Fairy Tail review

11:55 6/8/2020 - Πηγή: Game 2.0

Επιτέλους, μετά από τόσο καιρό έχουμε στα χέρια μας ένα “μεγάλο” παιχνίδι βασισμένο στη σειρά anime Fairy Tail και μάλιστα από την Koei Tecmo. Πρόκειται για ένα turn-based RPG που επισκέπτεται ορισμένα κεφάλαια της δημοφιλούς σειράς, ενώ προσθέτει και επιπλέον υλικό.

Όσον αφορά την ιστορία, το Fairy Tail ξεκινάει αμέσως με boss battle (ως tutorial) ενάντια στον Hades. Βρισκόμαστε δηλαδή στο σημείο όπου τα μέλη της Fairy Tail βρίσκονται

στο Tenrou Island, λίγο πριν την εμφάνιση του δράκου Acnologia, την αφύπνιση του σκοτεινού μάγου Zeref και της επταετούς εξαφάνισής τους από τον κόσμο. Αν έχετε παρακολουθήσει το anime ή διαβάσει το manga, καταλαβαίνετε ακριβώς για πιο σημείο μιλάμε. Αν όχι, ίσως βρεθείτε αρκετά μπερδεμένος, μα πιστεύω ότι αυτό το παιχνίδι απευθύνεται (για πολλούς λόγους) σε φαν της σειράς. Το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας λαμβάνει χώρα κατά την επιστροφή μετά από επτά χρόνια, όπου η Fairy Tail προσπαθεί να σκαρφαλώσει ξανά στην κατάταξη και να κερδίσει τα Grand Magic Games. Τα περισσότερα quests διαδραματίζονται σε αυτό το κενό και είναι ένας αρκετά ευρηματικός τρόπος να στηθεί ένα παιχνίδι τέτοιου είδους. Η ιστορία βέβαια προχωράει αρκετά μετά απ’ αυτά τα γεγονότα, αλλά όχι ως το τέλος της σειράς. Κάτι τέτοιο θα ήταν εξάλλου αδύνατον. Δεν θα αναφέρω ακριβώς μέχρι πού φτάνει, γιατί είμαι σίγουρος πως οι φανατικοί θα θέλουν να εκπλαγούν μόνοι τους, αλλά να σημειωθεί πως μερικά σημεία της πλοκής τα βλέπετε μόνο σε cutscenes και δεν είναι όλα playable. Το περιεχόμενο όμως θα έλεγα πως είναι ικανοποιητικό και η μεταφορά των σκηνών τις περισσότερες φορές είναι αξιοπρεπέστατη για ένα τέτοιο παιχνίδι.

Όπως προανέφερα, το Fairy Tail είναι turn-based RPG. Πιο συγκεκριμένα, είναι ένα κλασικότατο role-playing game ιαπωνικής προέλευσης. Αν έχετε παίξει ξανά παρόμοια παιχνίδια, θα νιώσετε οικεία ξεκινώντας το Fairy Tail. Δυστυχώς όμως δεν μπορώ να το καταλογίσω αυτό ως κάτι το θετικό όμως. Το gameplay είναι τόσο προβλέψιμο, ασφαλές και κοινότυπο που καταντάει ανέμπνευστο και παλιώνει γρήγορα. Υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνετε: Να προχωρήσετε με τα quests της ιστορίας, όπου και βρίσκετε τις πιο διασκεδαστικές μάχες με boss. Να κάνετε πληθώρα side-quests, requests και μικρά events που χτίζουν το δέσιμο μεταξύ των χαρακτήρων. Όλα αυτά ακούγονται καλά σαν ιδέες, ωστόσο είναι τόσο απλοϊκά δομημένα που το μόνο που χρειάζεται είναι να πάτε από το ένα μέρος του χάρτη στο άλλο, να μιλήσετε με κάποιον, να μαζέψετε συγκεκριμένο αριθμό αντικειμένων από το έδαφος ή να εξολοθρεύσετε συγκεκριμένο αριθμό εχθρών σε μια περιοχή.

Το παιχνίδι στο μεγαλύτερο μέρος του είναι κάπως έτσι.

