F1 2018 Review

Η τρέχουσα γενιά κονσολών ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα με την τρέχουσα γενιά της Formula 1 με τους αμφιλεγόμενους υβριδικούς κινητήρες κτλ. Mε βάση αυτό το γεγονός, είναι πραγματικά εντυπωσιακή η παράλληλη βελτίωση του σπορ και της σειράς παιχνιδιών F1 της Codemasters. Από εκείνα τα απογοητευτικά πρωταθλήματα με την κυριαρχία της Mercedes, φτάσαμε σταδιακά στο φετινό πρωτάθλημα που δίχως

αμφιβολία είναι εξαιρετικό. Αντίστοιχα, από τα απογοητευτικό F1 2015 (το πρώτο F1 αυτής της γενιάς), σταδιακά φτάσαμε στο εκπληκτικό F1 2017 και πλέον στο ακόμα καλύτερο F1 2018.

Όπως σε κάθε παιχνίδι F1, πυρήνας του F1 2018 είναι το career mode. Φτιάχνετε τον δικό σας οδηγό (πλέον υπάρχει και επιλογή γυναίκας), με στόχο να φτάσετε στην κορυφή και να πάρετε το πρωτάθλημα. Μπορείτε να επιλέξετε όποια ομάδα θέλετε, με την κάθε μία να έχει διαφορετικούς στόχους και δεδομένα, ανάλογα με την δυναμικότητά της. Η όλη δομή του career είναι πάνω κάτω ίδια με των προηγούμενων F1, αλλά και εμπλουτισμένη με νέα στοιχεία. Η πιο σημαντική ίσως νέα προσθήκη είναι η αλληλεπίδραση με τα media. Κατά την διάρκεια του αγωνιστικού σαββατοκύριακου, δίνετε μίνι συνεντεύξεις, επιλέγοντας από διάφορες πιθανές απαντήσεις για κάθε ερώτηση, στα πρότυπα... RPG. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι απαντήσεις σας επηρεάζουν τόσο το πώς σας βλέπει η ομάδα σας, όσο και το ηθικό των μηχανικών σας. Αν δώσετε μια καλή απάντηση, το ηθικό των μηχανικών σας αυξάνεται, με ευεργετικές συνέπειες στις αναβαθμίσεις του μονοθεσίου. Το αντίστροφο ισχύει αν δώσετε λάθος απάντηση. Αν δεν είστε σίγουρος και δεν θέλετε να ρισκάρετε κάποια κακή απάντηση, μπορεί να επιλέξετε “no comment”.

Σημαντικό ρόλο στο career έχει βέβαια η εξέλιξη του μονοθεσίου κατά την διάρκεια της σεζόν. Το σύστημα του F1 2017 επιστρέφει, όμως αυτή τη φορά κάθε ομάδα έχει το δικό της “skill tree” με αναβαθμίσεις που μπορείτε να ξεκλειδώσετε σταδιακά, κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Όσο καλύτερα τα πάτε στις ελεύθερες δοκιμές, στο qualy και στον αγώνα, τόσους περισσότερους πόντους κερδίζετε, τους οποίους χρησιμοποιείτε για να ξεκλειδώνετε αναβαθμίσεις σε τομείς του μονοθεσίου όπως ο κινητήρας και η αεροδυναμική. Προφανώς εδώ απαιτείται στρατηγική σκέψη από μέρους σας. Θα ξοδέψετε πόντους σε μια μικρή, φτηνή αναβάθμιση που μπορεί να υλοποιηθεί σύντομα; Ή θα περιμένετε να μαζέψετε πόντους για να ξεκλειδώσετε μια βαρβάτη αναβάθμιση που χρειάζεται και περισσότερο χρόνο για να υλοποιηθεί; Θα ξοδέψετε πόντους στη βελτίωση της ποιότητας των υλικών ή θα ρισκάρετε κάποια αναβάθμιση να έχει πρόβλημα και να καθυστερήσει; Επίσης, πρέπει να έχετε υπόψη τη φθορά μερών της μηχανής κατά την διάρκεια της σεζόν και να αλλάζετε ότι χρειάζεται όταν το κρίνετε απαραίτητο. Τέλος, υπάρχει και το γνωστό σύστημα αντιπαλότητας με τον ομόσταυλό σας, αλλά και κάποιον άλλο αντίπαλο οδηγό της επιλογής σας.

Τα μονοθέσια είναι πανέμορφα.

Το career είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να διατηρεί το ενδιαφέρον σας συνεχώς, ακόμα και αν τα πάτε... χάλια. Σε διάφορα σημεία κατά την διάρκεια της σεζόν, καλείστε να επαναδιαπραγματευτείτε το συμβόλαιό σας με την ομάδα σας, βάζοντας υψηλότερους ή χαμηλότερους στόχους και απαιτήσεις, ανάλογα με το τί σας βολεύει και κυρίως ανάλογα με την αξία σας (υπάρχει σχετική μπάρα που τη δείχνει) . Όμως δεν είναι σίγουρο ότι η ομάδα θα δεχτεί ότι προτείνετε (έχετε τρεις προσπάθειες διαπραγμάτευσης κάθε φορά). Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με άλλες ομάδες. Από εκεί και πέρα, ευχάριστο διάλειμμα αποτελούν τα διάφορα invitational events με παλιά μονοθέσια (περισσότερα γι αυτά παρακάτω), που ουσιαστικά είναι challenges όπως πχ να προσπεράσετε όλα τα αντίπαλα αυτοκίνητα μέσα σε τρεις γύρους κτλ. Συνολικά, το career είναι εθιστικότατο και σας απορροφά πλήρως στον κόσμο της Formula 1 και σας κάνει να νιώθετε ότι κάθε επιλογή σας έχει συνέπειες. Για μεγαλύτερη απόλαυση, προτείνω να ξεκινήσετε με κάποια μικρή ομάδα και να προσπαθήσετε να ανεβείτε σταδιακά. Η ικανοποίηση του να τα πηγαίνεις καλά με μικρή ομάδα, πχ να μπαίνεις στην βαθμολογούμενη 10άδα με την Toro Rosso, είναι ένα από τα πιο δυνατά σημεία του παιχνιδιού.

Αν το career σας βάζει στον κόσμο της Formula 1, το gameplay του παιχνιδιού είναι αυτό που σας κρατάει εκεί. Η Codemasters τα τελευταία χρόνια δείχνει να έχει βρει τη χρυσή τομή μεταξύ ρεαλισμού και διασκέδασης και στο F1 2018 τελειοποιεί τη συνταγή της. Ο χειρισμός των μονοθεσίων ποικίλει και εξαρτάται από ένα σωρό παράγοντες, όπως η δυναμικότητα της ομάδας, οι ρυθμίσεις, τα λάστιχα, η ποσότητα καυσίμων, οι ζημιές, ο καιρός κτλ. Ο κοινός παρονομαστής όμως είναι ότι τα αυτοκίνητα έχουν βάρος και “αίσθηση” Formula 1. Η κίνησή τους είναι τόσο ρεαλιστική και η απόκρισή τους τόσο άμεση, που κάνουν τον χειρισμό να είναι από μόνος του παράγοντας... εθισμού στο παιχνίδι. Τρανό παράδειγμα τα μπλοκαρίσματα, τα οποία αμέσως σας προκαλούν κραδασμούς, όπως μας πληροφορούσε επί χρόνια άλλωστε και ο Τάκης Πουρναράκης στις μεταδόσεις των αγώνων. Φυσικά, υπάρχουν διάφορες οδηγικές βοήθειες για να προσαρμόσετε την όλη εμπειρία στα μέτρα σας, ενώ η ρύθμιση της δυσκολίας των αντιπάλων φτάνει έως το 110 όπως στο Project Cars 2 (προσωπικά παίζω στο 100).

H δυναμικότητα των ομάδων είναι ρεαλιστική και ανανεώνεται με updates.

Η συνολική εμπειρία αγώνα είναι ίσως το καλύτερο στοιχείο του F1 2018. Από τη στιγμή που σβήνουν τα φώτα της εκκίνησης, μέχρι την καρό σημαία του τερματισμού, το παιχνίδι προσφέρει ίσως την πιο απολαυστική εμπειρία racing σε αυτή την γενιά. Πρώτη και καλύτερη η νοημοσύνη των αντιπάλων, η οποία έχει βελτιωθεί με έναν συγκεκριμένο στόχο: να είναι προβλέψιμα ανταγωνιστική. Και αυτό το στόχο κατά βάση τον πετυχαίνει. Οι μάχες με τους αντίπαλους οδηγούς είναι ομηρικές (ανάλογα και με την δυσκολία που έχετε διαλέξει βέβαια) και θυμίζουν αυτές που βλέπουμε στην πραγματικότητα. Προσπαθούν να σας περάσουν στις ευθείες, προσπαθούν να σας πάρουν από την εσωτερική γραμμή στη στροφή, ενώ κάποιες φορές το παρακάνουν και χάνουν τα φρένα. Επιπλέον, συχνά πολεμούν μεταξύ τους, γεγονός που τους καθυστερεί και σας επιτρέπει να το εκμεταλλευτείτε. Ακόμα όταν ρίχνετε γύρο ή σας ρίχνουν γύρο, όλα δουλεύουν όπως πρέπει. Σε κάθε περίπτωση, το κλειδί είναι να έχετε υπομονή. Δυστυχώς όμως η νοημοσύνη έχει και κάποιες αδυναμίες. Αν τους πάρετε έστω και λίγο την εσωτερική σε κάποια στροφή, οι αντίπαλοι σας φοβούνται υπερβολικά και... φεύγουν από την μέση ακόμα κι αν είναι μπροστά σας. Επίσης, στην εκκίνηση για άλλη μια φορά δεν εκμεταλλεύονται το πλήρες πλάτος της πίστας και σας επιτρέπουν να κερδίσετε πολλές θέσεις.

Κατά την διάρκεια του αγώνα, μέσω του ειδικού μενού κάτω δεξιά στην οθόνη, ρυθμίζετε πολλούς και διάφορους παράγοντες, όπως το μίγμα καυσίμων, η στρατηγική και το ERS που είναι νέα προσθήκη (ευτυχώς υπάρχει επιλογή auto για να μην ασχολείστε συνέχεια με αυτό). Ανάλογα με τις συνθήκες του αγώνα, πχ αν υπάρχει μεγαλύτερη ή μικρότερη του αναμενομένου φθορά ελαστικών, αν αρχίσει να βρέχει ή αν η πίστα αρχίσει να στεγνώνει και βέβαια αν βγει το αυτοκίνητο ασφαλείας σε φάση που βολεύει, ο μηχανικός σας μπορεί να προτείνει αλλαγή στρατηγικής (και συνήθως έχει δίκιο). Γενικώς, κατά την διάρκεια του αγώνα μπορούν να συμβούν πολλά και διάφορα πράγματα, τόσο στους άλλους οδηγούς, όσο και σε εσάς (πχ να σας χαλάσει τo DRS). Το μόνο αρνητικό εδώ είναι ότι τα μηχανικά προβλήματα των αντιπάλων είναι προκαθορισμένα, δηλαδή ακόμα κι αν ξεκινήσετε τον ίδιο αγώνα από την αρχή (restart), βλέπετε ακριβώς τις ίδιες εγκαταλείψεις. Ευτυχώς, η οργανική εξέλιξη του αγώνα, δηλαδή ποιος περνάει ποιον και οι αποστάσεις μεταξύ των οδηγών, διαφέρουν κάθε φορά.

Οι αγώνες με βροχή είναι απολαυστικά απρόβλεπτοι.

Πέρα από το career, υπάρχουν και διάφορα άλλα modes για μια πιο χαλαρή εμπειρία. Τα events είναι σενάρια-challenges, όπου αναλαμβάνετε το ρόλο ενός πραγματικού οδηγού σε μια συγκεκριμένη κατάσταση εν μέσω αγώνα και πρέπει να εκπληρώσετε έναν συγκεκριμένο στόχο. Τα events έχουν σχετικά leaderboards και αλλάζουν κάθε λίγες μέρες, προσφέροντας νέες προκλήσεις. Στο championships mode μπορείτε να παίξετε διάφορων ειδών πρωταθλήματα, με τα παλιά μονοθέσια να κλέβουν την παράσταση. Το παιχνίδι περιλαμβάνει αρκετά μονοθέσια από το πρόσφατο αλλά και το μακρινό παρελθόν της Formula 1, τα οποία μάλιστα είναι ιδιαίτερα προσεγμένα. Αν έχετε μεγαλώσει με Formula 1, θα εκτιμήσετε δεόντως τις Mclaren και Williams που κυριαρχούσαν στις δεκαετίες '80 και '90 και τις Ferrari με τις οποίες ο Σουμάχερ σάρωνε τα πάντα στο πέρασμά του στην δεκαετία του 2000.

Κάθε νέο παιχνίδι F1 διαθέτει όλο και πιο σοβαρό multiplayer και το F1 2018 συνεχίζει αυτή την παράδοση. Μπορείτε να παίζετε ranked ή unranked αγώνες, καθώς και online πρωτάθλημα. Το ζουμί εδώ είναι βέβαια οι ranked αγώνες, οι οποίοι έχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις και λειτουργία. Μπαίνετε σε λόμπι, διαλέγετε μονοθέσιο (όλα έχουν ίδια απόδοση), κάνετε χρονομετρημένα δοκιμαστικά (ένας γύρος) και στη συνέχεια τρέχετε στον αγώνα ενάντια σε αντίπαλους παίκτες. Το κακό εδώ είναι η ύπαρξη ζημιών, που σημαίνει ότι είστε στο έλεος των κωλόπαιδων που μπορούν να καταστρέψουν τον αγώνα σας από το πουθενά. Υπάρχει ένα σύστημα safety rating που θεωρητικά ενθαρρύνει τη σωστή οδήγηση και διαχωρίζει τους καλούς οδηγούς από τα κωλόπαιδα στο matchmaking, αλλά εκ των πραγμάτων δεν κάνει ιδιαίτερη δουλειά. Στους ranked αγώνες πολύ απλά οι ζημιές έπρεπε να είναι απενεργοποιημένες. Τουλάχιστον το matchmaking είναι γρήγορο και η όλη διαδικασία των ranked αγώνων ανέλπιστα απλή και εθιστική. Επίσης δεν συνάντησα τεχνικά προβλήματα στο online.

Όπως σχεδόν σε όλους τους άλλους τομείς, έτσι και στα γραφικά το F1 2018 τα πάει περίφημα. Το παιχνίδι είναι πανέμορφο στο PS4 Pro, με τα γραφικά συνολικά να έχουν μια πιο ρεαλιστική αίσθηση. Ζωντανά χρώματα, αληθοφανή μονοθέσια, πιστή αναπαράσταση των πιστών και των γύρω περιβαλλόντων, φανταστικά εφέ βροχής και διάφορες μικρές λεπτομέρειες όπως σπίθες που πετάγονται από την επαφή του πατώματος των μονοθεσίων με την πίστα, στα σημεία που αυτό συμβαίνει και στην πραγματικότητα (πχ στην ευθεία της πίστας του Μπαχρέιν). Το πολυσυζητημένο halo υπάρχει επίσης όπως στην πραγματικότητα, αν και μπορείτε να εξαφανίσετε την κεντρική του κολώνα για να βλέπετε καλύτερα, αν χρησιμοποιείτε την κάμερα από τα μάτια του οδηγού. Παρόλη την δράση με 20 μονοθέσια στην πίστα, το frame rate παραμένει σταθερό και βοηθάει στην αίσθηση της ταχύτητας. Οι χαρακτήρες με τους οποίους είστε συνέχεια σε επαφή και τους βλέπετε από πρώτο πρόσωπο, όπως ο αρχιμηχανικός σας και η μάνατζερ σας, είναι καλοσχεδιασμένοι. Αντίθετα, οι αντίπαλοι οδηγοί έχουν μείνει στάσιμοι, ενώ και κάποια cutscenes κατά την διάρκεια του αγωνιστικού σαββατοκύριακου ανακυκλώνονται από προηγούμενα παιχνίδια F1.

Τα media είναι μία από τις νέες προσθήκες στο career.

Ο ηχητικός τομέας επίσης κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Οι χαρακτηριστικοί ήχοι των μηχανών των μονοθεσίων είναι αυτοί που περιμένουμε, ενώ και τα εφέ και οι ήχοι του περιβάλλοντος ικανοποιούν απόλυτα. Ο μηχανικός σας μιλάει συχνά κατά την διάρκεια του αγώνα, ενώ μπορείτε κι εσείς να τον ρωτήσετε πολλά και διάφορα πράγματα, όπως πχ ποια είναι η κατάσταση των ελαστικών, τί γίνεται με τον καιρό κτλ. Οι Άγγλοι σχολιαστές του Sky κάνουν εξαιρετική δουλειά βάζοντάς σας στο κλίμα του αγώνα, έχοντας πάντα κάτι ενδιαφέρον να πουν για την εκάστοτε πίστα. Όσο για την μουσική, την παράσταση κλέβει το νέο επίσημο μουσικό θέμα της Formula 1, που ακούγεται πριν και μετά τον αγώνα, συμβάλλοντας στην αυθεντικότητα του παιχνιδιού. Η μουσική των μενού είναι αδιάφορη και δε φτάνει την αντίστοιχη του F1 2016 ή του F1 2012.

Το F1 2018 πετυχαίνει την μαγική τριπλέτα που ονειρεύεται κάθε σοβαρό racer: εθιστικό career, σωστός χειρισμός και διασκεδαστικοί αγώνες. Δεν είναι απλά το καλύτερο παιχνίδι F1 μέχρι τώρα, αλλά και ένα από τα καλύτερα racers της γενιάς γενικώς. Αν σας αρέσει η Formula 1, το τσιμπάτε οπωσδήποτε και θα ασχολείστε μαζί του για πολύ καιρό, ίσως και μέχρι να βγει το F1 2019.

Το career είναι... κόλλημαΔιασκεδαστικοί, ζωντανοί, οργανικοί αγώνεςΧειρισμόςΑπλό και εθιστικό multiplayerΠροσεγμένα παλιά μονοθέσιαΩραία γραφικάΤο επίσημο μουσικό θέμα της Formula 1Κάποιες αδυναμίες στη νοημοσύνη των αντίπαλων οδηγώνΖημιές στους ranked αγώνες, οπότε είστε στο έλεος των κωλόπαιδωνΠροκαθορισμένες μηχανικές εγκαταλείψεις στον αγώνα ακόμα κι αν κάνετε restartΕξειδικευμένο για φανατικούς της Formula 1 και μόνοΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (Pro), Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:CodemastersΕΚΔΟΣΗ:CodemastersΔΙΑΘΕΣΗ:EnarxisΕΙΔΟΣ:RacingΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.codemasters.com/game/f1-2018/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:24/8/2018

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
formula 1, xbox one, codemasters, mercedes, νέα, media, rpg, καιρος, project, cars, συγκεκριμένο, auto, drs, δεόντως, mclaren, ferrari, online, σημαίνει, ps4, pro, halo, δραση, frame, sky, xbox, site, http, τελη κυκλοφοριας, αλλαγη ωρας, αξια, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, δυνατα, αυτοκινητα, αυτοκινητο, δουλεια, θεμα, μουσικη, παιχνιδια, χρωματα, cars, formula 1, mclaren, ps4, rpg, αγωνες, ελεος, απλα, ασυλο, βροχη, γεγονος, γινεται, δεόντως, δυστυχως, δειχνει, δομη, ευχαριστο, εφε, υπαρχει, εκκινηση, εξελιξη, επρεπε, ιδια, ιδιο, υπομονη, ισχυει, ηχοι, ηθικο, κινηση, κλιμα, λαθος, λαστιχα, λειτουργια, λεπτομερειες, λομπι, ματια, μιγμα, μηχανικος, μινι, μπορειτε, νοημοσυνη, ομαδα, παντα, οδηγηση, οθονη, οπωσδηποτε, ουσιαστικα, πιστη, προβληματα, ρυθμισεις, ρυθμιση, ρολο, σεζον, σιγουρος, σιγουρο, συγκεκριμένο, συνεχεια, συνταγη, τομη, φυσικα, φτανει, φθορα, φορα, χρυση, χρυση τομη, auto, sky, codemasters, ευθεια, frame, halo, ιδιαιτερα, project, media, μεινει, μια φορα, μπροστα, οδηγοι, ομαδες, παιχνιδι, player, pro, σημαια, σημαίνει, site, σωρο, σωστος, online, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Game 2.0
F1 2018 Review,