Mafia Definitive Edition review

Θα περίμενε κανείς μια θεματολογία όπως η ιταλική μαφία να έχει περισσότερη εκπροσώπηση στο χώρο του gaming. Αφοσίωση στην οικογένεια και αδελφικοί δεσμοί να αποτελούν βιτρίνα για ανείπωτη βία, αδίστακτα εγκλήματα και φόβο. Καλώς ή κακώς, μία είναι η σειρά που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων: το Mafia. Και επιτέλους επέστρεψε με τον καλύτερο τρόπο. Η 2K και η Hangar13 επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος με το remake του πρώτου Μafia, που είναι ο “πατέρας” της

σειράς, τον οποίο και ντύνουν με τα ακριβότερα κουστούμια. Το Mafia Definitive Edition είναι ο ορισμός του καλού remake από σχεδόν κάθε άποψη. Το μόνο που έχει μείνει ίδιο είναι η κεντρική ιστορία. Από εκεί και έπειτα όλα είναι ολοκαίνουρια και καλογυαλισμένα.

Η δουλειά που έχει γίνει στο σενάριο, τους διαλόγους και τα cinematics είναι υποδειγματική. Οι χαρακτήρες ζωντανεύουν χάρη στα εξαιρετικά facial animations και το καταπληκτικό voice acting, με αποκορύφωμα την σκηνοθεσία. Η πλοκή μπορεί να είναι ίδια με αυτή του αρχικού παιχνιδιού, αλλά οι περισσότεροι διάλογοι και σκηνές έχουν ξαναγραφτεί και βελτιωθεί για καλύτερη γνωριμία με τους χαρακτήρες και συναισθηματική σύνδεση με τις καταστάσεις. Ο πρωταγωνιστής, Tommy Angelo, είναι ένας ταπεινός μεροκαματιάρης επαγγελματίας οδηγός που μπλέκεται άθελά του σε ένα κυνηγητό μεταξύ αντίπαλων οικογενειών και από εκεί και μετά του ανοίγεται μία νέα ζωή παρανομίας, κίνδυνου αλλά και πολλών ανέσεων. Εκεί γνωρίζει άτομα με τα οποία θα τους ενώσουν δεσμοί αίματος και θα ζει καταστάσεις που θα τον αλλάξουν σαν άνθρωπο. Η ιστορία του Mafia είναι βουτηγμένη στη βία και την προδοσία, αλλά μέσα στις 10 ώρες της σας δένει με τους χαρακτήρες και ειδικά με τους συντρόφους του Tommy. Η απόδοση της ιστορίας και ο ρυθμός της είναι καταπληκτικά δομημένα, κάνοντας το αρχικό παιχνίδι να μοιάζει με καρτούν σαββατοκύριακου.

Όσον αφορά το gameplay, τα πράγματα έχουν έρθει στα μέτρα του 2020. Αναγκαστικά πρέπει να αναφέρομαι στο αρχικό Mafia για να γίνουν κατανοητές οι βελτιώσεις και οι πολλές διαφορές τους. To Mafia είναι ένα απόλυτα γραμμικό παιχνίδι σε ανοιχτό κόσμο. H πανέμορφη και ολοζώντανη πόλη Lost Heaven λειτουργεί ως φόντο σε όλες τις αποστολές που αναλαμβάνετε. Δεν υπάρχουν side-quests να αναζητήσετε ούτε δραστηριότητες να ασχοληθείτε. Υπάρχει μόνο η κεντρική ιστορία που σας πάει σχεδόν παντού και το free ride mode που σας επιτρέπει να εξερευνήσετε τον χάρτη με την άνεσή σας και να βρείτε όλα τα collectibles και κρυμμένα οχήματα. Κατά την διάρκεια της ιστορίας χρειάζεται να εκτελέσετε απλές αγγαρίες, μεγαλόπνοα σχέδια και φυσικά σκληρά εγκλήματα, καθώς και δολοφονίες. Όλα για ένα καλό μεροκάματο.

Η ατμόσφραιρα και τα γραφικά εύκολα σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό.

Η δράση εξελίσσεται σε τρίτο πρόσωπο, με καλύτερη τοποθέτησή της κάμερας πίσω από τον Tommy και όχι σχεδόν από πάνω όπως παλιά. Οι δημιουργοί έπραξαν σωστά και ενσωμάτωσαν με επιτυχία το cover system από τα Mafia 2 και 3, το οποίο βοηθάει πολύ στην ατμόσφαιρα και την ένταση κατά την ανταλλαγή καυτού μολυβιού. Βέβαια κατά την μετάβαση άλλαξε και το shooting, καθώς αντί για το απλό και άμεσο crosshair υπάρχει ένα μέτριο σύστημα στόχευσης που κάνει τα περισσότερα όπλα να μοιάζουν τζούφια. Σαν σύνολο το remake δεν φέρνει κάτι νέο στα shooters τρίτου προσώπου, αλλά ότι κάνει το κάνει χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Μακάρι η νοημοσύνη των εχθρών να ήταν καλύτερη, αλλά δυστυχώς πλέον αυτό έχει καταντήσει δεδομένο για τα νέα παιχνίδια, με σπάνιες εξαιρέσεις.

Η οδήγηση έχει επίσης βελτιωθεί σημαντικά, με την ευχάριστη προσθήκη arcade ή emulation physics. Τα αυτοκίνητα έχουν τρομερή αίσθηση και φαίνεται πως αναπαριστούν πετυχημένα τα αυθεντικά οχήματα του ’30. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τις μοτοσυκλέτες όμως, που είναι λες και έχουν ρόδες από ζελέ και το τιμόνι πίσω. Οι δημιουργοί και εδώ έπαιξαν έξυπνα, καθώς περά από την επιλογή για τα physics, υπάρχει και επιλογή για τη συμπεριφορά της αστυνομίας. Στο αρχικό Mafia η οδήγηση ήταν σωστός βραχνάς ενώ έπρεπε να υπακούς στον ΚΟΚ. Αν ένα περιπολικό σε τσάκωνε να περνάς με κόκκινο τότε ξεκινούσε κυνηγητό και τα πρόστιμα έπεφταν βροχή. Εδώ αυτό είναι στο χέρι σας να το αποφασίσετε, με μία πιο arcade επιλογή διαθέσιμη, ώστε να έχετε το κεφάλι ήσυχο και το γκάζι κολλημένο στο πάτωμα.

Περνώντας στα γραφικά, το αποτέλεσμα είναι συνολικά εξαιρετικό, αλλά όχι τέλειο. Όταν θέλει το παιχνίδι να εντυπωσιάσει, τα δίνει όλα. Το global illumination ζωντανεύει όλη την πόλη και τους χαρακτήρες, ενώ οι αντανακλάσεις είναι πραγματικά εξαιρετικές. Αποκορύφωμα είναι το βραδινό Lost Heaven ενώ βρέχει. Ότι εφέ γραφικών έχει στη φαρέτρα του το παιχνίδι τα πετάει στην οθόνη και παραδίδει ένα υπερθέαμα. Οι νυχτερινές καταδιώξεις είναι απλά και λιτά πανέμορφες. Καθώς έπαιξα στο PC, να αναφέρω και το πολύ καλό optimization. Από την άλλη, υπάρχουν μερικές θολές υφές σε εξωτερικούς χώρους και λίγους εσωτερικούς χώρους και ορισμένα άγαρμπα animations. Θα σταθώ στα animations επειδή είναι απορίας άξιο. O Tommy γενικά έχει πολύ καλό motion capture όταν κινείται, πυροβολεί, τρέχει και πηδάει πάνω από αμάξια. Μέχρι να χρειαστεί να κατέβει ένα πεζούλι. Εκεί ξαφνικά το animation πιάνει σήμα από το 2010 και πέφτει σαν παππούς με λουμπάγκο. Μόνο όπα-λάκια δεν λέει. Ευτυχώς οι υπόλοιπες τέτοιες αστοχίες περιορίζονται στους περαστικούς που τριγυρνούν στο Lost Heaven.

Μαφιόζικη συμπλοκή.

Στον ήχο τα πράγματα επίσης είναι πολύ καλά. Παραδέχομαι πως δεν θυμάμαι καλάν την μουσική του αρχικού Mafia και δεν είμαι σίγουρος αν τα ορχηστρικά κομμάτια έχουν επιστρέψει, αλλά η μουσική στο ράδιο είναι ολοκαίνουρια και λίγο αδιάφορη είναι η αλήθεια. Η μουσική κατά την διάρκεια των αποστολών και των cinematics όμως είναι φανταστική και “ντύνει” άψογα την δράση. Αυτό που σίγουρα ξεχωρίζει είναι το ολοκαίνουριο voice acting, με εξαιρετικές ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς ανεξαιρέτως. Ειδικά αυτός που ενσαρκώνει τον Paulie τον ζει τον ρόλο. Έχω πάντως ένα παράπονο για τα όπλα που ακούγονται λίγο ψόφια, σε συνδυασμό με το μέτριο σύστημα στόχευσης που προαναφέρθηκε.

Το Mafia Definitive Edition είναι μία από τις καλύτερες single-player περιπέτειες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Αν θέλετε ένα στιβαρό παιχνίδι που θα σας κρατήσει με την ιστορία του, μην ψάξετε αλλού. Απλά μην περιμένετε μία κλασική open-world εμπειρία, αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει επιπλέον περιεχόμενο μετά τους τίτλους τέλους. Το Mafia Definitive Edition τιμάει το όνομα και την “κληρονομιά” της σειράς Mafia με τον καλύτερο τρόπο. Ασχοληθείτε και δεν θα το μετανιώσετε.

Καταπληκτικό remakeΟλική εξέλιξη της αρχικής πλοκήςΚορυφαίο voice acting και συνολική σκηνοθεσίαΗ πανέμορφη πόλη Lost HeavenΆρτιο optimization, απουσία bugs/glitchesΗ δράση δεν προσφέρει κάτι νέοΜέτριο shooting και αίσθηση όπλωνΑπουσία side contentΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Hangar13ΕΚΔΟΣΗ:2KΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα