Dynasty Warriors 9 Review

Τα παιχνίδια Dynasty Warriors, παρά την απλότητα του συστήματος μάχης τους και των υπερβολικών επιθέσεων, για μένα, ποτέ δεν καταντούσαν βαρετά. Μπορούμε να κατακρίνουμε την Koei για πολλά και ισχύει πως δεν υπήρχε πάντα η επιθυμητή βελτίωση από τίτλο σε τίτλο, αλλά προσωπικά πάντα έβρισκα κάτι να με τραβήξει στο κάθε Dynasty Warriors και περνούσα καλά. Επίσης, πάντα εκτιμούσα τις προσθήκες όλο και περισσότερων χαρακτήρων, επιθέσεων και ευφάνταστων όπλων που φρέσκαραν γενικά

την αίσθηση του παιχνιδιού. Μέχρι πρότινος, πάντα είχα κάτι καλό να πω, να απολαύσω και να ευχαριστηθώ στα Dynasty Warriors. Δεν ισχύει σε κανένα επίπεδο το ίδιο όμως για το Dynasty Warriors 9.

Ξεκινάω επισημαίνοντας τα μοναδικά θετικά στοιχεία του Dynasty Warriors 9. Η γνωστή ιστορία της Κίνας παρουσιάζεται εδώ με μεγαλύτερο βάθος και λεπτομέρεια από ποτέ, χάρη στo story mode. Αν το παιχνίδι ήταν όντως καλό, θα ήταν παράδεισος ιστορικών στοιχείων, διαλόγων και στιγμών για κάποιον που εκτιμά τις μάχες μεταξύ των τεσσάρων οικογενειών και των υπολοίπων πολεμιστών. Επίσης, τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι σχεδιασμένα με μεράκι κι αυτό φαίνεται τόσο στις φορεσιές που έχουν ανανεωθεί, δίνουν προσωπικότητα με τις μικρές λεπτομέρειες και επίσης αντιδρούν με το περιβάλλον (λερώνονται στη λάσπη ή βρέχονται στη βροχή), όσο και στις εκφράσεις των προσώπων του κάθε χαρακτήρα. Τέλος, υπάρχει δυναμικό σύστημα καιρού και μέρας – νύχτας. Δεν είναι η απόλυτη καινοτομία, αλλά φέρνει μικρές και σημαντικές αλλαγές. Όταν έχει υπερβολικό αέρα δεν κινείστε το ίδιο ή τη νύχτα οι εχθροί δεν βρίσκονται ποτέ έξω και άλλες τέτοιες λεπτομέρειες. Αν δούλευε σαν σύνολο το παιχνίδι, ίσως αυτό το σύστημα να ήταν μια ευχάριστα λειτουργική και στρατηγική νότα.

Το Dynasty Warriors 9 παίζεται αποκλειστικά μέσω του πολυδιαφημισμένου open-world story mode του που χωρίζεται σε κεφάλαια, με το καθένα να μπορείτε να το παίξετε από την οπτική διαφορετικών χαρακτήρων. Όσο παίζετε ξεκλειδώνετε και άλλους χαρακτήρες για το ίδιο κεφάλαιο, αλλά δεν νομίζω να μπείτε ποτέ στον κόπο να ξαναπαίξετε ολόκληρο το κεφάλαιο ποτέ. Ταξιδεύετε στον κόσμο, παίρνετε story missions και side-quests από NPCs, τα ολοκληρώνετε και έτσι προχωράει η ιστορία. Μπορείτε ακόμη, περπατώντας πάνω τους, να συλλέγετε προμήθειες όπως φυτά ή αντικείμενα σπάζοντας κουτιά που βρίσκετε στον έξω κόσμο. Αυτά χρησιμοποιούνται σαν συστατικά για crafting ή τα πουλάτε για χρήματα ώστε να αγοράσετε άλλα πιο χρήσιμα πράγματα. Και το shop και το crafting είναι άχρωμα, υποτυπώδη συστήματα χωρίς φαντασία και ιδιαίτερο νόημα. Ότι πιο βασικό σε επίπεδο συναλλαγών και crafting, απλά και μόνο για να υπάρχει. Δεν χρειάζεται έτσι κι αλλιώς να ασχολείστε μ’ αυτό συχνά γιατί, όπως τα περισσότερα στο Dynasty Warriors 9, δεν έχει σημασία.

Οι μάχες φαίνονται επικές, αλλά δεν είναι.

Πλέον, όλοι έχουν εκτός μάχης ένα τόξο με το οποίο μπορείτε να στοχεύετε ελεύθερα με διάφορα είδη βελών. Η κύρια χρήση του τόξου είναι στο κυνήγι, γιατί υπάρχουν και ζώα που μπορείτε να σκοτώσετε για προμήθειες. Το όλο κυνήγι δεν έχει λόγο ύπαρξης, ούτε προσφέρει κάτι σαν εμπειρία. Δεν είναι δύσκολο να σκοτώσετε ένα ζώο και δεν υπάρχουν διαφορές στην προσέγγιση από είδος σε είδος. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εντοπίσετε τα ζώα, που συνήθως είναι κολλημένα στους πρόποδες ενός βουνού ή σε κάποιο δέντρο εξαιτίας προβλημάτων clipping, να στοχεύσετε (μην το δένετε και κόμπο όμως, το στόχαστρο μπορεί να γίνει κόκκινο αλλά να μην πετύχετε όντως τον στόχο) και μετά από μερικά βέλη εξαφανίζεται αφήνοντας πίσω καλούδια. Έτσι κι αλλιώς συνήθως δεν αντεπιτίθεται.

Φυσικά, δεν ταξιδεύετε στον κόσμο αποκλειστικά με τα πόδια, έχετε και άλογο. Το άλογό σας μοιάζει με ένα κομμάτι ξύλο, δεν συμπεριφέρεται σαν άλογο, δεν έχει καμία ρεαλιστική ποιότητα και είναι ότι χειρότερο έχω δει από πλευράς μεταφορικού μέσου τα τελευταία χρόνια σε παιχνίδι. Ο χειρισμός του είναι απλός και καθόλου ρεαλιστικός για άλλο, αλλά για τους πιο μερακλήδες υπάρχει δυνατότητα auto-run. Που σημαίνει ότι το άλογο αρχίζει να σας πηγαίνει αυτόματα στην επόμενη αποστολή. Στην πραγματικότητα αρχίζει να τρέχει εντελώς ευθεία, με το ζόρι ακολουθώντας έναν δρόμο και κολλώντας σε δέντρα, οχυρά, θάμνους, βουνά και τα λοιπά που συναντάει στον δρόμο (αν και υπάρχει περίπτωση να περάσει και από μέσα). Το άλογο επίσης τρέχει και μέσα στο νερό - μπορεί να βυθίζεστε μαζί, αλλά τρέχει κανονικά και σας πηγαίνει μέσα από ποτάμια, λίμνες και ωκεανούς λες και είναι ξηρά.

Κρατήστε το μικρότερο καλάθι που θα βρείτε.

Ας περάσουμε στο σύστημα μάχης - εξάλλου γι’ αυτό είναι γνωστή η σειρά Dynasty Warriors κι από αυτό περιμένουμε τα καλά στοιχεία. Κι όμως, για λόγους ανεξήγητους, το σύστημα μάχης έχει αλλάξει προς το χειρότερο. Πλέον, όλοι χαρακτήρες έχουν μόνο ένα όπλο αντί για δύο και τα musou τους έχουν μειωθεί σε ένα από τρία, χωρίς να υπάρχει και το true musou σύστημα που είδαμε στο προηγούμενο παιχνίδι. Περισσότερο από ποτέ, η άμυνα και η αποφυγή επιθέσεων (αν και υπάρχουν) έχουν αχρηστευτεί. Τα combo strings είναι πλέον πιο απλά. Ναι, πιο απλά απ’ ότι συνήθως. Υπάρχουν μονάχα κατά συρροή επιθέσεις με το τετράγωνο και δεν μπλέκεται το τρίγωνο για ειδικές κινήσεις. Πλέον, όλοι έχουν τις ίδιες ειδικές κινήσεις που γίνονται με τον ίδιο τρόπο και έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Πατώντας R1 και ένα από τα τέσσερα βασικά κουμπιά. έχετε μια κίνηση που πετάει τους εχθρούς στον αέρα, μία που τους κάνει stun, μία που τους χτυπάει στο έδαφος και μία ειδική που έχει cooldown και κάνει σημαντική ζημιά. Ακόμα, υπάρχει η προσθήκη situational prompts με το τρίγωνο που κάνουν είτε counter είτε αποτελειώνουν τους εχθρούς ώστε να είναι ακόμα πιο εύκολες οι μάχες. Η τυποποίηση του συστήματος μάχης αφαιρεί την ιδιαιτερότητα των χαρακτήρων, πόσο μάλλον όταν λείπουν τα περισσότερα ιδιαίτερα όπλα που αντιπροσώπευαν κάποιους χαρακτήρες (scroll, twin trishula μεταξύ πολλών). Οι περισσότεροι χαρακτήρες που είχαν δικό τους όπλο παλιά πλέον πολεμούν με σπαθί ή κάποιου είδους flail. Αδυνατώ να κατανοήσω πώς και γιατί ευνουχίστηκε έτσι το σύστημα μάχης και η ποικιλία στις επιλογές.

Από κει και πέρα, έχει χαθεί και γενικώς η όλη προσωπικότητα της σειράς σαν διασκεδαστικό hack and slash ένας-εναντίων-χιλιάδων. Παλιότερα, υπήρχε συγκεκριμένο pacing, objectives και μια αίσθηση προόδου από την μία βάση στην άλλη και τελικά σε ένα boss. Εδώ, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να πάτε όπου θέλετε. Εννοώ, να τρέξετε κατευθείαν στο boss που πρέπει να σκοτώσετε για την αποστολή, να τα βάλετε μόνο μαζί του και... αυτό ήταν. Ισχύει πως υπάρχουν levels, αλλά το level up δεν έχει σημασία γιατί η διαφορά επιπέδων δεν επηρεάζει σχεδόν καθόλου τις μάχες. Πρέπει να αναφέρω πως έχετε στη διάθεσή σας και ένα γάντζο για να σκαρφαλώνετε τοίχους και οτιδήποτε μπορεί να σκαρφαλωθεί γενικά. Μην ξεγελιέστε, δεν υπάρχει κάποιο stealth στοιχείο στο παιχνίδι. Θα ήταν όντως πολύ ωραίο όσο ο πολιορκητικός κριός χτυπάει την πόρτα του εχθρικού οχυρού, εσείς να μπαίνατε αθόρυβα με τον γάντζο από τα τοιχώματα και να ανοίγατε τις πύλες. Αλλά η πραγματικότητα είναι πως αρκεί απλά με ένα κουμπί να μπείτε μέσα, να σκοτώσετε το boss και να πάτε παρακάτω. Τίποτε άλλο δεν έχει σημασία.

Κατάφεραν να κάνουν βαρετή ακόμα και την μάχη με τον Lu Bu.

Δυστυχώς και τα γραφικά είναι άθλια. Υφές από χάλια μέχρι ανύπαρκτες, αισθητική όσο πιο βασική γίνεται και γενικώς ο κόσμος είναι απλά άδειος από προσωπικότητα. Το frame rate δεν είναι καλό και σε συνδυασμό με τα γραφικά που είτε φορτώνουν είτε όχι, τα clipping issues και άλλα μικροπροβλήματα, δίνει ένα κάκιστο αποτέλεσμα. Ακόμα, μοντέλα εχθρών εξαφανίζονται ή αργούν να εμφανιστούν και η νοημοσύνη είναι απλά ανύπαρκτη. Η μουσική είναι ΟΚ, τίποτε αξιοσημείωτο. Το δε voice acting είναι μια πονεμένη ιστορία. Αν δεν θέλετε να παίξετε κάποιο... drinking game με τα χάλια των αγγλικών φωνών, γυρίστε το σε ιαπωνικά ή κινέζικα χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι αγγλικές φωνές είναι απαράδεκτες σε όλα τα επίπεδα.

Το Dynasty Warriors 9 είναι βαρετό, μουντό, με ιδέες που αποτελούν κακοεκτελεσμένες αντιγραφές στοιχείων που συναντάμε σε κάθε open-world παιχνίδι πλέον, με ανεξήγητα αρνητικές αλλαγές στις ρίζες της σειράς, αδιαφορία στην οπτικοακουστική παρουσίαση και με ένα open-world σύστημα που θα μπορούσε να θεωρηθεί καλό στην εποχή του PS2. Πρόκειται για ένα κακέκτυπο που μοιάζει να προέκυψε από μειοδοτικό διαγωνισμό και αδίκως φέρει το όνομα της σειράς Dynasty Warriors. Υποβαθμίζει την ιστορία της και δεν αξίζει να ασχοληθείτε μαζί του.

Εύρος οπτικών στην ιστορίαΟ σχεδιασμός των χαρακτήρωνΚαταντάει εκνευριστικό και βαρετό πολύ σύντομαΌτι σύστημα εισάγει δεν αποδίδειΤο σύστημα μάχης και οι ανεξήγητες ελλείψεις όπλωνΓελοία νοημοσύνη εχθρών και συμμάχωνΑνούσιο open-worldΠροβλήματα και bugs στα γραφικάΟι αγγλικές φωνέςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Omega ForceΕΚΔΟΣΗ:Koei TecmoΔΙΑΘΕΣΗ:CD MediaΕΙΔΟΣ:ActionΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.koeitecmoeurope.com/dw9/?lang=euHM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:13/2/2018

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
dynasty, dynasty, xbox one, καιρος, shop, σημαίνει, counter, twin, hack, slash, συγκεκριμένο, boss, επηρεάζει, frame, voice, game, ps4, xbox, omega, site, http, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ζωα, κριος, μουσικη, ξυλο, παιχνιδια, φυτα, boss, game, slash, αδιαφορια, αισθητικη, αξιζει, αλογο, αμυνα, απλα, ασυλο, βουνα, βρειτε, γινει, γινεται, γινονται, δεντρα, δεντρο, δυνατοτητα, δυναμικο, εδαφος, υπαρχει, εκφρασεις, επηρεάζει, εποχη, εχθροι, ζημια, ζωο, ιδεες, ιδιο, ειδος, ισχυει, κεφαλαιο, κυνηγι, κινηση, κυρια, λεπτομερειες, λογο, μοντελα, μπορειτε, νερο, νυχτα, νοημοσυνη, νοημα, ξηρα, παντα, ονομα, παρουσιαση, περιβαλλον, ποιοτητα, πορτα, πυλες, συγκεκριμένο, σειρα, τετραγωνο, τοξο, τρια, φαντασια, φαινονται, auto, counter, ευθεια, ειδη, frame, hack, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, shop, κομματι, μοιαζει, παιχνιδι, ποδια, ποταμια, run, σημαίνει, site, twin, θετικα, world, ωραιο, voice
Τυχαία Θέματα