Fall Guys review

16:02 8/9/2020 - Πηγή: Game 2.0

Μερικές φορές, εκεί που φαίνεται πως το τρέχον τοπίο στο gaming είναι λίγο-πολύ οριοθετημένο και τα πάντα λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο ενός σταθερού status quo, έρχεται ένα παιχνίδι από το πουθενά και αλλάζει τα πάντα μέσα σε μία μέρα. Κάπως έτσι έγινε και με το Fall Guys. Έσκασε μύτη ξαφνικά, έγινε τεράστια επιτυχία και η νέα “μόδα” με την οποία ασχολούνται σχεδόν όλοι. Υπάρχει όμως ουσία πίσω από τον όλο ντόρο; Και είναι κάτι που ήρθε για να μείνει ή είναι μία περαστική

τρέλα; Πάμε να δούμε τί συμβαίνει με αυτούς τους χαριτωμένους πέφτουλες. Όχι επειδή είναι “ΙΑΣΟ ΚΟΚΛΑ”, αλλά επειδή... πέφτουν συνεχώς. Ακατάπαυστα. Καταραμένη βαρύτητα.

Όσον αφορά την ιστορία του παιχνιδιού, είναι πάρα πολύ απλή: δεν υπάρχει! Και μεταξύ μας, δεν χρειάζεται ιστορία ένα τέτοιο παιχνίδι. Αυτό που χρειάζεται να ξέρετε, είναι πως το Fall Guys εμπνέεται σαφέστατα από τηλεπαιχνίδια όπως το “Κάστρο Του Τακέσι” και το “Wipeout”. Όπως και σε εκείνα τα σόου, οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να περάσουν μία σειρά από δοκιμασίες, με στόχο να μείνει ένας, ο οποίος και είναι ο μεγάλος νικητής. Και αυτή είναι η κύρια ιδέα και εδώ. Μόνο που αντί για ανθρώπους, οι παίκτες είναι μεγάλα, ανθρωποειδή jelly beans και ο τελικός νικητής κερδίζει μία κορώνα, ως ο “βασιλιάς” που κατάφερε να νικήσει τα ragdoll physics, το ποδοπάτημα/σπρώξιμο από τους υπόλοιπους και τους νόμους του Νεύτωνα.

Από gameplay όμως, πως πάμε; Κι εδώ τα πράγματα είναι απλά. Στην θεωρία τουλάχιστον. Αυτό που κάνει το Fall Guys να ξεχωρίζει, είναι ότι παίρνει την φόρμουλα του battle royale που είναι το standard της εποχής μας, αλλά ω του θαύματος, κάνει κάτι φρέσκο: αντί να αποτελεί ακόμα ένα shooter, προσθέτει μία δόση party game και βάζει τους παίκτες να ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε platforming πίστες, που θα μπορούσαν να έχουν βγει από κάποιο παιχνίδι Mario. Να σημειωθεί πως το παιχνίδι είναι καθαρά multiplayer, οπότε αν ελπίζατε σε solo εμπειρία, λυπάμαι ατυχήσατε. Σε κάθε match υπάρχουν 60 παίκτες. Και το κάθε match αποτελείται από πέντε πίστες-γύρους (συνολικά υπάρχουν 24). Σε κάθε από αυτά τα mini-games, αποκλείονται όσοι δεν καταφέρνουν να πετύχουν τον στόχο της εκάστοτε πίστας. Οπότε συνεχίζουν στις επόμενες πίστες μόνο όσοι επιβιώνουν. Έτσι, μετά από κάποιες ζόρικες δοκιμασίες, μένουν λίγοι και καλοί. Αυτοί είναι που φτάνουν στον τελικό, όπου, όπως και στο Highlander, “In the end, there can be only One”. Αυτός ο ένας είναι ο νικητής που παίρνει την πολυπόθητη κορώνα. Τελειώνει το match, πίσω στο αρχικό μενού και πάμε για το επόμενο.

Τραμπάλες στο Fall Guys: απόδειξη πως η ανθρωπότητα δεν έχει ελπίδα.

Τα 24 αυτά mini-games χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες. Στο Race πρέπει να φτάσετε στο τέρμα της πίστας, ενώ προσπερνάτε διάφορα εμπόδια και φροντίζοντας να είστε μέσα στον αριθμό των παικτών που περνάνε στην επόμενη φάση, καθώς υπάρχει όριο, οπότε όποιος προλάβει. Στο Survival πρέπει απλά να καταφέρετε να επιβιώσετε μέχρι το τέλος του χρονικού ορίου. Το τί πρέπει να κάνετε, εξαρτάται από την πίστα. Πχ υπάρχει πίστα όπου βρίσκεστε πάνω σε μία πλατφόρμα και έρχονται προς το μέρος σας διάφορα blocks που σας σπρώχνουν στο κενό, φυσικά με αυξανόμενη ταχύτητα και δυσκολία. Υπάρχουν επίσης τα Team mini-games, όπου το παιχνίδι σας χωρίζει σε ομάδες και πρέπει να συνεργαστείτε με άλλους παίκτες αντί να είναι ο καθένας για την πάρτη του, ώστε να ανήκετε στις ομάδες που περνούν στον επόμενο γύρο. Τέλος, έχουμε τα Final mini-games, που ουσιαστικά είναι οι τελικοί που πάτε για την κορώνα. Κάτι που πρέπει να αναφερθεί είναι πως ενώ υπάρχει μία τίμια ποικιλία στις πίστες, μετά από κάποια ματς γίνεται ελαφρώς επαναλαμβανόμενη η όλη εμπειρία. Περιμένουμε όμως επιπλέον περιεχόμενο όπως καινούρια επίπεδα, νέα customizations κτλ.

Κάτι άλλο που καλό είναι να έχετε στον νου σας, και ειδικά στους πρώτους γύρους, όπου είναι και οι περισσότεροι παίκτες: πολλές φορές η νίκη είναι περισσότερο θέμα τύχης και λιγότερο ικανότητας. Ειδικά αν λάβουμε υπόψιν μας τα ragdoll physics του παιχνιδιού και την τάση των fall guys να σκουντουφλάνε σχετικά εύκολα και μεταξύ τους, αλλά και μόνοι τους. Για να σας δώσω μία πιο απτή μεταφορά του τί είδους πανικός συμβαίνει συνήθως, αρκεί να φανταστείτε τί γίνεται σε ένα μαγαζί στην Αμερική, ανήμερα του Black Friday, μόλις ανοίξουν οι πόρτες. Μετρήστε τώρα και την ύπαρξη των διάφορων εμποδίων που άλλες φορές είναι απλά στον δρόμο σας και άλλες απλά σας εκσφενδονίζουν πέρα-δώθε, όπως και το ότι ο κάθε fall guy μπορεί να αρπάξει και να κρατήσει για λίγο κάποιον άλλο ή να τον σπρώξει. Καταλαβαίνετε πως μιλάμε για μεγάλη παράνοια. Και όλο αυτό που συμβαίνει, ας είμαστε ειλικρινείς, πολλές φορές θα σας κάνει να οργιστείτε, γιατί μερικές φορές θα χάσετε άδικα ή απλά θα σας βγάλουν χαιρέκακα εκτός μάχης οι άλλοι παίκτες. Από την άλλη όμως, έχει τόση πλάκα, θα διασκεδάσετε και που να πάρει, είναι εθιστικό το άτιμο!

Είμαι ο μόνος που του άνοιξε η όρεξη για γλυκό βλέποντας όλα αυτά;

Για κάθε γύρο όπου συμμετέχετε, κερδίζετε kudos points. Μόλις μαζέψετε αρκετά kudos points, ανεβαίνετε ένα επίπεδο. Κάθε φορά που κάνετε level up, κερδίζετε είτε κάποιο customization, είτε ακόμα περισσότερους πόντους ή μία κορώνα. Πού χρειάζονται όλα αυτά; Στο να εξατομικεύετε την εμφάνιση του fall guy σας όπως θέλετε εσείς. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα kudos points σας, αλλά και τις κορώνες που έχετε, για να αγοράσετε διάφορες εμφανίσεις, emotes ή και στολές. Κάθε ένα από αυτά τα customization αντικείμενα, έχει και τον ανάλογο βαθμό σπανιότητας (common, rare, epic, legendary κτλ). Και φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πραγματικά λεφτά για να αγοράσετε kudos points ή και πακέτα με στολές κτλ. Ευτυχώς, δεν υπάρχουν (τουλάχιστον μέχρι τώρα) pay-to-win αντικείμενα και μπορείτε να ξεκλειδώσετε πολλά και διάφορα αντικείμενα μόνο με gameplay.

Στο PC δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί cheaters, σε αντίθεση με το PS4. Απ΄ όσο έχει δηλώσει η δημιουργός Mediatonic, παρακολουθεί το πρόβλημα και έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, με αυστηρά μέτρα. Βέβαια, έχετε στον νου σας πως λόγω του σχεδιασμού του παιχνιδιού, cheating is not always winning. Πχ μπορείτε να δείτε την δική μου, προσωπική εμπειρία με έναν cheater εδώ. Όπως προαναφέρθηκε, το παιχνίδι δεν διαθέτει single-player, οπότε παίζετε online ενάντια σε τυχαίους άλλους παίκτες ή μπορείτε να φέρετε και φίλους σας για να παίξετε παρέα. Μάλιστα, αν είστε και πιο πονηροί, μπορείτε να συννενοηθείτε με φίλους τους και να βοηθήσετε ο ένας τον άλλον. Τουλάχιστον μέχρι να έρθει η ώρα να ξεκληριστείτε μεταξύ σας!

Περιμένω crossover με Rocket League.

Οπτικά το Fall Guys θυμίζει έντονα πίστες παιχνιδιών Mario και ακολουθεί το ανάλογο design: πολλά και έντονα χρώματα, χαριτωμένοι χαρακτήρες και animations. Ο ήχος είναι ό,τι θα περίμενε κανείς από έναν τέτοιο τίτλο. Χαρούμενες φωνές, αστεία ηχητικά εφέ και, πρέπει να το πω, το soundtrack θυμίζει έντονα το κομμάτι που παίζει στο “to be continued” στο τέλος κάθε επεισοδίου του Jojo's Bizzare Adventure. Όπως και να έχει, και στον τεχνικό τομέα, το παιχνίδι ακολουθεί την όλη απλότητα που το διέπει και το κάνει σωστά.

Και αυτή η απλότητα είναι η δύναμη του Fall Guys. Δεν χρειάζεται κάθε battle royale να είναι περίπλοκο, με ένα σωρό παραμέτρους και διάφορα είδη loot. Ούτε να μπαίνεις να παίζεις και να σε λιώνει κάποιος που έχει επενδύσει πολύ περισσότερο χρόνο στο να ακονίζει τις ικανότητες του. To Fall Guys παίρνει την ουσία αυτού του είδους, τον ανταγωνισμό και τον χρησιμοποιεί με τέτοιον τρόπο που τον κάνει βατό σε όλους και κυρίως κάνει την όλη διαδικασία διασκεδαστική. Δεν χρειάζεται να ξέρεις απ΄έξω όλα τα τερτίπια του για να μπορέσεις να περάσεις καλά. Και αν ανήκετε σε αυτούς που θέλουν να είναι top, δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε. Ίσα-ίσα, αν χρησιμοποιήσετε λίγη στρατηγική και μάθετε να εκμεταλλεύεστε το physics engine, μπορείτε να κάνετε εντυπωσιακά πράγματα. Η νίκη δεν είναι κάτι εύκολο, ούτε πάντα δίκαιο στο Fall Guys, αλλά αν έχετε κουραστεί από τα άπειρα battle royale shooters ή/και σας αρέσει το platforming και τα mini-games, ή τέλος πάντων θέλετε κάτι απλό και ψυχαγωγικό, τότε σίγουρα θα περάσετε καλά. Πάμε για την κορώνα!

Απλό, άμεσα κατανοητό και διασκεδαστικόΕυχάριστο και όμορφο στο μάτιΑρκετά εθιστικόΑπουσία μηχανισμών pay-to-winΜερικές φορές τα ragdoll physics δυσκολεύουν υπερβολικά την κατάστασηΜπορεί να γίνει σχετικά επαναλαμβανόμενοΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:MediatonicΕΚΔΟΣΗ:Devolver Digital

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα