάτε στο παιχνίδι! Τραγελαφική απόφαση, καθώς σας στερείται η δυνατότητα με κατάλληλες κινήσεις αγοράζοντας φτηνά και πουλώντας ακριβά να φτιάξετε μία δυνατή ομάδα και πλέον πρέπει να αγοράζετε ακριβά και να πουλάτε φτηνά, κάτι που σας ωθεί σε microtransactions. Κρίμα πραγματικά, γιατί το MyTeam είναι ίσως το πιο ολοκληρωμένο mode που υπάρχει σε αθλητικό παιχνίδι.

Το ΝΒΑ 2Κ23 εισήγαγε το MyΝΒΑ Εras, όπου μπορείτε να παίξετε καριέρα είτε στη σύγχρονη εποχή, είτε στα 80s, στα 90s ή τα 2000s και το οποίο είναι ίσως η πιο αξιοσημείωτη προσθήκη στη σειρά NBA 2K εδώ και χρόνια. Φέτος έρχεται να προστεθεί σε αυτό και το Lebron Era (τα 2010s δηλαδή), κάνοντας ακόμη πιο πλήρες το έτσι και αλλιώς καταπληκτικό αυτό mode, που λειτουργεί κάτα κάποιο τρόπο και σαν μουσείο για της πρόσφατης ιστορίας του NBA. Μοναδικό ψεγάδι κι αυτή τη φορά οι αρκετοί ψεύτικοι παίκτες στα roster των περασμένων δεκαετιών, με ονόματα τύπου Tasos Antetokoumbo και Xavier Jordan, γεγονός που «κλωτσάει» και χαλάει λίγο το immersion κτλ. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι τόσο δύσκολο να υπάρχουν όλες οι αυθεντικές 12άδες, εφόσον οι πιο σημαντικοί παίκτες είναι παρόντες. Είναι τόσο δύσκολο να πάρουν τα δικαιώματα για τον 11ο ή τον 12ο παίκτη των Orlando Magic της δεκαετίας του '90;

Σημαντικό γεγονός αποτελεί η (πολυδιαφημισμένη) υποστήριξη cross-play μεταξύ PS5 και Xbox Series S/X, κάτι που έχει πολύ θετικό αντίκτυπο σε όλα τα online modes του παιχνιδιού. Το The City σφύζει πλέον από ζωή, ενώ χρειάζονται μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να βρείτε άλλον παίκτη online τόσο στα βασικά modes όσο και σε απλά ματς. Η online εμπειρία είναι ικανοποιητική χωρίς ενοχλητικό lag, οπότε δεν συναντάτε προβλήματα που υπήρχαν σε (αρκετά παλιότερα) παιχνίδια.

Πέρα από την τρομερή αναβάθμιση σε επίπεδο animation που αναφέραμε πιο πάνω, τα γραφικά λίγο-πολύ παραμένουν στάσιμα. Τα πρόσωπα των παικτών είναι άκρως ρεαλιστικά, όπως και οι εκφράσεις τους. Αντίθετα, μπορούσε να γίνει πολύ καλύτερη δουλειά στα γύρω-γύρω όπως ο κόσμος στην εξέδρα, οι χορευτές και ακροβάτες που εμφανίζονται στο ημίχρονο (και είναι σα να έχουν βγει από παιχνίδι PS3) κτλ. Σε επίπεδο παρουσίασης για άλλη μια φορά τα πάντα είναι άψογα, με μία νέα κάμερα που πολλές φορές ακολουθεί τον παίκτη που έβαλε το καλάθι, αλλά και κάποια ζουμ όταν καρφώνετε. Ο ηχητικός τομέας κυμαίνεται στο γνωστό υψηλό επίπεδο της σειράς NBA 2K. Εξαιρετική περιγραφή αγώνων από Kevin Harlan, Clark Kellogg και Mike Fratello για τα ματς μέχρι το 2000, αλλά και από τον Greg Anthony που αντικαθιστά τον τελευταίο για τα ματς από το 2002 μέχρι και σήμερα. Το κοινό επίσης έχει την ζωντάνια που αρμόζει σε αγώνα NBA. Όσον αφορά το soundtrack, τα μουσικά κομμάτια είναι απολύτως ταιριαστά, με το γνώριμο στιλ που μας έχει συνηθίσει η σειρά.

Το NBA 2K24 είναι ένας εξαιρετικός εξομοιωτής της πορτοκαλί θεάς, με σημαντικές βελτιώσεις στο animation και μικρές πινελιές τόσο στο gameplay όσο και στα modes, ικανές να σας κρατήσουν κολλημένο στην οθόνη. Δυστυχώς όμως η τιμολογιακή πολιτική της 2K αποτελεί για άλλη μια φορά μεγάλο αγκάθι, εμποδίζοντάς σας από το να χαρείτε τα πιο εμπορικά modes χωρίς να μπλέξετε με microtransactions. Ειδικά φέτος το πράγμα παράγινε! Σε κάθε περίπτωση, αν αγαπάτε τα παιχνίδια μπάσκετ, το NBA 2K24 εκ των πραγμάτων είναι μονόδρομος.

Τρομερά ρεαλιστικό animation παικτώνΘεαματική αναβάθμιση της νοημοσύνης αντιπάλων στις υψηλότερες δυσκολίεςΠλούσιο περιεχόμενο σε modesΑκόμα καλύτερο MyΝΒΑ ΕrasΕπιτέλους cross-play μεταξύ PS5 και Xbox Series X/STo Mamba Moments είναι καλοστημένο και λεπτομερές......αλλά λειψό σε σχέση με το Jordan ChallengeΈλλειψη ρεαλισμού και αργή εξέλιξη παίκτη στο MyCareerΑφαίρεση του auction house από το MyTeamΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS5, Xbox Series X/S, PS4, Xbox One, PC, SwitchΑΝΑΠΤΥΞΗ:Visual ConceptsΕΚΔΟΣΗ:2KΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
nba, nba, lebron james, kobe bryant, xbox one, animation, lebron, james, kobe, νέα, fame, super, star, game, bryant, mamba, moments, jordan, city, online, συγκεκριμένο, triple, clutch, time, offline, unlimited, house, νβα, era, orlando, magic, xbox, series, lag, ps3, ζουμ, mike, ps4, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, η ζωη ειναι ωραια, εξτρα, βγαινουν, δουλεια, εξεδρα, καριερα, μπασκετ, νβα, ονοματα, παιχνιδια, ρουχα, ρυθμος, era, game, james, ps4, star, time, αγωνες, αμυνα, αξιοπρεπεια, απιστευτα, απλα, ασυλο, βρειτε, γεγονος, γινει, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, υπαρχει, εκφρασεις, ελευθερια, εξελιξη, εποχη, επτα, ερχεται, τεχνολογια, ζωη, ζουμ, υπηρχαν, θετικο, ημιχρονο, λειπει, μορφη, μπορειτε, νεα γενια, νοημοσυνη, ομαδα, παντα, οθονη, ονομα, οντας, παπουτσια, ποιοτητα, ροη, προβληματα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σχηματα, φτανει, φορα, χερι, χρημα, ωρες, animation, unlimited, super, bryant, city, clutch, kobe, cross, δικαιωματα, fame, house, ιδιαιτερα, jordan, χροια, kobe bryant, κομματι, lag, lebron james, lebron, mamba, magic, μια φορα, moments, μπροστα, offline, orlando, mike, παιχνιδι, play, player, series, single, σωστο, online, triple, τρελο, ωραιο, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα