Football Manager 2015 Review

Ήρθε ξανά η ώρα να βάλετε το κουστούμι σας, να κάτσετε στον πολυτελή πάγκο του Καμπ Νου και να δείτε στα σαλόνια του Champions League τους παιχταράδες σας, που μπορούν να ντριπλάρουν τους αντιπάλους τους ακόμα και σε ασανσέρ, να κάνουν πράξη αυτά που τους είπατε στα αποδυτήρια. Ή ίσως ήρθε ξανά ώρα να σταθείτε όρθιος παρακολουθώντας τα παλτά σας να κουτουλάνε μεταξύ τους, καθώς κοουτσάρετε την Ασιρίσκα στα αλώνια της δεύτερης κατηγορίας της Σουηδίας, ακούγοντας την καρέκλα σας να τρίζει από τα συνεχόμενα

ανεπιτυχή αποτελέσματα. Το Football Manager επιστρέφει και ως συνήθως θα σας αναγκάσει να πάρετε άδεια από τη δουλειά σας, να ελαττώσετε τον ύπνο και να μην συζητάτε με φίλους για τίποτα άλλο παρά μόνο για την ανακάλυψη του νέου Kun Aguero ή του νέου Tonton Zola Moukoko αν προτιμάτε...

Είναι γεγονός ότι η Sports Interactive παραμένει αναμφισβήτητη κυρίαρχος σε αυτό το αρκετά ιδιαίτερο είδος παιχνιδιών. Παρόλα αυτά οι δημιουργοί του Football Manager δεν εφησυχάζουν και προσπαθούν κάθε χρόνο να το βελτιώσουν. Στο Football Manager 2015 δεν υπάρχουν ριζικές αλλαγές, όμως αρκετοί τομείς έχουν επανεξεταστεί και επανασχεδιαστεί με σκοπό να προσεγγιστεί ακόμα περισσότερο η πραγματικότητα. Όπως και στο περσινό παιχνίδι, υπάρχουν τρία διαθέσιμα modes για να παίξετε. Οι επιλογές σας είναι η παραδοσιακή πλήρης εμπειρία του Football Manager mode, το FM Classic αν δεν έχετε πολύ χρόνο για να ασχοληθείτε, και τα challenges που είναι ορισμένα σενάρια-δοκιμασίες που καλείστε να φέρετε εις πέρας. Το θέμα είναι ότι τα διαθέσιμα αυτά σενάρια είναι τα ίδια ακριβώς επτά με του FM 2014. Σαν mode έχει ενδιαφέρον, όμως θα μπορούσαν οι δημιουργοί να προσθέσουν μερικά ακόμα ή να τροποποιήσουν κάπως τα υπάρχοντα. Το να μην υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση δίνει την εντύπωση παρατημένου mode, που μπήκε απλά για να υπάρχει ή ξεχάστηκε από πέρσι. Φυσικά στο Football Manager 2015 υπάρχει και η γνωστή δυνατότητα για online παιχνίδι.

Η πρώτη νέα προσθήκη στο παιχνίδι εμφανίζεται με το “καλημέρα”. Στο FM 2015 υπάρχει η δυνατότητα να διαλέξετε τί είδους προπονητής θα είστε, tracksuit head coach ή tactical head coach. Ο ρόλος του tracksuit head coach είναι πιο άμεσος και σας φέρνει πιο κοντά στους παίκτες σας όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι αλλά και θέματα προπονήσεων. Παίρνοντας το ρόλο του tactical head coach έχετε μεγαλύτερες ικανότητες στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της ομάδας σας, έχετε καλύτερα πνευματικά στοιχεία. Υπάρχει η δυνατότητα να κατανέμετε τους διαθέσιμους πόντους σας όπως εσείς θέλετε ανάμεσα στους δύο ρόλους και έτσι να δημιουργήσετε έναν προπονητή που έχει στοιχεία τόσο από tracksuit όσο και από tactical head coach. Κάτι σαν ένα κράμα... Αλέφαντου και Μουρίνιο δηλαδή! Ο αριθμός των διαθέσιμων πόντων που μπορείτε να κατανείμετε στα attributes έχει να κάνει με το επίπεδο εμπειρίας σας ως παλιού ποδοσφαιριστή και το προπονητικό σας δίπλωμα. Πρέπει να σημειωθεί ότι καλό είναι τα τελευταία δύο να είναι υψηλού επιπέδου, αν θέλετε να αναλάβετε μεγάλες ομάδες, ειδάλλως θα έχετε πρόβλημα.

Η κάθετη μπάρα στα αριστερά κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη.

Σημαντικές αλλαγές έχουν γίνει και στο user interface του παιχνιδιού. Κορωνίδα αυτών είναι η προσθήκη μιας κάθετης μπάρας στην αριστερή πλευρά της οθόνης. Με αυτήν την μπάρα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα σημαντικά στοιχεία της ομάδας, από το ρόστερ και το πρόγραμμα αγώνων μέχρι τις προπονήσεις και το scouting. Είναι ιδιαιτέρως βολική και σας γλιτώνει αρκετό χρόνο από περιττό ψάξιμο. Στο Football Manager 2015, κάθε φορά που κοιτάτε οποιοδήποτε στοιχείο, μπορείτε να δείτε άλλα παρόμοια χάρη σε μια οριζόντια μπάρα στο πάνω μέρος της οθόνης. Αν για παράδειγμα κοιτάτε τα tactics της ομάδας σας, εμφανίζονται δίπλα στην μπάρα τα μενού, για να επιλέξετε ποιος θα εκτελεί τα στημένα, τα πέναλτι ή ποιος θα είναι αρχηγός. Στο πάνω δεξιά τμήμα της οθόνης υπάρχει η search bar του παιχνιδιού, που λειτουργεί σαν μηχανή αναζήτησης ενός internet browser και σας εμφανίζει τα αποτελέσματα άμεσα με τη μορφή pop up μπάρας. Με όλες τις προαναφερθείσες νέες και ενισχυμένες δυνατότητες το user interface παρουσιάζει σημαντική βελτίωση και βοηθάει ακόμα και τους άπειρους παίχτες να προσαρμοστούν γρήγορα, χωρίς να εκνευριστούν ψάχνοντας κάτι για αρκετή ώρα.

Πολύ καθοριστικό ρόλο στο Football Manager 2015 διαδραματίζει το scouting, το οποίο έχει επανασχεδιαστεί. Μοιάζει αρκετά με το γενικότερο player search, είναι πολύ παραμετροποιημένο, αφού μπορείτε να ψάχνετε βάσει συγκεκριμένων attributes, τωρινής ή μελλοντικής ικανότητας ενός παίχτη, να ορίσετε αν χρειάζεστε βασικό ή ρεζέρβα κλπ. Είναι πολύ βολικό και ξεκάθαρο, γιατί ψάχνετε κάτι πολύ συγκεκριμένο, συνεπώς είναι ιδανικό για να βρείτε τον αντικαταστάτη ενός παίχτη που φεύγει από την ομάδα σας. Πολύ εξελιγμένη είναι και η συμπεριφορά των σκάουτερ. Σας κάνουν οι ίδιοι προτάσεις, σας δίνουν πληρέστερες αναφορές , μπορεί ακόμα να σας ζητήσουν να σταματήσουν μια ανάθεση που τους έχετε δώσει, επειδή θεωρούν ότι δεν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον. Σημαντικό ρόλο στον τομέα του scouting διαδραματίζει το επίπεδο γνώσης του ποδοσφαιρικού πλανήτη, αφού από αυτά τα μέρη της γης έχετε αναφορές. Ένα ακόμα νέο στοιχείο που κάνει πιο δύσκολο το παιχνίδι είναι ότι για έναν παίκτη που δεν σας είναι γνωστός, με το πρώτο scouting βλέπετε ένα εύρος τιμών από το κάθε attribute και όχι τον ακριβή αριθμό. Κάνοντας δεύτερο scouting το εύρος αυτό μειώνεται. Γενικώς, στο Football Manager 2015 το scouting λειτουργεί πιο ρεαλιστικά και κάνει το παιχνίδι πιο δύσκολο αν έχετε μικρή ομάδα όπου το τμήμα scouting είναι πιο περιορισμένο.

Στον τομέα των τακτικών υπάρχουν περισσότερα έτοιμα συστήματα. Προφανώς μπορείτε και χειροκίνητα να δημιουργήσετε το σύστημα της αρεσκείας σας. Τέσσερις νέοι ρόλοι παικτών κάνουν την εμφάνισή τους στο FΜ 2015. Αρχικά το inverted full back, μια εξέλιξη του full back που, όταν προωθείται, κόβει προς το κέντρο και κάνει κούρσες σε εκείνον τον χώρο και όχι στα πλάγια. Ο winger μπορεί να έχει τον ρόλο του raumdeuter που ουσιαστικά είναι ένας ακραίος που ψάχνει χώρους, για να κάνει το ξεπέταγμά του και να δημιουργήσει κινδύνους. Στα πλάγια χαφ έχει προστεθεί ο ρόλος του wide playmaker, ο οποίος είναι ο κινητήριος μοχλός της ομάδας φτιάχνοντας παιχνίδι, αλλά ξεκινώντας τις προσπάθειες του από τα άκρα γλιτώνει το συνωστισμό των μαρκαρισμάτων στο κέντρο της μεσαίας γραμμής. Τέλος, οι κεντρικοί χαφ δύναται να έχουν τον ρόλο του roaming playmaker, που χρειάζεται μεγάλη αντοχή, αφού είναι μόνιμα σε κίνηση προσπαθώντας να δημιουργήσει παιχνίδι επιθετικά, αλλά και να λειτουργήσει ανασταλτικά, όταν η ομάδα αμύνεται. Όλα τα συστήματα, σε συνδυασμό με τους ρόλους που έχετε δώσει στους παίκτες σας, αποτυπώνονται πιο ξεκάθαρα στο ταμπλό των τακτικών, που βρίσκεται στο δεξί μέρος της οθόνης. Έτσι έχετε ξεκάθαρη εικόνα για το τι έχετε δημιουργήσει.

Ένας από τους τέσσερις νέους ρόλους είναι ο wide playmaker.

Αλλαγές έχουν γίνει και στις προπονήσεις. Καταρχάς μπορείτε να δώσετε αρμοδιότητες και στον εαυτό σας (σαν coach), αν στην αρχή του παιχνιδιού έχετε επιλέξει να είστε tracksuit manager. Οι προπονητές (coaches) έχουν συγκεκριμένο στιλ προπόνησης (tactical, mental, technical κλπ.), αλλά και φαίνεται ξεκάθαρα σε ποιον τομέα της προπόνησης είναι ειδικοί. Όλο αυτό σας βοηθάει να τους βάζετε να κάνουν πιο σωστή και πιο αποδοτική δουλειά. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ο παίκτης να κάνει ατομική προπόνηση για να αυξήσει συγκεκριμένη ικανότητα (attribute).

Μπαίνοντας στο γήπεδο για τον αγώνα αμέσως παρατηρείτε ότι η Sports Interactive προσπαθεί να πετύχει μια πιο ζεστή και συνάμα ρεαλιστική ατμόσφαιρα. Αρχικά, τα γήπεδα στο Football Manager 2015 είναι περισσότερα και πιο όμορφα. Υπάρχει μεγαλύτερη παραμετροποίηση στον τομέα αυτό, αφού τόσο η χωρητικότητα, ο σχεδιασμός αλλά και οι λοιπές εγκαταστάσεις του είναι ανάλογα του μεγέθους της ομάδας στο παγκόσμιο στερέωμα. Στις εξέδρες υπάρχουν πανό της γηπεδούχου ομάδας, ενώ ο κόσμος δείχνει πολύ πιο ζωντανός. Ταυτόχρονα άλλες λεπτομέρειες συμβάλλουν σε μεγαλύτερο ρεαλισμό, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη ανθρώπων ασφαλείας γύρω από τον αγωνιστικό χώρο αλλά και στις εξέδρες. Επίσης, οι φωτισμοί είναι σαφώς καλύτεροι από ότι στο περσινό παιχνίδι. Ο ήχος βοηθάει στη δημιουργία ενός ωραίου γηπεδικού κλίματος, όμως ως συνήθως δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.

Σημαντική εξέλιξη υπάρχει στις κινήσεις των ποδοσφαιριστών. Έχουν προστεθεί ή ανανεωθεί 2000 animations, που κάνουν τους παίκτες να δείχνουν φυσικοί μέσα στο γήπεδο και όχι σαν ρομπότ. Τα animations αυτά έχουν να κάνουν με ένα μεγάλο εύρος ενεργειών, όπως καλύτερες πάσες, σουτ, κεφαλιές, βουτιές, τάκλιν, ντρίπλες, εκτινάξεις τερματοφυλάκων και άλλα. Οι επαφές των ποδοσφαιριστών με την μπάλα είναι πιο τεχνικές, αφού χρησιμοποιούν περισσότερα σημεία του ποδιού τους. Πάντως παρά τη δουλειά της Sports Interactive σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης στη συνολική κίνηση των παικτών στον αγωνιστικό χώρο.

Οι παίκτες φαίνονται πολύ πιο φυσικοί.

Επίσης, όπως σε κάθε Football Manager, έτσι και στο FM 2015 στις πρώτες εβδομάδες της κυκλοφορίας του παιχνιδιού παρουσιάζονται προβλήματα στη match engine που αφαιρούν αρκετό από τον ρεαλισμό. Τα προβλήματα που παρατηρούνται είναι οι πάρα πολλοί και συχνοί τραυματισμοί και ο μεγάλος αριθμός γκολ που σημειώνεται στα περισσότερα ματς, με κύρια αιτία τα λάθη που κάνουν οι άμυνες και οι τερματοφύλακες. Αστεία λάθη ακόμα και από τους καλύτερους τερματοφύλακες του κόσμου. Φυσικά δεν λείπουν και κάποια crash, όχι όμως σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όλα αυτά θα διορθωθούν με patch, όπως γίνεται κάθε χρόνο δηλαδή. Απλά χρειάζεται λίγη υπομονή.

Η αλληλεπίδραση σας με τον τύπο είναι ακόμα πιο έντονη φέτος. Οι ερωτήσεις που σας γίνονται είναι περισσότερες, ενώ η συνολική συνέντευξη έχει μεγαλύτερη ροή, αφού πολλές φορές οι ερωτήσεις έχουν σχέση με τις απαντήσεις που μόλις έχετε δώσει. Επίσης αρκετά ερωτήματα έχουν να κάνουν πια με το ιστορικό σας αλλά και με τα αποτελέσματα κόντρα σε άλλους προπονητές, ευνοώντας έτσι τη δημιουργία ερίδων μεταξύ εσάς και των συναδέλφων σας! Μια εντελώς καινούρια προσθήκη είναι τα tunnels interviews, συνεντεύξεις στη φισούνα δηλαδή, ακριβώς πριν την έναρξη ή μετά το τέλος ενός αγώνα. Αυτές συνήθως έχουν να κάνουν με την επιλογή της ενδεκάδας σας αλλά και με σημαντικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του ματς. Επίσης οι συζητήσεις που κάνετε με τους ποδοσφαιριστές σας έχουν γίνει πιο πολύπλευρες, ενώ οι αντιδράσεις τους έχουν γίνει ακόμα πιο εύκολες στο μάτι. Μπορείτε, για παράδειγμα, να μιλήσετε για το ίδιο θέμα σε περισσότερους από έναν ταυτόχρονα. Και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές όμως παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες, αφού έρχονται να σας μιλήσουν όταν τους θέλει μια άλλη ομάδα, ενώ σας κάνουν και πιο ξεκάθαρους τους λόγους για τους οποίους είναι δυσαρεστημένοι ή θέλουν να φύγουν από την ομάδα σας.

Στα οικονομικά (finances) υπάρχουν λίγες αλλά προσεγμένες αλλαγές. Αρχικά, μικρή διαφοροποίηση στην απεικόνιση. Επίσης, έχουν προστεθεί όλοι νέοι κανονισμοί του financial fair play. Οι απαιτήσεις της διοίκησης από σας όσον αφορά τα οικονομικά είναι πιο ξεκάθαρες και αναλυτικές. Στα στοιχεία που έχουν να κάνουν με σας αλλά και τους άλλους μάνατζερ έχουν γίνει επίσης τροποποιήσεις. Το ιστορικό είναι υπεραναλυτικό και πιο εύκολα διαχειρίσιμο. Στις ιδιότητες του μάνατζερ έχει προστεθεί με ποσοστιαίο νούμερο η φήμη. Επίσης, το μενού “promises” (υποσχέσεις) σας δίνει ένα πλήρες ιστορικό με το τί έχετε υποσχεθεί στους παίκτες σας αλλά και στο προσωπικό.

Καλύτερα να κρατάτε τις υποσχέσεις σας!

Διάσπαρτες αλλαγές παρατηρούνται σε αρκετούς άλλους τομείς του παιχνιδιού. Μόνο μια καινούρια ιδιότητα (attribute) υπάρχει και αυτή είναι το “vision”. Έχει να κάνει με το πώς ένας παίκτης μπορεί να προβλέπει καταστάσεις. Ουσιαστικά αντικαθιστά το “creativity” (δημιουργία) και είναι άρρηκτα δεμένο με το “anticipation”. Κατά τη διάρκεια του αγώνα μπορείτε να φωνάξετε κάτι στους παίκτες σας, για να τους εμψυχώσετε ή να τους ηρεμήσετε. Το λεγόμενο “touchline talk” ουσιαστικά είναι ένα team talk μέσα στον αγώνα και δουλεύει με τον ίδιο τρόπο όπως αυτό πριν το ματς, στο ημίχρονο και μετά το ματς. Επιπλέον το μενού για τις οδηγίες προς φύλαξη των αντιπάλων είναι πιο άμεσο. Ακόμα μια διαφοροποίηση στο Football Manager 2015 υπάρχει στις διαπραγματεύσεις συμβολαίων χάρη στα περισσότερα μπόνους, όπως, για παράδειγμα, να τάξετε ένα ποσό στον παίκτη αν η ομάδα φθάσει σε έναν συγκεκριμένο γύρο μιας διοργάνωσης. Για πρώτη φορά φέτος έχετε τη δυνατότητα να παρουσιάσετε την αρμάδα σας στο γνωστό πλέον σε όλους Τwitch. Τέλος, προφανώς στο Football Manager 2015 η βάση δεδομένων είναι ανανεωμένη και εμπλουτισμένη. Πολλά περσινά ταλέντα έχουν κάνει ήδη αισθητή την παρουσία τους και έχουν τα attributes που πρέπει, ενώ νέα ονόματα αρχίζουν να φιγουράρουν.

Η Sports Interactive φέτος δεν παρουσιάζει ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι, αλλά δείχνει ότι δεν σταματά να εξετάζει και να σκέπτεται πώς θα βελτιώσει την κάθε μικρή λεπτομέρεια. Το Football Manager 2015 είναι εξέλιξη, όχι επανάσταση, με αρκετές αλλαγές, κάποιες σημαντικές και κάποιες ήσσονος σημασίας. Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν ακόμα, όπως και εμπιστοσύνη από το κοινό προς τους δημιουργούς. Όπως οι προκάτοχοί του, το Football Manager 2015 βρίθει ποιότητας και αξίζει ξεκάθαρα τα λεφτά σας.

Πιο φυσικές κινήσεις των παικτώνΠιο ρεαλιστικό και ζωντανό κοινό στο γήπεδοΒελτιωμένο και απόλυτα συγκεκριμένο scoutingΑκόμα πιο φιλικό user interfaceΠιο διαδραστικές συνεντεύξειςΠροβλήματα στη match engine που χρειάζονται patch για να διορθωθούνΑκριβώς ίδια σενάρια στα challengesΟι κινήσεις των παικτών θέλουν ακόμα δουλειάΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Sports InteractiveΕΚΔΟΣΗ:SegaΔΙΑΘΕΣΗ:ZegetronΕΙΔΟΣ:Διαχείριση ποδοσφαιρικής ομάδαςΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.footballmanager.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:7/10/2014PEGI:3

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
football manager, football manager, champions league, league, aguero, sports, classic, online, νέα, head, coach, tactical, user, tactics, browser, pop, player, συγκεκριμένο, full, χαφ, engine, γκολ, crash, patch, play, team, site, http, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , ομαδα διας, στημενα, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αδεια κυκλοφοριασ, ξανα, αποτελεσματα, το θεμα, αδεια, γηπεδα, δουλεια, ηχος, θεμα, κοντρα, ονοματα, προγραμμα, ωρα, αξιζει, ασανσερ, απλα, αστεια, ασυλο, ατμοσφαιρα, εβδομαδες, βρειτε, βρισκεται, γκολ, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γηπεδο, δευτερο, δυνατοτητα, δειτε, δειχνει, δωσει, διπλωμα, ευκολα, υπαρχει, εμφάνιση, εξελιξη, επτα, ερχονται, ζεστη, ζωη, ιδια, ιδιο, ειδος, υπνο, υπομονη, εικονα, ημιχρονο, ιστορικο, κινηση, κυρια, λαθη, λεφτα, λεπτομερειες, ματι, μορφη, μπορειτε, ομαδα, ουσιαστικα, ροη, προβληματα, ρεζερβα, ρολοι, ρομποτ, ρολο, σαλονια, συγκεκριμένο, τμημα, τρια, φαινονται, φυσικα, φημη, φορα, χαφ, χρονικα, ομορφα, aguero, browser, classic, coach, crash, engine, ερωτησεις, full, head, ιδανικο, ιδιαιτερο, user, κομματι, league, μοιαζει, sports, ομαδες, patch, παιχνιδι, play, player, pop, site, tactical, tactics, team, online, θεματα
Τυχαία Θέματα