Fight’N Rage review

13:37 7/5/2023 - Πηγή: Game 2.0

Πιθανώς κάποιοι να έχετε ξαναδεί το Fight’N Rage. Λογικό, αφού πρωτοκυκλοφόρησε το 2017 και τώρα πλέον είναι διαθέσιμο για PS5 και Xbox Series X/S. Πρόκειται για ένα indie 2D beat ‘em up που βαδίζει στα χνάρια τίτλων όπως το Streets of Rage, Final Fight και Double Dragon.

Μάλιστα το παιχνίδι είναι φτιαγμένο από μόλις δύο άτομα και «χτυπάει» πολύ πιο πάνω από τα κυβικά του.

Η απλή ιστορία έχει ως εξής: Στο μακρινό μέλλον, η Γη έχει καταστραφεί και η ανθρωπότητα είναι στο έλεος ζωόμορφων μεταλλαγμένων. Όμως δύο άνθρωποι, η μαχητική Gal και ο νίντζα F. Norris, μαζί με έναν μεταλλαγμένο επαναστάτη, τον Ricardo, αποφασίζουν να βάλουν τέλος σε αυτό το χάλι και να πολεμήσουν τους κτηνώδεις δεσπότες τους. Δεν υπάρχει πολύ παραπάνω βάθος αν και πρόκειται για μία αρκετά σκοτεινή πλοκή. Το παιχνίδι είναι αρκετά σύντομο σε διάρκεια, όπως συνηθίζεται στο συγκεκριμένο είδος, αλλά αυτό είναι κάτι που το είχαν στον νου τους οι δημιουργοί. Κατά την διάρκεια της περιπέτειας πρέπει να πάρετε κάποιες αποφάσεις που σας οδηγούν σε εναλλακτικά μονοπάτια, τα οποία με την σειρά τους σας στέλνουν σε ένα από 56 διαφορετικά τέλη! Αυτό είναι κάτι που προσδίδει στην ιστορία αλλά και στο replayability – και δεν είναι η μόνη προσθήκη που το πετυχαίνει αυτό, όπως θα δούμε παρακάτω.

Το βασικό gameplay είναι το κλασικό του είδους. Προχωράτε, δέρνετε εχθρούς, μαζεύετε καλούδια για πόντους και αναπλήρωση υγείας, φτάνετε στο boss της πίστας και όταν το εξολοθρεύσετε πηγαίνετε στην επόμενη. Κάθε χαρακτήρας έχει τα δικά του combo, ειδικές κινήσεις και ιδιαιτερότητες. Οι μάχες είναι καλά δουλεμένες και προσεγμένες. Οι επιθέσεις, η ταχύτητα, η κίνηση και τα χτυπήματα έχουν το κατάλληλο αντίκτυπο, αλλά και την σωστή αίσθηση, που ίσως σας θυμίσει fighting game. H Gal είναι γρήγορη κι ευκίνητη, ο F. Norris είναι αρκετά καλός σε όλα, χωρίς να υπερτερεί σε κάτι συγκεκριμένο και ο Ricardo είναι το αργό αλλά παντοδύναμο τανκ που ισοπεδώνει τους πάντες με λαβές και συντριπτικά χτυπήματα. Το σύστημα μάχης είναι σχετικά απλό, αλλά όταν συνδυάσετε σωστά τις ικανότητες του κάθε χαρακτήρα και πειραματιστείτε με τις διάφορες επιθέσεις, μπορείτε να πετύχετε αποτελεσματικά, εντυπωσιακά και μακρόσυρτα combo που καταλήγουν να κάνουν τους εχθρούς να εκρήγνυνται από το πολύ ξύλο!

Επίσης έχετε στην διάθεση σας ένα μετρητή για τις ειδικές κινήσεις, οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες όταν είστε περικυκλωμένος από εχθρούς ή όταν θέλετε να επιφέρετε μεγάλη ζημιά σε κάποιο boss. Όταν χρησιμοποιείτε κάποια από αυτές τις κινήσεις, ο μετρητής αδειάζει και γεμίζει πάλι σιγά-σιγά. Μπορείτε να κάνετε τις special κινήσεις και όταν δεν έχετε γεμάτο μετρητή, αλλά τότε χάνετε ένα κομμάτι από την μπάρα ζωής σας. Ακόμα, αν είστε καλός στο timing, μπορείτε να αποκρούσετε τις επιθέσεις των εχθρών, αποφεύγοντας την ζημιά αλλά και να γεμίσετε άμεσα τον special μετρητή. Το πρόβλημα είναι πως πολλές από αυτές τις κινήσεις, δεν τις μαθαίνετε παρά μόνο όταν ξεκλειδώσετε το training mode. Πως το κάνετε αυτό; Παίζετε πρώτα στο arcade mode και όταν/αν το ολοκληρώσετε, ή χάσετε, κερδίζετε κάποια νομίσματα που μπορείτε να ξοδέψετε στα extras του παιχνιδιού. Η συμβουλή μου είναι να ανοίξετε πρώτα το training mode, ώστε να συνηθίσετε το moveset του κάθε χαρακτήρα. Πέρα από το training, υπάρχουν πολλά άλλα unlockables, όπως νέα modes (survival, time attack κτλ) και νέες ενδυμασίες για τους χαρακτήρες. Μπορείτε να ξεκλειδώσετε μέχρι και τους εχθρούς που πολεμάτε και να τους χρησιμοποιήσετε στην πλειοψηφία των διάφορων modes.

Να πούμε εδώ, πως το παιχνίδι μπορεί να γίνει αρκετά ζόρικο (ίσως απότομα κάποιες φορές), καθώς οι μεταλλαγμένοι δεν αστειεύονται, και αυτό ισχύει ειδικά στα boss fights που αυξάνουν την ένταση. Επίσης, τα checkpoints στις πίστες κάποιες φορές είναι αρκετά μακριά μεταξύ τους, όποτε ίσως παιδευτείτε λίγο μερικές φορές. Καλό είναι να μάθετε τον χαρακτήρα με τον οποίον παίζετε, αλλά και τους εχθρούς, ώστε να μπορείτε να κάνετε πλήρη και αποτελεσματική χρήση του «οπλοστασίου» σας. Βέβαια, μπορείτε πάντα να παίξετε παρέα με φίλους και να κάνετε πιο εύκολη την ζωή σας, καθώς διασκεδάζετε δέρνοντας τους πάντες. Δυστυχώς όμως αυτό μπορείτε να το κάνετε μόνο από τον καναπέ σας, καθώς δεν υπάρχει online co-op, κάτι που είναι μεγάλο κρίμα.

Οπτικά, το παιχνίδι είναι πολύ ενδιαφέρον, καθώς διαθέτει πανέμορφο pixel art που θυμίζει anime στους χαρακτήρες, με πολύ ωραία, ρευστά και λεπτομερή animations (ίσως υπερβολικά λεπτομερή όσον αφορά... αχέμ, κάποια σημεία της γυναικείας ανατομίας, με αστεία αποτελέσματα). Υπάρχουν επίσης πολύ ωραία εφέ φωτισμού και έντονα χρώματα, αν και αυτό ίσως «θάβεται» λίγο από το ότι τα γεγονότα του παιχνιδιού διαδραματίζονται την νύχτα ως επί το πλείστον. Η ποικιλία στα περιβάλλοντα είναι αρκετά καλή, καθώς σκορπίζετε πανικό στους μεταλλαγμένους σε ερειπωμένους δρόμους, σκοτεινά δάση, νυχτερινά clubs, παραλίες κτλ. Να πούμε επίσης πως η όλη 16-bit αισθητική που διέπει το παιχνίδι υπάρχει και στην δυνατότητα επιλογής φίλτρων όπως οθόνη CRT ή τηλεόραση, έτσι ώστε να έχετε μία πλήρως old-school εμπειρία. Ιδανική συνοδεία σε όλα αυτά το πολύ δυνατό soundtrack του Gonzalo Varela. Στηρίζει υπέροχα την καταιγιστική δράση, με πορωτικές rock/metal και electronica μελωδίες για να αποδεκατίσετε ακόμα καλύτερα τις ορδές μεταλλαγμένων που στέκονται εμπόδιο στον δρόμο σας.

Το Fight’N Rage είναι ένα από τα καλύτερα indie brawlers των τελευταίων ετών. Προσφέρει πολλές ώρες διασκεδαστικού ξυλοφορτώματος, παρότι μπορεί να δυσκολεύει απότομα ενίοτε και η απουσία online είναι αισθητή. Αν είστε φαν του είδους, τιμήστε το Fight’N Rage και δεν θα το μετανιώσετε.

Απατηλά απλό σύστημα μάχης, που όμως κρύβει βάθοςΚαλός χειρισμόςΕπιλογές στην ιστορία και 56 διαφορετικά τέληΣωρεία από unlockablesΌμορφα pixel art γραφικά και animationsΔυνατό soundtrackΗ δυσκολία αυξάνεται απότομαΌχι onlineΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS5, Xbox Series X/S, PS4, Xbox One, Switch, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:SebaGamesDevΕΚΔΟΣΗ:BlitWorks Games

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα