Ghost Recon Wildlands Review

Μετά από ανάπτυξη που κράτησε πέντε χρόνια, το Ghost Recon Wildlands είναι εδώ. Από τη στιγμή που το παιχνίδι ανακοινώθηκε στην E3 2015, κέντρισε το ενδιαφέρον με τη στροφή του από το γραμμικό παρελθόν της σειράς Ghost Recon, σε ανοιχτό κόσμο. Μια κίνηση της Ubisoft που αποδεικνύεται πετυχημένη.

Στο κοντινό 2019, η εξωτική Βολιβία κυριεύεται από την αναρχία και τη διαφθορά που σπέρνει το καρτέλ ναρκωτικών Santa Blanca.

Το καρτέλ ιδρύεται από Μεξικάνους narcos οι οποίοι μεταφέρουν τη βάση των επιχειρήσεών τους στη Βολιβία. Σταδιακά το καρτέλ οργανώνει τις δομές του στρατολογώντας μεσάζοντες, σπιούνους, ψυχοπαθείς, μισθοφόρους και πρώην στρατιωτικούς, εγκαθιδρύει τη δική του θρησκευτική αίρεση ονόματι Santa Muerte, προσηλυτίζοντας πιστούς και δημιουργώντας φανατικούς. Το καρτέλ ισχυροποιείται και καταφέρνει να σχηματίσει έτσι μια πανίσχυρη εγκληματική οργάνωση, καλυπτόμενη πίσω από ένα “κοσμικό” προσωπείο. Η Βολιβία πλήγεται από μαζικές δολοφονίες και εκτελέσεις, η εγκληματικότητα κλιμακώνεται επικίνδυνα, η κοκαΐνη αναπαράγεται και εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα στις ΗΠΑ και ακολούθως στην Ευρώπη, με φρενήρη συχνότητα και ταχύτητα.

Ως έσχατη αχτίδα σωτηρίας για τη βολιβιανή κυβέρνηση προκρίνεται η έκκληση βοηθείας προς τις ΗΠΑ. Οι Αμερικάνοι, γνωστοί και μη εξαιρετέοι για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ανταποκρίνονται στο κάλεσμα και στην πρόκληση. CIA, DEA (Δίωξη Ναρκωτικών των ΗΠΑ) και JDOC (Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ) ενεργοποιούν την επιχείρηση Kingslayer, με απώτερο σκοπό την εξάρθρωση του καρτέλ και του αιμοσταγή ηγέτη του El Sueno. Στη Βολιβία καταφθάνουν η πράκτορας της CIA Bowman και μια επίλεκτη αντιτρομοκρατική ομάδα κρούσης που φέρουν την κωδική ονομασία Ghosts. Η συγκεκριμένη ομάδα αποτελείται από τους Weaver, Holt, Midas και τον δικό σας Nomad, τον οποίον σχεδιάζετε μέσα από ένα customization menu και ελέγχετε σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, αφότου νωρίτερα επιλέγετε τον βαθμό δυσκολίας (arcade, regular, advanced και extreme). Η ιστορία είναι απλά συμπαθητική και δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας και πρωτοτυπίας. Η δημιουργός Ubisoft Paris κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες, ντύνοντας με κάμποσα cutscenes το Wildlands, στην προσπάθεια της να διατηρήσει έναν σεναριακό ρυθμό και ενδιαφέρον. Ας μη γελιόμαστε όμως, το παιχνίδι σχεδιάστηκε για συγκεκριμένους σκοπούς και σίγουρα το σενάριο δεν είναι ένας από αυτούς. Για αυτό και το προσπερνάω.

Welcome to the jungle.

Οι ρίζες του Ghost Recon παραμένουν αναλλοίωτες. O tactical και shooting πυρήνας, οι stealth μηχανισμοί, οι στρατηγικές πρακτικές, τα διάφορα gadgets, παραμένουν σταθερά όπως τα γνωρίσατε στους προηγούμενους τίτλους της σειράς. Η μεγάλη διαφορά έγκειται στον ανοικτό κόσμο και στο co-op σύστημα που παρέχει το παιχνίδι. Η Ubisoft, γνωστή για την τοπογραφική εμμονή της στο σχεδιασμό των χαρτών, παραδίδει για ακόμα μια φορά μαθήματα world building. Η εταιρεία αρέσκεται στους μεγάλους σε έκταση κόσμους και εδώ ξεπέρασε τον εαυτό της. Ο χάρτης είναι πανέμορφος, ατελείωτος, χαοτικός, στολίζεται από έντονους χρωματισμούς λόγω της άγριας ομορφιάς στη βλάστηση, πλούσιος σε περιβάλλοντα, βιότοπους και τοποθεσίες. Οι συνολικά 20 περιοχές του το αποδεικνύουν περίτρανα άλλωστε. Η κάθε περιοχή διαθέτει ξεχωριστά φυσικά χαρακτηριστικά. Δύσκολα σκεφτείτει κάπου “αυτό το είδα και πριν”. Συναντάτε ερήμους, δάση, ζούγκλες, βαλτοτόπια, σπηλιές, ορυχεία, χωριά, πόλεις, στρατόπεδα, φυλάκια, βουνά, λιβάδια, χωράφια, λίμνες, φαβέλες, ποτάμια, νεκροταφεία, εκκλησίες, εργοστάσια, αεροδρόμια κλπ. Είναι μοναδική η αίσθηση της εναλλαγής στα περιβάλλοντα. Ο κόσμος είναι απίστευτα ζωντανός και interactive. Βλέπετε χωρικούς να καλλιεργούν, παιδάκια να παίζουν ποδόσφαιρο, ανθρώπους να χορεύουν και να τραγουδούν, οχήματα πάσης φύσης να πηγαινοέρχονται, ναρκοσυμμορίες και στρατιώτες της Unidad (βολιβιανή στρατιωτική μονάδα καταστολής) που ξεκινούν να σας καταδιώκουν κάθε φορά που παραβιάζετε το νόμο. Το εικαστικό ύφος είναι ξεκάθαρα εμπνευσμένο από το Narcos του Netflix και από τις ταινίες Traffic και Sicario.

Υπάρχει σεβαστή ποικιλία από αμάξια, αγροτικά οχήματα, ταχύπλοες βάρκες, ελικόπτερα, αεροπλάνα, υδροπλάνα, μοτοσυκλέτες, τεθωρακισμένα κλπ. Μπορείτε επίσης να κάνετε ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο από ελικόπτερο ή αεροπλάνο, κάνοντας μια βουτιά στο κενό, μέχρι να προσεδαφιστείτε στο σημείο που επιθυμείτε. Φυσικά υπάρχει και η χρήση του fast travel, με το οποίο μεταφέρεστε από φυλάκιο σε φυλάκιο. Ο χάρτης δεν είναι περιοριστικός, είναι παντελώς προσβάσιμος σε όλα τα μήκη, ύψη και πλάτη του, σας επιτρέπει να πάτε όπου θέλετε, όπως θέλετε, χωρίς κανένα loading screen να παρεμβάλλεται. Υπάρχει επίσης εναλλαγή νύχτας και ημέρας, δυναμικό σύστημα καιρού, με τροπικές καταιγίδες, αμμοθύελλες, ομίχλη και αστραπές να ξεπροβάλλουν στον ορίζοντα, συμβάλλοντας εντυπωσιακά στη δημιουργία μιας καθηλωτικής ατμόσφαιρας. Ειδικά όταν πέφτει η νύχτα σε συνδυασμό με τη βροχή, το παιχνίδι αποκτά μια άγρια ομορφιά. Δεν περίμενα τόσο σύντομα να δούμε παιχνίδι που τα βάζει στα ίσια με το Horizon στον τομέα αυτό. Εξωπραγματική δουλειά πραγματικά.

Ο χειρισμός σε γενικές γραμμές είναι απλοϊκός, χωρίς να δυσκολεύει ή να κουράζει. Κινείστε και οδηγείτε με τον αριστερό αναλογικό μοχλό, με τον δεξί αναλογικό χειρίζεστε την κάμερα και στοχεύετε με τα όπλα, ενώ τα L2/R2 συνδυάζουν το aim/fire. Επίσης, έχοντας πατημένο το L2 και πατώντας παράλληλα το R3, η κάμερα αλλάζει σε πρώτο πρόσωπο για μεγαλύτερη ακρίβεια στο σημάδι. Το Ο σας επιτρέπει να σκύβετε και να προχωράτε γονατιστοί, αξιοποιώντας τη tactical/stealth κίνηση, ενώ πατώντας το παρατεταμένα, ξαπλώνετε για να επιτύχετε μια καθαρή και εύστοχη βολή ή κρύβεστε από την ακτίνα όρασης του εχθρού. Το παιχνίδι έχει σύστημα αυτόματης κάλυψης το οποίο βέβαια δεν λειτουργεί πάντοτε με συνέπεια. Όταν πλησιάζετε εχθρό από πίσω, είτε τον αρπάζετε για ένα αθόρυβο takedown ή τον ανακρίνετε για τυχόν πληροφορίες. Με τον σταυρό του χειριστηρίου θέτετε σε .λειτουργία το drone για να σκανάρετε εξονυχιστικά μια περιοχή από εχθρούς, αλλάζετε τη σκανδάλη για μονόβολες, τρίβολες ή full auto ριπές, προσθέτετε ή αφαιρείτε σιγαστήρα στα όπλα, τοποθετείτε νάρκες και C4, εκτοξεύετε χειροβομβίδες και τέλος χρησιμοποιείτε τυπικά κιάλια, κιάλια νυχτερινής όρασης και κιάλια που εντοπίζουν ίχνη θερμότητας στο περιβάλλον κοκ. Ειδικά τη νύχτα, επιβάλλεται να χρησιμοποιείτε τα κιάλια, γιατί δεν βλέπετε ούτε στο ένα μέτρο.

Βαρομετρικό χαμηλό.

Με το R1 εμφανίζονται σε μπλέ φόντο οι εντολές που δίνετε στους τρεις άλλους Ghosts και σε πράσινο φόντο οι εντολές προς τους αντάρτες. Οι εντολές των Ghosts απαρτίζονται από το hold για να μείνουν ακίνητοι, το regroup προκειμένου να μαζεύονται γύρω σας, το fire για να πυροβολάνε και το go to με το οποίο τους διατάζετε να πάνε σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Εδώ, πρέπει να σημειωθεί ότι η νοημοσύνη των Ghosts κάποιες φορές παρουσιάζει προβλήματα συγχρονισμού και ανταπόκρισης, χωρίς βέβαια να χαρακτηρίζεται προβληματική. Αντίθετα, οι εντολές στους αντάρτες έχουν να κάνουν με τη ρίψη mortars σε σημείο που τους ορίζετε, το κάλεσμα περισσότερων ανταρτών για να σας υποστηρίζουν στις μάχες, τους ζητάτε να σας στείλουν οχήματα για να οδηγήσετε, τους καλείτε για αντιπερισπασμό προκειμένου να απασχολούν εχθρούς και τέλος τους ορίζετε να σημαδεύουν εχθρούς, οχήματα και σημεία ενδιαφέροντος σε μακρινές αποστάσεις.

Οι μηχανισμοί shooting είναι απολαυστικοί και συνολικά οι μάχες προσφέρουν επιπλέον ρεαλισμό στη συνολική εμπειρία. Το πιστολίδι είναι εκπληκτικό και ακριβές, με το κάθε όπλο να κλωτσάει με διαφορετικό τρόπο. Φέρνει λίγο σε Division, ιδιαίτερα όταν η κάμερα είναι τρίτου προσώπου, αλλά δεν διαθέτει χαρακτηριστικά RPG τύπου critical damage, hip fire damage κλπ. Εδώ το headshot είναι headshot, ενώ οι εχθροί δεν χρειάζονται άδειασμα εκατοντάδων πυρομαχικών και γεμιστήρων για να πέσουν. Τα sniper riffles υποστηρίζουν bullet drop, δηλαδή η σφαίρα όταν ρίχνετε από μεγάλη απόσταση, δεν καρφώνεται εκεί όπου στοχεύετε, αλλά παίρνει μια καμπύλη προς τα κάτω και πέφτει. Για να πετύχετε λοιπόν τη βολή πρέπει ή να σημαδεύετε πιο πάνω ή να πλησιάσετε αρκετά το στόχο προκειμένου να ευστοχήσετε. Το πατροπαράδοτο synchronized shot κάνει πάλι την εμφάνισή του και σας επιτρέπει να μαρκάρετε μέχρι τρεις εχθρούς και στη συνέχεια να διατάζετε τους συντρόφους σας να τους πυροβολήσουν συγχρονισμένα, παρέχοντας τρία ήσυχα kills. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή όμως το μαρκάρισμα των εχθρών, καθώς αν διατάξετε τους Ghosts να εκτελέσουν σε κοινή θέα, οι εχθροί ανακαλύπτουν τα πτώματα και χτυπάνε συναγερμό. Φυσικά το synchronized shot δεν χρησιμοποιείται με ασυδοσία, καθώς έχει cooldown 30 δευτερολέπτων μετά από κάθε φόρα που το χρησιμοποιείτε.

Ready to roll, sir!

Στο παιχνίδι υπάρχει και ένα skill tree, μέσα από το οποίο ξοδεύετε skill points και προμήθειες για να ξεκλειδώσετε αναβαθμίσεις. Το skill tree χωρίζεται στις εξής κατηγορίες που δέχονται αναβαθμίσεις: weapon (shooting, σημάδι), item (χειροβομβίδες, νάρκες κλπ), drone (ταχύτητα, εμβέλεια σήματος κλπ), physical (αντοχή, health regeneration κλπ), squad (εντολές, βαθμός ανταπόκρισης των υπόλοιπων τριών μελών της ομάδας) και rebel (ρίψη των mortars, οχήματα κλπ). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην ποικιλία και την παραμετροποίηση των όπλων. Στο σύνολό τους, τα όπλα είναι υπερβολικά πολλά για να καταμετρηθούν. Assault riffles, πιστόλια, καραμπίνες, submachine guns, sniper rifles, συνιστούν μια τρομακτικά μεγάλη γκάμα οπλισμού. Τα όπλα είναι εκπληκτικά σχεδιασμένα, με το καθένα να διαθέτει ξεχωριστά στατιστικά, war paints και δυνατότητες. Τα περισσότερα δέχονται παραμετροποιήσεις (μεγαλύτερο γεμιστήρα, grenade launcher, μεγάλη/μικρή κάνη, διόπτρες διαφορετικής χρησιμότητας κλπ) μέσα από έναν εκτενή κατάλογο επιλογών, γεγονός που σας επιτρέπει να σχεδιάζετε ένα όπλο όπως πραγματικά επιθυμείτε.

Με το πάτημα του touchpad του χειριστηρίου, εμφανίζεται ο χάρτης και οι περιοχές που τον απαρτίζουν, όπως επίσης και το δίκτυο των bosses του καρτέλ. Στην κάθε περιοχή μπορείτε να δείτε τον αριθμό από missions, collectibles, τοποθεσίες με όπλα και προμήθειες που επιλέγετε εσείς αν θα συλλέξετε και περιοχές με χαρακτήρες για άντληση πληροφοριών. Στην αριστερή πλευρά της οθόνης βλέπετε και την επιρροή του Santa Blanca στη Βολιβία, την οποία πρέπει να εξαλείψετε για να εξαρθρώσετε το καρτέλ και να ολοκληρώσετε την ιστορία.

Όταν επισκέπτεστε μια περιοχή για πρώτη φορά, η Bowman σας ενημερώνει με κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για την τοπική επικρατούσα κατάσταση και για το αφεντικό που διοικεί και κινεί τα νήματα στη περιοχή. Μόνο η Bowman σας ορίzει αν πρέπει να εκτελεστεί ή να συλληφθεί το εκάστοτε boss. To οπτικοακουστικό υλικό με τις πληροφορίες που σας αποστέλλει η Bowman, σκιαγραφεί το προφίλ και το backstory του buchon (έτσι αποκαλούνται τα αφεντικά στο παιχνίδι), μέσα από μια ακολουθία πραγματικών εικόνων και βίντεο. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις όπου η πράκτορας της CIA έχει περιορισμένη γνώση και πρόσβαση στα μυστικά που κρύβονται σε μερικές περιοχές και σας προτρέπει να διεξάγετε εσείς την απαιτούμενη έρευνα για να ξεσκεπάσετε την πλεκτάνη. Πέραν του κεντρικού boss όμως, υπάρχουν και μερικά μίνι αφεντικά που πρέπει είτε να συλλάβετε για συλλογή πληροφοριών, είτε να σκοτώσετε. Όταν συλλάβετε κάποιο boss, το οδηγείτε στο κοντινό φυλάκιο, για να ανακριθεί από την πράκτορα Bowman, εκκινώντας έτσι μία σύντομη cutscene. Όταν ένα boss σκοτωθεί ή συλληφθεί, λαμβάνετε το προσωπικό του όπλο, μεγάλο αριθμό προμηθειών, επιλογές παραμετροποίησης του Nomad (τατουάζ, ρουχισμό κλπ) ένα σεβαστό αριθμό από skill points και ένα νέο βίντεο το οποίο, στηριζόμενο από μια comic και noir αισθητική, παρουσιάζει τον απόηχο των πράξεων σας.

Air diving.

Οι κύριες αποστολές ενεργοποιούνται όταν ανακτάτε πληροφορίες από έγγραφα, υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και από ανακρίσεις ή συζητήσεις με τους διάφορους ΑΙ χαρακτήρες του παιχνιδιού. Οι δευτερεύουσες αποστολές στηρίζονται στη σχέση που αναπτύσσετε με τους ντόπιους αντάρτες που εναντιώνονται στο καρτέλ. Προκειμένου να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των ανταρτών, καλείστε να τρομοκρατήσετε τον τοπικό sicario (πληρωμένο δολοφόνο του καρτέλ) της περιοχής, να συλλέξετε διάφορες προμήθειες, να κλέψετε διάφορα οχήματα, να ξεπαστρέψετε κάποιο κοντινό κρησφύγετο του καρτέλ κλπ. Η παραπάνω διαδικασία σας επιτρέπει να αποκομίσετε XP για level up, προμήθειες για να ξεκλειδώσετε κάποιο ατομικό, squad και rebel skill.

Όμως πώς προσεγγίζεται μια αποστολή στο Ghost Recon Wildlands. Το στιλ Ράμπο σαφώς είναι μια λύση, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Σε αυτή την περίπτωση όμως, δεν έχετε να κάνετε μόνο με το καρτέλ και τις λοιπές ενισχύσεις που καταφθάνουν, αλλά και με τα στρατεύματα της Unidad που πλησιάζουν προς το μέρος σας. Όταν οι συνθήκες δεν ευνοούν τις “παλικαριές” καλείστε να γίνετε “φαντάσματα”. Φτάνετε κοντά στο σημείο που βρίσκεται η αποστολή. Σηκώνετε το drone στον αέρα και σκανάρετε τον αριθμό και τα είδη των εχθρών (snipers, χειριστές πυραυλικών συστημάτων, στρατιώτες με βαριά θωράκιση κλπ), για να δείτε τί έχετε να αντιμετωπίσετε. Αν υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές ακροβολισμένοι σε πύργους και υψώματα, τους τελειώνετε με το sniper. Με σιγαστήρα εννοείται, ειδάλλως μαζεύεται κόσμος και κοσμάκης. Ακολούθως, εντοπίζετε μια διαδρομή που σας εξασφαλίσει ασφαλές πέρασμα στο χώρο, απενεργοποιείτε τη σειρήνα του συναγερμού, αχρηστεύετε την γεννήτρια ρεύματος για να γίνει σύμμαχος σας το σκοτάδι και τότε είτε ξεκάνετε τον έναν εχθρό μετά τον άλλον, είτε επιλέγετε να αγνοήσετε τους πάντες και προσεκτικά κατευθύνεστε προς τον πυρήνα της αποστολής. Κοινώς, ορίζετε την τύχη σας.

Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντοτε ρόδινα. Σε πολλές αποστολές, οι εχθροί στήνουν jammers, μηχανήματα που μπλοκάρουν τη χρήση του drone, καθιστώντας για αρχή αινιγματική τη στρατηγική προσέγγισή σας. Πρώτο σας μέλημα σε αυτή την περίπτωση είναι να εντοπίσετε μόνοι σας το jammer και να το απενεργοποιήσετε για να κάνετε την δουλειά σας, ήσυχα και όμορφα. Αυτό που περιγράφω, μπορεί σε μερικούς να φαντάζει πολύπλοκο και σε άλλους τετριμμένο και επαναλαμβανόμενο. Σύμφωνοι. Το πραγματικό ζητούμενο είναι ότι εσείς μέσω του στιγμιαίου αυτοσχεδιασμού, μπορείτε να καθορίσετε, με τις δικές σας πράξεις και αποφάσεις, την εκπλήρωση της οποιαδήποτε αποστολής.

Για τους λάτρεις των FPS.

Το Wildlands παίζεται solo αλλά αν το πάρετε για να βιώσετε μια μοναχική εμπειρία, ελλοχεύει ο κίνδυνος να το βαρεθείτε εξαιτίας του εκτενούς in-game περιεχομένου και του map cleaning που θα σας μπουχτίσουν. Αν έχετε παρέα όμως, το παιχνίδι είναι ιδανική αγορά, εξαιτίας της συνεργατικής υπόστασής του. Στο co-op απαιτείται ομαδική δουλειά, υπομονή και οργάνωση. Ο βαθμός δυσκολίας και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε με τους φίλους σας είναι μεγάλες γιατί δεν υπάρχει η υποκινούμενη ΑΙ να σας σώσει, ούτε έχετε στη διάθεσή σας το synchronized shot για να ξεπαστρεύετε με άνεση τους εχθρούς. Η στρατηγική σκέψη και οι συνεργασίες που αναγκαστικά προκύπτουν και παράγονται στο co-op, οδηγούν σε θετικά αποτελέσματα. Θα παιδευτείτε, θα χάσετε αρκετές φορές ενδεχομένως, όμως θα διαπιστώσετε ότι συνδυάζοντας Ghost Recon με παρέα, απολαμβάνετε μια πραγματικά ευχάριστη και γεμάτη πρόκληση εμπειρία. Το co-op λειτουργεί άψογα και προσωπικά ποτέ δεν συνάντησα ζητήματα με αποσυνδέσεις. Δέχεστε την πρόσκληση ή κάνετε join σε φίλους και ξεκινάτε να κάνετε επί της ουσίας ότι γουστάρετε. Main missions, secondary missions, replay missions, collectibles. Όλα επιτρέπονται. Εναλλακτική λύση αν δε έχετε παρέα είναι το matchmaking, το οποίο επίσης λειτουργεί ικανοποιητικά, αν και δεν το συνιστώ. Αν αποφασίσετε να παίξετε με ξένους, χωρίς την απαιτούμενη επικοινωνία και οργάνωση, το πιθανότερο είναι να καταλήξετε στο πλησιέστερο φρενοκομείο, να σπάσετε κονσόλα, χειριστήριο και τηλεόραση μαζί. Καλύτερα με φίλους, trust me.

Ο τεχνικός τομέας φέρει την υπογραφή της AnvilNext (μηχανή γραφικών των Assassin's Creed) και σε γενικές γραμμές εντυπωσιάζει. Τα scaling, art direction και draw distance κυριαρχούν στο κόσμο του Wildlands. Η αίσθηση του υψόμετρου, η έκταση των περιοχών, η προσθήκη διαδραστικών λατινόφωνων πόλεων και μικρών χωριών σε κάθε σημείο και η έμφαση στην άγρια φυσική ομορφιά, αποτελούν μερικά από τα δυνατά χαρτιά του τίτλου. Το χώμα, το νερό και η βροχή που παράγουν λάσπη στο έδαφος, μένει στα λάστιχα των οχημάτων και στα ρούχα των χαρακτήρων, με τρόπο αξιοθαύμαστο. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι ναι μεν δουλεμένα, αλλά δεν συγκλονίζουν δα και με την αισθητική τους.

Πάντως ο τεχνικός τομέας, ενώ κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, παρουσιάζει “κοιλίτσες”. Για παράδειγμα, τα facial animations ακόμα και στα cinematics είναι λιγάκι παρωχημένα, θυμίζοντας καταστάσεις προηγούμενης γενιάς. Τα physics στην οδήγηση παραείναι arcade θυμίζοντας κάτι από Watch Dogs. Αδυνατώ να αποδεχθώ ότι βανάκι ανεβαίνει κάθετα βουνοπλαγιές, όπως συνέβαινε με τα άλογα στο Skyrim. Ξαφνικά συναντάτε textures με φτωχή ευκρίνεια στις υφές τους, χωρίς να ενοχλούν απαραίτητα, ωστόσο αναρωτιέστε γιατί να υπάρχουν κάποιες χτυπητές ατέλειες σε έναν τόσο προσεγμένο τίτλο στο σύνολό του. Το παιχνίδι έχει υποστεί μερικό downgrading, όχι όμως σε επίπεδα Watch Dogs ή Division και φυσικά δεν καθίσταται σε καμία περίπτωση αποκρουστικό και unplayable. Τρέχει σε 1080p και 30fps, ωστόσο υπάρχουν φορές που τα καρέ πέφτουν, όχι όμως δραματικά και σε μεγάλη συχνότητα. Επίσης υπάρχουν μικρά bugs και tearing, τα οποία βέβαια είναι ανεπαίσθητα, χωρίς να ενοχλούν και να υπονομεύουν τη συνολική εμπειρία. Προφανώς, το παιχνίδι είναι αρκετά φιλόδοξο ως τεχνικο εγχείρημα και το κατανοώ, απλά ήθελα σε μερικά σημεία περισσότερη προσοχή. 2017 γράφει πλέον το ρημάδι.

Santa Muerte.

Ηχητικά το παιχνίδι είναι μοναδικό. Οι ήχοι των καιρικών συνθηκών, ιδιαίτερα της βροχής και των αστραπών συγκλονίζουν. Οι ήχοι των πυροβολισμών με σιγαστήρα ή χωρίς, είναι πέρα για πέρα ρεαλιστικοί και φυσικοί. To voice acting μου φάνηκε λιγουλάκι νερόβραστο αλλά επί της ουσίας την κάνει την δουλειά του. Μην περιμένετε οσκαρικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς, γιατί πολύ απλά δεν υφίστανται. Εξαιρέσεις είναι η ερμηνεία του ηθοποιού που ενσαρκώνει τον El Sueno, ο οποίος θυμίζει κάτι από Vincent D’ Onofrio ως Kingpin στο Daredevil του Netflix, και της ηθοποιού που παίζει την πράκτορα Bowman. Η μουσική είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, με κλασσικές latin κιθάρες να συνδυάζονται αρμονικά, “στολίζοντας” τη δράση.

Το Ghost Recon Wildlands καταφέρνει εκπληρώσει το όραμα των δημιουργών του, απονέμοντας να παράλληλα φόρο τιμής στο παρελθόν της σειράς Ghost Recon. Με κράτησε απασχολημένο για δυόμισι βδομάδες, ξεπερνώντας τις 80 ώρες gameplay. Αναλογικά, έπαιξα περίπου 60% solo και 40% co-op, χωρίς ποτέ να νιώσω κορεσμό ή βαρεμάρα. Το παιχνίδι προσφέρει έναν υπερτεράστιο, ζωντανό και πανέμορφο κόσμο, εμπλουτισμένο με αστείρευτες δυνατότητες εξερεύνησης και περιπλάνησης, ποικιλία δραστηριοτήτων, άπλετη solo και συνεργατική δράση. Τα βγάζει τα λεφτά του, δεν κοροϊδεύει, ούτε προβαίνει σε φτηνά τρικ για να κερδίσει την εύνοιά σας. Σίγουρα υπάρχουν μερικά θέματα, τα οποία καλό θα ήταν να μην υπάρχουν. Συνολικά όμως, το Ghost Recon Wildlands είναι απαραίτητη αγορά για τους λάτρεις των open-world περιπετειών.

Πανέμορφος και δαιδαλώδης ανοικτός κόσμοςΕθιστικό πιστολίδιΟι tactical/stealth προσεγγίσειςΠλούσια παραμετροποίηση και πληθώρα όπλωνΕντυπωσιακά γραφικάΔιασκεδαστικό co-opΑδιάφορη ιστορίαΗ νοημοσύνη των Ghosts κάποιες φορές χωλαίνειΤο single-player ίσως κουράσειΜικρά τεχνικά προβλήματαΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:UbisoftΕΚΔΟΣΗ:UbisoftΔΙΑΘΕΣΗ:CD MediaΕΙΔΟΣ:Shooter τρίτου προσώπουΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://ghost-recon.ubisoft.comHM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:7/3/2017PEGI:18

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
ghost, ghost, assassins creed, xbox one, ubisoft, ηπα, cia, ghosts, midas, extreme, paris, tactical, gadgets, world, building, εταιρεία, netflix, travel, screen, καιρος, full, auto, κοκ, fire, συγκεκριμένο, rpg, sniper, tree, health, guns, grenade, επιρροή, boss, air, diving, λύση, fps, map, join, replay, trust, art, draw, watch, dogs, skyrim, voice, latin, δραση, ps4, xbox, site, https, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , μετρο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αδεια κυκλοφοριασ, αποτελεσματα, skyrim, δυνατα, βιντεο, αλογα, γνωση, δουλεια, εγκληματικοτητα, ηπα, ιχνη, κινητα, κινητα τηλεφωνα, κοκ, μουσικη, ομορφια, ρουχα, σειρηνα, σφαιρα, ταινιες, τηλεοραση, τυχη, φυσικη, boss, cia, fps, game, ghosts, map, rpg, ubisoft, αγορα, αεροπλανο, εξαιρεσεις, αιρεση, αισθητικη, αμαξια, αναρχια, απιστευτα, απλα, ασυλο, αχτιδα, βαρκες, βουνα, βολιβια, βρισκεται, βροχη, γεγονος, γινει, δειτε, δικη, δολοφονιες, δικτυο, δυναμικο, εγγραφα, εγχειρημα, εδαφος, υπαρχει, εμμονη, εμφάνιση, επικοινωνια, επιρροή, ερευνα, εταιρεία, ευνοια, ευρωπη, εχθροι, υπομονη, υπολογιστες, ησυχα, υφος, ηχοι, θεα, θυμιζει, κυβερνηση, κιθαρες, κινηση, κιαλια, λαστιχα, λεφτα, λειτουργια, λύση, μινι, μπλε, μοντελα, μοτοσυκλετες, μπορειτε, μυστικα, νερο, νηματα, νυχτα, νοημοσυνη, ομαδα, οδηγηση, ομιχλη, οραμα, ορυχεια, οχηματων, οχηματα, παιδακια, ποδοσφαιρο, περιβαλλον, πιστολια, υπογραφη, προβληματα, ραμπο, ριψη, ρημαδι, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνεχεια, συντομα, συχνοτητα, τεθωρακισμενα, τρια, φαβελες, φυσικα, φοντο, φορα, χωμα, ομορφα, ωρες, αφεντικο, auto, art, building, health, δαφνες, dogs, draw, diving, ειδη, εκκλησιες, εμφαση, full, fire, gadgets, guns, γινετε, grenade, join, ιδιαιτερα, watch, latin, μια φορα, midas, netflix, νιωσω, travel, paris, παιχνιδι, player, πληροφοριες, ποταμια, replay, sniper, site, single, screen, tactical, tree, trust, θεματα, θετικα, υλικο, world, voice
Τυχαία Θέματα