Mario and Luigi: Dream Team Bros Review

Η χρονιά του Luigi συνεχίζεται με το τρίτο παιχνίδι όπου πρωταγωνιστεί ο αδερφός του Mario, μόνο που αυή τη φορά δεν είναι μόνος. Mario και Luigi επανέρχονται στην κλασική JRPG φόρμουλα που ευλογεί τα φορητά της Nintendo από την

εποχή του Game Boy Advance. Το Mario and Luigi: Dream Team Bros. για 3DS είναι το τέταρτο παιχνίδι της σειράς Mario and Luigi και πιθανότατα το πιο εξωφρενικό απ' όλα.

Δεν ξέρω πώς τα καταφέρνουν εκεί στην AlphaDream, αλλά δεν ξεμένουν ποτέ από τρομερές ιδέες. Από τον... εσωτερικό κόσμο του Bowser στο Mario and Luigi: Bowser's Inside Story, τώρα περνάμε στα απόκρυφα βάθη του υποσυνειδήτου του Luigi. Πάντα με τον πιο απρόσμενο, τρελό και ευφάνταστο τρόπο. Η ιστορία του Mario and Luigi: Dream Team Bros. λοιπόν έχει ως εξής. Η πριγκίπισσα, οι κάτοικοι του μανιταροβασιλείου και τα αδέρφια Mario δέχονται πρόσκληση από τον Dr. Snoozemore για να περάσουν τις διακοπές στο πρόσφατα ανεγερθέν τουριστικό θέρετρο του Pi'illo Island . Όταν μαθαίνουν ότι οι κάτοικοι του Pi'illo Island έχουν μεταμορφωθεί σε πέτρινα μαξιλάρια από τον κακό Antasma και η πριγκίπισσα απαγάγεται για πολλοστή φορά, οι ήρωες αναλαμβάνουν δράση.

Το αξιοθαύμαστο της υπόθεσης είναι ότι όλη η ιστορία περιστρέφεται γύρω από το γεγονός ότι ο Luigi είναι ο μόνος που μπορεί να ανοίξει portals μεταξύ του "πραγματικού" κόσμου και ενός Dream World, ενώ κοιμάται στα πέτρινα μαξιλάρια, ελευθερώνοντας έτσι τα Pi'illos. Ουσιαστικά ο Luigi σώζει την κατάσταση ενώ... κοιμάται. Πρέπει να σας προειδοποιήσω: η ιστορία είναι εξωφρενική. Ξεκινάει αργά με τα κλασικά γλυκανάλατα αστειάκια, αλλά καθώς προχωράει το παιχνίδι (και ειδικά από τη στιγμή που κλείσετε το 10ωρο) τα πράγματα γίνονται τόσο εξωφρενικά, που θα αναρωτηθείτε ποιος σκέφτηκε όλο αυτό το πράγμα και γιατί δεν είναι κλεισμένος σε κάποιο ίδρυμα. Το πρόβλημα είναι ότι... πρέπει να κλείσετε το 10ωρο που μόλις ανέφερα. Χρειαζεται λίγη υπομονή για να φτάσετε στο καλό κομμάτι του παιχνιδιού.

Τι Godzilla vs Mothra και χαζομάρες! ΓΙΓΑΝΤΙΟΣ ΛΟΥΙΤΖΙ και τα μυαλά στα κάγκελα!

Ως συνήθως, το Mario and Luigi: Dream Team Bros. απαρτίζεται από δύο βασικούς τομείς: την εξερεύνηση και τις μάχες. Στην εξερεύνηση ελέγχετε και τα δύο αδέρφια με το circle pad και τα A και B, όπως έχετε συνηθίσει στα παλιά Mario and Luigi. Σε αυτό τον τομέα του παιχνιδιού μιλάτε με τους άλλους χαρακτήρες, πηδάτε από πλατφόρμα σε πλατφόρμα και λύνετε διάφορους γρίφους. Από εκεί και πέρα, μπορείτε να δείτε τους εχθρούς σας πριν εμπλακείτε σε μάχη και μπορείτε επίσης να αποκτήσετε προβάδισμα, αν τους χτυπήσετε πρώτα εσείς με σφυρί ή πηδήξετε πάνω τους χωρίς να σας καταλάβουν. Το ίδιο βέβαια μπορούν να κάνουν και αυτοί, πιάνοντάς σας απροετοίμαστους.

Οι μάχες είναι turn-based. Επιλέγετε τις επιθέσεις ή τη χρήση αντικειμένων με το μενού πάνω από τα κεφάλια των αδερφών Mario και με το A ή με το B ανάλογα ποιος επιτίθεται. Το στοιχείο των συγχρονισμένων πατημάτων κουμπιών επιστρέφει. Πατώντας το A (ή το B) τη σωστή στιγμή, μπορείτε να ξεκινήσετε μια δεύτερη απανωτή επίθεση για να προκαλέσετε περισσότερη ζημιά. Επιστρέφουν επίσης και οι αποφυγές επιθέσεων αλλά και οι αντεπιθέσεις. Το μυστικό βρίσκεται στο να καταλαβαίνετε σε ποιον από τους δύο αδερφούς κατευθύνεται μια επίθεση και να πατάτε τα ανάλογα κουμπιά την κατάλληλη στιγμή. Αυτές οι επιθέσεις τηλεγραφούνται με κάποιο τρόπο από τους εχθρούς, οπότε οι πιο παρατηρητικοί και γρήγοροι από εσάς δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα στις μάχες, ακόμα και στα μεγάλα levels. Οι bros. επιθέσεις επιστρέφουν όπως τις ξέρετε και πρέπει να μαζέψετε action pieces για να τις αποκτήσετε. Ταυτόχρονα, το παιχνίδι είναι γεμάτο μυστικά και άλλα αντικείμενα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, όπως ρούχα και παπούτσια, για καλύτερες επιθέσεις και άμυνες. Τα badges δίνουν έξτρα ιδιότητες όπως θεραπεία ή κάποια αύξηση στα στατιστικά των αδερφών Mario, όσο αυτοί επιτίθενται στους εχθρούς.

Εντάξει πώς κάνεις έτσι για μια παλιοσακαφιόρα; Άσε κανέναν άλλο να χαρεί!

Στo Dream World τα πράγματα λειτουργούν λίγο-πολύ το ίδιο, εκτός από τον Luigi και το γεγονός ότι πλέον δεν έχουμε μια υπο-γωνία οπτική του παιχνιδιού, αλλά η κάμερα γυρνάει στο πλάι σαν κλασικό Mario (ή όπως η εξερεύνηση στο Bowser's Inside Story αν προτιμάτε). Ο Luigi στο Dream World δεν είναι ο κανονικός Luigi αλλά μία υλοποίηση του πώς ο Luigi ονειρεύεται τον εαυτό του. Το αποτέλεσμα είναι να έχει μερικές θεότρελες δυνάμεις. Για παράδειγμα για να φτάσετε κάποια μέρη, μπορείτε να καλέσετε μια στοίβα από Luigis για να σκαρφαλώσετε ή να χρησιμοποιήσετε έναν τεράστιο ανεμοστρόβιλο από Luigis για να καθαρίσει το δρόμο σας. Αυτό το καταφέρνετε αγγίζοντας το πρόσωπο του Luigi την ώρα που κοιμάται στην κάτω οθόνη του 3DS. Τρίβοντάς του την μύτη ή τραβώντας του τα μουστάκια και άλλα τέτοια που θυμίζουν φάρσα δημοτικού, έχετε διάφορες επιπτώσεις στο Dream World.

Στις μάχες μέσα στο Dream World, ο Dream Luigi σας δίνει έξτρα δυνατότητες και δεν αποτελεί ξεχωριστό χαρακτήρα. Παίζετε ουσιαστικά μόνο με τον Mario, αλλά με τον Luigi να δίνει έξτρα επιλογές ως αυτός που βλέπει το όνειρο. Για παράδειγμα, σχεδόν πάντα έχετε attack boost. Μετά από κάθε σας επίθεση, βρέχει Luigis πάνω στους εχθρούς για μεγαλύτερη ζημιά σε όσο το δυνατόν περισσότερους κακούς. Οι bros. attacks μετονομάζονται σε luiginary attacks και έχετε να επιλέξετε από εξωφρενικές επιθέσεις όπως το γιγάντιο σφυρί φτιαγμένο από Luigis.

Κάποιος μάλλον πόνεσε.

Γενικά το gameplay του παιχνιδιού δεν έχει κάποιο ξεκάθαρο πρόβλημα. Σίγουρα, αν απεχθάνεστε τα παραδοσιακά JRPG, το Dream Team Bros. δεν κάνει το παραμικρό για να σας αλλάξει γνώμη. Οι μηχανισμοί είναι πολύ γνώριμοι. Ίσως το μόνο θέμα είναι η καμπύλη εκμάθησης. Θα σπαταλήσετε τις πρώτες ώρες στην εξήγηση των μηχανισμών gameplay σε μακροσκελή tutorials που τα κάνουν όλα λιανά. Αυτό είναι καλό μεν για τους νέους παίκτες, αλλά αφενός κουράζει τους παλιούς και αφετέρου δεν είναι τα καλύτερα tutorials που έχουμε δει από τη Nintendo αλλά και την ίδια την AlphaDream. Ένα άλλο θέμα που ίσως ενοχλήσει τους βετεράνους των JRPG είναι το γεγονός ότι η παραμετροποίηση αφήνει την αίσθηση πως δεν έχει μεγάλες διαφορές στις μάχες. Τουλάχιστον όχι όσο το leveling και ο καλός συγχρονισμός του παίκτη.

Όλη αυτή η τρέλα -και μιλάω για μπόλικη, όπως μας έχει συνηθίσει η σειρά- μεταφράζεται υπέροχα στον τεχνικό τομέα του παιχνιδιού. Σίγουρα δεν είναι το ομορφότερο του 3DS, αφού έχουμε δει καλύτερα και πιο περίπλοκα γραφικά στο φορητό, αλλά ο κόσμος είναι πολύχρωμος και με ωραίο στιλ. Τα γραφικά στα περιβάλλοντα είναι πολυγωνικά 3D, ενώ οι χαρακτήρες είναι 2D sprites, κάνοντας έτσι μια περίεργη μίξη τρισδιάστατων και δισδιάστατων γραφικών. Οι κόσμοι πάντως θυμίζουν περισσότερο Donkey Kong Country ως προς την ατμόσφαιρα που αποπνέουν. To 3D δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Ίσως διευκολύνει μερικές μάχες, αφού μπορείτε να δείτε που βρίσκονται οι εχθροί ακριβώς μέσα στο πεδίο της μάχης και σε μερικές μάχες να καταλαβαίνετε ευκολότερα για ποιον προορίζεται η εκάστοτε επίθεση. Παρόλα αυτά δεν προσφέρει πολλά στην όλη εμπειρία και μπορείτε να το αφήσετε και κλειστό.

Η μουσική είναι η ευτράπελη που περιμένουμε σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Πολλά παλιά μουσικά κομμάτια της σειράς επιστρέφουν ή έχουν αλλαχτεί αρκετά ώστε να είναι αγνώριστα. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα στην μουσική όπως π.χ. στο Paper Mario που ήταν σχεδόν ολόκληρο jazz. Αυτό σημαίνει ότι ακούτε ένα σωρό κομμάτια με διαφορετική τεχνοτροπία. Βέβαια αυτό που έχουμε λατρέψει όλοι, είναι οι φωνές. Τα αδέρφια μιλάνε μεταξύ τους και λένε αρλούμπες οι οποίες μάλιστα θυμίζουν έντονα ιταλικά. Αυτό υπάρχει σε κάθε Mario and Luigi και πάντα το βρίσκω ωραίο.

Nana nana na nana na na Luigimari Damacy!

Στο δια ταύτα, το Mario and Luigi: Dream Team Bros. είναι ένας τίτλος αντάξιος του ονόματός του και απαραίτητη αγορά για τους κατόχους 3DS. Έκανα γύρω στις 36 ώρες να το ολοκληρώσω με μερικά side-quests δεξιά κι αριστερά, τα οποία ανεβάζουν την αξία του τίτλου. Οι αδερφοί Mario για άλλη μια φορά δίνουν ρέστα.

Εξωφρενικό σενάριοΚλασικό JRPG gameplayΜεγάλο και χορταστικόΗ ιστορία αργεί λίγο να πάρει μπρoςΠολλά tutorialsΗ παραμετροποίηση δίνει την εντύπωση ότι δεν αλλάζει και πολύ την πορεία των μαχώνΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:3DSΑΝΑΠΤΥΞΗ:AlphaDreamΕΚΔΟΣΗ:NintendoΔΙΑΘΕΣΗ:NortecΕΙΔΟΣ:RPGΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://marioandluigidreamteam.nintendo.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:12/7/2013PEGI:3

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα