Forza Horizon 4 Review

Για ακόμα μία χρονιά η σειρά Forza Horizon είναι πιστή στο ραντεβού της με τους φανατικούς των racers και μάλιστα για πολλούς πλέον έχει ξεπεράσει τη σειρά Forza Motorsport που υποτίθεται ότι είναι η... βασική. Το Forza Horizon 4 μας ταξιδεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, με νέο σύστημα βασισμένο στις εποχές, πάνω από 450 οχήματα διάφορων κατηγοριών και βελτιώσεις εκεί που πραγματικά νομίζαμε ότι δε χρειάζεται.

Το ταξίδι στο Horizon Festival ξεκινάει με την επιλογή του δικού σας χαρακτήρα ή αλλιώς του νέου ανερχόμενου ταλέντου (ως

συνήθως), με στόχο σας την κορυφή. Μετά από μία γύρα στις διάφορες εποχές αλλά και στις συνθήκες 'όπου μπορείτε να βρεθείτε, επιλέγετε το πρώτο σας αμάξι (από τα τρία αρχικά διαθέσιμα), με το “προσωπικό” σας στοιχείο να είναι οι... πινακίδες του! Στην διάρκεια λοιπόν αυτού του “δρόμου προς την κορυφή”, μπορείτε να αγοράσετε τα δικά σας σπίτια (τα οποία αντικαθιστούν τα festival sites του FH3), να ντύσετε τον χαρακτήρα σας με πληθώρα ρούχων και αξεσουάρ και όλα αυτά χωρίς το παραμικρό... loot box! Ότι υπάρχει κλειδωμένο στο παιχνίδι μπορείτε να το ξεκλειδώσετε με... υπομονή και ενασχόληση.

Γενικά το concept του career είναι κάτι γνωστό, απλά με μικρές αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν. Μία από αυτές τις αλλαγές είναι πως πλέον το Horizon Festival διαδραματίζεται σε ένα μόνο σημείο στο χάρτη και όχι σε διάφορα, διάσπαρτα σημεία όπως γινόταν παλαιότερα. Εκεί μπορείτε να μπείτε σε αγώνες επίδειξης και να πάρετε μέρος στα ημερήσια events. Αυτό βέβαια έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγαλύτερο, πιο όμορφο και πιο καλοσχεδιασμένο Festival σε σχέση με παλαιότερα. Επίσης, μην περιμένετε 100% αυθεντική αναπαράσταση του Ηνωμένου Βασιλείου. Αντίθετα (και πολύ πιο έξυπνα κατά την γνώμη μου), ο χάρτης έχει έντονο το στοιχείο της χώρας με αρκετές εμβληματικές τοποθεσίες και αξιοθέατα (τα οποία μπορείτε να βρείτε και να μάθετε στοιχεία γι αυτά μέσα από το παιχνίδι μέσω narration), αλλά είναι προσαρμοσμένος στις απαιτήσεις του παιχνιδιού. Γι αυτό, αν και οπτικά φαίνεται μικρότερος από τον χάρτη του Forza Horizon 3, στην πραγματικότητα είναι κατά 10 χιλιόμετρα μεγαλύτερος, χάρη στην πιο πυκνή του φύση, με ποικιλία στις τοποθεσίες, για να καλύπτει πλήρως όλα τα events και τα modes του παιχνιδιού.

Το βελτιωμένο Horizon Festival κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον με νέα event κάθε ώρα.

Τι όμως είναι αυτό το shared open world που ακούμε από τη στιγμή της ανακοίνωσης του FH4; Τα προηγούμενα Forza βασίζονταν σε AI drivatars, βασισμένα στο στιλ παιχνιδιού πραγματικών παικτών. Το FH4 πάει ένα βήμα παραπέρα, καθώς κάθε παίκτης, χωρίς να το ξέρει και χωρίς να επηρεάζεται και τόσο αν ο ίδιος δεν το επιθυμεί, παίζει στον ίδιο σέρβερ με άλλους 71 παίκτες, με το μόνο ΑΙ στοιχείο να είναι τα απλά οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους. Το κατά πόσο εσείς θέλετε να αλληλοεπιδράσετε ή όχι με τους υπόλοιπους παίκτες είναι πραγματικά στο χέρι σας, καθώς πέρα από την επιλογή για εντελώς offline (ναι, γίνεται!), μπορείτε απλά να συνυπάρχετε μαζί τους, καθώς ούτε σύγκρουση δεν μπορεί να υπάρξει μεταξύ σας, ούτε επηρεάζονται οι αγώνες σας. Και όλα αυτά ενώ μπορείτε κανονικά να κάνετε pause/rewind. Άρα, ναι μεν πρόκειται για έναν συγχρονισμένο online κόσμο, αλλά στο δικό σας χέρι είναι κατά πόσο αξιοποιείτε αυτές τις λειτουργίες, κάτι που το βρίσκω πανέξυπνο από παικτικής άποψης.

Πού όμως αποκτάει νόημα το multiplayer; Μα φυσικά στα ωριαία events του Horizon Festival! Κάθε ώρα υπάρχει ένα νέο event που καλεί τους παίκτες να συνεργαστούν για την επίτευξη ενός στόχου (έως 12 παίκτες), με την επίτευξη αυτού να επιβραβεύει εξίσου όλους τους συμμετέχοντες. Επίσης, μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή να ξεκινήσετε έναν αγώνα ταχύτητας με κάποιον οδηγό, αρκεί να είστε κοντά του και να κάνετε request με το αντίστοιχο πλήκτρο. Προσωπικά, η εμπειρία μου σε όλα αυτά ήταν τρομερά ομαλή, ακόμα και με την ταπεινή σύνδεση ίντερνετ που έχω, οπότε το online μέρος μου φάνηκε αψεγάδιαστο. Επίσης, όπως γράφω και παραπάνω, τις μέρες που δεν είχα καν όρεξη να παίξω με άλλους, απλά δεν το έκανα! Η εμπειρία είναι shared world, όχι shared progress, οπότε απλά έβλεπα τους υπόλοιπους να πηγαίνουν προς τα δικά τους objectives ενώ εγώ συνέχιζα το δικό μου παίξιμο.

Τρελοί αγώνες που καθηλώνουν τόσο παικτικά, όσο και εικαστικά.

Πέραν του free roaming, από ποικιλία αγώνων το FH4 έχει ότι περιμένoυμε από ένα τέτοιο racer (drag, drift, κανονικοί vs αγώνες κτλ). 'Ομως τα στοιχεία που κάνουν το παιχνίδι να ξεχωρίζει είναι δύο: τα stunts και τα events. Καθώς είστε ανερχόμενο ταλέντο, ένα στούντιο παραγωγής σας καλεί να πάρετε μέρος ως κασκαντέρ σε γυρίσματα ταινιών δράσης, οπότε καλείστε να κάνετε stunts και να κερδίσετε αντιπάλους όπως ένα μαχητικό αεροσκάφος! Τα events βασίζονται σε πραγματικά events του χώρου, όπως Racewars και Cannonbal Run, δείχνοντας το σωστό δρόμο του πώς μπορείς να απογειώσεις ένα racer αν όντως υπάρχει αγάπη για το είδος και τα αυτοκίνητα από τους δημιουργούς.

Ένα ακόμα ξεχωριστό στοιχείο του FH4 είναι οι τέσσερις εποχές. Κάθε επτά ημέρες η εποχή αλλάζει και μαζί της αλλάζει όλο το παιχνίδι! Για παράδειγμα, δρόμοι που το καλοκαίρι προσφέρονται για υψηλές ταχύτητες, τον χειμώνα γλιστράνε υπερβολικά. Το φθινόπωρο είναι για μένα προσωπικά η καλύτερη εποχή, καθώς φαίνονται τα φύλλα που πέφτουν, ο καιρός είναι πολύ άστατος και άλλα τέτοια στοιχεία που όντως υπάρχουν στην πραγματικότητα! Επίσης, συγκεκριμένοι αγώνες και events υπάρχουν μόνο σε συγκεκριμένες εποχές, οπότε πρέπει να τις τιμάτε όλες! Βέβαια, αν θέλετε να “βολευτείτε” σε μόνο μία εποχή και να απολαύσετε απλά το παιχνίδι, μπορείτε άνετα να το κάνετε, αν και προσωπικά το θεωρώ μέγα λάθος.

Οι εποχές αλλάζουν κάθε εβδομάδα και προσφέρουν νέα, ξεχωριστά challenges.

Με την εναλλαγή των εποχών, εκτός από το εικαστικό, αλλάζει δραστικά και το gameplay. Αυτοκίνητα που μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μία εποχή πρέπει να “παραμετροποιηθούν” για άλλη, τα λάστιχά σας πρέπει να τα προσαρμόζετε ανάλογα με την εποχή και το event και γενικά αν θέλετε να το πάτε όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται πρέπει να έχετε πληθώρα αυτοκινήτων και να είστε σε θέση να αξιοποιήσετε στο έπακρο το customization. Από την άλλη, αν θέλετε μία πιο arcade εμπειρία, υπάρχει δυνατότητα ενεργοποίησης όλων των βοηθειών, αλλά αυτό σας στοιχίζει στα συνολικά XP που παίρνετε μετά από κάθε αγώνα. Όσες παραπάνω βοήθειες έχετε ενεργοποιημένες, τόσο λιγότερο ποσοστό XP σας δίνει το παιχνίδι, με το 100% να είναι το απόλυτο, χωρίς κανένα assist, χωρίς rewind και με ενεργοποιημένο το simulation ως προς τις βλάβες του αυτοκινήτου.

Ένα σωστό racer όμως πρέπει πέρα από την επιβράβευση που δίνει στον παίκτη αν κερδίζει, να είναι και απολαυστικό ως προς τον χειρισμό. Το FH4 και εδώ παραδίδει μαθήματα στον ανταγωνισμό. Χωρίς να έχω παίξει με τιμονιέρα και έχοντας παίξει με χειριστήριο αρκετά άλλα racers, μπορώ να πω με σιγουριά ότι κανένα άλλο δεν μου έχει προσφέρει τόσο υπέροχη εμπειρία σε επίπεδο χειρισμού. Ανάλογα πχ με το επίπεδο της λακούβας το χειριστήριο δίνει την αντίστοιχη ποσότητα δόνησης, τα καιρικά φαινόμενα αλλάζουν δραστικά το πόσο γκάζι και στροφή του τιμονιού χρειάζεται, ενώ ακόμα και σε περιπτώσεις που απλά επιταχύνει το αυτοκίνητο και αγγίζει ελάχιστα χώμα το νιώθεις κατευθείαν και στο χειριστήριο και στο ίδιο το όχημα. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι είναι η καλύτερη εμπειρία racing με χειριστήριο, καλύτερη και από το Forza Motorsport 7 (όπου κάποιες φορές ήταν υπερβολική η δόνηση ή ελάχιστες οι επιπτώσεις όταν η ρόδα πατάει γρασίδι).

Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο του παιχνιδιού είναι η ποικιλία των αυτοκινήτων. Ναι μεν δεν έχει το μεγαλύτερο ρόστερ που έχουμε δει σε Forza, αλλά τα 450 διαθέσιμα οχήματα από πάνω από 100 κατασκευαστές όχι μόνο είναι αρκετά, αλλά η ποικιλία στις κατηγορίες και τα μοντέλα εντυπωσιάζει. Από τα νεότερα supercars μέχρι φορτηγά, αμάξια του παρελθόντος και τζιπ, είναι σίγουρο πως οι λάτρες της αυτοκίνησης θα βρείτε το ιδανικό όχημα για σας. Κάθε αυτοκίνητο είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο, τόσο ως προς την εμφάνισή του (χρώμα, αυτοκόλλητα κτλ), όσο και μηχανικά. Επιπλέον, κάποια οχήματα έχουν δικά τους μοναδικά body kits, τα οποία πλέον είναι σε ξεχωριστά tabs από τα υπόλοιπα.

Πάνω από 450 οχήματα καλύπτουν όλα τα γούστα.

Το παιχνίδι δείχνει να αξιοποιεί πλήρως την δύναμη του Xbox One X, με σταθερά 60fps σε 1080p και 30fps σε 4Κ, συν HDR. Σε native 4K, που επέλεξα προσωπικά, το αποτέλεσμα είναι ανέλπιστα καλό! Τα αυτοκίνητα, οι περιοχές, αλλά πάνω από όλα τα διάφορα καιρικά φαινόμενα σας κάνουν να χάσετε την αίσθηση ότι παίζετε video game, με την μόνη εξαίρεση να είναι (για άλλη μία φορά) το πώς φαίνονται τα οχήματα από κάτω σε περίπτωση σύγκρουσης. Επίσης, αρκετή προσπάθεια φαίνεται να έγινε και στα μοντέλα των χαρακτήρων, αλλά όχι στο επίπεδο των άλλων στοιχείων των γραφικών. Μία ακόμα ευπρόσδεκτη προσθήκη είναι η νέα κάμερα που δείχνει το καδράν του αυτοκινήτου από την μέσα πλευρά, αλλά χωρίς να δείχνει το τιμόνι, προσφέροντας έτσι όλα τα απαραίτητα που θέλετε να βλέπετε όταν παίζετε από τη θέση του οδηγού, χωρίς όμως να βλέπετε τα χέρια του οδηγού. Όσο για τον ήχο, τα αυτοκίνητα, τα καιρικά φαινόμενα και γενικώς όλα τα εφέ ακούγονται υπέροχα. Δυστυχώς οι διαθέσιμοι σταθμοί είναι μόνο τρεις, με τα τραγούδια να είναι επαναλαμβανόμενα και χωρίς να υπάρχει κάποιο hit, αντίθετα με ότι είχαμε συνηθίσει στα προηγούμενα Horizon. Οπότε, ή κλείνετε εντελώς την μουσική, ή απλά το... Spotify σας λύνει τα χέρια!

Το Forza Horizon 4 ξεχειλίζει από αγάπη για τα αυτοκίνητα και αν ισχύει το ίδιο και για σας, πολύ απλά πρέπει να το παίξετε. Οι εποχές και ο shared κόσμος που είναι δύο πανέξυπνες προσθήκες, η ποικιλία των αυτοκινήτων που ικανοποιεί απόλυτα, τα γραφικά που είναι χάρμα οφθαλμών ειδικά στο Xbox One X, καθώς και η συνολική αίσθηση ανταμοιβής του παίκτη, καθιστούν το Forza Horizon 4 το καλύτερο racer αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Ο καλύτερος χειρισμός με χειριστήριο στο είδοςΠοικιλία σε eventsΠληρέστατο σύνολο αυτοκινήτωνΤο σύστημα εποχών ανανεώνει συνεχώς την εμπειρίαΕξαιρετική αίσθηση ανταμοιβής του παίκτη, χωρίς microtransactionsΑπίστευτο native 4K στο Xbox One X......αλλά 30fpsΤο soundtrack είναι το χειρότερο της σειράςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Playground GamesΕΚΔΟΣΗ:MicrosoftΔΙΑΘΕΣΗ:Microsoft HellasΕΙΔΟΣ:RacingΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://forzamotorsport.net/en-us/games/fh4HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:2/10/2018

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
xbox one, festival, sites, box, νέα, world, offline, online, request, free, drift, run, καλοκαιρι, καιρος, rewind, νεότερα, τζιπ, tabs, xbox, hdr, video, game, hit, microsoft, site, https, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αξεσουαρ αυτοκινητου, αξεσουαρ, αυτοκινητα, αυτοκινητο, βημα, γκαζι, γνωμη, ημερησια, ηνωμενο βασιλειο, μεγα, μουσικη, τραγουδια, ωρα, game, hdr, αγαπη, αγορα, αγωνες, αμαξια, απλα, ασυλο, αυτοκολλητα, βρειτε, γινεται, γυρισματα, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δειχνει, δονηση, εγινε, εφε, υπαρχει, εβδομαδα, εμφάνιση, εποχη, εποχες, επτα, ιδιο, ειδος, ιντερνετ, υπομονη, ισχυει, ηχο, λαθος, λαστιχα, μοντελα, μπορεις, μπορειτε, νεότερα, νοημα, οπτικα, οχηματα, οχημα, πιστη, ραντεβου, ροδα, σιγουρο, σειρα, σπιτια, τζιπ, τρια, φαινονται, φυση, φυσικα, φθινοπωρο, φυλλα, φορτηγα, χερι, χωμα, free, drift, εξυπνα, festival, hit, ιδανικο, νιωθεις, offline, παιχνιδι, player, request, rewind, run, site, sites, σωστο, tabs, ταξιδι, online, υπεροχη, world, χερια
Τυχαία Θέματα