Kingdom Hearts Melody of Memory review

Είναι πλέον άσκοπο να μιλάμε για το πόσο μεγάλη και μπερδεμένη σειρά είναι το Kingdom Hearts. Μόλις τρία κύρια παιχνίδια και άπειρα spin-offs και prequels, προσπαθούν να πουν μια ιστορία που μέχρι τώρα βγάζει πολύ λίγο νόημα. Οπότε μια υπενθύμιση για το τί έχει συμβεί μέχρι τώρα ίσως να είναι σημαντικό αν όχι απαραίτητο.

Αυτό κάνει το Melody of Memory, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα παιχνίδι ρυθμού. Χειρίζεστε το τρίο των πρωταγωνιστών, δηλαδή τους Sora, Goofy και Donald, ενώ τρέχουν πάνω σε ένα πεντάγραμμο και ξυλοφορτώνουν heartless στον ρυθμό της μουσικής. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι πως

η Kairi έχει αναλάβει την διήγηση, κάτι που κατά την διάρκεια του παιχνιδιού αποκαλύπτει κομμάτια από την ιστορία της όπως. Επίσης στο τέλος του παιχνιδιού παίρνετε μια ιδέα για το πού θα διαδραματίζεται το επόμενο Kingdom Hearts. Αλλά για να απομακρυνθούμε από τον κίνδυνο να σας χαλάσω τα περιεχόμενα του παιχνιδιού, απλά θα πω ότι είναι μια καλή υπενθύμιση των προηγούμενων γεγονότων, με επίκεντρο την μουσική. Δεν είναι καν η πιο ενδελεχής ανασκόπηση, αφού η Kairi λέει τα βασικά γεγονότα, αλλά αρκετά για να αναπολήσετε τα παλιά. Αν περιμένετε καινούρια στοιχεία, θα απογοητευτείτε οικτρά, αφού για να δείτε κάτι καινούριο πρέπει να φτάσετε στο τέλος του παιχνιδιού.

Στο gameplay λοιπόν τα πράγματα είναι αρκετά απλά. Έχετε τρεις χαρακτήρες, συνήθως το πρωταγωνιστικό τρίο όπως προαναφέρθηκε. Όμως συχνά το party αλλάζει με ήρωες από συγκεκριμένους κόσμους όπως η Ariel ή ο Ηρακλής να αντικαθιστούν κάποιον. Οι χαρακτήρες τρέχουν πάνω σε ένα πεντάγραμμο που στροβιλίζεται μέσα στους κόσμους που επισκέπτεστε. Στο πεντράγραμμο αυτό εμφανίζονται heartless και αντικείμενα. Όσοι έρχονται κοντά σε εσάς και είναι έτοιμοι να επιτεθούν εμφανίζουν ένα στόχαστρο σαν εκείνο που είχε το πρώτο Kingdom Hearts όταν κάνετε lock-on κάποιον εχθρό, αλλά εμφανίζεται και ένας εξωτερικός κύκλος που μόλις γίνει ένα με το στόχαστρο, τότε πρέπει να πατήσετε το ανάλογο κουμπί. Υπάρχουν τρία βασικά κουμπιά επίθεσης. Αν υπάρχει ένας εχθρός μπροστά σας, τότε όποιο από αυτά αν πατήσετε ο χαρακτήρας που είναι πιο κοντά επιτίθεται. Αν υπάρχουν δύο, τότε πρέπει να πατήσετε δύο ταυτόχρονα, ενώ όταν εμφανίζονται τρεις πατάτε και τα τρία ταυτόχρονα και έχετε και ένα ωραίο animation που σας δείχνει ότι το πετύχατε. Μπορείτε επίσης να σπάτε ability crystals που έρχονται συνήθως λίγο πριν εμφανιστούν μεγάλοι εχθροί ώστε ο Sora να εξαπολύσει μαγικά και ειδικές επιθέσεις, και να κάνετε άλματα. Μπορείτε να αποφύγετε επιθέσεις από μερικούς εχθρούς, να πηδήξετε και να τους χτυπήσετε όταν δείτε τις ανάλογες ενδείξεις. Τέλος, όταν δείτε μια ομάδα από νότες να αιωρούνται πάνω από το πεντάγραμμο, κάνετε τον Sora να αιωρηθεί για να τις μαζέψετε. Ίσως φαίνεται περίπλοκο, αλλά αυτοί οι μηχανισμοί είναι στην πραγματικότητα αρκετά απλοί. Οι οπτικές ενδείξεις βοηθάνε πάρα πολύ στο το τί πρέπει να κάνετε και πότε.

Όταν ο Donald απλά το χάνει γιατί είναι ο Donald.

Παίζοντας τις πίστες παίρνετε αστέρια και experience points αλλά και αντικείμενα. Το synthesis system επανέρχεται και σας επιτρέπει να φτιάχνετε αντικείμενα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο παιχνίδι όπως potions όταν δεν τα καταφέρνετε στις πίστες. Επίσης άλλοι χαρακτήρες όπως η Kairi, ο Riku, o Mickey, η Aqua και ο Roxas, εμφανίζονται για να κάνετε διαφορετικά party που ονομάζονται teams, σε τριάδες και ξεκλειδώνονται σταδιακά. Το πρόβλημα είναι ότι τίποτε από αυτά δεν έχει πραγματικό αντίκτυπο στο παιχνίδι. Μερικά αντικείμενα σας σώζουν όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, αλλά όταν αρχίζετε να συνηθίζετε τον τρόπο που οι πίστες λειτουργούν δεν έχετε μεγάλη ανάγκη από αυτά. Εξάλλου μερικά από τα αστέρια που μαζεύετε ολοκληρώνοντας τις πίστες, τα οποία ξεκλειδώνουν τις επόμενες πίστες, απαιτούν να μην χρησιμοποιήσετε κανένα αντικείμενο. Ταυτόχρονα οι διάφοροι χαρακτήρες και το leveling έχουν αμελητέο αντίκτυπο στις πίστες. Παρόλα αυτά, δεν είναι απαραίτητα αχρείαστα, αφού αν αποφασίσετε να “ξεψαχνίσετε” το παιχνίδι, θα βρείτε μπόλικα ενδιαφέροντα μικρά πράγματα κρυμμένα στους διαφόρους μηχανισμούς.

Το βασικό campaign λέγεται World Tour. Υπάρχει ένα overworld που είναι γραμμικό αν και υπάρχουν και μερικές προαιρετικές πίστες. Γενικότερα δεν έχετε να επιλέξετε παραπάνω από δύο μονοπάτια. Ο κάθε πίστα-μουσικό κομμάτι έχει τρεις δυσκολίες για να επιλέξετε και φυσικά παίρνετε και την ανάλογη ανταμοιβή βγάζοντάς τη σε μεγαλύτερη δυσκολία. Έπειτα υπάρχουν τα boss που αλλάζουν λίγο τη φόρμουλα αλλά χρησιμοποιούν περίπου την ίδια λογική με τις πίστες. Οι χαρακτήρες δεν τρέχουν πάνω στο πεντάγραμμο. Αντ’ αυτού, η μάχη θυμίζει περισσότερο τις μάχες των αρχικών Kingdom Hearts, αλλά εσείς παρακολουθείτε νότες που έρχονται σε ένα πεντάγραμμο, χρησιμοποιείτε τα ίδια κουμπιά που χρησιμοποιείτε και στις υπόλοιπες πίστες, απλά κάποιες φορές μαζί με τα πλήκτρα πρέπει να χρησιμοποιήσετε και τον μοχλό. Τέλος, υπάρχουν επιλογή να παίξετε όποια πίστα θέλετε, το Museum όπου μπορείτε να δείτε διάφορα memorabilia από παιχνίδια Kingdom Hearts και το Story Theatre στο οποίο μπορείτε να δείτε τα cutscenes.

Τα boss fights έχουν αρκετό ενδιαφέρον, ειδικά στις μεγαλύτερες δυσκολίες.

Το Melody of Memory, ως παιχνίδι ρυθμού, δεν έχει κάποιο τρομερό τεχνικό τομέα. Παρόλα αυτά τα Kingdom Hearts πάντα ήταν πανέμορφα και το συγκεκριμένο δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα φανταχτερά χρώματα των τίλων του PS2 είναι εδώ, τα όμορφα σκηνικά στα οποία περνάτε παίζοντας πάνω στο πεντάγραμμο, ακόμα και τα cutscenes που παίζουν ανάμεσα στις πίστες που προέρχονται κατευθείαν από τα αρχικά παιχνίδια, εμφανίζονται πιο ωραία από ποτέ. Αυτό που κλέβει την παράσταση είναι ο ήχος βέβαια. Η σειρά Kingdom Hearts έχει πληθώρα από αξέχαστων μουσικών κομματιών, από τα τραγούδια όπως το Simple and Clean και το My Sanctuary, μέχρι το αιθέριο Dearly Beloved, το End of The World και το jazzy θέμα του Traverse Town. Βάλτε μέσα και μια καλή δόση από την τεράστια μουσική κληρονομία των ταινιών κινουμένων σχεδίων της Disney και έχετε μια τρομερά μεγάλη συλλογή μουσικής από τη σειρά. Ο ήχος παίζει τεράστιο ρόλο και στην ανάδραση προς τον παίκτη. Τα εφέ όταν πετυχαίνετε τις νότες σωστά κάνουν τον ίδιο ήχο που έκανε την εμπειρία του να ξυλοφορτώνετε heartless τόσο ευχάριστη. Ακόμα και όταν πετυχαίνετε κάποιο ability crystal η ειδική κίνηση που ακολουθεί είναι πάνω στον ρυθμό της μουσικής. Όταν κάποιος εχθρός καταφέρνει πλήγμα στην ομάδα σας, το ξέρετε μόνο και μόνο από αυτό που ακούτε.

Το Kingdom Hearts: Melody of Memory είναι ένα ωραίο ταξίδι στον μαγικό κόσμο της σειράς Kingdom Hearts, η οποία ναι μεν σεναριακά είναι ακατανόητη και μπερδεμένη, αλλά ταυτόχρονα είναι γοητευτική, πολύχρωμη και πάρα πολύ όμορφη. Όμως το παιχνίδι απευθύνεται αποκλειστικά στους λάτρεις των Kingdom Hearts. Δεν αποτελεί μια νέα περιπέτεια, ούτε έχει φτιαχτεί για να προσελκύσει νέο κόσμο. Ο σκοπός του είναι να θυμίσει στους ήδη φανατικούς γιατί αγαπάνε τη σειρά και αυτό το καταφέρνει.

Ωραίες επιλογές μουσικήςΠολύχρωμα και όμορφα γραφικάΜπόλικο περιεχόμενοΕίναι μια ανακεφαλαίωση της σειράς Kingdom Hearts......αλλα τίποτα παραπάνω, με μόνο λίγα ψήγματα ιστορίας στο τέλοςΤο σύστημα synthesis και το leveling δεν έχουν κανένα αντίκτυποΑποκλειστικά και μόνο για τους φανΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, SwitchΑΝΑΠΤΥΞΗ:Square EnixΕΚΔΟΣΗ:Square EnixΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα