Ender Lillies review

Εξερεύνηση, platforming, μάχες - τα metroidvania είναι μία κατηγορία παιχνιδιών που έχει αγαπηθεί από πολύ κόσμο και ειδικά τα τελευταία χρόνια, χάρη στην indie σκηνή, η οποία μας έχει δώσει αρκετά “διαμαντάκια”. Ένα (ακόμα) από αυτά είναι το Ender Lillies: Quietus of the Knights.

Το παιχνίδι εκτυλίσσεται στο σκοτεινό βασίλειο του Land's End, το οποίο έχει καταστραφεί από μία μυστηριώδη βροχή, γνωστή και ως “blight”. Το blight έχει μεταμορφώσει τα ζωντανά όντα σε τερατουργήματα, τα οποία ονομάζονται “blighted”, με αποτέλεσμα ολόκληρη η χώρα

να έχει καταλήξει να είναι μία τραγική σκιά της παλιάς της δόξας. Καθώς η καταραμένη βροχή συνεχίζει να πέφτει ασταμάτητα, μέσα στα βάθη ενός εγκαταλελειμμένου, ερειπωμένου ναού, ξυπνάει μία νεαρή κοπέλα, η Lily, έχοντας ελάχιστες αναμνήσεις από το παρελθόν της. Στο πλευρό της, έχει το πνεύμα ενός ιππότη, ο οποίος της εξηγεί πως είναι η Λεύκη Ιέρεια που το καθήκον της είναι να εξαγνίσει το βασίλειο, και ορκίζεται να την βοηθήσει, να την προστατέψει και να την υπηρετεί. Κι έτσι ξεκινάει η σκοτεινή περιπέτεια της Lily.

Σε πρώτη φάση, η ιστορία μπορεί να μην σας “γεμίσει το μάτι”, αλλά όσο περισσότερο προχωράτε, ανακαλύπτετε έναν μυστηριώδη, σκοτεινό κόσμο, γεμάτο με ενδιαφέρον lore και ποτισμένο με μία όμορφη και παράλληλα νοσηρή dark fantasy ατμόσφαιρα. Ο τρόπος με τον οποίο το Ender Lilies αφηγείται την ιστορία του, δανείζεται πολλά στοιχεία από τα Soulsborne παιχνίδια της FromSoftware, κάτι που σημαίνει πως η πλοκή δεν σας δίνεται στο πιάτο, αλλά σταδιακά, κυρίως μέσω εγγράφων που μπορείτε να βρείτε και να διαβάσετε. Βέβαια, υπάρχουν και cutscenes που εξηγούν τί συμβαίνει, αλλά αυτά τα βλέπετε εφόσον κατατροπώσετε κάποιο από τα διάφορα boss.

Βρέχει φωτιά στη στράτα της.

Ο κόσμος του Ender Lilies χωρίζεται σε οκτώ περιοχές, τις οποίες πρέπει να εξερευνήσετε εις βάθος, αν θέλετε να ανακαλύψετε τα πάντα. Να σημειώσω εδώ, πως αν είστε completionist και θέλετε να βρείτε τα πάντα, τότε υπολογίστε περίπου 20 ώρες ενασχόλησης, αφού το παιχνίδι έχει μπόλικο περιεχόμενο και πολλά μυστικά. Φυσικά, καθώς πρόκειται για metroidvania, αυτό σημαίνει πως αργά ή γρήγορα, φτάnετε σε κάποιο σημείο που δείχνει αδιέξοδο. Μην ανησυχείτε όμως, πιθανότατα χρειάζεστε κάποια ικανότητα που δεν διαθέτετε ακόμα. Οπότε, πρέπει να πάτε σε κάποια άλλη περιοχή, όπου και την αποκτάτε (συνήθως μετά από κάποιο boss fight). Κοινώς, πρέπει να ψάξετε κάθε περιοχή που σας είναι διαθέσιμη, αφού εκεί κρύβονται διάφορες εκπλήξεις, καλές και κακές, που είναι απαραίτητες στην Lily. Πέρα από την εξερεύνηση, ετοιμαστείτε για μπόλικες μάχες. Η ίδια η Lily, δεν διαθέτει μαχητικές ικανότητες, αλλά ευτυχώς έχει στο πλευρό της τον ιππότη, αλλά και τα διάφορα άλλα πνεύματα που μπορεί να βρει μέσα στο παιχνίδι. Ουσιαστικά, ο ιππότης αναλαμβάνει τις επιθέσεις με το ξίφος, ενώ τα υπόλοιπα πνεύματα μπορούν να σας δώσουν πολλές άλλες δυνατότητες, τόσο σε μάχη σώμα με σώμα, όσο και σε μαγικές επιθέσεις. Κάποια από αυτά τα πνεύματα τα αποκτάτε όταν νικάτε και εξαγνίζετε τα διάφορα boss και mini-boss, ενώ άλλα βρίσκονται κρυμμένα μέσα στις διάφορες περιοχές.

Μπορείτε να έχετε τρία πνεύματα στην διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή και δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά πνεύματα που μπορείτε να βρείτε, αυτό σημαίνει πως μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας build για την Lily. Μπορείτε να την κάνετε μία δυνατή μαχήτρια ή να επικεντρωθείτε σε μαγικές επιθέσεις, ανάλογα με την προτίμηση σας. Μάλιστα, μπορείτε να έχετε δύο διαφορετικά σετ πνευμάτων (από τρία το καθένα) μεταξύ των οποίων μπορείτε να εναλλάσσετε οποιαδήποτε στιγμή. Ακόμα, κάθε πνεύμα μπορεί να αναβαθμιστεί με τα διάφορα υλικά που βρίσκετε καθώς παίζετε ή όταν σκοτώνετε τέρατα. Την αναβάθμιση μπορείτε να την κάνετε στα διάφορα save points, που λειτουργούν επίσης και ως fast travel points. Μία ακόμα πολύ χρήσιμη λειτουργία που κάνει πιο εύκολη την ζωή σας, είναι η δυνατότητα να επιστρέφετε στο πιο πρόσφατο save point που επισκεφτήκατε από το pause menu. Όμως, τα πνεύματα δεν είναι η μόνη βοήθεια που έχετε. Καθώς ψάχνετε τις περιοχές, βρίσκετε και κάποια μαγικά relics, τα οποία εφόσον τα κάνετε equip, σας προσφέρουν διάφορα buffs, όπως αύξηση HP, πιο γρήγορη κίνηση και διάφορες άλλες χρήσιμες ικανότητες.

Μην γελιέστε, όλα αυτά σας χρειάζονται, καθώς τα διάφορα τέρατα δεν αστειεύονται και πρέπει να έχετε τον νου σας, γιατί μπορούν να σας ξεκάνουν πολύ πιο εύκολα απ΄ότι μπορεί να νομίζετε. Γενικά, οι μάχες είναι αρκετά έντονες και αποτελούν άλλο ένα σημείο όπου το Ender Lilies θυμίζει Soulslike παιχνίδια, με αποκορύφωμα τις ζόρικες μονομαχίες με τα boss. Από την άλλη, ο βαθμός δυσκολίας δεν φτάνει ποτέ τα επίπεδα Soulsborne και όταν πεθαίνετε, δεν χάνετε ούτε αντικείμενα, ούτε τα XP που είχατε, οπότε η όλη εμπειρία είναι αρκετά ισορροπημένη. Σε αυτό βοηθάει και ο χειρισμός, ο οποίος είναι πολύ καλός και άμεσος, τόσο στην κίνηση, όσο και στην μάχη, και σπάνια βρίσκεστε αντιμέτωποι με κάποια “αδικία”. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει επιλογή επιπέδου δυσκολίας, οπότε αυτό ίσως να αποθαρρύνει κάποιους, κάτι που είναι απόλυτα κατανοητό αφού το επίπεδο πρόκλησης είναι κάτι παραπάνω από “μεσαίο”. Κάτι άλλο που μπορεί να σας ξενίσει, είναι ο χάρτης του παιχνιδιού. Είναι μεν χρήσιμος και απλός, αλλά ίσως ένας χάρτης σε στιλ Metroid να ήταν καλύτερος. Βέβαια αυτό εξαρτάται καθαρά από τις προτιμήσεις σας.

Μία σπάνια στιγμή ηρεμίας για την Lily και τα πνεύματα.

Τα 2.5D γραφικά του παιχνιδιού, αν και δεν αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, είναι πολύ όμορφα και καλοσχεδιασμένα, αποδίδοντας εξαιρετικά την σκοτεινή, γοτθική ατμόσφαιρα του Land's End. Κάθε μία από τις οκτώ περιοχές έχει την δική της οπτική ταυτότητα και βρίθει από μικρές λεπτομέρειες που συνεισφέρουν στην όλη εμπειρία. Το πολύ καλό τελικό αποτέλεσμα, έρχονται να συμπληρώσουν τα ωραία animations και η όλη αισθητική που συνδυάζει 2D anime με πιο ρεαλιστικό στύλ. Ο ήχος επίσης κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, με το μελαγχολικό soundtrack των Mili (Ghost In The Shell, Goblin Slayer) να είναι η ιδανική ατμοσφαιρική συνοδεία, καθώς περιφέρεστε στο κατεστραμμένο, στοιχειωμένο Land's End.

Το Ender Lilies: Quietus of the Knights διαθέτει την ατμόσφαιρα ενός γοτθικού, σκοτεινού παραμυθιού και το gameplay ενός πολύ καλού metroidvania. Θα μπορούσε μάλιστα να θεωρηθεί ένα από τα καλύτερα στο είδος του τα τελευταία χρόνια. Ίσως να είναι λίγο απαιτητικό όσον αφορά την δυσκολία του κάποιες φορές, αλλά το δυνατό level design, το μπόλικο περιεχόμενο, οι μάχες, και η εξερεύνηση του, σας ανταμείβουν για τον κόπο σας. Αν είστε φαν του είδους και του γοτθικού τρόμου, θα απολαύσετε δεόντως το Ender Lilies.

Εξαιρετική καλλιτεχνική κατεύθυνση και σκοτεινή, gothic αισθητικήΩραίες, απαιτητικές μάχεςΜπόλικη εξερεύνηση, με πολλά μυστικάΤο ατμοσφαιρικό soundtrack είναι μία ήρεμη δύναμηΘα μπορούσε να έχει καλύτερο σύστημα χάρτηΗ δυσκολία του ίσως να μην είναι για όλουςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC, PS4, Xbox One, SwitchΑΝΑΠΤΥΞΗ:Live Wire, AdglobeΕΚΔΟΣΗ:Binary Haze Interactive

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα