Mega Man 11 Review

Η σειρά Mega Man έχει γράψει την δική της ιστορία και έχει “μεγαλώσει” γενιές και γενιές από gamers. Στo πλαίσιο και της επετείου των 30 χρόνων από το πρώτο Mega Man, η Capcom μας δίνει το Μega Man 11, με την παλιά δοκιμασμένη συνταγή και κάποια νέα στοιχεία και στόχο να αποδείξει ότι ο... παλιός είναι αλλιώς. Ας δούμε αν αυτό το λίφτινγκ της καταξιωμένης σειράς είναι

αυτό που ζητάει και χρειάζεται το ώριμο πια από platformer εμπειρίες κοινό ή αν το όνομα Mega man αποτελεί πια μια γλυκιά ανάμνηση, ανίκανη να σταθεί στο δεδομένα του σήμερα.

Η ιστορία ποτέ δεν ήταν από τα δυνατά σημεία των Mega Man και το ίδιο ισχύει στο Mega Man 11. H αποστολή σας είναι να εξολοθρεύσετε τον τρελό επιστήμονα Dr Willy, ο οποίος έχει αναπτύξει μια φόρμουλα και ενισχύει στο μάξιμουμ τις δυνάμεις των ρομπότ για να εξυπηρετήσει το δικά του σκοτεινά σχέδια και να εκδικηθεί τον παλιό του συνεργάτη Dr Light. Σαν να μην έφτανε αυτό, κλέβει οκτώ ρομπότ από την προσωπική συλλογή του Dr Light και τα μετατρέπει σε προπύργια-boss της παρανοϊκής κυριαρχίας του. Εσείς πρέπει να περάσετε και από τις οκτώ πίστες του παιχνιδιού μέχρι το τελικό ρομπότ και να συνεχίσετε την “εποποιία” σας μέχρι τον ίδιο τον Dr Willy. Κάθε πίστα είναι διαθέσιμη από την αρχή και είναι καθαρά προσωπική επιλογή του καθενός από πού θα ξεκινήσει το ταξίδι του. Το παιχνίδι προφανώς δεν διεκδικεί Όσκαρ σεναρίου, αλλά κυμαίνεται στο γνώριμο ύφος της σειράς Mega Man. Θα έλεγα ότι είναι μια αδιάφορα ανάλαφρη 80s ιστοριούλα που εξυπηρετεί το retro ύφος της και εν τέλει δικαιολογείται από το κοινό για την τιμιότητα της. Ξέρετε τί πρέπει να γίνει και ευτυχώς η διαδρομή για να το καταφέρετε είναι αρκετά διασκεδαστική.

Ένα από τα εντυπωσιακά boss fights του παιχνιδιού.

Ο Mega Man, πέρα από τις γνωστές κινήσεις του τύπου “προχωράω και πυροβολάω οριζόντια”, έχει και νέες στο ρεπερτόριό του. Η νέα καινοτομία ακούει στο όνομα double gear system και δίνει στον ήρωα δύο επιλογές: είτε να χρησιμοποιήσει το speed gear και να καθυστερήσει προσωρινά τον χρόνο, είτε να χρησιμοποιήσει το power gear και να εξαπολύσει μια ισχυρότατη ριπή στους εχθρούς. Στον αντίποδα, η υπερβολική χρήση του double gear οδηγεί τον μετρητή υπερέκθεσης του ήρωα στην ικανότητα αυτή “στα κόκκινα”, με αποτέλεσμα η χρήση της να είναι αδύνατη για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Εναλλάσσετε αστραπιαία με το πάτημα ενός κουμπιού το gear που χρειάζεστε ανά πάσα στιγμή και σαν ύστατο “Μολών Λαβέ”, μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, μπορείτε να ενεργοποιήσετε ταυτόχρονα και τα δύο gears σπέρνοντας τον πανικό στον διάβα σας αλλά αφήνοντας τον εαυτό σας εκτεθειμένο και ευάλωτο έπειτα. Γενικώς χρειάζεται φειδώ και κατάλληλη στρατηγική σε κάθε πίστα ώστε να αξιοποιήσετε πλήρως το double gear. Πάντως παρόλο που είναι ευχάριστη προσθήκη, δεν αποτελεί κάτι επαναστατικό. Πιστός σας σύντροφος και συνοδοιπόρος σε αυτό το ταξίδι είναι και ο Rush (δυστυχώς το πολύ χρήσιμο rush jet ξεκλειδώνεται αργότερα με την πρόοδό σας), ο οποίος σας βοηθάει με τις ιδιαίτερες ικανότητες του.

Παρά τις καινούριες ικανότητες του Mega Man, ο δρόμος σας προς το τελικό boss είναι στρωμένος με αγκάθια. Το παιχνίδι έχει τέσσερα επίπεδα δυσκολίας αλλά ακόμα και στο προεπιλεγμένο επίπεδο πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή κυρίως λόγω του σχεδιασμού των πιστών που περιλαμβάνει ξαφνικό θάνατο από μια πτώση ανεξάρτητα από την μπάρα υγείας σας, λιγοστά checkpoints -και σε μερικές περιπτώσεις άναρχα τοποθετημένα- και αρκετά πισωγυρίσματα. Πρέπει να αποκτήσετε καλύτερη αντίληψη της κάθε πίστας, να μάθετε τις ιδιαιτερότητές της και να τις εκμεταλλευτείτε προς όφελος σας. Πεθαίνετε αρκετές φορές αλλά με τη συλλογή των αντικειμένων και των bolts (το in-game χρήμα) που αποκομίζετε από την κάθε σας προσπάθεια, ανταμείβεστε με πληθώρα αντικειμένων από το store που περιλαμβάνουν έξτρα ζωές, ενέργεια και πολλά άλλα καλούδια. Η σωστή διαχείριση των bolts, σε συνδυασμό με την προσεκτική αγορά των αντικειμένων που απαιτούνται για κάθε πίστα και τέλος με επιμονή και υπομονή λόγω της αναπόφευκτης επανάληψης των ίδιων checkpoints, είναι το κλειδί για την επιτυχία.

Με κάθε τελική σας νίκη αποκτάτε νέες δυνάμεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αντιμετωπίσετε με μεγαλύτερη ευκολία τα επόμενα boss, να αλλάξετε τη στρατηγική σας και να εκμεταλλευτείτε τις αδυναμίες τους. Κάποιες θα έλεγα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, ενώ άλλες τελείως άχρηστες. Οι αναμετρήσεις με τα boss είναι αρκετά ευφάνταστες, με κάποιες τελικές μάχες να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες (απόλαυση ο Block Man!).

Πανέμορφα γραφικά.

Τα γραφικά του Μega Man 11 αναμενόμενα είναι τα καλύτερα που έχουμε δει στη σειρά. Για πρώτη φορά, παρόλο που το σκηνικό εξέλιξης της δράσης είναι το πατροπαράδοτο δισδιάστατο,, υιοθετούνται 3D μοντέλα χαρακτήρων και περιβαλλόντων, δημιουργώντας ένα αρκετά όμορφο αποτέλεσμα. Οι πίστες είναι ωραίες και ακολουθούν το συγκεκριμένο θεματικό μοτίβο του εκάστοτε ρομπότ-boss. Με όμορφες φουτουριστικές λεπτομέρειες και ζωντανά χρώματα στο παρασκήνιο όπως φωτιές, σκοτεινούς πύργους και γάργαρα κυλούμενα νερά, η διαδρομή μέχρι το φινάλε του παιχνιδιού οπτικά είναι άκρως διασκεδαστική. Θετική προσθήκη η αλλαγή της εμφάνισης του ίδιου του Mega Man ανάλογα με την δύναμη που αποκτά από κάθε boss. Στον τομέα του ήχου θα έλεγα πως τα πράγματα είναι απλά αδιάφορα, καθώς δεν υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη μελωδία που να μένει στο μυαλό, ενώ και τα ηχητικά εφέ υπάρχουν απλώς για να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να προσφέρουν κάτι παραπάνω στο παιχνίδι.

To Μega Μan 11 κινείται σε γνώριμα, ασφαλή μονοπάτια. Αποτελεί μια δύσκολη platformer περιπέτεια, πιστό στο όνομα που κουβαλάει. Σεβόμενο την κληρονομιά των προκατόχων του, αλλά αρνούμενο να δεχθεί την καλπάζουσα εξέλιξη του είδους του, νιώθω ότι στρογγυλοκάθεται στις δάφνες του τρανταχτού του ονόματος. Σε μια άλλη εποχή, όπου το gaming ήταν πιο απλό και πιο αθώο, θα ήταν... βασιλιάς. Σήμερα, με την τρομερή ροή πληροφοριών και τoυς αμέτρητους νέους τίτλους που βγαίνουν, νομίζω ότι ο ίδιος ο gamer έχει μεταλλαχθεί. Δεν έχει τόσο υπομονή, δεν θα επιμείνει να περάσει για πολλοστή φορά ένα checkpoint για να φτάσει στο τέλος μιας πίστας, απαιτεί εν έτει 2018 την δυνατότητα διαγώνιας επίθεσης σε platformer. Στην τελική, με τόσα παιχνίδια να παραμονεύουν στη γωνία για να διεκδικήσουν μια θέση στην καρδιά του, θα ψάξει κάτι άλλο. Και αυτό πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην Capcom, για βήματα πέρα από την γνωστή συνταγή, για εξέλιξη της σειράς, για πειραματισμούς. Γιατί, με την πάροδο των χρόνων και τη συνεχή επανάληψη μηχανισμών με μικρές διαφοροποιήσεις, ακόμα και η πιο εκτυφλωτική λάμψη του παρελθόντος κινδυνεύει να καταλήξει θολή πια στα μάτια μας, απομεινάρι μιας παλιάς αίγλης.

Το γνωστό Μega ManΓραφικάΗ προσθήκη του double gear......η οποία δεν αρκεί για να εξελίξει τη σειράΑναγκαστικά πισωγυρίσματα και λίγα checkpointsΟι μηχανισμοί δείχνουν την ηλικία τουςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, Switch, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:CapcomΕΚΔΟΣΗ:CapcomΔΙΑΘΕΣΗ:CD MediaΕΙΔΟΣ:Action platformerΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://megaman.capcom.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:2/10/2018

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα