Far Cry 3 Review

Καλοκαιράκι σε τροπικό νησί, κοκτέιλ σε ηλιόλουστες αμμουδιές, όμορφες κοπέλες και extreme σπορ. Αυτά ήταν τα σχέδια του Jason -πρωταγωνιστή του Far Cry 3- και της παρέας του. Όταν όμως πέφτουν θύματα απαγωγής του τοπικού αρχιπειρατή/κακοποιού Vaas, οι διακοπές τους μετατρέπονται σε μια εφιαλτική πάλη για επιβίωση. Αυτή είναι η αρχή μιας μεγάλης, “καλοκαιρινής” περιπέτειας, που μεταμορφώνει τον Jason από αμούστακο νεαρό σε

έναν σκληροτράχηλο πολεμιστή της ζούγκλας.

Το Far Cry 3 είναι ένα sandbox FPS με στοιχεία RPG. Λαμβάνει χώρα στα φανταστικά νησιά Rook, κάπου ανάμεσα στον Ειρηνικό και τον Ινδικό ωκεανό. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού συναντάτε πειρατές και μισθοφόρους, επισκέπτεστε χωριά, κλέβετε αμάξια, κυνηγάτε άγρια ζώα και παίρνετε παραισθησιογόνες ουσίες. Με λίγα λόγια, το Far Cry 3 είναι σαν τις ιδανικές καλοκαιρινές διακοπές.

Το πρώτο στοιχείο που ξεχωρίζει στο Far Cry 3 είναι τα γραφικά και ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος. Τα νησιά Rook είναι γεμάτα όμορφα μέρη, μυστηριώδεις περιοχές και μυστικά έτοιμα να ανακαλύψετε. Παραλίες με μισοσκουριασμένα κουφάρια πλοίων, αρχαίοι ναοί χαμένοι μέσα στη ζούγκλα και παραγκουπόλεις με κακόφημα μαγαζιά και σκιώδεις θαμώνες, τα πάντα είναι καλοσχεδιασμένα και σας βάζουν στο κλίμα του παιχνιδιού. Τα εφέ φωτισμού είναι εξαιρετικά, τα animations, ειδικά των χεριών του πρωταγωνιστή, πάρα πολύ φυσικά, οι υφές λεπτομερείς. Όλα αυτά έχουν αποτέλεσμα έναν “ζωντανό” κόσμο, που σας προσκαλεί να τον εξερευνήσετε και να τον ανακαλύψετε.

Η ιστορία του Far Cry 3 εξελίσσεται μέσα από τα βασικά quests, που σας δίνουν οι διάφοροι “σύμμαχοί” σας στο νησί. Οι τρόποι με τους οποίους παρουσιάζεται αυτή η ιστορία έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και πολλές φορές με ξάφνιασαν με τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία τους για τα δεδομένα των ΑΑΑ παιχνιδιών. Από την γεμάτη ένταση και αγωνία αρχική σκηνή, μέχρι παραισθήσεις και οράματα, το Far Cry 3 βγάζει πολλούς άσσους από το μανίκι για να σας εντυπωσιάσει. Οι χαρακτήρες που συναντάτε ποικίλουν, από ψιλοαδιάφορους, μέχρι εξαιρετικά ενδιαφέροντες. Ειδικά ο Vaas, τον οποίο υποδύεται ο Καναδός ηθοποιός Michael Mando, πιστεύω είναι από τους καλύτερους και πιο αξιομνημόνευτους “κακούς” που έχουμε δει σε παιχνίδι τελευταία, και δικαίως αποτελεί το “πρόσωπο” του Far Cry 3.

Vaas, παιδί μάλαμα, και από τα highlights του παιχνιδιού.

Επίσης, στην εξέλιξη της ιστορίας βλέπουμε πώς οι “ηρωικές” πράξεις του πρωταγωνιστή επηρεάζουν τον ίδιο. Ο Jason, όσο προχωράει το παιχνίδι και αποκτά νέες ικανότητες, αλλάζει. Με την αλλαγή αυτή παρατηρούμε μια σχεδόν τρομακτική μεταμόρφωση από νεόπλουτο χαζοτουρίστα σε επικίνδυνο πολεμιστή, ξεκομμένο εντέλως πλέον από τον “πολιτισμένο κόσμο”, που γίνεται μέρα με τη μέρα πιο ξένος, ακόμα και για τους φίλους του. Πολλά games αγνοούν εντελώς το πώς επηρεάζουν οι εμπειρίες του παιχνιδιού τον κεντρικό ήρωα. Παρόλο που το Far Cry 3 δεν το κάνει με την αυτοαναφορικότητα και την ανατριχιαστική σοβαρότητα που το έκανε το Spec Ops: The Line, υπήρξαν στιγμές που με έκαναν να σκεφτώ και να δω με διαφορετικό μάτι τους πρωταγωνιστές, αντίθετα με άλλα αντίστοιχα παιχνίδια. Χαίρομαι και εκτιμώ πολύ που βλέπω τέτοια έξυπνα και αναλυτικά (ως προς το μέσο) βήματα σε μεγάλα παιχνίδια και ελπίζω και άλλοι τίτλοι να ακολουθήσουν την ωριμότητα του Far Cry 3.

Η μόνη σχετικά αρνητική επίπτωση της ιστορίας που έχω να παρατηρήσω, είναι το “Σύνδρομο Grand Theft Auto”, δηλαδή μια αρκετά μεγάλη αντίθεση μεταξύ του σοβαρού ύφους τις υπόθεσης, και του χαλαρού και διασκεδαστικού τόνου του υπόλοιπου gameplay. Πολλές φορές, ενώ η πλοκή βρισκόταν σε ένα πολύ κρίσιμο και δραματικό σημείο, έβρισκα παρατημένο ένα αερόπτερο στην άκρη του γκρεμού, και μη μπορώντας να αντισταθώ, το έπαιρνα, ξεκινώντας έτσι ένα μισάωρο διάλειμμα πολύ διασκεδαστικών και αρκετά χαζοχαρούμενων sandbox περιπετειών (η καλύτερη εκ των οποίων περιελάμβανε μια μολότοφ, μια τίγρη, δύο πειρατές και ένα τζετ σκι). Αυτό σε καμμία περίπτωση δεν είναι αρνητικό στοιχείο, απλά αποτελεί ένα μικρό “ράγισμα” στην ομοιομορφία του παιχνιδιού που ίσως κάποιους να ενοχλήσει. Το τελικό αποτέλεσμα πάντως είναι άκρως διασκεδαστικό.

Πέρα από τη κεντρική ιστορία λοιπόν, στο Far Cry 3 μπορείτε να ασχοληθείτε με ένα σωρό άλλες δραστηριότητες. Κυνήγι ζώων, αγώνες με διάφορα οχήματα, διαγωνισμοί σκοποβολής, εξερεύνηση και συλλογή αντικειμένων, μάζεμα φυτών και κατασκευή αυτοσχέδιων όπλων και φαρμάκων. Η πιο σημαντική και πάρα πολύ εθιστική τέτοια ενασχόληση, όμως, είναι η απελευθέρωση πειρατικών χωριών/βάσεων (που επιτρέπει τη γρήγορη μετάβαση από το ένα μέρος του νησιού στο άλλο) και η κατάληψη ραδιοφωνικών κεραιών (που αποκαλύπτει μεγαλύτερο μέρος του χάρτη του νησιού). Εδώ το παιχνίδι λάμπει.

To νησί είναι γεμάτο όμορφα τοπία, πειρατές, και διασκεδαστικές δραστηριότητες.

Μερικές φορές στις κεντρικές αποστολές το παιχνίδι θυμίζει Call of Duty. Έχει δηλαδή ξεκάθαρα σκηνοθετημένες σκηνές με πιστολίδι και δράση, κακούς να έρχονται από συγκεκριμένα σημεία σε συγκεκριμένες στιγμές, και απαιτεί από σας να πηγαίνετε από checkpoint σε checkpoint. Αντίθετα, στις δευτερεύουσες αποστολές, μπορείτε να διαλέξετε εξ ολοκλήρου εσείς τον τρόπο δράσης σας. Μπορείτε να παραμονεύετε από απόσταση, να καταγράψετε τις θέσεις και τον εξοπλισμό όλων των εχθρών και να τους εξοντώσετε έναν έναν αθόρυβα, απενεργοποιώντας συναγερμούς και αποσπώντας την προσοχή των φρουρών. Αν προτιμάτε μπορείτε να πάρετε ένα αερόπτερο και πετώντας πάνω από τη βάση να πέσετε σαν τον Μπάτμαν και να τα κάνετε λαμπόγιαλο με χειροβομβίδες και RPG. Μπορείτε να αμολήσετε άγρια ζώα να σπείρουν τον πανικό στους εχθρούς σας, να χρησιμοποιήσετε τη βοήθεια των συμμάχων σας ή ακόμα και να μην ασχοληθείτε καθόλου με την αποστολή. Η ελευθερία και η ανταμοιβή των ευφάνταστων τρόπων αντιμετώπισης αυτών τον αποστολών, είναι, για μένα, από τα καλύτερα σημεία του παιχνιδιού και δυστυχώς κάτι που οι βασικές αποστολές παραμελούν κάποιες φορές.

Το versus multiplayer του Far Cry 3 είναι το γνωστό πλέον πακέτο από ομαδικά και μη modes, που έχουμε συνηθίσει σε πολλά FPS πλέον, και η αλήθεια είναι πως με έκανε να νιώθω σα να παίζω περισσότερο Black Ops, παρά Far Cry. Υπάρχουν μερικά ωραία όπλα όπως η Psych Bomb και μερικά πρωτότυπα game modes. Όμως η συνολική εμπειρία, παρότι είναι αποδεκτή, μου έδωσε την εντύπωση πως το multiplayer προστέθηκε για να προσελκύσει το κοινό πολεμικών shooters, και δεν ταιριάζει ιδιαίτερα στο παιχνίδι. Όσο χρειαζόταν deathmatch το Bioshock, άλλο τόσο το χρειάζεται και το Far Cry 3.

Το co-op είναι κάπως πιο ενδιαφέρον. Τέσσερις παίκτες μπορούν να παίξουν ένα ξεχωριστό campaign (η πλοκή δεν συνδέεται με το single-player), όπου στερεοτυπικοί αντί-ήρωες, που ποικίλουν από διεφθαρμένους αστυνομικούς μέχρι Σκωτσέζους ληστές, συμμαχούν και εκτελούν αποστολές σε κάποια αρκετά γραμμικά επίπεδα, σε αντίθεση με τον sandbox κόσμο του Jason. Τo co-οp θυμίζει αρκετά Left 4 Dead , με μια πιο γκανγκστερική νότα, αλλά η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των παικτών αφαιρεί αρκετά από το στοιχείο της συνεργασίας που το παιχνίδι προσπαθεί να δημιουργήσει. Γενικά, το multiplayer μέρος του παιχνιδιού, παρότι δεν είναι ούτε πρωτότυπο, ούτε τόσο καλοφτιαγμένο όσο το single-player, απoτελεί ένα σχετικά ικανοποιητικό “extra”. Aν και προσωπικά με άφησε αδιάφορο, η αλήθεια είναι πως γεμίζει αρκετά το πακέτο, με αποτέλεσμα το Far Cry 3 να προσφέρει ακόμα περισσότερα πράγματα.

To multiplayer (στην εικόνα βλέπετε τους χαρακτήρες του co-op) είναι το πιο αδύναμο κομμάτι, ενός πολύ δυνατού παιχνιδιού.

Το Far Cry 3, με λίγα λόγια, είναι ένα οργανικό και μεγάλο παιχνίδι. Έχει δυνατή κεντρική ιστορία, με αξιομνημόνευτους χαρακτήρες και ωραία παρουσίαση, καλοφτιαγμένο sandbox κόσμο γεμάτο περιοχές προς εξερεύνηση και μυστικά προς ανακάλυψη, ωραία γραφικά και ατμόσφαιρα, συν co-op και multiplayer. Τώρα λοιπόν που έφτασε ο χειμώνας και το καλοκαίρι αποτελεί μακρινή ανάμνηση, ευκαιρία να πάτε για διακοπές στον κόσμο του Far Cry 3. Από τα καλύτερα sandbox παιχνίδια που μπορείτε να βρείτε, συνίσταται ανεπιφύλακτα.

+ Τα περιβάλλοντα, το νησί, η ατμόσφαιρα
+ Η μεταμόρφωση του πρωταγωνιστή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού
+ Καλοδουλεμένοι χαρακτήρες, με τρομερό voice acting και προσωπικότητα
+ Ο Vaas (θέλει μια σειρά μόνος του)
+ Οι αποστολές απελευθέρωσης

- Ο χειρισμός των οχημάτων θέλει συνήθεια
- Κάποιες περίεργες και ξαφνικές αλλαγές μεταξύ σοβαρού και φαιδρού στη ροή του παιχνιδιού
- Τα μενού και το inventory ίσως μπερδέψουν τους νέους παίκτες

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

Πλατφόρμα: PC (review), Xbox 360, PS3
Ανάπτυξη: Ubisoft
Έκδοση: Ubisoft
Διάθεση: CD Media
Είδος: Sandbox FPS
Παίκτες: Single-player, multiplayer
Επίσημο Site: http://far-cry.ubi.com/fc-portal/en-GB/home/
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 30/11/2012
PEGI: 18

Keywords
call of duty, left 4 dead, το νησι, xbox 360, extreme, jason, fps, rpg, ζούγκλα, games, ops, τίγρη, δραση, πηγαίνετε, versus, black, bomb, game, καλοκαιρι, voice, βαθμολογια, xbox, site, http, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, ζούγκλα, ζωα, ηθοποιος, νησι, νησια, παιχνιδια, fps, games, game, rpg, versus, xbox 360, αγωνες, αγωνια, αμαξια, απλα, ατμοσφαιρα, πηγαίνετε, βοηθεια, βρειτε, γινεται, δυστυχως, εφε, ευκαιρια, ελευθερια, ελλειψη, εξελιξη, ερχονται, ζωων, ιδιο, ηρωες, θυμιζει, διαγωνισμοι, εικονα, κυνηγι, κλιμα, κοκτειλ, λογια, ματι, μπατμαν, μικρο, μολοτοφ, μπορειτε, μυστικα, παντα, οραματα, ωριμοτητα, ουσιες, οχηματων, οχηματα, παιδι, παρουσιαση, πειρατες, ροη, πρωταγωνιστες, συγκεκριμενα, σειρα, σκηνες, σχεδια, τοπια, τίγρη, φυσικα, ομορφα, βηματα, black, bomb, call of duty, http, extreme, εξυπνα, χωρα, ιδιαιτερα, jason, κομματι, ξενος, left 4 dead, ληστες, ops, πακετο, παιχνιδι, player, site, σκηνη, single, σωρο, της παρεας, θεσεις, χειμωνας, voice
Τυχαία Θέματα