Minecraft Dungeons review

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Minecraft είναι ένα από τα μεγαλύτερα success story στην ιστορία του gaming. Από beta ενός ενδιαφέροντος concept και γραμμένο αποκλειστικά σε Java, έφτασε να γίνει το μεγαθήριο που γνωρίζουμε σήμερα, με εκατοντάδες εκατομμύρια παίκτες και χιλιάδες youtubers να stream-άρουν τις περιπέτειές τους στον τετραγωνισμένο κόσμο του. Μαζί με ένα τέτοιο ασταμάτητο σουξέ συνήθως έρχονται και διάφορα

spin-off παιχνίδια, που αν δεν είχαν το όνομα και το στιλ του βασικού τίτλου, θα μπορούσαν να είναι κάτι εντελώς άσχετο και κανένας δεν θα έβλεπε διαφορά. Αυτό είναι το Minecraft Dungeons, ένα hack-and-slash dungeon crawler τύπου Diablo, αλλά με αρκετά απλοποιημένους μηχανισμούς.

Η ιστορία έχει ως εξής: Ένας φτωχός, άστεγος και καταφρονημένος Illager, ονόματι Archie, που όλοι τον έχουν του πεταματού και στην καρπαζιά, βρίσκει κατά τύχη ένα παντοδύναμο κειμήλιο, το Orb of Domiance. Έχοντας στην κατοχή του το συγκεκριμένο orb, ζητάει εκδίκηση απ' όσους του φέρθηκαν σκάρτα. Οπότε με την διαφθορά που δίνει μια τόσο μεγάλη δύναμη, ο Archie γίνεται ο Arch-Illager (λογοπαίγνια, λογοπαίγνια παντού) και με τον νεοσύστατο στρατό του από creepers, αράχνες, σατανικούς mages και άλλα αρχαία πνεύματα του κακού, αποφασίζει να κατακτήσει τον κόσμο (of course!) και να κάνει τους φιλήσυχους villagers σκλάβους του. Εδώ έρχεστε εσείς, να σπάσετε στο ξύλο όλες τις δυνάμεις του κακού, αφού είστε ο ανώνυμος χαρακτήρας που θα σώσει την κατάσταση.

Το παιχνίδι θα μπορούσε στην ουσία να ονομάζεται “Το πρώτο μου dungeon crawler”. Δεν υπάρχουν character classes, δεν υπάρχουν περίπλοκοι μηχανισμοί. Όλες οι ειδικές δυνατότητες των χαρακτήρων ορίζονται από τις πανοπλίες, τα όπλα και τα artifacts που παίρνετε κατά την διάρκεια της περιπέτειας, απλοποιώντας την διαδικασία. Ακόμα πιο απλό είναι το σύστημα με τα enchantments που μπορείτε να βάλετε στα διάφορα κομμάτια πανοπλίας και όπλα και να έχετε κάποιες παραπάνω δυνατότητες. Άλλες φορές είναι αυξημένα stats και διάφορα buffs. Τα enchantments στα όπλα σας δίνουν δυνατότητες όπως επιθέσεις με διάφορα elements, στην περίπτωση των τόξων και των βαλλιστρών μπορείτε να έχετε wide shots και άλλα πολλά. Το παιχνίδι όμως σας ενθαρρύνει να δοκιμάσετε διαφορετικά enchantments με διαφορετικά όπλα και διαφορετικές πανοπλίες. Γι αυτό, μπορείτε να βάλετε μέχρι τρία στο εκάστοτε κομμάτι. Εφόσον βρείτε κάτι καλύτερο, μπορείτε να αφαιρέσετε τα enchantments, να εκποιήσετε το προηγούμενο όπλο ή πανοπλία και να δοκιμάσετε κάτι καινούριο. Με αυτόν τον τρόπο, το παιχνίδι σας προτρέπει να είστε πιο στρατηγικός με τις επιλογές σας και να δοκιμάζετε νέους συνδυασμούς ακόμα και κατά την διάρκεια των αποστολών, ώστε να κάνετε την ζωή σας ευκολότερη όταν έχετε να διαχειριστείτε ορδές από mobs που μπορεί να έχουν διαφορετικές αδυναμίες από ότι αντιμετωπίσατε λίγα λεπτά πριν.

Προσοχή στα enchantments σας αν θέλετε να τα βάλετε με μεγάλα mobs.

Το παιχνίδι διαθέτει ένα μικρό overworld, με εμπόρους που σας προσφέρουν τυχαία artifacts και όπλα ανταλλάσσοντας τα πετράδια που παίρνετε ενώ παίζετε τις αποστολές ή εκποιώντας ό,τι δεν χρειάζεστε από όπλα και πανοπλίες. Φυσικά δεν πρέπει να αγχώνεστε, αφού κάθε φορά παίρνετε πανοπλίες και artifacts που αντιστοιχούν στο level σας και έχουν διαφορετικά enchantments, ακόμα και αν είναι ίδια εμφανισιακά ή έχουν ίδιες αρχικές ιδιότητες. Αλλά, βασικά, αυτό είναι το μοναδικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε με το in-game χρήμα. Και το παιχνίδι δεν έχει κανένα πρόβλημα να σας δώσει εξαιρετικά δυνατά setups σχεδόν από την αρχή, τα οποία σας συντροφεύουν για αρκετά levels. Σημασία έχει να συνεχίζετε να πειραματίζεστε.

Ας πιάσουμε τα των αποστολών. Μόλις επιλέξετε ποια περιπέτεια θέλετε να παίξετε από το overworld, οι πίστες είναι τυχαιοποιημένες. Που σημαίνει ότι κάθε φορά υπάρχουν διαφοροποιήσεις στον χάρτη και στις θέσεις των εχθρών. Όμως οι πίστες είναι γενικά γραμμικές, με μερικά μονοπάτια δεξιά και αριστερά για να βρείτε αντικείμενα ή πετράδια. Φυσικά και υπάρχουν διάφορα προβλήματα, όπως το πού βρίσκεστε στον χάρτη, το ότι διάφορα πράγματα “κρύβονται” κάτω από το user interface όπως ο δείκτης που σας δείχνει πού βρίσκονται οι συμπαίκτες σας κατά την διάρκεια της περιπέτειας όταν παίζετε online. Μπορείτε να παίξετε με άλλους τρεις φίλους και γενικά είναι καλύτερο να παίξετε το συγκεκριμένο παιχνίδι με παρέα. Οι πίστες που βρίσκονται σε διάφορες τοποθεσίες (φαντάζομαι γνωστές στους περισσότερους παίκτες του Minecraft) είναι γενικά λίγες. Όμως το παιχνίδι είναι φτιαγμένο για να παίζετε ξανά και ξανά ώστε σε μεγαλύτερα levels να έχετε καλύτερο εξοπλισμό και πιο δύσκολους εχθρούς.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Minecraft Dungeons είναι ότι... δεν έχει πολύ ενδιαφέρον. Δεν υπάρχουν μηχανισμοί για να χτίσετε πράγματα όπως στο Minecraft. Πέρα από το όλο στιλ γραφικών που είναι η επιτομή του κυβισμού, μερικά γνώριμα πλάσματα όπως τα creepers και το lore, δεν υπάρχει τίποτα στο gameplay που να θυμίζει Minecraft. Το gameplay δεν κάνει κάτι λάθος. Είναι λειτουργικά άρτιο, με απλούς αλλά καλοσχεδιασμένους μηχανισμούς. Όμως καθώς έπαιζα έβρισκα τον εαυτό μου να βαριέται παράφορα. Κάτι που μοιράστηκα με συμπαίκτες και αυτοί μου απάντησαν το ίδιο. Ίσως να ενόχλησε κάποιους περισσότερο το ότι εμφανίζονται οι ίδιες και οι ίδιες τοποθεσίες. Άλλοι βρήκαν περίεργο το γεγονός ότι η δυσκολία προς το τέλος αυξάνεται υπερβολικά απότομα, ενώ μέχρι τότε τα πράγματα είναι εύκολα. Μικρά παράπονα δεξιά και αριστερά, αλλά τίποτα που να κάνει το παιχνίδι κακό ή έστω λιγότερο λειτουργικό. Απλά, είναι το baby’s first dungeon crawler.

Σχεδόν όλες οι πίστες είναι σα να επισκέπτεστε πολύ δημιουργικούς σέρβερ του Minecraft!

Τουλάχιστον τα γραφικά είναι... on-brand, με αρκετά όμορφες τοποθεσίες και στιλ. Υπάρχει αρκετή ανακύκλωση εχθρών, αλλά αυτό είναι κάτι αναμενόμενο σε παιχνίδια του είδους. Το στιλ γραφικών του Minecraft είναι αυτό που είναι και έχει δημιουργηθεί εξαιρετικά στην Unreal Engine που χρησιμοποιεί το παιχνίδι. Αυτό που κάνει εντύπωση όμως είναι η μουσική επένδυση. Αρκετά ατμοσφαιρικά κομμάτια, τα οποία προσθέτουν στο γενικό μυστήριο που αποπνέουν τα σκηνικά του παιχνιδιού.

Το Minecraft Dungeons, πέρα από την εμφάνιση και τον γενικό του κόσμο, δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με το Minecraft. Είναι αρκετά απλό και άρα ιδανικό για τους μικρότερους σε ηλικία παίκτες. Είναι επίσης μικρό σε διάρκεια αλλά βασίζεται στο replayability. Γενικώς, έχει πολλές ιδέες που δυστυχώς δεν εξελίσσονται σε κάτι ουσιαστικό. Αν έχετε Game Pass, τότε είναι ξεκάθαρα μια καλή επιλογή που θα σας διασκεδάσει. Κατά τ' άλλα, μπορείτε πάντα να παίξετε το ίδιο το Minecraft.

Απλοί και κατανοητοί μηχανισμοίΑρκετά όμορφα γραφικά και ταιριαστά με τον κόσμο του MinecraftΑνέλπιστα ωραία μουσικήCo-opΗ υπεραπλοποίηση μάλλον το κάνει αρκετά επαναλαμβανόμενο και βαρετόΜικρή διάρκεια, παρά την έμφαση στο replayabilityΣε gameplay δεν έχει σχέση με το MinecraftΜικροπροβλήματα εδώ κι εκείΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Mojang, Double ElevenΕΚΔΟΣΗ:MicrosoftΔΙΑΘΕΣΗ:Microsoft Hellas

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα