Late Shift Review

Η ελβετική CtrlMovie σε συνεργασία με τη Wales Interactive μας φέρνουν ένα cinematic FMV (full motion video) παιχνίδι, το σενάριο του οποίου υπογράφει ο Michael Robert Johnson, γνωστός για τη δουλειά του στις ταινίες Sherlock Holmes (2009) και Pompeii (2014). Το Late Shift όμως δεν είναι ούτε ταινία, αλλά ούτε... παιχνίδι. Πρόκειται για μια διαδραστική ταινία, με μοναδικό gameplay την επιλογή

αντίδρασης του πρωταγωνιστή.

Ο Matt είναι ένας νεαρός φοιτητής μαθηματικών στο Λονδίνο, που τα βράδια εργάζεται σε πάρκινγκ για να τα βγάλει πέρα. Όταν, ξαφνικά, βρίσκεται μπλεγμένος σε ληστεία οίκου δημοπρασίας χωρίς να το θέλει, όχι μόνο αναγκάζεται να αποδείξει την αθωότητά του, αλλά και να βγει από την περιπέτεια σώος και αβλαβής. Η πλοκή εξελίσσεται ομαλά και κρατάει το ενδιαφέρον, παρόλο που δεν λείπουν οι υπερβολές και οι διάλογοι που ευνοούν τον πρωταγωνιστή.

Σπρέι πιπεριού vs πιστόλι, 1-0.

Εσείς παρακολουθείτε αλλά και συμμετέχετε στις επιλογές που κάνει ο Matt τη βραδιά της ληστείας, επιλέγοντας το αντίστοιχο κουτί που εμφανίζεται στην οθόνη μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Θα δώσετε τα κλειδιά του αυτοκινήτου σε κάποιον που δεν πρέπει ή όχι; Θα σταματήσετε κάποιον άλλο από το να εφαρμόσει το σχέδιό του ή θα τον αφήσετε να συνεχίσει; Ανάλογα με την επιλογή σας αλλάζει και το βίντεο που βλέπετε στη συνέχεια και σε πολλές περιπτώσεις η επιλογή αυτή επηρεάζει το φινάλε του παιχνιδιού. Μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες, καλείστε να διαλέξετε μέσα από 180 επιλογές και να φτάσετε σε ένα από τα επτά διαφορετικά φινάλε, με το καθένα να διαφέρει εντελώς από το άλλο. Σε αντίθεση με τις διαδραστικές ιστορίες της Telltale, πολλές επιλογές έχουν καθοριστική έχουν σημασία, όμως από την άλλη πλευρά, δεν ενημερώνεστε ποτέ για το ποιες από αυτές σας οδηγούν σε άλλο δρόμο ή απλά σε ένα διαφορετικό βίντεο που δεν επηρεάζει την εξέλιξη. Επίσης, αν δεν προλάβετε να κάνετε την επιλογή που θέλετε μέσα στον ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο, τότε το παιχνίδι λαμβάνει την προκαθορισμένη επιλογή ως συνέχεια κι έτσι η εξέλιξη της... ταινίας δεν σταματάει ποτέ. Αυτό σημαίνει πως η ιστορία μπορεί να φτάσει στο τέλος της χωρίς να χρειαστεί να πατήσετε ούτε ένα κουμπί.

Δυστυχώς, το παιχνίδι δεν χωρίζεται σε κεφάλαια και δεν σας δίνει τη δυνατότητα προσπέλασης βίντεο ή fast forward, οπότε αν θέλετε να δείτε τα αποτελέσματα των διαφορετικών επιλογών πρέπει να ξαναρχίσετε από την πρώτη σκηνή και να φτάσετε μέχρι το τέλος. Εκτός αυτού, δεν μπορείτε να ξαναδείτε τα φινάλε ξεχωριστά, παρά μόνο το πόσα έχετε “ξεκλειδώσει”. Όσο για την αξία επανάληψης, είναι παρόμοια με εκείνη ταινίας διάρκειας περίπου μιάμιση ώρας, που βλέπετε επτά φορές από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς δυνατότητα fast forward και χωρίς επιλογή σκηνής.

Η παρανομία έχει και τα τυχερά της.

Γυρισμένο στο Λονδίνο σε full HD, η παραγωγή του Late Shift κόστισε 1,5 εκατομμύρια δολάρια. Αν και πολλά παιχνίδια FMV περιλαμβάνουν γρίφους, αντικείμενα και εξερεύνηση στο περιβάλλον (Συνωμοσίες, Tex Murphy, Phantasmagoria), το συγκεκριμένο περιορίζεται αποκλειστικά στην επιλογή ανάμεσα σε δύο-τρία κουτιά στην οθόνη. Η ποιότητα παραγωγής είναι υψηλή, πλησιάζοντας εκείνη ταινίας, κάνοντάς το να διαφέρει από τα περισσότερα FMV, με τη σκηνοθεσία και την ηθοποιία να κυμαίνονται στα ίδια υψηλά επίπεδα. Οπτικοακουστικά δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μια αξιοπρεπή ταινία.

Περισσότερο ταινία παρά παιχνίδι, το Late Shift προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία σε κόστος χαμηλότερο από εκείνο ενοικίασης ταινίας Blu-ray. Οι επιλογές που κάνετε μετρούν πραγματικά και επηρεάζουν τη ζωή του πρωταγωνιστή με τρόπο που θα ζήλευε η Telltale. Αν σας αρέσουν τα FMV, οι τίτλοι όπου οι επιλογές σας μετρούν και οι ταινίες με ληστείες, τότε δώστε του μια ευκαιρία. Απλά, να είστε προετοιμασμένοι για ελάχιστο gaming και πολύ... ποπ κόρν.

Οι επιλογές μετράνε (πραγματικά)Επτά διαφορετικά φινάλεΚαθηλωτική πλοκήΥψηλή ποιότητα παραγωγήςΚαθόλου gaming, μόνο επιλογέςΣύντομοΔεν χωρίζεται σε κεφάλαιαΔεν μπορείτε να ξαναδείτε τα φινάλεΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:CtrlMovieΕΚΔΟΣΗ:Wales InteractiveΕΙΔΟΣ:FMV adventureΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.walesinteractive.com/lateshiftHM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:19/4/2017PEGI:18

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα