NBA 2K22 review

Τα τελευταία χρόνια, η σειρά NBA 2K, παρά την αδιαμφισβήτητη ποιότητά της, είχε δεδομένα κολλήσει σε μία στασιμότητα, με προσθήκες στο gameplay που περισσότερο ενοχλούσαν παρά εξυπηρετούσαν την εμπειρία και γραφικά που δεν εντυπωσίαζαν όπως άλλοτε. Η έκδοση νέας γενιάς του περσινού NBA 2K21, χωρίς να είναι κάτι τρομερό στο μάτι, έδωσε μία ώθηση στον οπτικό τομέα και αυτό που έμενε ήταν να διορθωθεί εκ νέου το gameplay για να βιώσουμε μια πραγματικά φρέσκια εμπειρία. Καταφέρνει το NBA

2K22 να επαναφέρει τη σειρά εκεί που της αξίζει;

Από τα πρώτα κι όλας λεπτά εντός παρκέ, βλέπετε αρκετές αλλαγές στην ροή του παιχνιδιού, με μια ισορροπία επιτέλους, ώστε ο ρυθμός να μην είναι ούτε απελπιστικά αργός, ούτε φρενήρης, αποδίδοντας με μεγάλη πειστικότητα τις κανονικές συνθήκες ενός αγώνα. Τα περισσότερα animation έχουν μείνει ίδια, γεγονός που εν μέρει απογοητεύει, αλλά υπάρχουν και κάποια νέα animation ιδιαίτερα σε κινήσεις συγκεκριμένων παικτών που πραγματικά εντυπωσιάζουν με την λεπτομέρειά τους. Στην βελτιωμένη εμπειρία έρχεται να προστεθεί ο νέος μηχανισμός σουτ που προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια και επιτέλους μπορείτε να βάλετε μακρινά σουτ όταν είστε ελεύθερος, σε αντίθεση με το φιάσκο του 2K21 τουλάχιστον στις εκδόσεις προηγούμενης γενιάς, όπου με τα σουτ... χτίσαμε... ολόκληρα κλειστά γήπεδα μπάσκετ! Έτσι, οι πολύ καλοί σουτέρ τριών πόντων έχουν μεγαλύτερη μπάρα στο σουτ, οπότε ακόμη κι αν δεν σουτάρετε στο καλύτερο δυνατό χρόνο, το τρίποντο θα μπει. Επιτέλους δηλαδή τα αυτονόητα γίνονται πράξη.

Ένα ακόμη νέο στοιχείο που αλλάζει την διαχείριση της ομάδας και την στρατηγική σας είναι η έντονη καταπόνηση που προκαλεί η κούραση στους παίκτες. Δηλαδή αν συνεχώς τρέχετε με τον παίκτη σας και κάνει απανωτές επιθέσεις και άμυνες, η στάθμη της αντοχής του πέφτει σε τέτοιο σημείο που είναι εύκολος στόχος να χάσει την μπάλα σε περίπτωση που πάει για μπάσιμο ή ποστάρει τον αντίπαλο, ενώ και τα σουτ είναι πολύ πιο δύσκολο να μπουν υπό αυτές τις συνθήκες. Με αυτόν τον τρόπο το παιχνίδι σας κατευθύνει να δοκιμάσετε και σετ επιθέσεις, με τελικούς αποδέκτες στην επίθεση διαφορετικούς παίκτες, ώστε να μπορείτε να κρατάτε όσον το δυνατόν περισσότερο φρέσκους τους κορυφαίους παίκτες στην πεντάδα.

Οι βελτιώσεις στο gameplay κάνουν την εμπειρία πιο απολαυστική από ποτέ.

Προσωπικά αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερα απ’ όλα είναι η εμφανώς βελτιωμένη νοημοσύνη τόσο των αντιπάλων όσο και των συμπαικτών σας, κάνοντας το παιχνίδι πραγματική απόλαυση ιδιαίτερα στα μεγαλύτερα επίπεδα δυσκολίας. Συγκεκριμένα, οι αντίπαλοι συχνά πρεσάρουν και δεν αφήνουν ελεύθερα σουτ στην περιφέρεια, χωρίς να εφαρμόσετε κάποιο σύστημα για να ελευθερώσετε παίκτη. Πιο δύσκολα έχουν γίνει και τα ποσταρίσματα μέσα στη ρακέτα αφού συχνά έρχεται και δεύτερος παίκτης για να πιέσει τον ψηλό και να κλέψει μπάλες. Επιτέλους βλέπουμε επιθετική άμυνα από τους αντιπάλους και δεν είναι λίγες οι φορές όπου χρεώνονται φάουλ στην προσπάθειά τους να σας κλέψουν την μπάλα. Οι pick n roll επιθέσεις παραμένουν ιδιαίτερα αποτελεσματικές, αλλά χρειάζεστε καλό σκριν από τον ψηλό και σε σωστή θέση στο παρκέ για να μπορείτε να κάνετε συνεργασίες. Η δε κίνηση αντίθετα στο σκριν, όταν έχετε γρήγορο περιφερειακό, δεν λειτουργεί όπως παλιότερα, γεγονός που σας δυσκολεύει και σας εθίζει ακόμη περισσότερο να παίξετε πραγματικό μπάσκετ και όχι μπάσκετ αλάνας.

Πέρα όμως από τη νοημοσύνη των αντιπάλων, υπάρχει σοβαρή αναβάθμιση και στην συμπεριφορά των συμπαικτών σας τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Οι αλλαγές στο σκριν είναι μία πραγματικότητα στο σύγχρονο μπάσκετ και ήταν κάτι που αποτελούσε τροχοπέδη στα προηγούμενα 2K, όπου ο συμπαίκτης σας δεν ακολουθούσε την αλλαγή στα σκριν και δεχόσασταν πόντους τσάμπα και βερεσέ. Εδώ τέτοιες συνεργασίες στο χώρο της άμυνας γίνονται εύκολα και οργανικά και πραγματικά επιτέλους μπορείτε να παίξετε άμυνα χωρίς να βλασφημήσετε. Αλλά και στο επιθετικό σκέλος, οι συμπαίκτες σας κάνουν κινήσεις για να ξεμαρκαριστούν, οι ψηλοί λειτουργούν σωστά στο pick n roll οπότε πάντα παρά το στενό μαρκάρισμα των αντιπάλων έχετε διαθέσιμες επιλογές για να βάλετε την μπάλα στο καλάθι.

Κάθε παιχνίδι ΝΒΑ 2Κ έρχεται με πληθώρα από modes για να κάψετε αμέτρητες μπασκετικές ώρες και το 2K22 δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. MyNBA, MyCareer και MyTeam είναι οι βασικοί πυλώνες, ενώ δεν λείπει και το πρωτάθλημα του γυναικείου πρωταθλήματος μπάσκετ, και οι απλοί φιλικοί αγώνες είτε μόνος σας, είτε με φίλο σας, είτε online. To MyNBA πρωτοεμφανίστηκε στην έκδοση νέας γενιάς του 2K21 και ουσιαστικά είναι μίξη των παλιών MyGMT και MyLeague σε ένα ενιαίο και πλήρως παραμετροποιήσιμο mode. Έτσι, από την αρχή επιλέγετε αν θέλετε να ασχοληθείτε με παράπλευρες οικονομικές δραστηριότητες του συλλόγου όπως πχ το merchadise κτλ, όπως κάνατε στο MyGMT, ή να ασχοληθείτε με το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, επιλέγοντας τί ακριβώς θα διαχειριστείτε κλικάροντας ότι επιθυμείτε. Η εμπειρία που προσφέρει το MyNBA καθώς παίρνετε μέρος σε ολόκληρη σεζόν 82 αγώνων + playoff, συμμετέχετε σε ανταλλαγές, ψάχνετε στην αγορά για free agents κτλ, είναι πραγματικά μοναδική. H σωστή ισορροπία ανάμεσα στο management του brand name της ομάδας και των αγωνιστικών υποχρεώσεων είναι φυσικά ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας.

Η open-world δομή του My Career κουράζει απίστευτα.

Το MyCareer αλλάζει δραστικά, προσπαθώντας να απαγκιστρωθεί από τα μέσα αφήγησης που χρησιμοποιούσε στα προηγούμενα παιχνίδια με τα συνεχόμενα cutscenes, οπότε σας τοποθετεί στον ανοιχτό κόσμο της The City για να ολοκληρώνετε διαφορετικές αποστολές και να καθορίζετε την εξέλιξη του παίκτη όπως επιθυμείτε. Στην θεωρία ακουγόταν καλό, αλλά στην πράξη τουλάχιστον για μένα αποτελεί ένα μεγάλο φιάσκο που έρχεται να βυθίσει ακόμη περισσότερο το ούτως ή άλλως ταλαιπωρημένο αλλά ακόμη αγαπητό mode. Οι αιτίες γι αυτό είναι αρκετές και αναλύονται παρακάτω. Αναλαμβάνετε τον ρόλο του MP, ο οποίος στα πρώτα στάδια της ιστορίας βρίσκεται στο δίλημμα αν πρέπει να δηλώσει συμμετοχή στα draft, αν πρέπει να περάσει από κολέγιο ή αν θα δοκιμάσει να παίξει αρχικά στην αναπτυξιακή λίγκα του NBA. Οι επιλογές παραμετροποίησης του παίκτη είναι πραγματικά χορταστικές, ενώ μπορείτε από την αρχή να προσδιορίσετε τις ικανότητες που θα έχει ο παίκτης σας όταν φτάσει στο αποκορύφωμα της καριέρας του. Βέβαια η εξέλιξη του χαρακτήρα σας αν μείνετε μακριά από τα microtransactions είναι τόσο αργή που πολύ δύσκολα τον βλέπετε να φτάνει αυτά τα στατιστικά μέχρι να βγει το επόμενο 2K.

Αυτό όμως λίγο πολύ με τα χρόνια το έχουμε καταπιεί. Αυτό που δεν μπορεί να συγχωρεθεί με τίποτα είναι η τραγική open-world λογική του mode, που σας αναγκάζει να πηγαίνετε από εδώ και από εκεί περπατώντας άσκοπα για να βρείτε τον τάδε agent, τον δίνα εκπρόσωπο της εταιρείας παπουτσιών κτλ. Μιλάμε για αποστάσεις εκατοντάδων μέτρων με το waypoint που ακολουθείτε να είναι αλλού για αλλού, οπότε πολύ συχνά πέφτετε σε αδιέξοδο και πρέπει να κάνετε πάλι τον κύκλο για να μπορέσετε να βρείτε κάθε φορά αυτόν που πρέπει να για κάνετε κάποια αποστολή. Ο παίκτης σας μάλιστα δεν μπορεί να σκαρφαλώνει ή να πηδάει, οπότε με τίποτα δεν μπορείτε να κόψετε δρόμο για να γλιτώσετε το μαρτύριο. Στη συνέχεια μπορείτε να χρησιμοποιείτε πατίνι ή ποδήλατο για να πηγαίνετε στις συναντήσεις με τους agents και να κάνετε δραστηριότητες στο The City, αλλά αφενώς δεν προσφέρουν κάτι συνταρακτικό σε ταχύτητα και αφετέρου είναι κωμικοτραγικό και εκτός πραγματικότητας επαγγελματίας παίκτης το NBA που διαπραγματεύεται συμβόλαιο με εταιρείες γίγαντες στη βιομηχανία να πηγαίνει στην συνάντηση με... πατίνι. Μηδενικό immersion.

Μέσα στο The City μπορείτε να πάρετε μέρος σε αγώνες 3on3 παίζοντας online, να κάνετε προπονήσεις με την ομάδα, να επισκεφτείτε ένα σωρό καταστήματα ή να πετύχετε κατά λάθος γνωστούς επαγγελματίες παίκτες του κτλ. Κάθε σπιθαμή μπορεί να κρύβει μικρές εκπλήξεις, αλλά και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για εταιρείες ενδυμάτων και παπουτσιών να διαφημίσουν το brand name τους μέσα από το παιχνίδι και εσείς να μένετε μπερδεμένος προσπαθώντας να θυμηθείτε αν βρίσκεστε σε έναν μπασκετικό κόσμο ή στο εκπτωτικό χωριό McArthurGlen! Με τόσα πολλά ερεθίσματα και με τόσες δραστηριότητες ώστε να αυξήσετε τους followers σας στα social media και το κανάλι σας στο Youtube και να δημιουργήσετε δικές σας σειρές ρούχων και παπουτσιών με το brand name σας, δυστυχώς χάνεται η ουσία που είναι το μπάσκετ και μένετε στα γύρω-γύρω. Σημεία των καιρών που προσωπικά μου είναι πλήρως αδιάφορα και κουραστικά.

Θρύλοι του NBA για άλλη μια φορά δίνουν το παρών, κυρίως μέσω του MyTeam.

Ευτυχώς το MyTeam έχει αποκτήσει πραγματικά τη χρυσή τομή τα τελευταία χρόνια και αποτελεί διαχρονικά το πιο ποιοτικό mode της σειράς 2K. To ίδιο ισχύει και στο 2K22, με λίγες και καλές προσθήκες. Οι προσθήκες αφορούν κυρίως το multiplayer, με την επιστροφή του MyTeam: Draft, όπου φτιάχνετε ομάδα από την αρχή για συγκεκριμένο αριθμό αγώνων επιλέγοντας δύο παίκτες από τις πέντε τυχαίες κάρτες για κάθε θέση, καθώς και τρεις ακόμη κάρτες που σίγουρα κρύβουν καλούς παίκτες για το ρόστερ σας. Επίσης νέα προσθήκη είναι το Triple Threat Online: 100 όπου παίζετε 3on3 ματς online και πρέπει να επιβιώσετε σε μία σειρά αγώνων χωρίς να δεχτείτε συνολικά 100 πόντους. Έχει ενδιαφέρον σαν mode γιατί δίνετε πραγματικά σημασία σε κάθε σας επίθεση και δεν παρατάτε εύκολα αγώνα με καλύτερο αντίπαλο, αφού πρέπει να προστατέψετε όσο το δυνατόν καλύτερα τους 100 πόντους που υπάρχουν σαν συνολικό όριο σε όλα τα παιχνίδια.

Κατα τ’άλλα, επιστρέφουν όπως τα θυμάστε τα υπόλοιπα υπο-modes όπως το Domination, τα Challenges και το Triple Threat που αφορούν το single-player μέρος του παιχνιδιού, αλλά και τα MyTeam Unlimited και Limited που είναι online τουρνουά που αποφέρουν πραγματικά πολλά MT coins για να μπορέσετε να αναπτύξετε την ομάδα σας περαιτέρω. Κάποιες νέες κάρτες με παραμετροποιήσεις που μπορείτε να κάνετε σε badges που κερδίζετε αποτελούν έξτρα προσθήκη αλλά δεν αλλάζουν ιδιαίτερα την εμπειρία. Παρά την ύπαρξη microtransactions και σε αυτό το mode, μπορείτε να φτιάξετε μία τίμια ομάδα χωρίς να δώσετε δεκάρα, ακόμη κι αν ασχοληθείτε αποκλειστικά με τα single-player modes του MyTeam, ιδιαίτερα από την στιγμή που ξεκλειδώνετε τις δημοπρασίες και μπαίνετε στον χωρό των αγοραπωλήσεων. Για μία ακόμη χρονιά το MyTeam στέκεται επάξια στο επίπεδο που πρέπει και χαρίζει ωραίες μπασκετικές στιγμές.

Στον τομέα της παρουσίασης, το παιχνίδι κινείται σε υψηλό επίπεδο όπως οι προκάτοχοί του, θυμίζοντας πλέον ξεκάθαρα τηλεοπτική μετάδοση. Οι ανακοινώσεις των ονομάτων πριν από κάθε ματς με τις ιαχές του κόσμου να ζωντανεύουν την ατμόσφαιρα του γηπέδου, τα κοντινά πλάνα στους παίκτες, τα πανοραμικά πλάνα εντός κι εκτός παρκέ, όλα συμβάλλουν στο απόλυτα επιτυχημένο εγχείρημα να σας βάλουν στο πνεύμα του παιχνιδιού. Μάλιστα, δεν λείπουν και ιδιαίτερες “πινελιές” και κατά τη διάρκεια του αγώνα, αφού πχ σε κάποια επιτυχημένα σουτ τριών πόντων η κάμερα κάνει focus στην μπάλα που καταλήγει στο καλάθι. Προσωπικά κάποια μικρά παράπονα έχω όσον αφορά την γραμματοσειρά στα μενού που μου φάνηκε εξαιρετικά μικρή και με ανάγκασε να κολλήσω πάνω στην τηλεόραση για να μπορέσω να διακρίνω τα γράμματα καθαρά. Αρκετά βελτιωμένη είναι η κατάσταση και στην εμπειρία του multiplayer, χωρίς σημαντικές πτώσεις και μοναδικό ψεγάδι στο The City, όπου κάποιες φορές καθώς τριγυρνάτε στον δρόμο, εξαφανίζονται παίκτες για κλάσματα του δευτερολέπτου και φαίνεται το πατίνι να πηγαίνει μόνο του στο δρόμο κτλ.

Οι λεπτομέρειες στα πρόσωπα των παικτών είναι συγκλονιστικές.

Το NBA 2K22, παρόλο που είναι πανέμορφο, οπτικά δεν αποπνέει ακόμη αυτό που λέμε... αύρα νέας γενιάς. Πράγματι, τα πρόσωπα των γνωστών super star έχουν συνταρακτικές λεπτομέρειες, τα παρκέ με τις έξτρα γυαλάδες μοιάζουν πιο ρεαλιστικά από ποτέ και επιτέλους οι θεατές δεν φαίνονται σαν ανθρωπάκια σε μακέτα. Όμως τα animation είναι ακόμη... προηγούμενης γενιάς, αφού πολλές φορές είναι απότομα κάνοντας τους παίκτες να δείχνουν “ξύλινοι” και κάποιες κινήσεις είναι φανερά χωρίς ρεαλισμό. Αν στα επόμενα 2K η ροή των κινήσεων των παικτών γίνει πιο ρεαλιστική, τότε θα μπορούμε πραγματικά να μιλήσουμε για οπτικό υπερθέαμα. Από την άλλη, στον τομέα του ήχου δεν υπάρχει κανένα παράπονο. Οι ιαχές του κοινού όταν βάζετε κάποιο σημαντικό καλάθι είναι τόσο εκκωφαντικές που νομίζετε ότι είστε εντός γηπέδου και όλοι οι ήχοι του αγωνιστικού χώρου, οι φωνές των παικτών κτλ είναι δουλεμένα στην εντέλεια. Μάλιστα, αυτή τη φορά έχουν επιστρατευτεί και οι πραγματικοί εκφωνητές των ομάδων για να προλογίζουν την είσοδο των παικτών πριν την έναρξη του αγώνα. Οι Kevin Harlan και Greg Anthon, που είναι οι κύριοι σχολιαστές των αγώνων, παραμένουν σε φόρμα. Τέλος, το playlist των μουσικών κομματιών στα μενού είναι αναμενόμενα υψηλής ποιότητας και απόλυτα ταιριαστό στο ύφος του παιχνιδιού.

Το NBA 2K22 καταφέρνει να αφήσει πίσω το πρόσφατο “ντεφορμάρισμα” της σειράς 2K, με αλλαγές που βελτιώνουν την μπασκετική εμπειρία και ποικιλία από modes που σίγουρα θα σας κρατήσουν απασχολημένο για μήνες. Ανορθογραφίες υπάρχουν, όπως το κάκιστα δομημένο My Career και τα παρωχημένα animation, όμως το παιχνίδι ανεβάζει τη σειρά ένα βήμα πιο πάνω στην απόλυτη μπασκετική εξομοίωση. Αν είστε φαν της πορτοκαλί θεάς ασχοληθείτε άφοβα.

Το πιο... “μπασκετικό” 2K μέχρι τώραΝέος μηχανισμός στα σουτ, όπου τουλάχιστον μπαίνουν τα αυτονόητα τρίπονταΕκπληκτικά βελτιωμένη νοημοσύνη αντιπάλων και συμπαικτώνΗ κόπωση που πραγματικά αλλάζει τις συνθήκες ενός αγώναΤο πλήρως παραμετροποιήσιμο MyNBA είναι το απόλυτο όνειρο των φίλων του NBAΥψηλού επιπέδου παρουσίαση (όπως πάντα)Πανέμορφα γραφικά......αλλά τα animation θέλουν ακόμη πολλή δουλειά για να είναι ρεαλιστικάΚωμικοτραγικό MyCareerΠολλές διαφημίσεις και microtransasctions που παραπέμπουν σε F2P παιχνίδιΜικρή γραμματοσειρά όταν παίζεις σε τηλεόραση, κατάλληλη μόνο για... αετούςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Xbox Series X/S, PS5, PS4, Xbox One, Switch, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Visual ConceptsΕΚΔΟΣΗ:2K GamesΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
nba, nba, xbox one, animation, νέα, σετ, νβα, online, free, city, δίλημμα, συμμετοχή, πηγαίνετε, McArthurGlen, media, youtube, συγκεκριμένο, triple, unlimited, focus, super, star, xbox, series, ps4, switch, κινηση στους δρομους, κλειστα επαγγελματα, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, νεος παπας, εξτρα, ποδηλατο, βημα, γηπεδα, δουλεια, εκπτωτικο χωριο, μπασκετ, νβα, ονειρο, παιχνιδια, ρυθμος, τηλεοραση, ωθηση, ps4, star, youtube, αγορα, αγωνες, αμυνα, απιστευτα, αργος, ασυλο, ατμοσφαιρα, αυρα, πηγαίνετε, βρειτε, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινονται, γιγαντες, δυστυχως, δίλημμα, δομη, εγχειρημα, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, εν μερει, εξελιξη, ερχεται, ιδια, ιδιο, ισχυει, υφος, ηχοι, θεωρια, ισορροπια, εκδοσεις, κινηση, κλασματα, κοπωση, λαθος, λεπτομερειες, λειπει, μακρια, ματι, μηνες, μιξη, μπορειτε, νοημοσυνη, ομαδα, παντα, ολα τα παιχνιδια, οπτικα, ουσιαστικα, ουσια, παρουσιαση, περιφερειακο, ποιοτητα, ροη, ρολο, σεζον, σειρες, σετ, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, συγχρονο, τομη, φαουλ, φαινονται, φυσικα, φτανει, φιασκο, φορμα, φορα, χρυση, χρυση τομη, ωρες, animation, unlimited, super, city, free, focus, ιδιαιτερα, switch, κομματι, media, μεινει, μια φορα, παιχνιδι, player, series, single, σωρο, online, triple, world
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Τεχνολογία
NBA 2K22,