NBA 2K21 review

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ήμουν εξαρχής προκαταλλειμένος με το NBA 2K21. Το γεγονός ότι ακόμη το περσινό πρωτάθλημα του NBA δεν έχει τελειώσει, οπότε δεν θα υπήρχε καν ανανέωση στα ρόστερ για να βρεθεί ένας λόγος ύπαρξης, αλλά και η απουσία δωρεάν μετάβασης στη next-gen έκδοση, με έκαναν να πιστεύω ότι θα ήταν πιο τίμιο να κυκλοφορούσε ως season update όπως το PES 2021. Αλλά στο βωμό

του χρήματος η λογική χάνεται και το NBA 2K21 δυστυχώς απογοητεύει, όντας στάσιμο σε σχέση με τον προκάτοχό του, έχοντας αχρείαστες αλλαγές σε σημεία που δεν ήταν προβληματικά και αφήνοντας ίδια και απαράλλαχτα πράγματα που εδώ και χρόνια “φωνάζουν” ότι χρειάζονται ανανέωση.

Από τα πρώτα λεπτά εντός παρκέ συνειδητοποιείτε ότι έχουν αλλάξει ελάχιστα σε σχέση με το περσινό παιχνίδι στην κίνηση των παικτών και στους βασικούς μηχανισμούς του gameplay. Έχουν προστεθεί κάποιες ντρίπλες παραπάνω που μπορείτε να εκτελέσετε με συγκεκριμένους παίκτες, έχει γίνει ακόμη πιο ομαλό το animation, αλλά η αίσθηση ότι παίζετε το ίδιο ακριβώς παιχνίδι με πέρυσι είναι πιο εμφανής από ποτέ. Για να μην παρεξηγηθώ, το gameplay παραμένει σε υψηλό επίπεδο και η προσομείωση είναι πραγματική πειστική για τα δεδομένα του αθλήματος. Όμως δεν υπάρχει καμία φρεσκάδα, θέμα που έχει η σειρά NBA 2K εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια. Είναι κρίμα γιατί υπάρχουν τρομερά περιθώρια βελτίωσης ακόμη και χωρίς να γίνουν τρανταχτές αλλαγές στο gameplay. Έχει καταντήσει κουραστικό να υπάρχουν για ακόμη μία φορά χαμένα frames στο animation των παικτών ή ενωμένα σώματα, προβλήματα που έχουν επισημανθεί εδώ και χρόνια και δεν γίνεται κάτι για να λυθούν. Επιπλέον οι συμπαίκτες εξακολουθούν να τα χάνουν όταν θέλετε να κάνετε αλλαγή σε όλα τα σκριν, αφού έχουν την τάση να ακολουθούν ντε και καλά τον αντίπαλο παίκτη χωρίς να καταλαβαίνουν ότι έχουν αλλάξει τα μαρκαρίσματα.

Αντ’αυτού, αυτό που οι δημιουργοί θεώρησαν ότι χρειάζεται αλλαγή λίγο πριν περάσει η σειρά στη νέα γενιά είναι ο τρόπος σουταρίσματος (!) με τον δεξί αναλογικό μοχλό. Δεν βασίζεται στο να σουτάρετε στο σωστό timing όπως παλαιότερα, αλλά πρέπει να φέρετε όσο το δυνατόν γίνεται σε ευθεία τον αναλογικό μοχλό τη στιγμή που απελευθερώνεται η μπάλα από το χέρι του παίκτη. Δεν ξέρω αν οι επαγγελματίες του παιχνιδιού μπορούν να βγάλουν άκρη με αυτή τη νέα λειτουργία αλλά εγώ προσωπικά βρήκα όλη την διαδικασία χαμένο κόπο, γιατί προσπαθώντας να ευθυγραμμίσω το σουτ έχανα τρομερό χρόνο και οι αντίπαλοι είτε με έκοβαν είτε προλάβαιναν να καλύψουν το σουτ, οπότε αυτό κατέληγε στο στεφάνι ή ακόμη και airball. Το μπάσκετ είναι γρήγορο άθλημα και όχι σκοποβολή για να έχεις το χρόνο σου να σημαδέψεις με την ησυχία σου. Ευτυχώς με patch προστέθηκε δυνατότητα επιλογής του παραδοσιακού τρόπου σουταρίσματος.

Οι αλλαγές στο gameplay έχουν γίνει πραγματικά με το σταγονόμετρο.

Αυτές οι αλλαγές δυστυχώς επηρέασαν και όσους σουτάρουν απλά πατώντας το τετράγωνο στο σωστό timing, γιατί έγινε πολύ δύσκολη υπόθεση το τρίποντο ακόμη κι αν σουτάρετε ανενόχλητοι με σεσημασμένους σουτέρ, τουλάχιστον στα υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι το τρίποντο στο πραγματικό NBA, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, είναι βαρύνουσας σημασίας, αφού ο τρόπος παιχνιδιού των ομάδων στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε plays που καταλήγουν σε αμαρκάριστα σουτ τριών πόντων. Τουναντίον, εδώ αναγκάζεστε να παίζετε όπως παιζόταν το μπάσκετ στα 90s, με παιχνίδι μέσα στη ρακέτα, crossovers και μπασίματα, αφού το τρίποντο είναι αναξιόπιστο.

Το NBA 2K21, όπως και οι προκάτοχοί του, έρχεται με πληθώρα από modes και περιεχόμενο, αλλά και σε αυτόν τον τομέα δεν υπάρχει η αναγκαία φρεσκάδα, ειδικά αν έχετε παίξει τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Το MyCareer έρχεται με νέο campaign κουτσουρεμένο ώστε να διαρκεί δύο-τρεις ώρες. Παρακολουθείτε την εξέλιξη του Junior, ο οποίος ξεκινάει από το γυμνάσιο, ανδρώνεται στο κολέγιο και έχει σαν στόχο να ξεπεράσει τη φήμη του πατέρα του ο οποίος δεν κατάφερε ποτέ να παίξει στο NBA. Η ιστορία είναι τόσο οικεία που σας δίνει την αίσθηση ότι το έχετε παίξει σε κάποιο προηγούμενο NBA 2K. Οι ίδιες ανατροπές, οι ίδιες ανασφάλειες του παίκτη σας, τα ίδια προβλήματα κι εκτός παρκέ... Όλα μα όλα τα έχετε ξαναδεί σε κάποιο άλλο campaign σε κάποια άλλη παραλλαγή. Στα συν πάντως είναι ο ρεαλιστικός τρόπος που αποδίδονται τα ματς του κολεγιακού μπάσκετ. Κατα τ’ άλλα, το My Neighborhood φόρεσε απλά τα καλοκαιρινά του, με μια αλλαγή skin που σας μεταφέρει στο 2Κ beach, αντί για τα πιο αστικά περιβάλλοντα που υπήρχαν στους προηγούμενους τίτλους. Όλες οι δραστηριότητες όμως παραμένουν ίδιες και απαράλλαχτες.

Στο MyTeam είναι εμφανής μια προσπάθεια να φρεσκαριστεί λίγο το περιεχόμενο κυρίως γι αυτούς που παίζουν online, με τα MyTeam Limited και ΜyTeam Unlimited 2.0. Στο MyTeam Limited παίζετε ενάντια σε άλλους, αλλά με περιορισμούς ως προς τους παίκτες που χρησιμοποιείτε, όπως πχ να μην υπάρχει παίκτης στη 13άδα που να έχει τρίποντο πάνω από 70 (όχι ότι αν είχε παραπάνω θα έβαζε κανένα, αλλά τέλοσπαντων) κτλ. Αντίθετα στο ΜyTeam Unlimited 2.0 δεν υπάρχουν περιορισμοί και βάζετε την καλύτερή σας σύνθεση ώστε να ανεβείτε σταδιακά εννιά κατηγορίες παίζοντας online.

Προβληματική νοημοσύνη συμπαικτών σε ένα ακόμη παιχνίδι της σειράς.

Αν δεν παίζετε online δύσκολα θα βρείτε κάτι που θα σας ανανεώσει το ενδιαφέρον, αφού τόσο το Domination, όσο και το Triple Threat, δεν έχουν διαφορές σε σχέση με όσα ξέρατε. Αρχικά ενθουσιάστηκα γιατί επιτέλους αυξήθηκε η δυσκολία στο Domination στο hall of fame επίπεδο, οπότε θα υπήρχε μία δυσκολία και πραγματική χαρά, όχι αγγαρεία ακόμη και στο single-player. Όμως ύστερα από διαμαρτυρίες super star έγινε ξανά η μέγιστη δυσκολία και αυτό αφού έχετε ξεκλειδώσει τους αγώνες με τις ιστορικές ομάδες. Το Triple Threat παραμένει πάντως αρκετά διασκεδαστικό παιζοντας 3v3 αγώνες και κατάλληλο για ολιγόλεπτα διαλείμματα. Για μία ακόμη χρονιά το παρών δίνουν τα Challenges τα οποία ζητούν από εσάς συγκεκριμένα πράγματα, όπως πχ να βάλετε 40 πόντους με έναν μόνο παίκτη, να μοιράσετε 20 ασσίστ κτλ. Είναι όμως αρκετά πιο φειδωλά σε ανταμοιβές σε σχέση με το περσινό παιχνίδι. Νέα προσθήκη που έχει ενδιαφέρον είναι το Seasons, το οποίο στην πραγματικότητα είναι ένα σύστημα που σας ανταμοίβει με νέες κάρτες, MT coins κτλ εξαργυρώνοντας πόντους εμπειρίας που κερδίζετε στο MyTeam.

Στο MyGM, που είναι ένα από τα πιο παλιά modes της σειράς, έχουν γίνει αρκετές αφαιρέσεις, πράγμα πολύ θετικό γιατί το εν λογω mode είχε γίνει πολύ βαρύ και σε ανάγκαζε να κάνεις άσκοπες και φλύαρες συζητήσεις με το προσωπικό της εκάστοτε ομάδας χωρίς πραγματικά να έχει νόημα. Έτσι, ενώ το βάθος στα πράγματα που έχετε να κάνετε παραμένει αξιοπρεπές, δεν χαραμίζετε τον χρόνο σας σε άσκοπες ασχολίες όπως παλιότερα. Αν πάλι θέλετε να ζήσετε απλά τη χαρά του παιχνιδιού χωρίς φανφάρες, υπάρχει το MyLeague, όπου μπορείτε να κάνετε τις παραμετροποιήσεις που θέλετε και να επικεντρωθείτε απλά σε ματς και ανταλλαγές, αγορές free agents κτλ. Πέρα από το multiplayer του MyΤeam και το MyPark/Playground του MyCareer, μπορείτε να παίξετε και απλούς αγώνες online, να φτιάχνετε τα δικά σας τουρνουά και βέβαια να παίζετε multiplayer στην ίδια κονσόλα. Όπως στα προηγούμενα παιχνίδια, έτσι εδώ το online δεν είναι παντελώς απροβλημάτιστο σε όλους τους αγώνες, αλλά αν έχετε καλή σύνδεση δύσκολα θα συναντήσετε έντονο lag.

Τα μοντέλα των παικτών είναι αρκετά εντυπωσιακά, ως συνήθως.

Οπτικά η σειρά NBA 2K είναι στάσιμη εδώ και τουλάχιστον μία τριετία, οπότε πολύ δύσκολα θα εντυπωσιαστείτε αν έχετε παίξει τα προηγούμενα παιχνίδια. Τα μοντέλα των παικτών παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, όπως και το animation, αλλά ιδιαίτερα ο σχεδιασμός των κερκίδων, των θεατών κτλ είναι πλέον παρωχημένος και φωνάζει από μακριά ότι χρειάζεται η νέα γενιά για να δούμε κάτι καλύτερο. Ακριβώς ίδια με τον περυσινό τίτλο είναι και η παρουσιάση πριν και μετά τον αγώνα, αλλά και ο σχολιασμός αφού προσωπικά δεν ανακάλυψα ούτε μία νέα φράση σε σχέση με τον περσινό τίτλο. Παρά τη στασιμότητα παραμένουν πάντως υψηλού επιπέδου.

Το NBA 2K21 δεν είναι κακό παιχνίδι μπάσκετ. Έχει ωραίο gameplay και αρκετά ρεαλιστική προσομείωση του αθλήματος, αλλά του λείπει κάτι το πραγματικά φρέσκο. Αν πρωτοασχολείστε με NBA 2K ή παίζετε online τότε θα το ευχαριστηθείτε και με το παραπάνω. Αν όμως είστε βετεράνοι της σειράς δεν θα βρείτε σε αυτό κάτι το ιδιαίτερο και είναι καλύτερα να πάτε κατευθείαν στη next-gen έκδοση.

Απολαυστικό gameplay παρά τις “ανορθογραφίες”Πλούσιο περιεχόμενοΤα MyTeam Limited και ΜyTeam Unlimited 2.0Αφαίρεση ανούσιων διαλόγων από το MyGMΕλάχιστες διαφορές σε σχέση με το NBA 2K20Ο νέος μηχανισμός σουτ περισσότερο μπερδεύει παρά βοηθάειΤρίποντα που δεν μπαίνουν ούτε με αίτηση στις μεγαλύτερες δυσκολίεςΞανά προβλήματα με τη νοημοσύνη των συμπαικτώνΤο campaign του MyCareer δεν έχει τίποτα καινούριοΜηδενική βελτίωση στα γραφικάΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Visual ConceptsΕΚΔΟΣΗ:2KΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα