God Mode Review

12:43 3/7/2013 - Πηγή: Game 2.0

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι τα σύγχρονα video games δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις κινηματογραφικές cutscenes, στη δομή του σεναρίου (ακόμη κι αν πολλά δεν ξεφεύγουν από τα κλισέ), ακόμη και στην αλληλεπίδρασή τους με τον συναισθηματισμό του παίκτη (όπως έκανε πρόσφατα με επιτυχία το The Last of Us ή παλιότερα το Ico). To God Mode, το νέο third-person shooter της Old School

Games και της Saber Interactive (γνωστή για το Timeshift που βγήκε πριν έξι χρόνια), προσπερνά τις τάσεις της εποχής και να επικεντρώνεται σε old-school, ανεγκέφαλες δόσεις δράσης για σκληροπυρηνικούς οπαδούς του είδους.

Σενάριο στο God Mode επί της ουσίας δεν υπάρχει. Το παιχνίδι σας μεταφέρει στον Άδη, όπου αντιμετωπίζετε στρατιές δαιμόνων και πρέπει να επιζήσετε στις δοκιμασίες (ή tests of faith όπως αποκαλούνται χαρακτηριστικά). Το κάθε test of faith δεν είναι άλλο από το ξεκοίλιασμα όλων των δαιμόνων, μέχρι να σας εμφανιστεί η πύλη μεταφοράς και να μεταφερθείτε σε διαφορετικό σημείο της αρένας. Εν ολίγοις, μπαίνετε σε μία από τις πέντε αρένες που υπάρχουν στο παιχνίδι, είτε μόνοι σας, είτε μαζί με έως και τρεις ακόμη συμπαίκτες και πυροβολάτε ότι κινείται. Ολοκληρώνοντας τα tests of faith κάθε αρένας, βρίσκεστε σε μία αίθουσα μαζί με τους μέχρι πρότινος συμπαίκτες σας και προσπαθείτε να μαζέψετε όσο περισσότερο χρυσάφι μπορείτε, είτε τρέχοντας να προλάβετε να το αποκτήσετε πρώτοι, είτε σκοτώνοντας τους υπόλοιπους παίκτες για να έχετε ένα αβαντάζ 5-6 δευτερολέπτων μέχρι να ξαναεμφανιστούν. Το χρυσάφι, αλλά και τα XP points που κερδίζετε σκοτώνοντας τους δαίμονες του κάτω κόσμου, τα χρησιμοποιείτε για να αποκτήσετε καλύτερα όπλα και εξαρτήματα, εφόσον τα έχετε ξεκλειδώσει έχοντας το απαιτούμενο level.

Όπως είναι εύκολα κατανοητό, το God Mode είναι ένα παιχνίδι βασισμένο στο co-op και στο διασκεδαστικό και γεμάτο δράση ανέμελο gameplay. Τα κακά νέα είναι ότι παρά τα έξυπνα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού, την εθιστική δράση και τον σχετικά ελκυστικό οπτικό τομέα, το God Mode ενδέχεται να μην ικανοποιήσει ούτε τους παίκτες που θα του συγχωρήσουν τον ρηχό χαρακτήρα του. Πάμε να αναλύσουμε παρακάτω γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η δράση στο God Mode είναι ασταμάτητη, αλλά επαναλαμβανόμενη

Πριν μπείτε σε κάποια από τις αρένες, το παιχνίδι σας επιτρέπει να παραμετροποιήσετε τόσο τον ήρωά σας όσο και τη δυσκολία με μια σειρά από έξυπνες επιλογές. Όσον αφορά την εμφάνιση του χαρακτήρα σας, από την πρώτη στιγμή μπορείτε να διαλέξετε από μία σειρά από πρωτότυπα πρόσωπα (τα υπόλοιπα ξεκλειδώνονται στην πορεία με χρήματα που μαζεύετε στις αρένες) και εξοπλισμό. Όσον αφορά το επίπεδο δυσκολίας, πέρα από τις τρεις κλίμακες που υπάρχουν, μπορείτε να το ρυθμίσετε και μέσω μίας σειράς επιλογών (oaths όπως αναφέρονται στο παιχνίδι) που σας μειώνουν καίριες ικανότητας, αλλά σας αυξάνουν τα χρήματα και τα XP που κερδίζετε σε κάθε αρένα. Έτσι μπορείτε για παράδειγμα να μην έχετε καθόλου armor με ανταμοιβή περισσότερα XP points και χρήματα μέσα στις αρένες. Αυτό δίνει την δυνατότητα στο ικανό παίκτη που μπορεί να επιβιώσει χωρίς κάποιες από τις ικανότητες που του παρέχει το παιχνίδι, να ανέβει πολύ πιο γρήγορα level και να κερδίσει γρήγορα χρήματα για να εφοδιαστεί με καλύτερα όπλα και εξολισμό.

Μπαίνοντας στην αρένα κι έχοντας κάνει τις επιλογές σας, αντικρίζετε ελκυστικά γραφικά και μία σειρά από δαίμονες άρτια σχεδιασμένους. Στο test of faith κάθε αρένας, προστίθεται κι ένα έξτρα custom event που μπορεί να φέρει την ανατροπή, αφού μπορεί να ωφελήσει είτε εσάς, είτε τους δαίμονες. Για παράδειγμα μπορεί να «ανακοινωθεί» ότι έχετε άπειρα πυρομαχικά, αλλά αντίστοιχα, μπορεί να προστεθεί ομίχλη στην αρένα και να μην μπορείτε να δείτε τους δαίμονες από μεγάλη απόσταση! Ο ρυθμός του παιχνιδιού είναι γρήγορος και κάπου εδώ εμφανίζονται και τα πρώτα προβλήματα.

Η παραμετροποίηση του χαρακτήρα σας, είναι από τα πρώτα πράγματα με τα οποία θα ασχοληθείτε.

Η τεχνητή νοημοσύνη των εχθρών είναι ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα δεκάδες δαίμονες να σας ακολουθούν, αλλά ποτέ να μην κάνουν προσπάθεια να σας περικυκλώσουν. Το αποτέλεσμα είναι ότι με μία πανομοιότυπη τακτική, μπορείτε να τα βγάλετε πέρα σε όλες τις αρένες του παιχνιδιού. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να τρέχετε, να μαζεύετε τα power-ups που σας δίνουν ενέργεια ή armor και από απόσταση να εξολοθρεύετε τους δαίμονες. Όταν σας φτάσουν, τρέχετε, μαζεύετε κι άλλα power-ups και ούτω καθεξής. Με αυτό το τρόπο και σε συνδυασμό με τις μόλις πέντε αρένες, το παιχνίδι γίνεται αυτομάτως τόσο επαναλαμβανόμενο που δύσκολα θα θέλετε να συνεχίσετε να παίζετε.

Συνεχίζοντας με τα προβλήματα, τα πρώτα όπλα που ξεκλειδώνετε μέχρι να φτάσετε το level 6, είναι δυσλειτουργικά, οπότε για πολλές ώρες είστε αναγκασμένοι να χρησιμοποιείτε το αρχικό όπλο που σας δίνεται. Πολύ άστοχη, σε σημείο εκνευρισμού, είναι και η φωνή που ακούγεται στο κεντρικό μενού και περιγράφει τη δράση στις αρένες. Είναι πιθανό οι δημιουργοί του παιχνιδιού, στην προσπάθεια τους να προσθέσουν έναν τόνο παρωδίας, να κατέφυγαν σε αυτό το απερίγραπτο voice over. Δεν εξηγείται αλλιώς η επιλογή αυτή. Για το τέλος αφήνω ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα, το οποίο κάνει το God Mode unplayable για πολλούς χρήστες του Steam, συμπεριλαμβανομένου κι εμένα. Aπό το update της 13ης Ιουνίου και έκτοτε το παιχνίδι κρασάρει λίγο πριν μπείτε στην αρένα, είτε παίζετε μόνοι σας, είτε με άλλους παίκτες στο Steam. Το θέμα δεν έχει λυθεί ακόμα και οι developers είναι άφαντοι, αγνοώντας τους παίκτες που πλήρωσαν και δεν μπορούν να παίξουν τον τίτλο.

Οι δαίμονες είναι καλοσχεδιασμένοι.

Εν κατακλείδι, το God Mode είναι για όσους θέλουν ανέμελη δράση με παρέα. Δυστυχώς, το απαράδεκτο πρόβλημα με τα crashes που ανέφερα παραπάνω, καθιστά απαγορευτική την αγορά αυτού του ούτως ή άλλως μετριότατου παιχνιδιού.

Ελκυστικός οπτικός τομέαςΈξυπνα χαρακτηριστικά για κλιμάκωση επιπέδου δυσκολίαςΑρκετά διασκεδαστικό co-opΑνύπαρκτη νοημόσυνη των εχθρώνΆθλιο voice-overΣοβαρό πρόβλημα με crashes μετά από πρόσφατο updateΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 5.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC (review), Xbox 360, PS3ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Old School GamesΕΚΔΟΣΗ:AtlusΔΙΑΘΕΣΗ:DownloadΕΙΔΟΣ:Shooter τρίτου προσώπουΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.atlus.com/godmode/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:Απρίλιος 2013PEGI:18

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα