Layers of Fear review

16:00 6/7/2023 - Πηγή: Game 2.0

Τα Layers of Fear αποτελούν ιδιαίτερες και αγαπημένες προσθήκες στο χώρο παιχνιδιών τρόμου πρώτου προσώπου. Έχουν την μαγική συνταγή μιας καλής ιστορίας που ξετυλίγει σιγά-σιγά το κουβάρι κάθε στενάχωρης πτυχής της, μαζί με στοιχεία τρόμου που βασίζονται πολύ στις απότομες εναλλαγές του περιβάλλοντος και τα παιχνίδια του μυαλού. Η δημιουργός Bloobler επιστρέφει στη σειρά που την ανέδειξε, με το νέο Layers of Fear, το οποίο είναι μια σύμπτυξη των δύο προηγούμενων

τίτλων, ρετουσαρισμένη με τις τεχνολογικές καινοτομίες του σήμερα.

Για να ταιριάξει το πάντρεμα των δύο αρχικών Layers of Fear και να υπάρχει ένας «κοινός παρανομαστής» ανάμεσα τους, έχει προστεθεί μια νέα ιστορία, του συγγραφέα, η οποία λειτουργεί σαν γέφυρα που τα συνδέει. Μέσα από τα μάτια του συγγραφέα απαντώνται αρκετά ερωτήματα όσο αφορά την υπόθεση του πυρήνα του παιχνιδιού, τα οποία αναπαύονταν επιμελώς μέχρι τώρα στην ασάφεια. Κυριότερες απαντήσεις δίνονται όσον αφορά το σουρεαλιστικό σκηνικό αποτρόπαιης φαντασίας που διαδραματίζεται στους δύο πρώτους τίτλους. Καθώς προχωράτε και εξερευνάτε, ανακαλύπτετε αν μέσα στον επαναλαμβανόμενο εφιάλτη που ζείτε υπάρχουν ψήγματα ρεαλισμού ή αν αυτός είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα νοσηρής φαντασίας των βασανισμένων πρωταγωνιστών, οι οποίοι μέσα στο μαρτύριο τους δημιούργησαν μια ζοφερή πραγματικότητα. Αυτή τη φορά απαντώνται και αρκετά ερωτήματα που αφορούν την μυστηριώδη δαιμονική οντότητα, ή αλλιώς Rat Queen, που κάνει την εμφάνισή της συχνά-πυκνά. Αποκαλύπτεται ο απώτερος σκοπός του δαίμονα και η φρικτή μοίρα όλων των θυμάτων του, μέσα από γλαφυρές περιγραφές και οπτικοποιημένα βασανιστήρια. Η εκμετάλλευση της ανθρώπινης υπέρμετρης φιλοδοξίας και αδυναμίας, ξεδιπλώνεται σαν μια κρυφή υπόσχεση ενός μεγαλείου που γίνεται εμμονή και μετουσιώνεται στην οθόνη με την μορφή ανατριχιαστικών πινάκων ζωγραφικής και θεατρικών επιτυχιών που χειροκροτούνται από άψυχες κούκλες.

Υπάρχουν πολλές κρυμμένες πληροφορίες και στους δύο τίτλους που σας βοηθάνε να κατανοήσετε βαθύτερα την ιστορία και τα αίτιά της. Η αφήγηση είναι από τα ατού του παιχνιδιού, αν και χρειάζεται αφοσίωση και προσοχή για να την καταλάβετε. Λειτουργεί σε μεγάλο μέρος της σαν την αφήγηση μιας παραβολής από ένα σκοτεινό δαίμονα. Η παραβολή έχει πάντα αποτρόπαιο τέλος και παρόλο που γνωρίζουν οι πρωταγωνιστές ότι καταλήγει σε αδιέξοδο, δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να την ζήσουν, σαν θεατές και πρωταγωνιστές συνάμα σε μια αιώνια λούπα μαρτυρίου, θύματα των εγωιστικών επιλογών τους.

Το πρώτο Layers of Fear επιστρέφει πλήρως ανανεωμένο οπτικά και με μερικές νέες προσθήκες. Προσωπικά θεωρώ τον πρώτο τίτλο και την ιστορία του ζωγράφου, το καλύτερο παράδειγμα αφήγησης και ξεδίπλωσης μιας ιστορίας. Η χαοτική έπαυλη που μεταβάλλεται συνεχώς με κάθε σας κίνηση, σε συνδυασμό με τους δεκάδες ανατριχιαστικούς πίνακες με σοκαριστικές λεπτομέρειες, αποτελεί το ιδανικό σκηνικό τρόμου. Δύο ήταν οι εμφανείς αδυναμίες του τίτλου. Πρώτον η μικρή διάρκεια (γύρω στις τρεις με τέσσερις ώρες), κάτι που συνεχίζει να ισχύει. Δεύτερον, το ότι ο πρωταγωνιστής δεν μπορούσε να πεθάνει, γεγονός που αφαιρούσε απευθείας το άγχος επιβίωσης και μετέτρεπε την εμπειρία σε «εξομοιωτή τρομακτικού περπατήματος». Αυτό εδώ διορθώνεται, καθώς πολύ νωρίς ο πρωταγωνιστής αποκτάει πρόσβαση σε μια ειδική λάμπα, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει με πολλούς τρόπους. Πέρα από το προφανές, δηλαδή να φωτίσει τα σκοτεινά σημεία, αν συγκεντρώσει το φως μπορεί να εξουδετερώσει συγκεντρωμένη ενέργεια αποκαλύπτοντας μυστικά και επιλύοντας γρίφους. Το κυριότερο χαρακτηριστικό όμως είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν όπλο ενάντια στο νέο είδος εχθρών που σας κυνηγάνε, αυξάνοντας τα επίπεδα του άγχους σας. Τα κυνηγητά δυστυχώς δεν είναι όσα θα θέλαμε, αλλά εξελίσσονται πάντα σε συνδυασμό με την αναζήτηση κάποιων κλειδιών ή την επίλυση κάποιων γρίφων, οπότε οι εν λόγω σκηνές είναι ιδιαίτερα έντονες και γράφουν διαφορετικά απ’ ότι στην αρχική έκδοση.

Το Inheritance DLC που περιλαμβάνεται, καταπιάνεται με την προσωπική ιστορία της κόρης και ρίχνει φως σε άγνωστες πτυχές της τραγικής οικογένειας. Μέσα από προσωπικά διλήμματα και επιλογές, διαλέγετε μεριά και καταλήγετε στην προσωπική σας ετυμηγορία για τις πραγματικές ευθύνες για την κατάρρευση της οικογενειακής σας στέγης. Το Inheritance είναι σε γενικές γραμμές μια ευπρόσδεκτη προσθήκη με λιγότερες εκπλήξεις όσο αφορά τον τρόμο, που όμως συνολικά προσθέτει βάθος και έναν γλυκόπικρο επίλογο σε μια τραγική ανθρώπινη ιστορία. Υπάρχει επίσης ένα ολοκαίνουριο κεφάλαιο που εξιστορεί την ιστορία της μουσικού (η σύζυγος του ζωγράφου). Αποτελεί μια εναλλακτική οπτική των γεγονότων του πρώτου παιχνιδιού και η εξέλιξη του ίσως σας κάνει να αναθεωρήσετε πολλά για τους χαρακτήρες και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα. Έχει κάποιες ενδιαφέρουσες σκηνές τρόμου αλλά κατά κύριο λόγο είναι αρκετά μικρό και ξεκάθαρο, χωρίς σεναριακές αποκλίσεις, προσθέτοντας απλώς έξτρα χρόνο στη συνολική διάρκεια του παιχνιδιού.

Το Layers of Fear 2 είναι περισσότερο δουλευμένο σε όλους τους τομείς, αλλά υπολείπεται σε πρωτοτυπία και φρέσκιες ιδέες. Στα γνώριμα μονοπάτια της ανθρώπινης ματαιοδοξίας και του βιβλικού δράματος, παρουσιάζει μια άλλη ιστορία, ενός ηθοποιού, μέσα από τα συντρίμμια ενός ναυαγίου. Η ιδέα του ναυαγίου και το δράμα που κρύβεται πίσω από αυτό λειτουργεί σαν βάση για να ξεδιπλωθεί μια σειρά από ανθρώπινες αμαρτίες και λάθη που χτίζουν το υπόβαθρο των δύο πρωταγωνιστών, από την ταραγμένη παιδική τους ηλικία μέχρι την κατακρεουργημένη ενηλικίωση. Οι σκηνές τρόμου εδώ χρησιμοποιούν ανατριχιαστικές κούκλες χωρίς ανθρώπινα χαρακτηριστικά, αλλά δυστυχώς επαναπαύονται σε κλισέ και επαναλήψεις στιγμών του πρώτου τίτλου. Τρομακτικό μεν αλλά με λιγότερη έμπνευση. Αξιομνημόνευτες βέβαια είναι οι σκηνές όπου ξεκλειδώνετε πολύτιμα στοιχεία και πληροφορίες μέσα από κινούμενα πλάνα ταινίας σε βίντεο προβολέα, καθώς οι σκηνές που αποτυπώνονται στο πανί είναι τόσο ενοχλητικές με ένα απόκοσμο τρόπο, που σας κάνουν να αισθανθείτε άβολα. Και εδώ σας κυνηγάει ένα δαιμονικό πλάσμα που πρέπει να αποφύγετε τρέχοντας γρήγορα σε στενούς διαδρόμους ή μεγάλους λαβύρινθους. Το μοναδικό σας όπλο είναι ένας φακός με τον οποίο μπορείτε να χαρίζετε ζωή με ένα μαγικό τρόπο σε άψυχες κούκλες, που με τη σειρά τους σας βοηθάνε σε δύσκολες καταστάσεις. Οι γρίφοι εδώ είναι πιο καλοφτιαγμένοι και χρησιμοποιούν πολύ τα περιβάλλοντα, αλλά ως επί το πλείστον είναι και αρκετά απλοϊκοί χωρίς δυσκολία.

Η συνολική διάρκεια με όλες τις ιστορίες και τα κεφάλαια είναι γύρω στις 10 ώρες. Η διάρκεια αυτή όμως αυξάνεται κατακόρυφα αν θελήσετε να εμβαθύνετε παραπάνω στην κατανόηση της ιστορίας, καθώς υπάρχουν πολλαπλά φινάλε και πλήθος από μυστικά, κάποια εκ των οποίων απαιτούν να ξεκινήσετε από την αρχή. Υπάρχει ευτυχώς η δυνατότητα να επιλέξετε από το κεντρικό μενού όποιο κεφάλαιο θέλετε (αφού πρώτα το έχετε ξεκλειδώσει), βλέποντας έτσι άλλες πτυχές της ιστορίας ή παίρνοντας διαφορετικές αποφάσεις. Δυστυχώς μέσα στην γενικότερη χαοτική ασάφεια του παιχνιδιού, δεν γίνεται απόλυτα ξεκάθαρο τί πρέπει να κάνετε για να δείτε όλα τα πιθανά φινάλε, κάτι που μπορεί να σας εκνευρίσει παίζοντας ξανά και ξανά τα ίδια μέρη και ψάχνοντας για στοιχεία. Τέλος, ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στο DualSense, το οποίο λειτουργεί άψογα και με ωραίες αλληλεπιδράσεις με τους μηχανισμούς του παιχνιδιού. Μέσα από τις έξυπνες σκανδάλες νιώθετε το βάρος της πόρτας καθώς την ανοίγετε απεγνωσμένα προσπαθώντας να ξεφύγετε από τους δαίμονες, ενώ το φως στο χειριστήριο τρεμοπαίζει μαζί με τα φώτα των διαδρόμων κτλ.

Το μεγαλύτερο ατού του νέου Layers of Fear είναι ο ανανεωμένος οπτικός του τομέας. Με Unreal Engine 5 πλέον, το παιχνίδι είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών (ειδικά αν έχετε ασχοληθεί και με τους αρχικούς τίτλους θα αναγνωρίσετε πολλές σκηνές και τις τεράστιες αλλαγές τους). Σε συνδυασμό με την δημιουργία ατμοσφαιρικού τρόμου, συνθέτει ένα δυνατό ομοιογενές σύνολο που αλληλοσυμπληρώνεται. Υπάρχουν δύο επιλογές γραφικών: performance και quality, με το πρώτο να τρέχει σταθερά στα 60fps αλλά με εκπτώσεις στην ποιότητα εικόνας, και το δεύτερο να προσφέρει ray tracing, HDR στα 30fps. Αξίζει να διαλέξετε το quality γιατί το συνολικό κλειστοφοβικό στήσιμο του παιχνιδιού ενδείκνυται για την ωμή επίδειξη δύναμης της Unreal Engine 5. Παράθυρα που αντανακλούν το πενιχρό φως της νύχτας, κεριά με τρεμάμενη λάμψη που δυναμώνει και χάνεται από ξαφνικές ριπές ανέμου, βιβλία και αντικείμενα να πετάνε γύρω σας με τις σκιές τους να περικυκλώνουν το χώρο και πολλά άλλα παραδείγματα της ριζικής οπτικής ανανέωσης του παιχνιδιού προσφέρουν μια φρέσκια, καλογυαλισμένη εμπειρία.

Ο ήχος επίσης κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, συνοδεύοντας άψογα την ιστορία και το συνολικό «χτίσιμο» του παιχνιδιού. Η μουσική καλύπτει όπου χρειάζεται με αγωνιώδη τέμπο ή με θλιμμένες μελωδίες τις έντονες σκηνές κυνηγητού και τις δραματικές σκηνές, αλλά με μια διακριτική παρουσία που δεν φοβάται να αφήσει περισσότερο χώρο για την ανάδειξη των ηχητικών εφέ. Η χρήση των εφέ και το ιδανικό τους «κούμπωμα» πάνω στα γεγονότα επί της οθόνης, ανεβάζει πολύ το επίπεδο της εμπειρίας και του συνολικού τρόμου. Τριξίματα, άγνωστες πατημασιές στο βάθος ή από πάνω σας, βουητά από μύγες υποδηλώνοντας μια κοντινή σήψη, κλάματα, θρήνοι και κραυγές παντού γύρω σας, σας κρατάνε σε αναμμένα κάρβουνα. Συστήνω να παίξετε με καλά ακουστικά και να απολαύσετε πραγματικά τους ήχους του περιβάλλοντος γύρω σας, οι οποίοι λειτουργούν πολλές φορές και σαν οδηγός για το τί μέλλει γενέσθαι στην εξέλιξη του παιχνιδιού. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι άψογες, με αυτόν που παίζει την δαιμονική παρουσία να ξεχωρίζει και να κλέβει την παράσταση κάθε φορά που ακούγεται.

Το νέο Layers of Fear είναι ένα συγκεντρωτικό εορταστικό αφιέρωμα στους προκατόχους του, βασιζόμενο στην Unreal Engine 5 και σε αρκετές νέες προσθήκες. Σίγουρα δεν εφευρίσκει εκ νέου τον τροχό, αλλά είναι μια τίμια πρόσκληση προς τους απανταχού λάτρεις του τρόμου για να απολαύσουν την πληρέστερη έκδοση της σειράς Layers of Fear. Με κορυφαίο οπτικό τομέα, γνήσιες δόσεις τρόμου και αλληλένδετες ιστορίες με ένα σωρό μυστικά και πολλαπλά τέλη, αποτελεί εξαιρετική επιλογή, είτε έχετε παίξει τα προηγούμενα παιχνίδια, είτε όχι.

Νέες προσθήκες στο gameplayΈνα ολοκαίνουριο κεφάλαιοΠανέμορφα γραφικάΚορυφαίος ήχοςΙκανοποητική διάρκειαΠολλαπλά τέλη......αλλά με ασάφεια στο πώς ξεκλειδώνονταιΑρκετά κλισέΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS5, Xbox Series X/S, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:BlooberΕΚΔΟΣΗ:Bloober

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
fear, fear, το φως, εν λόγω, unreal engine, νέα, ψήγματα, queen, αφοσίωση, φως, dlc, διλήμματα, δραμα, unreal, engine, performance, εκπτωσεις, ray, hdr, xbox, series, κινηση στους δρομους, βιβλια, τελος του κοσμου, εξτρα, ξανα, βιντεο, γριφοι, ηχος, μουσικη, παιχνιδια, τρομακτικο, φως, dlc, hdr, queen, αγχος, ακουστικα, αξιζει, ασυλο, αφηγηση, αφοσίωση, γεγονοτα, γεγονος, γεφυρα, γινει, γινεται, δαιμονες, δευτερο, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, διλήμματα, εφε, υπαρχει, εκμεταλλευση, εμμονη, εμπνευση, ενεργεια, εν λόγω, εμφάνιση, εξελιξη, ζωη, ζωγραφου, ζοφερη, ιδεα, ιδεες, ιδια, ειδος, ηλικια, υποθεση, ισχυει, κερια, κεφαλαιο, κινηση, λαθη, λαμψη, λεπτομερειες, λογο, ματια, μυγες, μοιρα, μικρο, μνεια, μορφη, μπορειτε, μυστικα, παντα, οδηγος, οθονη, οπτικα, πινακες, ποιοτητα, πρωταγωνιστες, σιγουρα, σειρα, σηψη, σκηνες, συνταγη, το φως, φορα, ψήγματα, ωρες, engine, φακος, χωρα, ιδανικο, ιδιαιτερα, παιχνιδι, πληροφοριες, ray, series, σωρο, unreal engine, unreal, performance
Τυχαία Θέματα