Football Manager Classic 2014 Review

Τα φορητά παιχνίδια Football Manager σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν μέχρι τώρα να πλησιάσουν την ποιότητα της σειράς στο PC, λόγω γνωστών περιορισμών και ελλείψεων. Το Football Manager Classic 2014 για το PS είναι μία αξιοπρεπής προσπάθεια, που όμως δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον μεγάλο του αδελφό, το Football Manager

2014.

Το Football Manager Classic 2014, όπως φανερώνει και η ονομασία του, μεταφέρει στην οθόνη του PS Vita το Classic mode του Football Manager 2014, δηλαδή μια πιο ελαφριά έκδοση του Career mode, με πολύ μικρότερη αλληλεπίδραση με τoυς παίκτες και τα media και λιγότερες ευθύνες όσον αφορά τις προπονήσεις της ομάδας. Παρά τις όποιες ελλείψεις σε σχέση με το Career mode, ο βασικός πυρήνας του παιχνιδιού είναι αναλλοίωτος και δεν στερείται του απόλυτου ρεαλισμού που πρεσβεύει η σειρά. Μάλιστα έχουν προστεθεί και διάφορα στοιχεία από το Career, όπως η δυνατότητα να παρακολουθείτε την τελευταία μέρα των μεταγραφών, αλλά και να παίρνετε μέρος στα meeting της ομάδας. Αν έχετε και τις δύο εκδόσεις μπορείτε να μεταφέρετε και να χρησιμοποιείτε το ίδιο save τόσο στο PC, όσο και στο PS Vita, ώστε να συνεχίζετε το παιχνίδι σας.

Επιπλέον, πέρα από το Classic mode, υπάρχουν και τα Challenges όπου αναλαμβάνετε την ομάδα σε συγκεκριμένες συνθήκες, όπως πχ να μαστίζεται από σοβαρούς τραυματισμούς ή να πρέπει ολοκληρώσετε το πρωτάθλημα αήτηττοι κλπ. Αν και τα Challenges σαν concept έχουν αρκετό ενδιαφέρον, θα περάσετε πολύ περισσότερο χρόνο με το Classic Mode, καθώς σε αυτό μπορείτε να ακολουθήσετε μια ιδανική καριέρα προπονητή χρόνο με τον χρόνο, είτε στο τιμόνι της αγαπημένης σας ομάδας, είτε κερδίζοντας προτάσεις από μικρές ή μεγάλες ομάδες στην Ευρώπη. Δυστυχώς δεν υπάρχει κανενός είδους online mode.

H 3D match engine είναι εντυπωσιακή για φορητό παιχνίδι.

Κάπου εδώ ξεκινούν οι πρώτοι περιορισμοί που δείχνουν ότι πρόκειται για τίτλο φορητής κονσόλας. Τρία πρωταθλήματα μπορούν να τρέχουν ταυτόχρονα, μειώνοντας αρκετά το εύρος των επιλογών σας τόσο στην αναζήτηση παικτών, όσο και στις επαγγελματικές σας ευκαιρίες. Το δεύτερο που χτυπάει πολύ άσχημα από τις πρώτες στιγμές της ενασχόλησής σας με τον τίτλο είναι οι ανυπόφοροι χρόνοι φόρτωσης που μόνο Classic mode δεν θυμίζουν, αφού σε πολλά σημεία και ιδιαίτερα πριν ξεκινήσετε κάποιον αγώνα ή στην τελευταία μέρα των μεταγραφών ξεπερνούν ακόμη και τα δύο λεπτά. Ευτυχώς όμως αυτά που αντικρίζουν τα μάτια σας είναι άκρως ικανοποιητικά, καθώς το Football Manager 2014 είναι χωρίς υπερβολή η πιο όμορφη αλλά και η πιο εύχρηστη φορητή έκδοση της σειράς μέχρι σήμερα. Από τον σχεδιασμό της κεντρικής οθόνης, μέχρι και τις καρτέλες των παικτών, όλα είναι πλήρως εναρμονισμένα με την έκδοση του PC. Εντυπωσιακό είναι και το εύρος των στατιστικών για κάθε πρωτάθλημα, κάθε ομάδα και κάθε παίκτη αντίστοιχα, στοιχείο που σας κερδίζει από την πρώτη επαφή.

Όμως όλη αυτή η ομοιότητα με την έκδοση του PC φέρνει στην επιφάνεια και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του τίτλου, που είναι αφενός το πολύ μικρό μέγεθος των γραμματοσειρών, ώστε να χωρέσουν όλες οι πληροφορίες που κατακλύζουν την οθόνη και αφετέρου τα πολύ μικρά κουμπιά πάνω στην οθόνη που θέλουν τρομερή εξοικείωση για να μπορείτε να τα πατήσετε με τα δάχτυλά σας. Ιδιαίτερα οι πρώτες ώρες ενασχόλησης με το παιχνίδι πιθανόν θα σας φανούν ανυπόφορες, καθώς δεν είναι λιγες οι φορές που θα πατάτε κατά λάθος μία άλλη επιλογή από αυτή που θέλετε ή ενδεχομένως θα κάνετε αλλαγή κάποιον άλλον παίκτη από αυτον που θέλετε, καθώς τα κουμπιά είναι και μικρά και κοντινά μεταξύ τους στις περισσότερες περιπτώσεις. Πολύ δύσκολο είναι επίσης το να στοχεύσετε με το δάχτυλό σας το όνομα κάθε παίκτη για να σας εμφανίσει την καρτέλα του, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε τόσο να δείτε τους παίκτες σας, όσο και να κάνετε μεταγραφές, αφού θέλει υπομονή για να τσεκάρετε τα χαρακτηριστικά κάθε παίκτη υπό αυτές τις συνθήκες. Όσο περνάει η ώρα η κατάσταση συνηθίζεται, αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα που έπρεπε να είχε αποφευχθεί.

Πέρα από την οθόνη αφής, μεγάλη χρησιμότητα για τη δράση σας μέσα στο παιχνίδι έχουν και οι σκανδάλες, αλλά και οι αναλογική μοχλοί που βοηθούν στην πιο εύκολη παρακολούθηση των γεγονότων. Η δεξιά σκανδάλη εμφανίζει το υπομενού, όπου στην κεντρική οθόνη μπορείτε να πάτε σε διαφορετικές καρτέλες, όπως στις τακτικές σας, στη μεταγραφική αγορά κλπ, ενώ όταν πατάτε ξανά εξαφανίζει το υπομενού για να μπορείτε να δείτε όλες τις υπόλοιπες πληροφορίες της οθόνης. Η αριστερη σκανδάλη χρησιμεύει στην οθόνη της τακτικής, όπου πατώντας την μπορείτε να σύρετε με το δάκτυλό σας τον κάθε παίκτη στη θέση που θέλετε, διευκολύνοντας αρκετά τα πλάνα σας. Και σε αυτή τη διαδικασία απαιτούνται πολύ λεπτοί χειρισμοί με το δάκτυλό σας, καθώς αν αγγίξετε άγαρμπα την οθόνη είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσετε να πάτε τον παίκτη στο σημείο που θέλετε. Τέλος, οι αναλογικοί μοχλοί βοηθούν έτσι ώστε να “σκρολάρετε” οθόνες στατιστικών που αφορούν πρώτους σκόρερ, αναφορές για σκάουτινγκ κλπ και η σωστή χρήση τους σας βγάζει ουκ ολίγες φορές από τη δύσκολη θέση.

Τα Challenges προσφέρουν έξτρα ώρες ενασχόλησης.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του Football Manager Classic 2014 είναι η 3D match engine, που αποτελεί πιστή αντιγραφή της αντίστοιχης μηχανής γραφικών του Football Manager 2014, γεγονός που αποτελεί πολύ ευχάριστη έκπληξη. Στα αρνητικά της απεικόνισης συγκαταλέγονται κάποιες πτώσεις του frame rate, αλλά και κάποιες μακρινές λήψεις της κάμερας όπου αδυνατείτε να δείτε πού βρίσκεται η μπάλα. Τα κουμπιά για να δίνετε οδηγίες στην ομάδα σας, να κάνετε αλλαγές και να αλλάζετε την τακτική βρίσκονται στο υπομενού πατώντας τη δεξιά σκανδάλη και τολμώ να πω ότι τα βρίσκω πιο εύχρηστα ακόμα και από την έκδοση του PC. Αρνητική εντύπωση προκαλεί ένα περίεργο bug, όπου μετά το τέλος του αγώνα στην οθόνη που φαίνονται τα αποτελέσματα και η βαθμολογία, αρκετές φορές σας εμφανίζει διαφορετικό σκορ από αυτό που φέρατε και κατά συνέπεια διαφορετική συνολική βαθμολογία. Πατώντας να βγείτε από το post match, τόσο το σκορ, όσο και η βαθμολογία σας εμφανίζεται σωστά, αλλά είναι απορίας άξιο πως κάτι τέτοιο δεν εντοπίστηκε από τους testers του παιχνιδιού. Ενοχλητικό είναι και το γεγονός ότι δεν υποστηρίζεται το instant results, οπότε πρέπει να παίζετε όλους τους αγώνες, ακόμη και τα πρώτα φιλικά παιχνίδια απέναντι σε άσημες ομάδες.

Εν κατακλείδι, το Football Manager Classic 2014, αν και αποτελεί την πιο άρτια φορητή έκδοση της σειράς μέχρι τώρα, έχει αρκετά προβλήματα στη ραχοκοκκαλιά του. Συστήνεται σε όσους είναι κολλημένοι με το Football Manager Classic 2014 και θέλουν να παίζουν ακόμα και κατά τις μετακινήσεις τους. Για όλους τους υπόλοιπους το εξαιρετικό Football Manager 2014 είναι υπεραρκετό.

Αυτούσιο το Classic mode του Football Manager 2014Εξαιρετική 3D match engineΚοινά save μεταξύ PC και PS Vita αν έχετε και τις δύο εκδόσειςΠαραμένει πολύ εθιστικόΜικρές γραμματοσειρές και κουμπιάΜεγάλοι χρόνοι φόρτωσηςΑπουσία onlineΑπουσία instant resultsBug στο post matchΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS VitaΑΝΑΠΤΥΞΗ:SI Games, Hardlight, Little Stone SoftwareΕΚΔΟΣΗ:SegaΔΙΑΘΕΣΗ:ZegetronΕΙΔΟΣ:Διαχείριση ποδοσφαιρικής ομάδαςΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.footballmanager.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:11/4/2014PEGI:3

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα