DualSense Edge review

00:37 2/4/2023 - Πηγή: Game 2.0

Το DualSense Edge είναι η πρώτη πραγματική απόπειρα της Sony να βγάλει ένα επίσημο pro χειριστήριο, αφού μέχρι πρώτινος οι μόνες τέτοιες επιλογές στο PS5 ήταν από διάφορες άλλες εταιρείες. Ας δούμε αν αξίζει να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αγορά του.

Το DualSense Edge είναι πιο βαρύ από το απλό DualSense (κάπου στα 320 γραμμάρια περίπου) και ελάχιστα πιο μεγάλο, με αποτέλεσμα

να το νιώθετε πιο «στιβαρό» στα χέρια. Οπτικά, δεν έχει τεράστιες διαφορές. Το trackpad του είναι μαύρο, με την επιφάνειά του να καλύπτεται από τα σύμβολα των face κουμπιών της Sony, και το κάλυμμα γύρω από τους μοχλούς να είναι μαύρο πλαστικό καλής ποιότητας. Τα grips στην εσωτερική μεριά των λαβών έχουν ελαστική επιφάνεια, κάτι που δίνει ακόμα καλύτερη αίσθηση όταν το κρατάτε στα χέρια σας. Το χειριστήριο διαθέτει δύο υποδοχές για έξτρα κουμπιά/σκανδάλες στο πίσω μέρος του και δύο function κουμπιά κάτω από τους μοχλούς, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες επιπλέον λειτουργίες όπως αυξομείωση ήχου, αλλαγή προφίλ ελέγχου κτλ. Μία άλλη νέα προσθήκη είναι οι δύο διακόπτες, στο πίσω μέρος των L2 και R2, που μπορούν να ρυθμίσουν το πόσο βαθιά χρειάζεται να πατάτε τις σκανδάλες (οι οποίες πλέον έχουν ανάγλυφη επιφάνεια). Υπάρχουν τρία διαφορετικά επίπεδα και μπορείτε να επιλέξετε όποιο σας βολεύει καλύτερα. Αυτό είναι κάτι ενδεχομένως πολύ χρήσιμο σε shooters, καθώς μειώνει τον χρόνο αντίδρασης.

Το καλύτερο όμως νέο χαρακτηριστικό του Edge είναι η δυνατότητα αλλαγής των αναλογικών sticks. Στο κάτω μέρος της πίσω μεριάς του χειριστηριού υπάρχει ο διακόπτης release. Όταν τον πατήσετε, μπορείτε να αφαιρέσετε το μαύρο κάλυμμα γύρω από τους μοχλούς και αφού σηκώσετε τις μεταλλικές ασφάλειες που βρίσκονται δίπλα από κάθε μοχλό, να τους βγάλετε. Θα ρωτήσετε ίσως, γιατί είναι καλό αυτό; Δεδομένου ότι το drifting είναι ένα πρόβλημα σχετικά συχνό, το χειριστήριο επιτρέπει να αφαιρεθεί το stick που ίσως έχει το πρόβλημα και να αντικατασταθεί από ανταλλακτικό μοχλό (που πωλείται στα 25 ευρώ). Το ιδανικό θα ήταν να αντικατασταθεί το υπάρχον σύστημα stick module με μαγνητική μπίλια στο εσωτερικό του, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα. Τουλάχιστον στη Sony σκέφτηκαν πως αν χαλάσει ένα stick του χειριστηρίου, καλό είναι να μην χρειαστεί να χρεοκοπήσει ο κάτοχός του. Τώρα, όσον αφορά την διάρκεια της μπαταρίας, έχουμε κακά νέα: είναι γύρω στις πέντε-έξι ώρες όταν παίζετε ασύρματα, αρκετά λιγότερες από του απλού DualSense. Ευτυχώς, ο χρόνος που απαιτείται για πλήρη φόρτιση είναι ο ίδιος με του συμβατικού χειριστηρίου.

Το Edge έρχεται σε μία όμορφη και ανθεκτική θήκη, η οποία περιέχει braided καλώδιο USB που είναι αρκετά μακρύ (και ένα velcro άνοιγμα που επιτρέπει να φορτίζετε το χειριστήριο ενώ βρίσκεται εντός θήκης). Υπάρχουν επίσης δύο έξτρα ζευγάρια αναλογικών sticks διαφορετικού ύψους (καθώς τα caps των μοχλών είναι αποσπώμενα) έτσι ώστε να μπορείτε να πειραματιστείτε με το ύψος που σας βολεύει περισσότερο. Συνεχίζοντας, υπάρχουν δύο ζευγάρια σκανδαλών/paddles που τοποθετούνται στις μαγνητικές υποδοχές στο πίσω μέρος της συσκευής ώστε να έχετε πρόσβαση στα δύο επιπλέον κουμπιά. Τέλος, ένα κλιπάκι ασφαλείας που «κλειδώνει» το καλώδιο επάνω στην υποδοχή USB-C, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο να βγει το καλώδιο σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος ή απότομου τραβήγματος. Όταν συνδέσετε το Edge στο PS5, βλέπετε ένα νέο μενού επιλογών που σας επιτρέπει να ρυθμίσετε πώς λειτουργεί και τί κάνει το κάθε κουμπί (όπως και οι μεταξύ τους συνδυασμοί) και να δημιουργήσετε διαφορετικά προφίλ χειρισμού. Έτσι, μπορείτε να κόψετε και να ράψετε τον χειρισμό στα μέτρα σας ή να έχετε διαφορετικές επιλογές ανάλογα με το παιχνίδι που παίζετε. Επιπλέον, μπορείτε να ρυθμίσετε την ευαισθησία των μοχλών και τις «νεκρές ζώνες» των σκανδαλών, αλλά και να κάνετε όλες τις ρυθμίσεις που υπάρχουν και στο απλό DualSense.

Με τιμή 249 ευρώ, το DualSense Edge είναι ένα premium υπερχειριστήριο που απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό: αυτούς που παίζουν σε competitive επίπεδο ή τέλος πάντων θέλουν κάθε πιθανό πλεονέκτημα στον χειρισμό. Πέρα από την δυνατότητα αλλαγής των analog sticks λόγω drifting, πιστεύω πως ο περισσότερος κόσμος δεν χρειάζεται πραγματικά κάτι από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του χειριστηρίου. Εν τέλει είναι θέμα προτεραιοτήτων. Αν θέλετε τον απόλυτο έλεγχο στα παιχνίδια και έχετε το απαραίτητο budget, το Edge είναι μια καλή -αν και πάντα ακριβή- επιλογή. Αν όχι, μείνετε με το απλό DualSense (που ούτως ή άλλως είναι εξαιρετικό) ή τσεκάρετε κάποιο από τα πιο προσιτά pro controllers για το PS5.

Ωραία, στιβαρή αίσθηση στα χέριαΤα έξτρα κουμπιά και η ρύθμιση βάθους ενεργοποίησης στις σκανδάλεςΗ δυνατότητα αφαίρεσης και αλλαγής των sticksSticks διαφορετικού ύψουςΠλούσια παραμετροποίηση στις λειτουργίες των κουμπιώνΑκριβόΜικρή διάρκεια μπαταρίαςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS5ΑΝΑΠΤΥΞΗ:SonyΕΚΔΟΣΗ:SonyΔΙΑΘΕΣΗ:Sony Hellas

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Τεχνολογία
DualSense Edge,