Ever Oasis Review

Με το Switch να είναι πλέον εδώ και να συνδυάζει οικιακό και φορητό gaming σε ένα οικοσύστημα, θα ανέμενε κανείς πως είναι θέμα χρόνου η εγκατάλειψη του υπερήλικου 3DS από τη Nintendo. Ωστόσο, παρόλο που διανύει τον έβδομο χρόνο του, το 3DS εξακολουθεί να τροφοδοτείται από πλήθος φρέσκων τίτλων. Το Ever Oasis είναι το τελευταίο πόνημα της Grezzo, η οποία έγινε ευρύτερα γνωστή για την συμβολή της στην δημιουργία των remakes

των Zelda: Ocarina of Time 3D και Majora's Mask 3D. Αξίζει να σημειωθεί πως το βιογραφικό του επικεφαλής του studio, Koichi Ishii, περιλαμβάνει ένα εκ των πλέον κλασσικών action RPG του Super Nintendo, το The Secret of Mana. Το Ever Oasis με μια πρώτη ματιά φαντάζει, αν μη τι άλλο, αρκετά φιλόδοξο, καθώς επιχειρεί να παντρέψει δράση, στοιχεία από παιχνίδια ρόλων, εξερεύνηση σε επικίνδυνα μπουντρούμια και δόμηση/διαχείριση βάσης σε ένα ενιαίο πακέτο.

Πριν πολλά πολλά χρόνια στα πυρακτωμένα εδάφη της καυτής ερήμου έκαναν την εμφάνισή τους ευγενικά πλάσματα, γνωστά ως seedlings, αναζητώντας έναν νέο τόπο για να κατοικίσουν. Τα χαριτωμένα αυτά υβρίδια που διαθέτουν ταυτόχρονα χαρακτηριστικά ζώων και φυτών, κατέχουν στην καρδιά τους από τη στιγμή της γέννησης τους έναν μικρό σπόρο που με την ευλογία του νερού σταδιακά δημιουργεί μια περιοχή βλάστησης μέσα στην άγονη έρημο. Έξω από αυτή, η οντότητα του χάους διεκδικεί τα εδάφη και διαβρώνει τις ψυχές όλων των πλασμάτων μεταμορφώνοντάς τα σε βίαια κτήνη. Τα Seedlings βιώνουν έναν μόνιμο φόβο κάτω από τον ζυγό του αόρατου εχθρού. Ώσπου κάποια μέρα ένα γενναίο και προικισμένο με τον σπόρο του “σπουδαίου δέντρου”, seedling υψώνει το ανάστημά του. Ενώνοντας τις δυνάμεις του με ένα water spirit καταφέρνει να δημιουργήσει μια πανέμορφη και απροσπέλαστη όαση, της οποίας η κορυφή περιβάλλεται από ένα ιριδίζον ουράνιο τόξο που απωθεί το χάος μακριά στις παρυφές. Από τότε όσα seedlings γεννιούνται με το αντίστοιχο χάρισμα εκπαιδεύονται για να δημιουργήσουν κάποτε τις δικές τους οάσεις που πρόκειται να αποτελέσουν τα λυτρωτικά καταφύγια όλων των κατατρεγμένων από το χάος πλασμάτων της ερήμου.

Ένα από αυτά χαρισματικά seedlings είναι ο χαρακτήρας σας Tethu -ή Tethi στην θηλυκή του εκδοχή- που διαμένει στην όαση του μεγαλύτερου του αδερφού Nour, όσο προετοιμάζεται για να συναντήσει το πεπρωμένο του. Σύντομα όμως τα γεγονότα παίρνουν άσχημη τροπή. Ένα φαινομενικά καθημερινό πρωινό, κατά την διάρκεια των κλασικών εργασιών συντήρησης της όασης, ακούτε έναν βροντερό κρότο να έρχεται από τον κεντρικό δρόμο. Πριν να συνειδητοποιήσετε τι ακριβώς συνέβη γίνεστε αυτόπτης μάρτυρας της ολοκληρωτικής καταστροφής της όασης του αδερφού σας από το χάος και λίγο αργότερα βλέπετε τον χαρακτήρα σας να εξοστρακίζεται στα βάθη της ερήμου. Ανοίγοντας σε κατάσταση σοκ τα μάτια σας έπειτα από μερικά λεπτά αντικρίζετε την Esna, το τελευταίο water spirit που έχει απομείνει σε ολόκληρη την έρημο. Έτσι, λοιπόν, σύντομα παίρνει σάρκα και οστά η έσχατη ελπίδα για έναν κόσμο απαλλαγμένο από την ολέθρια επιρροή του χάους, η τελευταία όαση της οποίας διαχειριστής δεν είναι άλλος από εσάς.

Εξόρμηση στην αχανή έρημο.

Αν και η ιστορία του Ever Oasis ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, μετά τις πρώτες σεκάνς περνάει σε δεύτερη μοίρα, καθώς ο ρυθμός της αφήγησης, δυστυχώς, πέφτει σε λήθαργο για να αρχίσει να εξελίσσεται εκ νέου μερικές ώρες πριν το φινάλε. Επιπρόσθετα, οι ανακυκλωμένοι διάλογοι, οι άχρωμοι χαρακτήρες και οι ανατροπές, τις οποίες όσοι είστε παρατηρητικοί πρόκειται να δείτε να έρχονται από μακριά, δεν βοηθούν ώστε να κρατηθεί το ενδιαφέρον σας για το σενάριο σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ωστόσο, το τέλος φροντίζει να δώσει όλες τις απαραίτητες απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν και είναι σκηνοθετημένο με τρόπο που επικαλείται το συναίσθημα, ώστε να αφήσει μια όμορφη ανάμνηση, χωρίς παρόλα αυτά να καταφέρνει να αποζημιώσει για όλες αυτές τις ώρες, στις οποίες μονοπωλεί σχεδόν αποκλειστικά επί της οθόνης η συλλογή εφοδίων για την επέκταση της όασης.

Όσο περισσότερους κατοίκους καταφέρνετε να συγκεντρώσετε στην όαση, τόσο εκείνη εξαπλώνεται στον χώρο προσφέροντάς σας νέες ευκαιρίες για καλύτερη εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού σας. Σκοπός σας είναι να μπορέσετε να πείσετε τους επισκέπτες ότι η όασή σας είναι το ιδανικό μέρος για να εγκατασταθούν. Για να κερδίσετε λοιπόν την εμπιστοσύνη τους καλείστε να φέρετε σε πέρας μια αποστολή που σχετίζεται με αυτούς. Στην συνέχεια καταναλώνοντας dewadems, το in-game νόμισμα του παιχνιδιού που ουσιαστικά είναι νερό, οικοδομείτε μικρά περίπτερα και αναθέτετε στον νέο σας κάτοικο την εργασία του πωλητή. Συχνά, κατά την διάρκεια των πρωινών ωρών, εμφανίζονται στην όαση noots -πλάσματα που θυμίζουν κουκουβάγιες- είτε νέοι ταξιδιώτες. Κάθε ταξιδιώτης δύναται να γίνει μόνιμος κάτοικος, ενώ τα noots αγοράζουν προϊόντα από τα περίπτερα αφήνοντάς σας πολύτιμα dewadems.

Όταν η όαση αναβαθμιστεί αρκετά αποκτά την προστασία του ουράνιου τόξου, το οποίο πρακτικά αυξομειώνει τους πόντους υγείας της ομάδας σας για κάθε εξόρμησή της στην αχανή έρημο. Η δύναμη του ουράνιου τόξου εξαρτάται άμεσα από την ψυχική διάθεση των κατοίκων της όασης. Η ανατροφοδότηση των περιπτέρων με προμήθειες είναι ο βασικός παράγοντας που κάνει χαρούμενους τους κατοίκους, ενώ είναι ζωτικής σημασίας για την εξυπηρέτηση των πεινασμένων noots. Πέρα από τις προμήθειες που συλλέγετε κατά την διάρκεια της εξερεύνησης, έχετε την δυνατότητα να αγοράσετε από πλανόδιους μικροπωλητές σπόρους φυτών που όταν σπέρνετε στον κήπο της όασης αποδίδουν πολύτιμους καρπούς. Συνομιλώντας με τους κατοίκους ενδέχεται να ενημερωθείτε για φήμες σχετικά με ταξιδιώτες που δεν έχετε δει ακόμη και πιθανότατα βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση σε συγκεκριμένες τοποθεσίες της ερήμου, ώστε να μεταβείτε σε αυτές και να τους παρέχετε υποστήριξη.

Ανακαλύπτοντας τον κρυμμένο θησαυρό.

Οι base-building μηχανισμοί του Ever Oasis αν και αρχικά φαντάζουν ενδιαφέροντες, δυστυχώς σύντομα καταλήγουν επαναλαμβανόμενοι. Το μοτίβο ακολουθεί σε γενικές γραμμές τους εξής κανόνες: ανακαλύψτε έναν εν δυνάμει κάτοικο στην έρημο, περιμένετε να ολοκληρωθεί ο κύκλος της ημέρας με σκοπό να επισκεφτεί την όαση το επόμενο πρωί, δώστε λύση στο πρόβλημά του φέρνοντας εις πέρας την σχετική παράπλευρη αποστολή, δημιουργήστε ένα κατάστημα για εκείνον, ανατροφοδοτήστε με υλικά/μαζέψτε τα κέρδη από το κάθε περίπτερο και έπειτα επαναλάβετε όλα τα βήματα ξανά από την αρχή. Ευτυχώς τα πράγματα βελτιώνονται στα δύο τρίτα της διάρκειας του παιχνιδιού, όταν πλέον μπορείτε να ορίσετε τον Jamileh ως διαχειριστή των περιπτέρων, ο οποίος αναλαμβάνει αυτόματα την τροφοδότησή τους, ενώ παράλληλα στέλνετε ομάδες επιλεγμένων χαρακτήρων να εκτελέσουν το farming των αντικειμένων αυτόματα για χάρη σας.

Η εμπειρία του παιχνιδιού βέβαια θα μπορούσε κάλλιστα να είναι λιγότερα μονότονη, εάν οι δευτερεύουσες αποστολές που αναλαμβάνετε είχαν μεγαλύτερη ποικιλία και σχεδιαστικό βάθος. Δυστυχώς, όμως, αντί καθεμία εξ αυτών να εμβαθύνει στην προσωπική ιστορία του εμπλεκόμενου χαρακτήρα και να επεκτείνει το lore του παιχνιδιού, αναλώνει τον χρόνο σας σε επιφανειακά fetch quests, όπως να βρείτε ένα δαχτυλίδι που έχασε ένα seedling όσο καταδιωκόταν από μια λεοπάρδαλη, την τσάντα ενός χαρακτήρα που του έπεσε όσο έτρεχε να σωθεί από ένα σμήνος εντόμων, τρία θεραπευτικά βότανα για έναν τραυματισμένο και ούτω καθεξής. Έτσι, λοιπόν, μετά το πέρας των πρώτων ωρών, ενδέχεται να πιάσετε, δικαιολογημένα, τον εαυτό σας να κατευθύνεται ενστικτωδώς προς την πλευρά του quest marker με σκοπό να ολοκληρώσετε τις αγγαρείες του παιχνιδιού όσο το δυνατόν πιο γρήγορα προσπερνώντας στα σβέλτα τους διαλόγους και τα καταγεγραμμένα αρχεία κάθε αποστολής.

Μετά τα πρώτα λεπτά της εκμάθησης των βασικών μηχανισμών μπορείτε πλέον να βγείτε έξω στην αχανή έρημο. Η έρημος είναι ένα μέρος εξαιρετικά επικίνδυνο εξαιτίας των διεφθαρμένων πλασμάτων του χάους. Με το πάτημα ενός πλήκτρου η κάμερα κλειδώνει στον κοντινότερο αντίπαλο. Ο Tethu εκτελεί light και heavy melee επιθέσεις, διαθέτει κίνηση αποφυγής (roll) και είναι εξοπλισμένος με την ικανότητα green gale, η οποία σας παρέχει την δυνατότητα να εξαπολύσετε έναν στρόβιλο αέρα που ρίχνει στο έδαφος τους ιπτάμενους εχθρούς, ενώ παράλληλα αφαιρεί τον αμυντικό μανδύα άμμου που προστατεύει συγκεκριμένα είδη αντιπάλων.

Στην έρημο αντιμετωπίζετε τα διεφθαρμένα πλάσματα του χάους.

Κατά την διάρκεια των εξόδων σας παίρνετε μαζί σας άλλους δύο κατοίκους από την όαση. Μπορείτε να ελέγχετε σε πραγματικό χρόνο έναν χαρακτήρα κάθε φορά, ενώ τον έλεγχο των υπόλοιπων αναλαμβάνει το παιχνίδι. Η συμμαχική νοημοσύνη, δυστυχώς, δεν λειτουργεί πάντα ικανοποιητικά, καθώς αρκετές φορές ρίχνει κατ' εξακολούθηση τα μέλη της ομάδας σας σε περιβαλλοντικές παγίδες ή προσπαθεί απεγνωσμένα να τους περάσει μέσα από φυσικά εμπόδια, όπως τοίχους. Προσθέτοντας ένα seedling που διαχειρίζεται ένα περίπτερο στην ομάδα οι πωλήσεις του προσωρινά αναστέλλονται. Όταν επιστρέφετε στην όαση μετά τις εξορμήσεις στην έρημο κάθε χαρακτήρας σας λαμβάνει πόντους εμπειρίας ανάλογους των τεράτων που έχετε εξολοθρεύσει. Για κάθε νέο επίπεδο που αποκτούν γίνονται διαθέσιμα νέα combo επιθέσεων, τα οποία βέβαια σπανίως χρησιμοποιούνται, καθώς με εξαίρεση ορισμένες καλοστημένες μάχες με αφεντικά προς το τέλος του παιχνιδιού, η light επίθεση σε συνδυασμό με την κίνηση αποφυγής είναι αρκετή για να φέρετε σε πέρας την συντριπτική πλειοψηφία των αναμετρήσεων εξαιτίας του σχετικά χαμηλού επιπέδου δυσκολίας τους. Στο synthesis tree εντός της όασης μπορείτε να συνθέσετε όπλα, ρουχισμό και φίλτρα μιας χρήσης για να εξοπλίσετε κάθε χαρακτήρα, με την προϋπόθεση βέβαια να έχετε στα χέρια σας τα απαραίτητα υλικά και dewadems.

Το χαρακτηριστικό του gameplay που ξεχωρίζει στο Ever Oasis είναι χωρίς αμφιβολία η εξερεύνηση των dungeons, τα οποία είναι ευρύχωρα, δαιδαλώδη και απαιτούν την συνδυαστική χρήση των ειδικών δυνατοτήτων κάθε χαρακτήρα. Τα μέλη της φυλής serkah διαθέτουν γιγάντια σφυριά που δύνανται να κομματιάσουν βράχους απελευθερώνοντας την διέλευση προς ένα απρόσιτο μονοπάτι. Ταξιδεύοντας με ένα πλάσμα lagora μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις λεπίδες του για να σχίσετε ιστούς αράχνης, ώστε να απελευθερώσετε έναν χώρο που προσφέρει την κατάλληλη θέαση προς έναν μοχλό πίεσης σε έναν απέναντι τοίχο, ο οποίος συνδέεται με το ξεκλείδωμα μιας κεντρικής πύλης και ενεργοποιείται από απόσταση εναλλάσσοντας στην συνέχεια τον χαρακτήρα σας με κάποιον που διαθέτει τόξο. Seedlings, τα οποία έχουν την δυνατότητα leaf wall, σας επιτρέπουν να υψώσετε έναν τοίχο ικανό να αλλάξει την κατεύθυνση κινούμενων αντικειμένων προς έναν διακόπτη τοποθετημένο στο πάτωμα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι λαβύρινθοι hieroglyph, οι οποίοι αποτελούνται από τυχαία δημιουργημένα dungeons. Τα είδη των εχθρών που εμφανίζονται στο λαβύρινθο μεταβάλλονται ανάλογα με τον τρόπο που συνδυάζετε πλακίδια με σύμβολα στο βάθρο της εισόδου. Υψηλής ποιότητας πλακίδια προσφέρουν την ευκαιρία να συναντήσετε δυνατότερα πλάσματα και να αποκτήσετε αντικείμενα μεγαλύτερης αξίας.

Αν και στην άγονη έρημο εκ των πραγμάτων τα περιβάλλοντα έχουν σχετικά περιορισμένη ποικιλία, η Grezzo έχει καταφέρει να γεμίσει τα αχανή εδάφη με πλήθος εχθρικών πλασμάτων, όπως βδελυρά έντομα, αρπακτικούς κροκόδειλους και αεικίνητα πτηνά. Ο τεχνικός τομέας, παρά τις πεπερασμένες δυνατότητες του 3DS, είναι αξιοπρεπέστατος. Υπάρχει δυναμικός κύκλος ημέρας και νύχτας, ενώ τα γραφικά διαθέτουν κινηματογραφικά post process φίλτρα, όπως bloom effects που δημιουργούν φωτοστέφανα γύρω από τις πηγές του φωτός και depth of field κατά την διάρκεια της στόχευσης με ranged weapons που δημιουργεί θόλωση στην περιοχή του background έξω από το πεδίο της εστίασης. Το frame rate παραμένει σταθερό στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού στο απλό 3DS, με μικρές πτώσεις να εμφανίζονται σε μεμονωμένες περιπτώσεις όταν έχετε ενεργοποιημένο το 3D. Τα χρώματα της άμμου μεταβάλλονται από περιοχή σε περιοχή αποκτώντας αποχρώσεις ανάμεσα στο κίτρινο και το λευκό, με παιχνιδιάρικες πρασινωπές αντανακλάσεις να κάνουν την εμφάνισή τους στο έδαφος κατά την διάρκεια της νύχτας.

Πεινασμένα noots καταναλώνουν το περιεχόμενο των περιπτέρων σας.

Στην δημιουργία ατμόσφαιρας κατά την διάρκεια της περιήγησής σας στην καυτή έρημο συμβάλλει το φανταστικό soundtrack, το οποίο χαρακτηρίζεται από ποικιλόμορφο ηχόχρωμα που προσαρμόζεται σε κάθε περιβάλλον. Εντός της όασης μουσικά όργανα, όπως ξυλόφωνα, πνευστά και κρουστά, χορεύουν σε αλέγρο ρυθμό δημιουργώντας ένα αίσθημα ευφορίας και χαράς. Από την άλλη μεριά τις εξορμήσεις σας στην έρημο ντύνουν έθνικ μελωδίες εξ ανατολής. Το μοναδικό ψεγάδι που εντοπίζεται στον τομέα του ήχου είναι η απουσία voice acting κατά την διάρκεια των διαλόγων.

Παρά το γεγονός ότι η Grezzo κάπου φαίνεται να έπεσε θύμα των υπέρμετρα υψηλών στόχων που έθεσε η ίδια στον εαυτό της, το Ever Oasis είναι ένα παιχνίδι που ίσως εκτιμήσετε όσοι αναζητάτε μερικές ανάλαφρες στιγμές χαλαρωτικού gaming στις ανάπαυλές σας από μια μέρα σκληρής δουλειάς ή έντονου διαβάσματος. Οι φίλοι του Zelda θα λατρέψετε τα καλοσχεδιασμένα dungeons, ενώ η θεματολογία της ερήμου παραμένει διαχρονικά γοητευτική. Ωστόσο, η επαναλαμβανόμενη δομή του Ever Oasis υπονομεύει σοβαρά τον ρυθμό του και έτσι δεν αποκλείεται κάπου στα μισά του παιχνιδιού η ενασχόλησή σας μαζί του να λήξει άδοξα, έπειτα από μια αποτυχημένη προσπάθεια αναζήτησης ενός πιθανού exploit για γρήγορη ολοκλήρωση.

Έξυπνοι base-building μηχανισμοίΑπολαυστική εξερεύνηση των dungeonsΠροσεγμένο soundtrack με ποικιλόμορφο ηχόχρωμαΙκανοποιητικός, για τα δεδομένα του 3DS, τεχνικός τομέαςΑδιάφορες δευτερεύουσες αποστολές και υπερβολικό grindingΧαμηλό επίπεδο πρόκλησηςΠροβληματικός ρυθμός αφήγησης της ιστορίαςΟλοκληρωτική απουσία voice actingΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:3DSΑΝΑΠΤΥΞΗ:GrezzoΕΚΔΟΣΗ:NintendoΔΙΑΘΕΣΗ:CD MediaΕΙΔΟΣ:Action adventure RPGΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://everoasis.nintendo.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:23/6/2017PEGI:7

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
oasis, oasis, ocarina of time, switch, nintendo, zelda, ocarina, time, studio, rpg, super, secret, δραση, water, σοκ, επιρροή, λύση, quest, βγείτε, light, heavy, green, νέα, tree, leaf, bloom, background, frame, voice, adventure, site, http, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, βιογραφικο, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, βγείτε, βοτανα, εργασια, θεμα, παιχνιδια, πτηνα, ρυθμος, υβριδια, φημες, χρωματα, game, quest, rpg, time, αξιζει, ασυλο, βρειτε, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινονται, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δομη, δωσει, ευλογια, εγινε, εδαφος, ευκαιρια, υπαρχει, εκμεταλλευση, ελπιδα, ενημερωθειτε, εντομα, εμφάνιση, εξυπηρετηση, επιρροή, ερημος, ερχεται, ερχονται, ζωων, ιδια, κινηση, κυκλος, λεοπαρδαλη, λύση, ληθαργο, μακρια, ματια, μοιρα, μικρο, μουσικα οργανα, μπορειτε, νερο, νοημοσυνη, ομαδα, παντα, ουρανιο τοξο, ουρανιο, φιλτρα, ομορφη, οστα, ουσιαστικα, πεδιο, πεπρωμενο, περιβαλλον, πρωινο, πρωι, πωλησεις, σεναριο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, συμβολα, σμηνος, σοκ, τοξο, τρια, φυσικα, φορα, χαος, οαση, ωρες, green, ασχημη, super, background, building, βηματα, bloom, water, δαχτυλιδι, adventure, ειδη, φιλοι, frame, heavy, ιδανικο, ιδιαιτερο, switch, κηπο, καρδια, λευκο, light, leaf, nintendo, ocarina, ocarina of time, ομαδες, οργανα, πακετο, παιχνιδι, πηγες, studio, secret, σφυρια, site, tree, υγειας, υλικα, χερια, voice, ψυχες, zelda
Τυχαία Θέματα