NBA 2K20 review

Τα παιχνίδια ΝΒΑ 2Κ είναι συνυφασμένα με την ποιότητα και ίσως τα μοναδικά που αποδίδουν απόλυτα ρεαλιστικά όσα συμβαίνουν σε έναν αθλητικό αγώνα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, παίζοντας στην πραγματικότητα μόνη της, η σειρά NBA 2K εξελίσσεται ελάχιστα και παρουσιάζεται όλο και πιο στάσιμη. Οι όποιες αλλαγές προσανατολίζονται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο το εκάστοτε παιχνίδι καταφέρνει να αποσπά όλο και περισσότερα χρήματα από τους παίκτες που συνεχίζουν να ασχολούνται με βάθος με τα διάφορα

modes. Καταφέρνει το NBA 2K20 να αλλάξει την ενοχλητική μανιέρα των τελευταίων ετών ή είμαστε για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές;

Εντός του παρκέ η αίσθηση ότι παίζετε ακριβώς ένα παιχνίδι ίδιο με αυτό της προηγούμενης χρονιάς είναι πιο κυρίαρχη από ποτέ. Ναι, υπάρχουν αλλαγές στα animation, με τους γνωστούς παίκτες να έχουν ξεχωριστές κινήσεις που ξεχωρίζουν με το μάτι, η κίνηση των παικτών είναι ελαφρώς πιο ευέλικτη για να μπορείτε να κάνετε πιο εντυπωσιακά μπασίματα και ο ρυθμός ένα κλικ πιο γρήγορος, αλλά μιλάμε για αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν με ένα απλό patch στο NBA 2K19. Μάλιστα, η δημιουργός Visual Concepts δεν μπήκε καν στον κόπο να διορθώσει το εκνευριστικό lag που υπάρχει μετά από κάθε τζάμπολ στην αρχή κάθε ματς, το οποίο έχει μεταφερθεί αυτούσιο και εδώ. H gameplay εμπειρία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά προφανώς υπάρχει χώρος για σημαντικές βελτιώσεις που έχουν να κάνουν με τις επαφές των παικτών, αφού ξανά υπάρχουν περιπτώσεις όπου το ένα σώμα μπλέκει με το άλλο. Επίσης υπάρχουν κάποια θεότρελα animation σε κινήσεις των παικτών, που σας δίνουν την αίσθηση ότι έχουν χαθεί κάποια καρέ και ξαφνικά ο παίκτης διακτινίζεται ένα βήμα μπροστά από σας.

Η συμπεριφορά των αντίπαλων ομάδων τουλάχιστον στα μεγαλύτερα επίπεδα δυσκολίας παρουσιάζεται αρκετά βελτιωμένη. Παρατηρείτε συχνότερα να σας κάνουν double team και αμέσως ένας τρίτος παίκτης να προσπαθεί να καλύψει την αδύνατη πλευρά, ενώ στην επίθεση στοχεύουν περισσότερο στα miss match όταν αλλάζετε το μαρκάρισμα του παίκτη, ώστε να βγει ο ψηλός τους παίκτης με τον δικό σας guard, γεγονός που δυσκολεύει αρκετά την αντιμετώπιση των αντιπάλων. Επιπλέον, έχουν περιοριστεί αρκετά τα αβίαστα λάθη του παρελθόντος, όπως για παράδειγμα το μπρος πίσω που ήταν συχνό όταν πιέζατε τους αντιπάλους στα δύο τρίτα του παρκέ. Οι παίκτες κουράζονται πολύ πιο εύκολα, οπότε πρέπει να χρησιμοποιείτε με περισσότερη σύνεση το τρέξιμο αν θέλετε να κρατήσετε τους βασικούς σας περισσότερη ώρα μέσα στον αγώνα.

Ο Γιάννης είναι πραγματικά ασταμάτητος στο παιχνίδι.

Για μία άλλη μια φορά το MyCareer mode αποτελεί βασικό πόλο έλξης του παιχνιδιού, με τη νέα ιστορία να επικεντρώνεται στον Che, ο οποίος όντας επαναστατικό πνεύμα, τα βάζει με όλους και με όλα όταν ο συμπαίκτης του χάνει την υποτροφία εξαιτίας ενός σοβαρού τραυματισμού. Η ιστορία είναι αρκετά κοινότυπη και δεν έχει πραγματικά τίποτα καινούριο να πει σε σχέση με όσα έχουμε δει στα προηγούμενα NBA 2K. Παρόλα αυτά, τεχνικά αποτελεί μία από τις πιο άρτιες προσπάθειες, με ωραία πλάνα και γωνίες κάμερας που κάνουν το mode αρκετά πιο κινηματογραφικό. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η πολύ ατσούμπαλη τοποθέτηση προϊόντων, αφού κάθε λίγο και λιγάκι γίνεται αναφορά σε κάποια μάρκα παπουτσιών ή σε ενεργειακά ποτά, σε τέτοιο βαθμό που το πράγμα παραπέμπει περισσότερο σε... τηλεμάρκετινγκ παρά σε σοβαρή ιστορία. Η εξέλιξη του χαρακτήρα σας είναι σαφώς πιο γρήγορη σε σχέση με το παρελθόν, οπότε ευτυχώς το παιχνίδι δεν σας βάζει στο τρυπάκι των microtransactions, όπως συνέβαινε κυρίως στο NBA 2K18.

Το MyTeam mode, που αποτελεί παραδοσιακά τον “παράδεισο” των microtransactions, είναι και αυτό με την σειρά του πιο γενναιόδωρο σε σχέση, αφού μπορείτε και αποκτάτε κάρτες σημαντικών παικτών με ελάχιστες ώρες ενασχόλησης. Για παράδειγμα, κάνοντας ένα απλό challenge στο μικρότερο βαθμό δυσκολίας παίρνετε κάρτες μεγάλων αστέρων όπως οι Clyde Drexler, Isiah Thomas, Dirk Nowitzki κτλ, ενώ το παιχνίδι σας δίνει απλόχερα εικονικούς πόντους και κάρτες παικτών μόνο και μόνο όταν μπαίνετε κάθε μέρα στο MyTeam. Σημαντική προσθήκη είναι οι evolution κάρτες, κάρτες παικτών που αναβαθμίζονται όταν βάζετε συγκεκριμένο αριθμό πόντων, ριμπάουντ ή ασιστ με τον κάθε παίκτη. Έτσι μπορεί ο παίκτης σας να έχει αρχικό rating 82, αλλά παίζοντας αγώνες και κάνοντας αυτά που σας ζητάει κάθε αναβάθμιση μπορείτε να τον φτάσετε σε ranking 88 κτλ. Αυτή η αίσθηση εξέλιξης του παίκτη σας εθίζει να παίζετε περισσότερο για να αναβαθμίσετε τους παίκτες που θέλετε στο μεγαλύτερο επίπεδο.

Το ΜyTeam διαχρονικά είναι ένα mode που έχει πολύ περιεχόμενο είτε παίζετε onine είτε offline, αφού υπάρχουν πολλά challenges, τουρνουά αλλά και αγώνες 3v3. Tο πρόβλημα όμως παραμένει η έλλειψη πρόκλησης, αφού στα περισσότερα τουρνουά και challenges ο βαθμός δυσκολίας είναι κλειδωμένος σε χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα, αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την ευκολία με την οποία αποκτάτε παίκταράδες, κάνουν το MyΤeam σε singleplayer μία ενασχόληση χωρίς σοβαρό βαθμό πρόκλησης. Σημαντικό ρόλο στην εμπειρία του MyTeam αν θέλετε να παίξετε online με ομάδες άλλων παίζουν οι μικροσυναλλαγές, γιατί ο πήχης έχει ανέβει πολύ, οπότε πρέπει να έχετε πραγματικά τους κορυφαίους παίκτες για να είστε ανταγωνιστικός. Και μαντέψτε... οι κορυφαίοι παίκτες απαιτούν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά πόντων ή χρήματα για να μπορέσετε να τους έχετε στην κατοχή σας.

Τα πρόσωπα των παικτών είναι τρομερά ρεαλιστικά.

Το MyGM είναι ένα από τα πιο παλιά modes της σειράς NBA 2K και κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο περίπλοκο και “βαρύ”, σε τέτοιο βαθμό που προσωπικά με αποθάρρυνε να ασχοληθώ σε μεγαλύτερο βάθος όπως τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό γιατί πλέον αναλώνεται πολύ περισσότερο σε παράπλευρες δραστηριότητες που απαιτούν χρόνο και αρκετά loading times και λιγότερο στο να παίζετε παιχνίδια. Αυτή τη φορά μάλιστα έχει ένα πιο RPG χαρακτήρα αφού σας δίνονται συγκεκριμένα action points περιορίζοντας τις ενέργειες που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα. Ο νέος μηχανισμός με τα action points περισσότερο περιπλέκει τα πράγματα, αφού δεν ξέρετε τί να πρωτοκάνετε με τις αναρίθμητες πληροφορίες που σας σκάνε στην αρχική οθόνη, η οποία παρεμπιπτόντως σέρνεται καθώς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο πλήθος των πληροφοριών.

Αν θέλετε να ζήσετε απλά τη χαρά του παιχνιδιού χωρίς φανφάρες, υπάρχει το MyLeague, όπου μπορείτε να κάνετε τις παραμετροποιήσεις που θέλετε και να επικεντρωθείτε απλά σε ματς και ανταλλαγές, αγορές free agents κτλ. Στο MyLeague μπορείτε για πρώτη φορά να παίξετε τουρνουά με γυναικείες ομάδες, καθώς και απλούς φιλικούς αγώνες. To gameplay στους αγώνες γυναικών είναι αρκετά διαφορετικό σε σχέση με ότι έχετε συνηθίσει, αφού η ροή του αγώνα είναι σαφώς πιο αργή, το στιλ με το οποίο σουτάρει κάθε παίκτρια είναι διαφορετικό σε σχέση με τους άντρες παίκτες κτλ. Γενικότερα, χωρίς να έχω τρομερή εξοικείωση με το WNBA, θεωρώ πως το gameplay καταφέρνει να δίνει την αίσθηση ότι όντως παίζετε με γυναίκες, όχι άντρες με …περούκες.

Πέρα από το multiplayer του MyΤeam και το MyPark/Playground του MyCareer, μπορείτε να παίξετε και απλούς online αγώνες, να φτιάχνετε τα δικά σας τουρνουά, ενώ μπορείτε φυσικά να παίζετε και multiplayer στην ίδια κονσόλα. Η online εμπειρία, αν και όχι εντελώς απροβλημάτιστη, όπως σε κάθε NBA 2K έτσι και σε αυτό παρουσιάζεται όλο και πιο βελτιωμένη, με λίγα ματς να ταλαιπωρούνται από έντονο lag.

Στον τομέα της παρουσίασης η σειρά NBA 2K παραμένει αξεπέραστη.

Στον οπτικό τομέα, το NBA 2K20 ακολουθεί την πεπατημένη των προκατόχων του, χωρίς κάτι πραγματικά καινούριο που εντυπωσιάζει αν έχετε παίξει τους προηγούμενους τίτλους. Το animation των παικτών είναι ακόμη πιο ρεαλιστικό και τα πρόσωπα εξαιρετικά, ενώ ομολογουμένως έχει γίνει καλύτερη δουλειά στα πρόσωπα και των παλιότερων παικτών που σε προηγούμενα NBA 2K ήταν μάλλον αγνώριστοι. Στο τομέα της παρουσίασης για μία ακόμη χρονιά έχει γίνει αξιοθαύμαστη δουλειά που σας βάζει για τα καλά στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ με εντυπωσιακά replay, πανοραμικά πλάνα του γηπέδου, παρουσιάσεις παικτών κτλ. Ο σχολιασμός των αγώνων, αλλά και τα ηχητικά εφέ εντός παρκέ, επίσης κυμαίνονται στα αναμενόμενα υψηλά επίπεδα.

Το NBA2K20 δεν έχει να παρουσιάσει κάτι πραγματικά ριζοσπαστικό και όπως οι προκάτοχοί του εκμεταλλεύεται ως ένα βαθμό το μονοπώλιο της σειράς NBA 2K στην κατηγορία των παιχνιδιών μπάσκετ. Το gameplay παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ τα διαθέσιμα modes μπορούν να σας κρατήσουν απασχολημένους για καιρό. Αν αγαπάτε τα παιχνίδια μπάσκετ, τότε το NBA 2K20 εκ των πραγμάτων είναι μονόδρομος.

Κορυφαία εμπειρία μπάσκετΒελτιωμένη νοημοσύνη αντιπάλων σε μεγαλύτερες δυσκολίεςΆρτια σε τεχνικό επίπεδο ιστορία στο MyCareerΓρήγορη εξέλιξη παίκτη στο MyCareer σε σχέση με το παρελθόνΟι evolution κάρτες στο MyTeamΠλούσιο περιεχόμενο σε modesAπολαυστική παρουσίασηΕλάχιστες αλλαγές στο gameplay σε σχέση με το 2K19Άγαρμπη τοποθέτηση προϊόντων στην ιστορία του My CareerTo MyGM έχει γίνει “βαρύ” και πολύπλοκοΟπτικά στάσιμοMicrotransactionsΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Virtual ConceptsΕΚΔΟΣΗ:2KΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα