It Takes Two review

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πολύπλοκες. Για να πετύχουν χρειάζεται σεβασμός, υπομονή, επικοινωνία, συνεργασία και χρόνος από όλα τα μέρη. Όταν μάλιστα έχουμε να κάνουμε με ζευγάρια, τότε όλα αυτά -και περισσότερα- πρέπει να υπάρχουν σε καθημερινή βάση. Δυστυχώς, ακόμη και στη χώρα μας, κάθε χρόνο χιλιάδες ζευγάρια οδηγούνται σε διαζύγιο. Εξάλλου, όπως λένε, η κύρια αιτία διαζυγίου είναι o…γάμος (και οι διαφωνίες για τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού). Αυτό είναι και το κεντρικό θέμα του It Takes Two: ένα ζευγάρι με παιδί, λίγο πριν το διαζύγιο, αναγκάζεται να σώσει το γάμο του ενάντια στη

θέλησή του. Θα καταφέρει λίγη μαγεία να τους φέρει ξανά κοντά ή ο χωρισμός τους είναι θέμα χρόνου; Για να μάθετε τί θα συμβεί πρέπει να περάσετε πάνω από 10 ώρες παίζοντας με έναν συμπαίκτη, είτε από κοντά, είτε online, και να συνεργαστείτε μέχρι το τέλος. Όπως ακριβώς και το ζευγάρι του παιχνιδιού.

Μετά από αρκετά χρόνια γάμου, η σχέση του Cody και της May έφτασε σε τέλμα. Πράγματα που παλιά τους έφερναν κοντά, πλέον τους δίνουν στα νεύρα και το διαζύγιο είναι κοντά. Όταν η μικρή τους κόρη, Rose, το μαθαίνει, παίρνει δύο κούκλες που αναπαριστούν τους γονείς της και προσπαθεί να τους κάνει μάγια χρησιμοποιώντας το «βιβλίο της αγάπης» ώστε να παραμείνουν μαζί. Τελικά, χωρίς να το γνωρίζει η ίδια, τα μάγια πιάνουν και το βιβλίο ζωντανεύει, με τους γονείς της να έχουν μεταμορφωθεί στις δύο κούκλες που χρησιμοποίησε προηγουμένως (κάτι σαν την ταινία Honey, I Shrunk the Kids του 1989). Μετά το αρχικό σοκ, η May και ο Cody αντιλαμβάνονται πως ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν τόσο στην κανονική τους μορφή όσο και στην ίδια τη Rose, είναι να δουλέψουν μαζί, όσο κι αν δεν το θέλουν.

Ξεκινάτε επιλέγοντας μεταξύ local ή online co-op. Αν δεν έχετε συμπαίκτη μαζί σας, το friend’s epass έρχεται για να σας δώσει τη δυνατότητα να παίξετε με κάποιον φίλο εξ αποστάσεως στην ίδια πλατφόρμα, χωρίς εκείνος να χρειάζεται να πληρώσει για το παιχνίδι. Στη συνέχεια επιλέγετε πρωταγωνιστή μεταξύ του Cody και της May, ο οθόνη χωρίζεται κάθετα στην μέση και ξεκινάτε. Ο καθένας τους αποκτά διαφορετικά όπλα και ικανότητες καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Εκεί που ο ένας περπατάει στο ταβάνι, ο άλλος μπορεί να γίνει 10 φορές μεγαλύτερος ή μικρότερος και να βοηθήσει τον άλλο να φτάσει σε δύσκολα σημεία. Όταν ο ένας οδηγεί ένα βαρέλι-βάρκα ο άλλος πυροβολεί για να ανοίξει τον μπλοκαρισμένο δρόμο. Ο ένας κρατάει το σφυρί και ο άλλος τις πρόκες, και πάρα πολλά άλλα ακόμα, αφού προκύπτουν νέες ικανότητες σε κάθε πίστα με τις προηγούμενες να αναιρούνται. Αυτό όχι μόνο καθιστά τον κάθε παίκτη μοναδικό αλλά δίνει και κίνητρο για να παίξετε από την αρχή άλλη μια φορά, αλλά με διαφορετικό ήρωα.

Και κάπως έτσι εξαφανίστηκαν οι σφήκες.

Οι κινήσεις που χρειάζεστε είναι τα βασικά: τρέξιμο, σκύψιμο, άλμα, καθώς και ορισμένες που προκύπτουν στην πορεία ανάλογα με το επίπεδο. Κάποιες λεπτομέρειες του χειρισμού, ακόμα και η διάσταση, αλλάζουν από πίστα σε πίστα, πολλές φορές ακόμα και μέσα στην ίδια την πίστα. Για αυτό τον λόγο, κάποια επίπεδα είναι πιο δύσκολα από όλα, αφού πότε είστε πιλότοι (με όχημα ένα εσώρουχο με καρδούλες), πότε χοροπηδάτε επάνω σε τεράστιες τσούχτρες και πότε τρέχετε προς την επόμενη έξοδο. Αν στην πορεία σκοτωθείτε και οι δύο παίκτες ταυτόχρονα (αν χάσετε την ισορροπία σας και πέσετε στο κενό ή αν σας πατήσει κατά λάθος ο συμπαίκτης σας με μια γιγαντιαία φούσκα), τότε επιστρέφετε στο πιο πρόσφατο checkpoint που ποτέ δεν είναι μακριά. Αν, όμως, σκοτωθεί μόνο ένας από σας, τότε το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να κάνει respawn. Με αυτόν τον τρόπο το παιχνίδι δεν γίνεται ποτέ εκνευριστικό, δεν χάνετε την πρόοδό σας ακόμα κι αν σκοτωθείτε και οι δύο, και πολύ σπάνια καλείστε να επαναλάβετε το ίδιο σημείο πολλές φορές. Κάποια σημεία είναι αρκετά δύσκολα για αρχάριους παίκτες, όμως σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείτε να “κλέψετε” και να αλλάξετε χειριστήριο ώστε να αναλάβει τα δύσκολα ο πιο έμπειρος από τους δύο.

Το παιχνίδι δεν έχει μόνο platforming μέρη, όπου τρέχετε, σκύβετε ή πηδάτε από το ένα σημείο στο άλλο, αλλά διαθέτει και γρίφους. Οι πόρτες δεν ανοίγουν πάντα με τη βία, αλλά απαιτούν σκέψη, συνεργασία, συγχρονισμό ή έστω δοκιμές μέχρι να καταλάβετε τί συμβαίνει. Πρέπει να πέσετε επάνω σε κουμπιά ταυτόχρονα, να κρεμαστείτε μαζί από σκοινιά ή να βοηθήσει ο ένας τον άλλο να φτάσει σε δύσκολα σημεία. Φανταστείτε τί γίνεται όταν ένας από τους δύο αποτυγχάνει συχνά, όταν ένας προπορεύεται συνέχεια, ή όταν αρχίζουν τα πειράγματα εντός και εκτός παιχνιδιού. Το σαλόνι γεμίζει γέλια.

Διπλό.

Δεν αρκεί απλά να παίζετε παράλληλα, ο ένας δίπλα στην οθόνη του άλλου, αλλά η συνεργασία και η καλή επικοινωνία είναι απαραίτητα. Σε κάποια σημεία σας δίνονται διαφορετικά εργαλεία που μόνα τους δεν κάνουν τίποτα (πχ σφυρί και πρόκες), όμως μαζί βγάζουν όλη την πίστα. Αν ο ένας βιαστεί ή αν ο άλλος αφαιρεθεί ενώ πρέπει να προσέχει, τότε το δίδυμο αργεί να φτάσει στο τέλος του επιπέδου. Εδώ βρίσκεται το καλύτερο σημείο του παιχνιδιού: το πόσο καλά πρέπει να επικοινωνείτε με τον συμπαίκτη σας για να προχωρήσετε. Αν, δηλαδή, ο ένας από τους δύο εκνευρίζεται εύκολα ή τα παρατάει μόλις δει τα σκούρα τότε ξεχάστε το παιχνίδι, ή τουλάχιστον τον συγκεκριμένο συμπαίκτη. Από την άλλη, αν περνάτε εξίσου καλά στα εύκολα και στα δύσκολα, τότε θα απολαύσετε το παιχνίδι μαζί όσο κανένα άλλο. Δύσκολο να ξαναζήσετε εμπειρία όπου είστε και οι δύο εναντίον μιας ηλεκτρικής σκούπας και φωνάζετε μαζί στους κακούς που ξεπετάγονται στην οθόνη (ακόμα και αν παίζετε μαζί ποδοσφαιράκι, το παιχνίδι δεν συγκρίνεται). Μάλιστα, για περισσότερα... πειράγματα, υπάρχουν και διάσπαρτα mini-games όπου παίζετε αντίπαλοι (πχ σε στιλ pocket tanks), χωρίς να επηρεάζεται η εξέλιξη του παιχνιδιού, απλά και μόνο για διασκέδαση.

Ο κόσμος του It Takes Two συνδυάζει τον ρεαλισμό του δικού μας κόσμου με έναν φανταστικό, βγαλμένο από παραμύθια. Η παλιά ηλεκτρική σκούπα έρχεται να σας τιμωρήσει για το ότι την ξεχάσατε και σκοπεύετε να την αντικαταστήσετε με ένα τελευταίο μοντέλο, το βιβλίο της αγάπης (ονόματι Dr. Hakim) έχει βάλει στόχο να φέρει το ζευγάρι ξανά κοντά, και οι σφήκες του δέντρου στον κήπο σας είναι ακόμη πιο τρομακτικές όταν τις βλέπετε από κοντά όταν είναι πιο μεγάλες από εσάς. Τα καρτουνίστικα γραφικά ταιριάζουν με το νόημα του παιχνιδιού, που θέλει να περάσει ένα σοβαρό θέμα μέσα από αστείες ή υπερβολικές στιγμές. Οι πίστες, πότε σκοτεινές μέσα σε δαιδαλώδη τούνελ και πότε πολύχρωμες ή μεταφέροντάς σας στα άστρα, προσφέρουν μια ποικιλία που σας κάνει μονίμως να αναρωτιέστε για το τί έρχεται μετά. Όσο για τους πρωταγωνιστές, οι δύο κούκλες είναι τόσο αξιολάτρευτες όσο και αστείες, με το animation να είναι ομαλό είτε τρέχετε και πετάτε είτε περπατάτε στο ταβάνι. Όσον αφορά τα bugs, το παιχνίδι μου “κόλλησε” μια φορά, με τη May να στριφογυρίζει για πάντα σε ένα σκοινί χωρίς να μπορεί να το αφήσει από τα χέρια της. Αν σας συμβεί αυτό, απλά φορτώστε το τελευταίο checkpoint και συνεχίστε κανονικά.

Ταξί για μακρινές αποστάσεις.

Η ευχάριστη και παιχνιδιάρικη μουσική ταιριάζει με το κλίμα του παιχνιδιού, συνοδεύοντάς σας στην περιπέτεια. Οι φωνές όλων των ηρώων ανταποκρίνονται σε εκείνες των ηρώων τους, με τους ηθοποιούς να έχουν κάνει καλή δουλειά. Όταν ο Cody και η May αρχίζουν τα “δικά τους”, γκρινιάζοντας ή πειράζοντας ο ένας τον άλλο, μοιάζουν με πραγματικό ζευγάρι που διαφωνούν για ασήμαντους λόγους, δίνοντάς μας την ευκαιρία να γίνουμε εξωτερικοί παρατηρητές στιγμών που ίσως μας αφορούν άμεσα. Τα ηχητικά εφέ κυμαίνονται στα αναμενόμενα ικανοποιητικά επίπεδα, με ορισμένους ήχους να υπερβάλουν, όπως ο σχετικά εκνευριστικός ήχος του σφυριού που χτυπάει σε σίδερο, όμως τα επίπεδα κυλούν χωρίς να το καταλάβετε.

Με διάρκεια 10+ ώρες, το It Takes Two είναι μια ευχάριστη περιπέτεια για δύο, που πρέπει να ζήσετε αν έχετε παρέα στο σπίτι, είτε είναι gamer είτε όχι. Πρόκειται για μια εμπειρία που μπορείτε να απολαύσετε με έναν φίλο, έναν συγγενή ή τον σύντροφό σας, και αξίζει να φτάσετε μέχρι το τέλος.

Ψυχαγωγία και γέλιο για δύοΠολλές πίστεςGameplay με ποικιλίαReplayabilityOnline co-op δωρεάν για τον δεύτερο παίκτηΚάποιες δύσκολες πίστεςΤο θέμα του διαζυγίου ενδέχεται να δυσαρεστήσει ορισμένουςΔεν υπάρχει cross-playΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, PS5, Xbox Series X, Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:HazelightΕΚΔΟΣΗ:EA

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα