Dreams review

Ονειρεύεστε να φτιάξετε το δικό σας παιχνίδι, αλλά δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε; Έχετε στο μυαλό σας μια ιστορία που θα θέλατε να τη μοιραστείτε με άλλους gamers; Μήπως σας λείπουν τα εργαλεία για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου ιπτάμενου πολεμικού καρχαρία; Το Dreams της Media Molecule (LBP) σας επιτρέπει να τα κάνετε όλα αυτά πραγματικότητα, χωρίς να πρέπει να... σπουδάσετε game design, ούτε να χρυσοπληρώσετε κάποια game

engine.

Όπως ισχυρίζεται η ίδια η Media Molecule, το Dreams έχει να κάνει με όνειρα, είτε πρόκειται για παιχνίδια, τέχνη, ταινίες και μουσική είτε οτιδήποτε μεταξύ όλων αυτών. Εν συντομία, το Dreams είναι μια μηχανή που παρέχει εργαλεία σχεδιασμού animation, επιπέδων, χαρακτήρων, μουσικής και άλλων, με τη δυνατότητα τόσο να τα μοιράζεστε όλα αυτά με άλλους “παίκτες” όσο και να δανείζεστε δουλειές άλλων για να εμπλουτίσετε κάτι δικό σας (δίνοντάς τους αυτομάτως το κατάλληλο credit, βεβαίως).

Το ευχάριστο, πολύχρωμο και σχεδόν παιδικό interface με μια πρώτη ματιά ίσως να μην αρέσει σε όλους ή τουλάχιστον όχι σε όσους θα προτιμούσαν κάτι πιο “σοβαροφανές”, όμως το Dreams σε καμία περίπτωση δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά. Ξεκινάτε επιλέγοντας το imp σας, δηλαδή μια χαριτωμένη φουντωτή μπαλίτσα που ανταποκρίνεται στις κινήσεις σας, λειτουργώντας ως μέσο για να κάνετε συγκεκριμένες επιλογές στην οθόνη (φανταστείτε το σαν κέρσορα ποντικιού). Ο χειρισμός είναι όσο φιλικός στο χρήστη είναι δυνατόν για κονσόλα, αφού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ανταγωνιστεί τη χρήση ποντικιού/πληκτρολογίου.

Ρομπότ εν δράσει.

Στη συνέχεια, σας προτείνεται να παίξετε το story campaign ονόματι Art’s Dream, όπου παίρνετε μια γεύση από τα εργαλεία του Dreams. Με ομαλή καμπύλη μάθησης, η ιστορία του ήρωα, Art, σας εισάγει στον βασικό χειρισμό της κάμερας, τη χρήση του imp, καθώς και τα διαφορετικά είδη gameplay (action, adventure, μουσική, προοπτική πρώτου ή τρίτου προσώπου κτλ). Μέσω της ανατρεπτικής του σκηνοθεσίας, το Art’s Dream είναι μια ευχάριστη εμπειρία λίγων ωρών που αξίζει να ζήσετε μέχρι το τέλος, ακόμη και αν κάποια σημεία του αποτελούνται από τμήματα παιχνιδιών που δεν παίζετε συνήθως (πχ adventure). Μέσα από σύντομα επίπεδα platform, puzzle και άλλων, δοκιμάζετε στοιχεία και εμπνέεστε για το τί μπορείτε να φτιάξετε. Αφού ολοκληρώσετε το Art’s Dream, μπορείτε να εξερευνήσετε δημιουργίες άλλων παικτών ή να ξεκινήσετε τα tutorials δημιουργίας.

Οι developers του Dreams γνωρίζουν πόσο “βουνό” φαίνεται κάθε ξεκίνημα κι έτσι μοίρασαν τα tutorials σε τομείς που ακόμη και οι ίδιοι μοιάζουν με παιχνίδι, αφού ανταμείβεστε όσο προχωράτε. Ξεκινάτε απλά, βελτιώνοντας ήδη έτοιμες σκηνές, τοποθετώντας χαρακτήρες μέσα σε αυτές και στη συνέχεια μαθαίνετε να μοιράζεστε το νέο αυτό περιεχόμενο με άλλους παίκτες με εύκολο τρόπο. Φτιάχνοντας μία σκηνή/επίπεδο τη φορά, καταλήγετε να φτιάξετε ολόκληρα παιχνίδια. Κάποιος άλλος παίκτης ίσως προτιμά να ασχολείται μόνο με animation, ένας τρίτος μόνο με μουσική κι ένας τέταρτος μόνο με κείμενο. Αν συνεργαστούν όλοι μαζί, προκύπτει ένα παιχνίδι που δημιουργήθηκε με μεράκι. Το Dreams κάνει πλήρη χρήση των δυνατοτήτων του DualShock 4, με το imp-δημιουργό να ακολουθεί τις κινήσεις που κάνετε μέσω του αισθητήρα κίνησης και όχι απλά με τη χρήση των μοχλών, οι οποίοι χρησιμεύουν για την κίνηση χαρακτήρων και την κάμερα. Με το R2 σέρνετε ή πετάτε αντικείμενα, όπως πχ τούβλα, ανοίγετε/κλείνετε πόρτες ή παίρνετε τον έλεγχο κάποιου χαρακτήρα, ώστε να δείτε πόσο εύκολα ή δύσκολα μετακινείται μέσα στο επίπεδο που φτιάξατε.

Τόσο απλά.

Όσο μαθαίνετε να εμπλουτίζετε το “σπίτι” σας, τον προσωπικό χώρο του προφίλ σας, με ντεκόρ, κτίρια, φυτά και κεκλιμένες επιφάνειες και όσο εξερευνείτε τις δημιουργίες άλλων, ανεβαίνετε επίπεδο. Αποστολές, όπως το να μοιραστείτε κάτι με άλλους ή να αλλάξετε μια σκηνή, σας ανταμείβουν με νέους χαρακτήρες και ξεχωριστά imps. Κάθε τόσο εμφανίζεται ένα κεντρικό θέμα για το οποίο η κοινότητα καλείται να φτιάξει κάτι σχετικό γύρω από αυτό. Στο τέλος οι παίκτες επιλέγουν τα αγαπημένα τους, με τα τρία πρώτα να φιγουράρουν στον αντίστοιχο τομέα. Όταν το θέμα της εβδομάδας πχ ήταν το φαγητό, παίκτες έσπευσαν να φτιάξουν το animation του τέλειου fast food, παιχνίδια μαγειρικής και τραπέζια γεμάτα φρούτα. Άλλα θέματα που έχουν παρουσιαστεί μέχρι τώρα είναι η επιστημονική φαντασία, ο χειμώνας, κλασικά μυθιστορήματα και η Άγρια Δύση. Η συμμετοχή είναι προαιρετική, όμως ποιος μπορεί να αντισταθεί στο να ρίξει μια ματιά στους φιναλίστ;

Αν δεν νιώθετε ιδιαίτερα “καλλιτέχνης” αυτή την εποχή δεν σημαίνει ότι δεν θα απολαύσετε το Dreams. Εξάλλου, όλοι οι δημιουργοί χρειάζονται κάποιον να δοκιμάσει το τελικό τους αποτέλεσμα. Υπάρχουν αμέτρητα παιχνίδια να δοκιμάσετε, να αφήσετε ένα thumbs up για να δείξετε ότι σας άρεσε, παρατηρήσεις για να βοηθήσετε τον δημιουργό να βελτιωθεί ή απλά ένα σχόλιο. Η παρουσία έργων σε άλλες γλώσσες, όπως ισπανικά και γαλλικά, φανερώνει ότι συμμετέχουν ακόμη και όσοι δεν μιλούν αγγλικά, ξεπερνώντας τους γλωσσικούς περιορισμούς.

Όσον αφορά το ίδιο το gameplay, τα γραφικά και τον ήχο των ίδιων των παιχνιδιών, αυτό εξαρτάται από τον κάθε δημιουργό, με τις οδηγίες να βρίσκονται συνήθως στην αρχική οθόνη του κάθε τίτλου. Στα shooting πρώτου προσώπου το πιο πιθανό είναι να πυροβολείτε με τη σκανδάλη, ενώ σε βασικά platform παιχνίδια πατάτε το Χ για να περνάτε από το ένα νησάκι του επιπέδου στο άλλο. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Μερικά παραδείγματα παιχνιδιών που έχουν ανέβει από χρήστες και σας καλούν να ξεπεράσετε το high score τους είναι τα παρακάτω: Προσπαθήστε να μαγειρέψετε με ένα χέρι καθώς μιλάτε στο τηλέφωνο, διαλύστε ένα μουσείο μέσα σε τρία λεπτά, σκορπίστε τον τρόμο σε με μια ολόκληρη πόλη ως τέρας, τρομάξτε με έναν ξαφνικό θόρυβο που βγαίνει από το χειριστήριο και παίξτε ως Τραμπ ή Φρέντυ Μέρκιουρι. Δοκιμάστε σύντομα παιχνίδια τρόμου ή μακροχρόνια με επίκεντρο το dating. Δεν υπάρχουν όρια. Η κάθε δημιουργία “φορτώνει” πολύ γρήγορα, επιτρέποντάς σας να δοκιμάζετε παιχνίδια χωρίς να το σκέφτεστε κι έτσι σύντομα βρίσκεστε με αγαπημένα παιχνίδια και δημιουργούς για να ακολουθήσετε.

Καλλιτεχνικά μαθήματα.

Το πόσο θα διασκεδάσετε με το Dreams εξαρτάται από το πόσο απολαμβάνετε να δημιουργείτε και να δοκιμάζετε δημιουργίες άλλων. Μέχρι στιγμής, τα δείγματα είναι πολύ θετικά, με τους χρήστες να απολαμβάνουν τον πειραματισμό και τις κατασκευές σε σταθερή βάση. Το μόνο που προβληματίζει είναι ότι η επιτυχία και η αντοχή του στο χρόνο εξαρτάται από την κοινότητα, κάτι που έχει πάντα ένα βαθμό ρίσκου. Επίσης, ενώ το Dreams είναι πλούσιο σε διασκεδαστικές και μοναδικές δημιουργίες, υπάρχουν αντίστοιχα ένα σωρό άλλες που δεν είναι ούτε διασκεδαστικές ούτε ιδιαίτερα διαδραστικές, οπότε περνάτε αρκετή ώρα “ξεφυλλίζοντας” μέχρι να βρείτε κάτι που θα σας κερδίσει. Ωστόσο, η αναζήτηση με φίλτρο σας δίνει πολύ καλές πιθανότητες να συναντήσετε κάτι ενδιαφέρον.

Είτε είστε απλός παίκτης είτε δημιουργός, το Dreams έχει κάτι για σας. Παίξτε, αναποδογυρίζοντας σκάλες και ξεφεύγοντας από σαρκοφάγα φυτά ή δημιουργήστε τοποθετώντας μια μπανιέρα στην κουζίνα και ανεβάζοντας την κλίμακα μιας γάτας κατά 100%. Ακόμα και τώρα στο ξεκίνημά του, το Dreams είναι πάνω απ’ όλα ψυχαγωγικό, ενθαρρύνει τον πειραματισμό και μπορεί να γίνει μόνο καλύτερο όσο περισσότεροι χρήστες συμμετέχουν και μοιράζονται τα δικά τους “όνειρα”. Κάνοντας πλήρη χρήση των δυνατοτήτων του PS4 και του χειριστηρίου του, μάλλον θα κέρδιζε περισσότερο αν είχε κυκλοφορήσει στα πρώτα χρόνια της κονσόλας (μη ξεχνάτε ότι αποκαλύφθηκε στην παρουσίαση του PS4 το 2013). Σίγουρα, τα περισσότερα παιχνίδια αυτή τη στιγμή μοιάζουν περισσότερο με early access demo, όμως υπάρχουν και εκπληκτικές δουλειές, ιδιαίτερα στους τομείς του animation, του χιούμορ και του design, που μοιάζουν με επαγγελματικά πρότζεκτ. Αν σας αρέσει να δημιουργείτε τα δικά σας παιχνίδια ή να παίζετε παιχνίδια άλλων χρηστών, θα χαθείτε στον “ονειρικό” κόσμο του Dreams.

Μια απέραντη βιβλιοθήκη με παιχνίδια χρηστώνΕργαλεία για την δημιουργία κάθε είδους παιχνιδιώνΠρακτικό και κατανοητό tutorialΕθιστικόΑπλός χειρισμός......όμως η δημιουργία με χρήση χειριστηρίου δεν είναι πάντα εύκοληΗ επιτυχία του σε βάθος χρόνου εξαρτάται από την κοινότηταΤο σχεδόν παιδικό interface ίσως αποξενώσει κάποιουςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Media MoleculeΕΚΔΟΣΗ:SonyΔΙΑΘΕΣΗ:Sony Hellas

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
media, lbp, game, design, engine, animation, dream, art, adventure, puzzle, food, συμμετοχή, σημαίνει, ps4, access, demo, sony, Καλή Χρονιά, κινημα πατατας, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, το θεμα, εργαλεια, θεμα, μουσικη, ονειρα, παιχνιδια, ταινιες, τηλεφωνο, φρουτα, φυτα, ωρα, game, ps4, αξιζει, απλα, ασυλο, βγαινει, βρειτε, γαλλικα, φαγητο, γευση, γινει, δεδομενο, δυνατοτητα, δειτε, ευχαριστο, ευκολο, ευκολα, εποχη, επιτυχια, τεχνη, ζησετε, ιδια, ιδιο, ισπανικα, ηχο, κατασκευες, κειμενο, κινηση, κουζινα, κλιμακα, κτιρια, ματια, μπορειτε, μυαλο, ξεκινημα, ξερετε, παντα, οθονη, ορια, παιδια, παρουσιαση, πιθανοτητες, πορτες, σιγουρα, συνεχεια, συντομα, συμμετοχή, σκηνες, στην κουζινα, τιποτα δεν ειναι δεδομενο, τουβλα, τρια, φαντασια, φορα, χερι, χιουμορ, access, animation, art, demo, design, δουλειες, dream, adventure, ειδη, engine, puzzle, food, γλωσσες, ιδιαιτερα, media, μια ματια, παιχνιδι, σημαίνει, σκηνη, σωρο, θεματα, θετικα, χειμωνας
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Game 2.0