Μπορείτε να εξερευνήσετε τις διάφορες περιοχές, καθώς δεν υπάρχει ένς ενιαίος ανοιχτός κόσμος, αλλά μια σειρά από μικρότερους χάρτες τύπου dungeon. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη διασκέδαση ή πρόκληση όμως, αφού ο τρόπος που κινείστε είναι είτε περπάτημα είτε τρέξιμο. Δεν υπάρχουν περιβαλλοντικά παζλ ή προκλήσεις κανενός τύπου. Απλά πηγαίνετε σε ένα μέρος, πατάτε ένα κουμπί για να κάνετε αυτό που πρέπει και συνεχίζετε στο επόμενο μέρος. Ευτυχώς, υπάρχει ένα πολύ χρήσιμο και γρήγορο σύστημα fast travel και τα quests είναι δομημένα έτσι ώστε να έχετε την επιλογή με το που τελειώνει ένα να επιστρέφετε κατευθείαν πίσω. Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να ταξιδεύετε με έως και τρεις χαρακτήρες στην ομάδα σας. Όσο προχωράτε στην ιστορία ξεκλειδώνετε και περισσότερους ήρωες και όλοι έχουν διαφορετικές δυνάμεις. Συνολικά υπάρχουν 16 χαρακτήρες, αριθμός που μπορεί να μην φαντάζει τεράστιος, μα είναι ικανοποιητικός. Μπορείτε να ασχοληθείτε αρκετά με την αναβάθμιση του κάθε χαρακτήρα και παρότι οι συνδυασμοί δεν μοιάζουν τόσοι πολλοί, οι διαφορετικοί συνδυασμοί ομάδων όντως λειτουργούν αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον.

Όπως σε άλλα παρόμοια παιχνίδια, μπορείτε να αγοράζετε και αντικείμενα που σας βοηθάνε στην μάχη αναπληρώνοντας ζωή ή μαγική ενέργεια. Επίσης μπορείτε να βρίσκετε και να φτιάχνετε αντικείμενα που χρησιμεύουν ως equipment και δίνουν μπόνους στατιστικά στους χαρακτήρες. Περισσότερο αυτά σας δίνουν το πάνω χέρι σε μια μάχη παρά το επίπεδο του χαρακτήρα από ένα σημείο και μετά. Στη βάση σας μπορείτε να αναβαθμίσετε τους πάγκους που προσφέρουν αυτές τις λειτουργίες καθώς και να δείτε την κατάταξή σας. Όπως ανέφερα παραπάνω, στόχος είναι να ανέβει η Fairy Tail από την τελευταία θέση στην πρώτη και είναι διασκεδαστικό να βλέπετε μετά από κάθε quest πόσες θέσεις ανεβήκατε και τα σχόλια της κοινής γνώμης να αλλάζουν.

Δεν θα ήταν παιχνίδι anime αν δεν είχε τέτοια σκηνικά.

Ας πιάσουμε το σύστημα μάχης. Είναι το κλασικό turn-based της μοντέρνας εποχής, όπου συναντάς έναν εχθρό στον χάρτη και αν πλησιάσεις ξεκινάει μια μάχη. Υπάρχουν οι δυνατότητες για απλή επίθεση, μαγική επίθεση, άμυνα και χρήση κάποιου αντικειμένου. Αφού επιλέξετε τί θα κάνουν οι χαρακτήρες, έρχεται η σειρά των αντιπάλων κοκ. Υπάρχει ένα σύστημα τύπου “πέτρα-ψαλίδι-χαρτί”, δηλαδή κάποιες κινήσεις είναι ισχυρές, αδύναμες ή ουδέτερες απέναντι σε συγκεκριμένα είδη εχθρών. Επίσης ρόλο παίζει και η θέση του εχθρού στο πεδίο της μάχης, αφού μερικές κινήσεις μπορούν να χτυπήσουν δύο εχθρούς αν βρίσκονται δίπλα-διπλά ή ο ένας πίσω απ’ τον άλλο πχ. Μερικές επιθέσεις μάλιστα μπορούν να αλλάξουν τη θέση των αντιπάλων, οπότε υπάρχει μια μικρή στρατηγική σε αυτό το κομμάτι. Στρατηγική υπάρχει επίσης και στη χρήση των μαγικών επιθέσεων, αφού δεν είναι όλες για ζημιά. Κάποιες δίνουν μπόνους στην δική σας άμυνα πχ ή μειώνουν του αντιπάλου ή αναπληρώνουν την ζωή σας. Όσο πολεμάτε γεμίζει παράλληλα και μια ειδική μπάρα που μπορείτε να ξοδέψετε για μια συνδυαστική επίθεση όπου μετέχουν όλοι οι χαρακτήρες σας και επιδρά σε όλη την αντίπαλη ομάδα. Πάνω-κάτω, αυτά είναι όλα όσα προσφέρει το σύστημα μάχης του παιχνιδιού και είναι αρκετά λειτουργικό και εύχρηστο.

Το Fairy Tail ξεκινά δίνοντάς σας την επιλογή να διαλέξετε ανάμεσα σε κανονική ή μικρή δυσκολία. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας πρότεινα να επιλέξετε τον εύκολο δρόμο και θα σας αναλύσω γιατί: Το παιχνίδι σας καθοδηγεί από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή. Σας κρατάει το χέρι και σας δείχνει τον δρόμο, εντός και εκτός μάχης. Η τοποθεσία όλων όσων χρειάζεται να βρείτε υπάρχει πάντα σημειωμένη στο mini-map. Συνεχώς σας δίνονται οδηγίες για τα πάντα, παρότι τα συστήματα ήδη είναι απλά και κατανοητά. Μπορείτε να ρυθμίσετε τα equipment να επιλέγονται μόνα τους αν το θέλετε. Υπάρχει ακόμη και auto-battle. Θέλει προσπάθεια να κάνετε κάτι λάθος ή να κολλήσετε. Ο μόνος τρόπος θα ήταν να δοκιμάσετε κάποιον εχθρό υπερβολικά υψηλού επιπέδου πολύ νωρίς.

Οι συνδυαστικές κινήσεις είναι καταστροφικές.

Μόνο καλά λόγια έχω να πω για τη μουσική επένδυση. Το anime είναι γνωστό πως έχει εξαιρετικό soundtrack και το παιχνίδι χτίζει πάνω σε αυτό. Επίσης, υπάρχουν υπότιτλοι και οι γνώριμες ιαπωνικές φωνές (παρότι δεν είναι όλοι οι διάλογοι με φωνές). Μακάρι τα γραφικά να ήταν εξίσου άπταιστα. Τα μοντέλα έχουν ένα cel-shaded στιλ που τις περισσότερες φορές φαίνεται ικανοποιητικό, αλλά το animation είναι κάπως σφιγμένο. Οι υφές και τα περιβάλλοντα είναι πολλές φορές χαμηλής ποιότητας και αυτό είναι απαράδεκτο. Ειλικρινά, ο οπτικός τομέας είναι που κάνει το παιχνίδι να φαίνεται παλιάς εποχής.

Το Fairy Tail είναι ένα παιχνίδι για φαν της σειράς. Είναι ωραίο να τριγυρνάτε στην Magnolia, στα δάση, στο κτίριο της Fairy Tail και να ξαναζείτε μέρη της ιστορίας, απλά και μόνο επειδή έως τώρα δεν μπορούσατε να το κάνετε σε ένα παρόμοιο παιχνίδι. Η νοσταλγία όμως δεν είναι αρκετή για να κάνει το Fairy Tail συνολικά κάτι παραπάνω από μέτριο.

Εύκολο, διασκεδαστικό σύστημα μάχηςΓρήγορη μετάβαση χωρίς καθόλου σχεδόν loading στις περιοχέςΠιστή στο πνεύμα της σειράς μουσικήΘα εκτιμηθεί αρκετά σαν σύνολο από φαν της σειράςΕκνευριστικά προβλέψιμο σαν RPG μοντέλοΕπαναλαμβανόμενα side-questsΔεν αφήνει μεγάλη ελευθερία στο πώς να το παίξειςΑδικαιολόγητα χαμηλή οπτική ποιότητα για παιχνίδι του 2020Μοιάζει φτιαγμένο εκ του ασφαλούς και καταλήγει οπισθοδρομικόΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Switch, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:GustΕΚΔΟΣΗ:Koei TecmoΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα